Verslagen van de clubavonden RSDA

Verslag laatste clubavond op 13 april 2023 seizoen 2022-2023 door Dick Schoneveld. 

Aanwezig 14 leden.  

Deze avond toont clublid Dick Cederhout een film van zijn reis naar Jordanië in 2016. Een stabiel land, toch reisde met met het 13 koppige reisgezelschap een gewapende bewaker mee, want veilig toerisme is een belangrijke inkomstenbron geworden. Jordanië is gelegen ten oosten van Israël en de westelijke Jordaanoever (onderdeel van de Palestijnse gebieden) met als grens de rivier de Jordaan en de Dode Zee. Van deze rondreis beelden van de Golan hoogte met prachtig uitzicht, openlucht theaters. Archeologische opgravingen, oude tempels en zuilen, moskeeën. Midden in de woestijn een grote muur met unieke muurschilderingen . Rotspartijen gevormd door zand en wind. Een opmerkelijke landschap, indrukwekkende kloven, rotsen en oude kastelen. Wat een geschiedenis ligt hier nog verborgen. In de historische stad Petra graftempels, door de handel in wierook is in vroegere tijden veel geld verdiend waarbij nu nog de sporen zichtbaar zijn. Dick sprak op duidelijke wijze veel informatie in, niet gehinderd door achtergrond muziek waardoor alles goed verstaanbaar overkwam. De met zorg muziek keuze met Arabische klanken omlijsten de fraaie beelden. Een indrukwekkend land schitterend in beeld gebracht, gesplitst in met 2 delen. Afsluitend een bezoek aan de Dode Zee, door het hoge zoutgehalte blijf je daar drijven. Uitstekend gemonteerd!

Bericht van Kees Hogewoning, binnenkort komt er een video platform voor filmhobbyisten.

PAUZE

Na  de gezellige pauze in de binnenplaats van de Open Hof kerk tgerug naar de zaal waar Jan Eekhof inging op de uitdrukking “effen een kiekie maken”. Een Nederlandse fotopionier. Zijn achternaam is synoniem geworden voor uit de losse pols geschoten foto “het kiekje”. Leidse studenten lieten zich in de negentiende eeuw graag fotograferen in een ontspannen, lollige setting. Afsluiting met het geluid van het ouderwetse klikken van de camera.

Op bezoek in Rome, de Italiaanse hoofdstad met zoveel bekende gebouwen. Gebouwd op 7 heuvels trekt jaarlijks nog miljoenen toeristen.

In de stad Roma is ook Vaticaanstad gelegen, de kleinste onafhankelijke  enclave binnen Italië. De hoofdzetel van de Paus, het grote Sint Pietersplein, de Zwitserse Garde in fleurige kledij. Uitvoerige toelichting ingesproken door Jan.

Limocello is een Italiaans alcoholische drank met een hoog alcoholpercentage gemaakt van citroenen. In detail zagen wij de voorbereidingen, flessen op de lopende band met als slot beelden van een persoon, die teveel van deze smakelijke gele likeur had gedronken.

Lentevreugd in Wassenaar, voormalige bollengrond, nu teruggegeven aan de natuur, zodat zich een interessant  natuurpark is ontstaan, waarin de dieren en een grote verscheidenheid aan insecten  zich gaan thuis voelen. In het pad er door heen ontmoet je Schotse hooglanders, uitgezette koniks paarden en vlinders en wel  100 soorten vogels. Er worden regelmatig rondleidingen gehouden.

Donderdagavond 20 april vindt de afsluiting van dit seizoen plaats in de hal van de Open Hof, gezellig met een hapje en drankje.

Verslag RSDA clubavond 30 maart 2023 door Dick Schoneveld

Aanwezig 15 leden + als gast oud lid Jan Turk.

Na het hartelijk welkom deelde voorzitter Kees van Delft mee dat de slotavond op 20 april is vastgesteld. Graag opgave wie komen.

Ook begroeten we Kees Hogewoning na zijn arm operatie.

Hij toonde ons een 2 tal serie opgenomen in Slagharen in coronatijd. De naam van het vroegere Ponnypark Slagharen is nu Themepark, Attractiepark &Vakantiepark Slagharen. In september 2021 een geopend maar uitgestorven park, lege straten, reuzenrad staat stil, bij toerbeurt zijn attracties kort open. Prachtige stille opnames uit het park, luchtfoto’s uit het reuzenrad, geheel omlijst met muziek van Ennio Morricone.

In  september 2022 een familie Noort weekend weer in Slagharen. Gefilm door diverse familieleden en eindmontage door Kees. De familie bezocht de atracties zoals draaimolens, schiettent, varen, schommelen in het piratenschip, slaan tegen de boxbal, in een treintje over het park. Een gezellige weekend, waarbij iedereen genoot.

Met en korte promotiefilm van Jan Tijsterman wandelend door het huis van zijn zoon in het Oostenrijkse Berwang. Laat de gasten nu maar komen!

PAUZE

Na de pauze verraste Piet Ravensbergen ons met zijn film in twee delen over zijn reis in 2018 naar Noorwegen.. Vanuit Denemarken met de veerboot een rondreis door de prachtige soms adembenemende natuur in Zuid Noorwegen. Beelden vanuit Stavanger, oude witte huisjes uit de 18e eeuw, verder reizen langs fjorden, watervallen, een wandeling tussendoor, de route uitgelijnd in beeld en helder ingesproken door Piet. Samen met zijn vrouw Carla genoten zij van dit afwisselend indrukwekkende landschap over bochtige wegen. Ook gedeeltes per trein en een vaartocht. Panoramische uitzichten, omlijst met pianomuziek trokken ze verder door het Noors Nationale Park naar de hoofdstad Oslo. Onderweg beelden van de bijzondere houten staafkerken, versierd met Vikingkunst zoals dieren en draken. Ook het interieur is vaak verrassend mooi. Met weemoed kijken zij terug op deze prachtige reis, fantastisch in beeld gebracht!!

Verslag RSDA clubavond 9 maart 2023 door Dick Schoneveld

Aanwezig 14 leden

Voorzitter Kees van Delft opent deze avond met voor allen een hartelijk welkom

Bij secretaris Koos Barnhoorn het verzoek of de RSDA bij de Noordwijkse filmclub op korte termijn enkele films zou willen vertonen. Voorlopig verschoven naar later tijdstip. Bij clublid Kees Hogewoning is de arm operatie uitgesteld.

Jan Eekhof verzorgde het gedeelte voor de pauze met enkel korte, maar boeiende en informatieve series. Ten eerste Rijnsburg door de jaren heen, van de historie , langs de Vliet, dorpsgezichten, Spinoza, de Wilhelminaboom met historie, veiling Flora den tot slot enkele  praal – en luxe wagens van het jaarlijkse corso, sinds 1946 te bewonderen.

Op bezoek in Italië, de pittoreske plaats aan de kust Cinque Tera. Huizen aan de rotswand, smalle straatjes, een kleine haven, waar vanuit met een boottocht kan worden gemaakt. Dit alles omlijst door zang en muziek: Happy.

Uit Leiden het gebouw de Volharding hierin was in vroegere tijden de Leidse stoombootmaatschappij gevestigd. Zij begonnen in 1852 met lijnen naar Amsterdam, vracht en later rondvaarten over plasgebied rondom Leiden. Op zijn hoogtepunt wel 10 schepen in gebruik, nu een restaurant met appartementen aan de Haven in Leiden.

De Vischbrug is de oudste en eerste nu stenen boogbrug in de binnenstad van Leiden en verbind beiden oevers van de Nieuwe Rijn tussen de Hoogstraat en Aalmarkt. De brug ligt voor het punt waar de Nieuwe Rijn samenvloeit de  Oude Rijn. Beelden rondom deze brug, die sinds 1968 een Rijksmonument is.

Wat is het verschil tussen een kerk, kathedraal, basiliek en kapel(letje)

Dit verschil met veel achtergrond informatie prachtig in beeld gebracht door Jan.

In de Gouden Eeuw bracht enkele beroemde personen voort zoals Antonie van Leeuwenhoek, die zich op jonge leeftijd ontwikkelde met een brede belangstelling voor sterrenkunde, wiskunde, natuur- en scheikunde. De vroegste microscoop, de vergrotende kracht van lenzen en loepen maakte hem wereldberoemd.

Christiaan Huygens studeerde in Leiden en groeide uit tot een centraal figuur in de wetenschap.

Ook Hugo de Groot, bekend om zijn vlucht in de boekenkist van slot Loevenstein  maakte van Leiden een belangrijke stad in handel, textiel, kunst en wetenschap. Beelden van het singelpatroon van historisch Leiden. Informatief en boeiend . GENOTEN !!

Pauze

Na de pauze een film over de lente in  2021. Een fietstocht door de bollenstreek langs de bloeiende bollenvelden met volop narcissen en tulpen en hyacinten Later door de duinen richting Scheveningen, de Waalsdorpervlakte, een gedenkplaats, waar jaarlijks het verzet wordt herdacht.

Vervolgens bracht Koos met zijn vrouw Annie enkele dagen door in een hotel aan de Oude Maas te Zwijndrecht. Vanuit hier dagelijks van tevoren uitgestippelde fietsroutes in de omgeving. Door de Heinenoord tunnel, naar Kinderdijk , door de Hoekse Waard, via de pont richting Oud Beierland, dagje Dordrecht met een bezoek aan de Grote Kerk, varen in de oude binnenstad en tot slot vanuit Werkendam naar het Nationaal Park de  Biesbosch. Museum bezoek aldaar met veel informatie duidelijk ingesproken door Annie. Het geheel zat goed in elkaar, scherpe beelden omlijst met muziek van Ard Stein. Complimenten, stukje vakwerk.

Verslag RSDA clubavond 23 februari 2023 door Dick Schoneveld

Aanwezig 17 leden + oud lid Gé Elkerbout

Na het hartelijk welkom door de voorzitter Kees van Delft vertelde hij kort over het bijwonen van de rouwdienst van de man van clublid Conny van Haasteren in de druk bezocht dienst in de H. Willibrordkerk in Oegstgeest.

Clublid Kees Hogewoning toonde zijn fotoserie met als titel ”Dagje vogelpark Avifauna”. Allerlei tropische vogels in de meest bonte kleuren en veren en unieke snavels, priemende ogen kwamen in beeld, afwisselend close-up. groepen en bijzondere mooie opnames, zo dicht mogelijk bij het hek genomen om hinderlijke spijlen te vermijden. Dit alles prachtig van kleur en scherp. Een genot om naar de kijken.

Genieten van adem benende uitzichten, wandelend over een lange hangbrug. In Boppard, Duitsland, een parel aan de Rijn, die hier van richting veranderd in een dubbele S-curve met tweemaal 180 graden. Vanuit de stoeltjeslift prachtige uitzichten. Ook het centrum is de moeite waard. In het bos van de Eifel bevindt zich het oude sprookjeskasteel Eltz met een geschiedenis van meer dan 850 jaar. Omlijst met soms indrukwekkende passende muziek toonde Kees beelden rondom en in het kasteel.

Het Rijnsburgs bloemencorso 2022 met als thema FEEST gefotografeerd door Terry Broeders. Een bonte stoet van praalwagen en luxe auto’s vol met bloemen trokken aan ons voorbij. Afwisselend dichtbij de bloemenveiling goed in beeld gebracht. Hulde!

PAUZE

Gé Elkenbout was benieuwd naar zijn film “Zeeland Waterland” op groot scherm. Hij filmde een boottocht nabij Neeltje Jans, bezoek aan het mosseldorp Yerseke, Goes en het oude prachtige historische stadje Veere. Chapeau af voor deze oude meester, rustig gefilmd met passende muziek.

Koos Barnhoorn bezocht tijdens de Pinksterdagen 2022 Sauerland. Uitvalbasis Enjoyhotel Marleen nabij Winterberg. Te bergachtig om te fietsen maar een wandeling nabij het hotel, varen op de Wiesensee, een kunstmatig meer, afgedamd in 1971. Met de kabelbaan een bezoek aan Schloss Waldeck-Pyrmont, een kasteel met een rijke oranje historie.

Emma van Waldeck-Pyrmont was de twee echtgenoot van Koning Willem III en sinds 1890 Koningin-regentes der Nederlanden. Filmbeelden rondom en in het kasteel met een  uitgebreide wapenkamer.  Varen over de Edensee, dit alles rustig gefilm door Koos, veel informatie ingesproken door zijn vrouw Annie met als achtergrond muziek van Peter Heaven & blue light orchestra. Een biertje op het terras ter afsluiting.

Jan Eekhof bracht diverse keren een bezoek aan Pompei. In het jaar 79 kwam de vulkaan Vesuvius tot uitbarsting met als gevolg vernietiging van de stad Pompei. Nog steeds vinden er opgravingen plaats en toont ons heden een kijkje in het jaar 79 na Christus. Straten,  badhuizen tempels en groot amfibie theater zijn inmiddels blootgelegd. Het toont ons één  van de best bewaarde Romeinse stad met vele bezoekers. Indrukwekkend met veel informatie, keurig en bondig ingesproken door Jan bij de passende beelden.

Verslag RSDA clubavond op 16 februari 2023 door Dick Schoneveld

Aanwezig 15 leden

Na hartelijk welkom door onze voorzitter Kees van Delft, deelde Koos Barnhoorn ons me het droevige bericht van overlijden van de man van ons clublid Conny van Haasteren. Hij was al enige tijd ernstig ziek. Spontaan werd besloten een kaart ter bemoediging met de namen van aanwezige clubleden te schrijven, welke door de voorzitter persoonlijk overhandigd zal worden.

Jeanne van der Valk toont ons een enkel films uit de oude doos.

Uit 1987 de film “meisjes van 13” . Een leuke historische film over een meisje van 13 met beelden  passend bij  het liedje van Paul van Vliet.
Meisjes van 13, niet zo gelukkig.
Meisjes van 13, d'r net tussenin.
Te groot voor de poppen, te groot voor de merels.
Te klein voor de liefde, te klein voor de kerels.
Overgezet van super 8 naar digitaal. Erg leuk om te zien.

De 2e film over STUKGOEDEREN  VERVOER uit 1983. Uit een vrachtwagen van Holland-Twente werd via de laadkleppen een personen auto overgezet. Voorzichtig te werk gaan, maar het liep goed af.

De Provinciale verkiezingen in Katwijk aan Zee anno 1987. Kies CDA Huub van der Meer en nog 24 andere politieke partijen strijden om de gunst van de kiezer. Wat toen een matige opkomst van 60-70% werd genoemd, zou in deze tijd verrassend hoog zijn.

Tot slot ut 1992 een film van transportbedrijf J.van der Kwaak uit Hillegom, destijds een groot logistiek vervoerder van bloemen, planten, groente en fruit en andere spullen.  Prachtige slot opnames van vele J.v.d. Kwaak vrachtwagen tegelijk rijdende op het Prins Clauplein, een groot knooppunt waar de snelwegen A4 en A 12 elkaar kruisen.

PAUZE

Na de pauze toont  Ellert Eekma deel 3 van Koninginnedag 2000 in Katwijk aan Zee. Koningin Beatrix met familie trok verder langs de boulevard  naar de Princestraat – de winkelstraat van Katwijk aan Zee – nu langs de kinderrommelmarkt tot het plein voor de Andreaskerk. Hier stonden 16 Katwijkse koren opgesteld, die gezamenlijk enkele liederen hadden ingestudeerd en nu  ten gehore brachten.  Indrukwekkend en ook overal langs de route zo’n massa mensen op de been.

Tot slot een serie van Jan Eekhof met een korte wandeling door Leiden.
Veel informatie bij de juiste beelden vertelde Jan ons over de oorsprong en geschiedenis van de wandeling.
Reacties leden: PRIMA GEDAAN11

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 2-2-2023 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 18 leden en Wilma van Delft de vrouw van onze voorzitter! 

Na een kort welkomstwoordje van voorzitter Kees v. Delft, was het Kees Hogewoning die ons allereerst een fotoserie liet zien over paddenstoelen. Deze foto's waren gemaakt door zijn dochter Terry en door Kees met vaderlijke hand bewerkt, gemonteerd en voorzien van een passend muziekwerkje. Terry heeft hiervoor wel 5 “ bossen “ bezocht, o.a. bos van Oud Poelgeest, Elswoud in Overveen en in het Bos van Krantz in Warmond. Hier had ze het geluk mee te mogen lopen met enkele biologen, die haar bijzondere paddenstoelen konden laten zien. Vele soorten, waarvoor je een boekje bij moet hebben voor de namen, met prachtige kleuren, waren haarscherp in beeld gebracht, waarbij de Elfenbankjes en de Vliegenzwammen als oude bekenden niet ontbraken. 
Complimenten voor Terry Hogewoning voor deze prachtige fotoserie die ze had gemaakt met haar Panasonic camera.

Hierna konden we kijken naar een fotoserie van het Corso in de Bollenstreek van 2022, met het thema: Celebrating Memories.  Kees vertelde hier wel bij dat de foto's gemaakt waren met zijn mobiel, desalniettemin waren het mooie scherpe en kleurige beelden van dit jaarlijks terugkerend evenement. De fraaie praalwagens en luxe auto's met een keur van prachtige bloemen, altijd weer mooi om te zien.

Er was nog wat tijd over voor de pauze, waarin Kees nog het e.e.a. kon vertellen over het nieuwe P.T.E 11 programma, met uitgebreide  mogelijkheden op het gebied van overgangen, stijlen, animatie en sjablonen.

Pauze.

Voor Piet Ravensbergen was nu tijd gereserveerd voor een serie van een vijfdaagse fietstocht, dit keer uit 2017 in Duitsland/Oostenrijk het Lechtall, Pfronten, Allgau, Oberstorf om maar wat plaatsen te noemen. De volgorde zal niet helemaal correct zijn, want kijken en tussendoor ook schrijven, is best wel eens lastig. Enkele hoogtepunten waren het Tannheimertal, een onbeschrijflijk mooi natuurgebied, een bezichtiging aan de Sint Laurentiusbasiliek in Kempten, het natuurpark Tiroler Lech en niet te vergeten de langste hangbrug van 406 meter in Reutte, 114 meter boven de bodem van het dal! Zeer goede en mooi gelegen fietspaden, je trapt hier heel makkelijk vele kilometers weg in dit mooie gebied.
Weer een hele mooie serie van Piet!

Gert van Delft nu met een film uit 2011 van een vakantie in de Elzas. Deze film had Gert al eens eerder laten zien, maar nu verbeterd door de kleurcorrectie aan te passen. In korte lijnen nog wat fragmenten uit deze  film: Tokheim in de Elzas wat een ooievaarsgebied is en een mooi plaatsje dat vele bezoekers trekt. Fietsen naar Kaysersberg, een schilderachtig plaatsje, het wijndorp Eguisheim met talrijke wijngaarden en de mooie stad Colmar met de vele vakwerkhuisjes en romantische grachten. Een mooie film die door Sophie was ingesproken en ondersteund door rustige muziek.

Tot slot nog een korte film van Gert die hij gemaakt had in Eguisheim tijdens een wijnfeest. Je koopt een glas dat overal wordt gevuld met gratis wijn terwijl je kijkt naar een grootse optocht met hoornblazers, muziekkorpsen, gezelschappen en folkloristische geklede mensen. De wijnkoningin sloot de rij van dit jaarlijks terugkerende feest.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 26-1-20-23 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 16 leden.

Voorzitter Cees van Delft heette allen welkom en in het bijzonder Kees Hogewoning die ook weer aanwezig was, na zijn lelijke val met de fiets.

Voor de pauze was de gehele tijd gereserveerd voor Cock de Vries met 1 fotoserie en 4 korte films. Op een vroege morgen na een stevige vriesnacht, was Cock speciaal naar buiten gegaan om een mooi fotoserie te maken van de natuur vol met rijp op de bomen, planten en struiken. Absoluut de moeite waard, fascinerend hoe mooi dat toch is!

Het volgende filmpje gaf een totaal ander weerbeeld, nl. een bloedhete zomerdag in het museumdorpje Orvelte. Een leuke overzichtsfilm die deels door Cock was ingesproken en ondersteund door prachtige muziek.  

Van Drenthe nu naar Brabant (Maasheggen ) en Limburg ( Maasduinen ), de Maasheggen is het oudste cultuurlandschap van Nederland en een prachtig Natuurreservaat langs de Maas. Rijdende langs de gele koolzaadvelden naar Nationaal Park De Maasduinen, dit is een bos en heidegebied met vennen en duinen van stuifzand, gelegen op een zandrug tussen de Maas en de Duitse grens. Deze film was deels door Cock ingesproken.

Op nu naar het hoge Noorden en wel naar Noord Friesland, waar een bezoek gebracht werd aan Franeker, een stad met o.a. smalle grachtjes, fraaie huizen, de Martinikerk en het Stadhuis in Renaissance stijl. Ook een dagje naar Terschelling met de boot was hier ingepland. Het geheel was ondersteund door het Friese volkslied. Tot slot nog een kort bezoekje aan Drenthe naar het Nationaal Park Drents Friese Wold, de astronoom telescoop in Dwingeloo en het plaatsje Diever. Ook hier hoorden we op de achtergrond een volkslied en nu van Drenthe.

PAUZE 

Sjoerd maakte deze avond vol met het vertonen van 5 films, de eerste was de Coronafilm, een film met inhoud en passende tekst op deze periode, waarin we konden zien dat de natuur gewoon door gaat en de rest van de wereld stil staat, tijdens de pandemie in Maart 2020. Heel mooi verwoord door Sjoerd.

Hierna een hele snelle film voor de Fun van 1 minuut, gemaakt van hele korte shots in Dordrecht, alwaar enkele leden een paar jaar geleden een foto/filmdagje hebben gedaan.

Film nummer3 was ook leuk, slotavond 2015 RSDA waar allen genoten van een heerlijk Chinees buffet, een leuk overzicht van deze gezellige avond met wat live geluiden. Wanneer weer?

En ja hoor, het kon niet missen, de vrolijke mannenclub te weten: Jan E. Terry, Dick C.,Wim de Beer en Sjoerd hadden een Wijnproeverij thuis van de Kasteelhoeve.  Het was daar een gezellige boel, dat kan ook niet anders na het proeven/keuren van de witte en rode wijn, rosé en port EN met wat lekkere hapjes die uitnodigend op tafel stonden. Voor de goede orde vermeld ik hierbij, dat dit alles door een wijnadviseur werd gepresenteerd! 

Hierna even een hele korte pauze want de laatste film was een groot verschil met het vorige, n.l. een stukje van de uitvaart van de oprichter van de Floraband. We zagen wat opnamen van de begraafplaats en het begeleiden van de overledene door de geüniformeerde leden van de Floraband naar het graf......

Fijn weer zo'n goed bezette avond met veel inzendingen!

Tot volgende week!

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 19-1-2023 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 15 leden en een bezoeker, de heer Jaap de Mooij

Allen werden welkom geheten door onze nieuwe voorzitter Cees, die de avond opende met een bloemetje voor Tineke, die na ongeveer 7 jaar als voorzitster haar taak heeft overgedragen aan Cees.

Ellert liet als eerste deze avond een film zien over het Koninklijk bezoek op Koninginnedag 2000 in Katwijk aan Zee. Het was ontzettend leuk om die beelden van toen weer terug te zien, met een nog beknopte familie van het Koningshuis, die hierbij aanwezig waren. Een vervolg hierop krijgen we nog te zien dit waren meer de voorbereidende beelden met gesprekken van o.a. de burgemeester en wat organisatoren. De aankomst van de bus, het toezingen van de kinderen en de wandeling over een speciaal gemaakt pad over de duinen van de zeereep.

Na dit half uurtje was er nog tijd voor 2 korte filmpjes van Gert die hij had gemaakt in de provincie Noord Brabant. Vanuit Oisterwijk werden er leuke fietstochten gemaakt o.a.langs het Brabants vennenpad “ de parel in het groen “. Deze loopt van Moergestel naar Oisterwijk  langs het riviertje de Reusel en onderweg werd nog de Sint Annakapel bekeken. Er werd ook nog een bezoek gebracht bij de Trappisten om aldaar in het proeflokaal te genieten van een biertje. De opbrengsten van hun bier is o.a.voor het levensonderhoud.

De 2e fietstocht ging via het “ Bels lijntje “, het huidige fietspad is vernoemd naar de vroegere spoorlijn van Tilburg naar Turnhout die hier lag. De baanwachtershuisjes naast het spoor waren nog te zien en het bekende kapelletje van Boshoven. Het leven is goed in het Brabantse Land!

PAUZE

Na de pauze konden we weer genieten van enkele fotoseries van Cees van Delft, allereerst in het mooie Zuid Frankrijk. De eerste foto's waren gemaakt in Annecy, bekend om het fantastische panorama en het prachtige meer. Daarna naar Grenoble, gelegen aan de voet van de Alpen, waar je op grote hoogte de Bastille ziet liggen. Beide plaatsen zijn gelegen in het Zuid-Oosten dus van hier verder gereden via de kustweg naar de Cote d'Azur via Frejus en Nice en per boot naar St. Tropez. Hier kan je je vergapen aan de enorme jachten die hier voor anker lagen van de rijken der aarde, maar ook wat simpele vissersbootjes van Jan de arbeider. Een bezoek werd nog gebracht aan de parfumstad Grasse en het kustplaatsje Saint Raphael, evenals de prachtige stranden en rotspartijen van de Cote d'Azur. Tot slot nog een blik van het prachtige natuurgebied Parc du Verdon.
Een hele mooie serie Cees, genoten van deze streek in Zuid Frankrijk.

De volgende serie was gemaakt van een fietstochtje in Twente, een geliefde streek voor recreatiefietsers. Het Haaksbergerveen is een prachtig natuurgebied en een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland. En dat is nog maar een klein stukje van het mooie Twente! Ik zou zeggen: pak de fiets en ga hier heerlijk genieten van de mooie natuur in deze streek.

Tot slot nog nog een serie met  mooie close-ups van de bloemen die gestoken waren bij de auto's en praalwagens in de Florahal, klaar voor het jaarlijkse Rijnsburgse corso. Cees merkte hierbij nog op dat hij alle foto's had gemaakt met zijn mobieltje en ondersteund met leuke muziek was het een mooi geheel!

Het was weer een mooie avond, met dank voor de inzendingen van Ellert, Gert en Cees.

Bovendien een welkom aan Jaap de Mooij die deze avond meteen het besluit nam, om lid te worden.
VERSLAG RSDA CLUBAVOND 12-1-2023 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 16 leden.

Cock opende deze avond met een hartelijk welkom aan allen, met een korte ledenvergadering
vanwege een bestuurswisseling en verandering van de eventuele lidmaatschapskosten. Om
het kort te houden: Om dit seizoen af te maken is er besloten om geen wijzigingen in te voeren
en alles gewoon te laten wat het is betreffende de kosten die hoger zijn geworden door de
zaalhuur en de gasprijzen. De markt hiervan is nu nog onduidelijke en in het seizoen
2023/2024 zal opnieuw ter sprake komen: de contributieverhoging, voortgang van de club
eenmaal in de 14 dagen, later beginnen en eerder stoppen enz.
Tijdens deze vergadering werd ook afscheid genomen van Tineke als voorzitster en werd Kees van Delft als nieuwe voorzitter welkom geheten!

Voor de pauze was er nog even tijd voor een fotoserie en deze keer konden we kijken naar een
familie-uitje van het gezin van Kees van Delft. Met een grote gehuurde sloep werd er gevaren
vanaf het Kaageiland via Warmond, door de Ringvaart het Joppe en andere leuke “ riviertjes
“ naar de binnenstad van Leiden, waar genoeg te zien is als je een vaartocht maakt op de vele
Singels. Na afloop van zo'n leuke dag is het goed vertoeven bij Opa en Oma om aldaar de dag
af te sluiten met een patatje en een kroketje.
Mooie serie met leuke overzichtsfoto's!

Nog een korte fotoserie van Kees tot slot van een tochtje rondom Valkenburg aan de geul. Het
heuvelachtige landschap, de kasteeltuin Oud Valkenburg in Schin op Geul en niet te vergeten
de leuke straatjes met vele restaurantjes in Valkenburg. Met de muziek van een trompet
concert op de achtergrond en wat informatie bij sommige foto's was het een mooi geheel.

PAUZE.

Onze nieuwe voorzitter Kees, gaf nu het woord aan Ellert, die met een korte inleiding iets
vertelde over de film die we te zien zouden krijgen uit het jaar 2000, met voor Ellert dierbare
herinneringen. De film begon met mooie opnamen van een vakantie in zonnig Madeira, dat
zijn naam met eer aandoet. Mooie natuur, zonnige stranden, veel cactussen, de prachtige
rotsen in zee en voor de liefhebbers een markt en een tochtje in een grote gevlochten mand,
voortgetrokken door sterke mannen en kijken naar volksdansen waarbij je zelf ook aan kan
deelnemen. Een flits van een VOC schip op zee was ook leuk om te ontdekken evenals een
prachtige witte pauw met grote veren. Wat korte beelden tussendoor van de Dwingelose heide,
een prachtig natuurgebied om heerlijk te wandelen.

Een korte film van Porto Ercole uit Italie, waar we een blik te zien kregen van een witte bungalow “ de gelukkige olifant “ , het vakantieverblijf van de koninklijke familie, die hier vroeger vele vakanties doorgebracht
hebben. Ook wat beelden van de prachtige natuur en het koninklijk jacht.

Nog een kort familiefilmpje van een leuk dagje uit naar een pretpark met de kleinkinderen die bij opa
Ellert en oma Elly in Enkhuizen op bezoek waren.

Het was weer een gezellige avond en de komende 2 weken staan alweer volgeboekt. Ik zou
zeggen : Kijk of je nog een leuk filmpje en fotoserie in de kast hebt liggen of probeer nog wat
leuks te maken indien de tijd het toelaat. Dan kunnen we weer heel wat avonden vullen !!!
Graag tot volgende week!!!

Verslag RSDA clubavond 8 december 2022 door Dick Schoneveld

Aanwezig 14 leden

Bestuurslid Gert van Delft opent deze avond met een hartelijk welkom.

Jan Tijsterman liet in 1998 aan de Dauwbraam, gebied de Zanderij in Katwijk een huis bouwen. Hij filmde het hele opbouw proces vanaf de fundering tot het klaar zijn. We keken naar ijzervlechters in de kou, plaatsen van Gibo blokken en metselwerk. De bouw vordert gestaag. Het is passen en meten met de waterpas. De buitenmuur wordt gemetseld, voegen en pannen op het dak. Sleuven boren voor het elektrisch, de stukadoor , de elektricien en Jan heeft zelf het ontwerp voor zijn tuin bedacht en uitgevoerd. Een tuinhuis erbij en na anderhalf jaar klaar voor bewoning. Ook nu nog wonen de familie Tijsterman hier met veel plezier.

In de 2e film van Jan uit week 18 in 1993 reisde hij af naar Noord  Italië,  Valsesia. De vallei is uitgespleten door de rivier de Sesia en uitermate geschikt voor wildwater kanoën. We zagen spectaculaire beelden, laveren tussen de rotsblokken in verraderlijk stromend kolkend water. In kleine groepen bij elkaar omdat de verantwoordelijkheid voor elkaar van toepassing is. 

PAUZE

Na de pauze de fotoserie van Tineke Roosen getiteld: IJS, SNEEUW IN DE NATUUR. We zagen werkelijk adembenemende opnames op een ijskoude vroege morgen in januari 2013 vlakbij in de buurt. Close-ups van de vogelwiek, later konijn en haas, scherp en zo dichtbij. Rondvliegende meeuwen, sneeuw in het bos,  weilanden met molens op de achtergrond. Onder de klanken van “There’s no place for me”  eenden en zwanen dichtbij elkaar in een klein stukje nog open water in de vijver. Schitterende opnames die ons allen ontroerde. Met een vrolijk muziekje erbij opnames in de besneeuwde duinen en langs de kust.
We genoten van deze serie met een vindingrijk omdraaibeeld slot.

In 2005 reisden Gert van Delft met zijn Sophie met de caravan naar Kroatië, Istrië naar camping Laterna, gelegen direct aan zee met vele prachtige zwembaden. Vanuit hier werd gewandeld, de omgeving bezocht, een boottocht langs de kust met bezoek aan vele daar gelegen plaatsen. Oude steden zoals Porec met het historisch oude centrum. Een bezoek aan een ondergrondse grot en meer met stalactieten. Grotten worden vaak gevormd door oplossing van kalksteen in koolzuurhoudend water. Indrukwekkend. Een bezoek aan een oud Romijns amfibie theater en enkele kerken ontbrak niet. Het geheel omlijst met piano muziek en duidelijk ingesproken door Gert met veel informatie. Ter afsluiting de zonsondergang in de zee. Een prachtige streek, zeker een bezoek waard, al is het een heel stukje rijden.

Verslag RSDA clubavond 24 november 2022 door Dick Schoneveld

Na de goede avond wens van voorzitter Cock vertoonde clublid Jan Tijsterman een film van september 2001 met de titel: Van de alm naar de stal. Beelden uit Oostenrijk, Voralgebergte, waar de koeien aan het einde van de zomer weer verhuizen vanuit de alpenweide naar de winterstal. Versierd met tooien op de kop van enkele koeien liepen Jan en Saar mee naar beneden. Het geluid van de verschillende bellen om de hals van de koeien waren duidelijk hoorbaar. Een jaarlijks dorpsspektakel dat met muziek veel bekijks trekt. 

Op 19 januari 2014 vertrokken de Jan en Saar met de caravan achter de auto naar een camping in de Dolomieten voor de wintersport vakantie. Afstand 1245 km, maar dan heb je zeker sneeuw om te skiën en te langlaufen. Een soepele skiënde Jan en echtgenoot daalde met familie af naar beneden naar de apres ski bar. Later in de week sneeuwde het zo hard dat rondom de caravan veel sneeuw weg geschept moest worden, zo’n pak sneeuw was er gevallen. Ook het dak van de caravan sneeuwvrij maken. Een leuke, vermakelijke familiefilm.

Tot slot uit de oude doos van team D met oud leden de film DE BESTELLING. Beelden uit de bakkerij, zanddeeg, houd de dief haalden herinneringen op van gezamenlijk filmwerk. Een genot om terug te zien.

PAUZE

Na de pauze toonde Sjoerd Zwaan zijn verbeterde korte film van ruim 3 minuten HERFST IN HET BOS. Met de camera naar Panneland, Ingesproken in dichtvorm over de prachtige natuur, wellicht had de achtergrondmuziek wat zachter gemoeten om alles goed verstaanbaar te laten klinken, maar de beelden waren prachtig.

Vervolgens HERFST EN WINTER. Een wegspringende haas in de nevel, schitterende zonopkomst. De wintertijd komt ontluikend tevoorschijn. Bevroren dauw, dragende muziek onderstreepte deze  mooie beelden, ingesproken door Dieneke Zwaan. Een fraai stukje vakwerk van Sjoerd.

Een marktbezoek in de stad Groningen ondersteund met melodie muziek aan de Amsterdamse grachten. We zagen de bloemenstal , een vishandelaar, een groenteboer, uitstalling van broden door de bakker en tot slot de Rijnsburgse bloemenhandelaar Cees de Mooij ook met verse bloemen.

Tot slot opnieuw beelden uit het duingebied van vele herten, omgevallen bomen, zwammen en paddenstoelen, een naaktslak omlijst met Romantische Concert muziek. De kinderen klommen in afgebroken bomen, hadden plezier en ook wij genoten van deze 11 minuten durende film.

Verslag RSDA avond 17 november 2022 door Dick Schoneveld

Aanwezig 15 leden

Mededelingen door voorzitter Cock na welkom over afscheid van Henk en Nel, oud Open Hof beheerder wat plaats zal vinden op zondag 27 november.

Bestuur zal hier aandacht aan geven en iedereen is welkom.

Jaap van Baarlen vertoonde een vrolijke film over Sinterklaas bij Heemskerk in Corona tijd. Buiten stond de Pieten bij de wasstraat te controleren en binnen de Sint die cadeaus  uitdeelden aan de kinderen. Zingen voor Sint en Piet, een vast onderdeel. Erg leuk en grappig met scherpe beelden.

Als 2e de film van Gert van Delft over het Nationaal Park Dwingerveld, het grootste natte heidegebied van Europa. Fietsen door dit prachtige gebied met vele vennen, bezoek aan Ruinen, een drankje in de dorpskern drinken, Dwingeloo met de radiotelescoop, langs plaggenhutten, een armoedig zeer eenvoudige met heideplaggen bedekte hut. Rondom het kampvuur in de avonduren nagenieten van de dag.

Open Tuinen dag een jaarlijks terugkeren festijn waar vele tuinliefhebbers gratis in Rijnsburg enkele zeer fraaie particuliere tuinen kunnen bewonderen. De moeite van een bezoek waard, de deelnemers showen hun prima onderhouden tuinen en vertellen enthousiast over hun hobby. Ook rondom het Spinozahuis opnemen van zowel buiten als binnen.

PAUZE

Na de pauze toonde Jan Eekhof diverse fotoserie met bijpassende leerzame teksten passend bij de beelden. Eerst Goeie Mie uit Leiden, een vrouw die in drie jaar tijd meer dan 100 personen wist te vergiftigen. Zij leefde van 1839-1915, heette Maria Catharina Swanenburg. Zij is de grootste seriemoordenaar  uit de Nederlandse geschiedenis. Tussen 1864 en 1883 vermoordde ze tientallen familieleden en buurtgenoten met arsenicum. Op haar slachtoffers sloot zij begrafenisverzekeringen af en daarmee geld incasseerde Opgegroeid in de armste  buurten van Leiden, achtervolgd door ongeluk. In 1883 gearresteerd en haar rechtszaak zou het proces van de eeuw worden.
Vervolgens onderzocht Jan het ontstaan van achternamen. In 1811 verplichtte Napoleon officieel iedereen om een achternaam te dragen. Hiervoor waren echter al achternamen bekend, vaak vernoemd naar je vader, zoals Willemse(zoon van Willem) Jansen(zoon van Jan) enz. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen, die sloegen op je beroep(slager, bakker, visser), je woonplaats (van Egmond, van Wageningen) of je uiterlijk(de Lange) of je karakter.(de Wilde). Op 18 november 1811 werd de burgerlijke stand tijdens de kortstondige regering van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte ingevoerd.

Straatnamen, wie verzon ze? Straatnamen werden steeds gebruikelijker. Voorheen de Lange straat, de Brede straat( Breestraat), de Vliet, Noord- of Zuideinde. In 1851 kwam de gemeentewet tot stand hierin stond dat de gemeentes verantwoordelijk zijn voor het benoemen van openbare ruimte, dus ook straten. Later ook de straatnaam bordjes, zeker makkelijk voor de postbode. Ook de huisnummers werden ingevoerd.

Een vraag van Jan Tijsterman, hoe de serie tot stand komt. Jan Eekhof schrijft eerst het verhaal op en maakt vervolgens de bijpassende foto’s en spreekt de teksten in.

Hoe is de naam Keukenhof ontstaan? Hof is de naam voor tuin en in de tuin werden veel groenten en kruiden voor de keuken geteeld. Een serie rondom kasteel Keukenhof met zijn poorten, tuinen, dahlia’s enz.

Waarom metselden men in het verleden bij vele gebouwen de ramen dicht? Een vorm van Belasting ontduiking, want ooit betaalde men o.a. raam en vensterbelasting. Een vorm van onroerend goedbelasting, gemakkelijk te controleren. Stoephekjes  in verschillende vormen en types, aangebouwd om meer aanzien te krijgen. Getoond in ze in vele vormen en maten.

De Etna is een vulkaan op het Italiaanse eiland Sicilië. In 2001 actief gedurende 24 dagen en steeds witte rook en zwavel uitstotend. De top op 3357 meter hoogte en een diameter van 45 km. Het hoogs bereikbare punt is bereikbaar via bussen en een kabelbaan. Verder naar de toppen  lopend in een adembenemend “maanlandschap” met een sterke zwavelgeur uit vele holen.  Prachtig in beeld gebracht. De top van de Etna verandert door de jaren heen. Anno 2021 heeft de vulkaan vijf actieve hoofdkraters.

Het havengebouw De Volharding in Leiden. Hier was gevestigd de Leidse Stoombootmaatschappij. Deze rederij vervoerde passagiers, vracht en vee langs een vast traject. In 1930 kwam een einde hieraan.

In het verleden telde de stad Leiden wel 8 stadspoorten. Zes zijn er tussen 1862 en 1876 gesloopt om diverse redenen. Overgebleven de Morspoort en Zijlpoort. Jan toonde alle historische porten. Interessant.

Verslag RSDA avond op 10 november 2022  door Dick Schoneveld

Aanwezig 13 personen

Na hartelijk welkom door Cock vertelt Tineke dat de man van Conny ernstig ziek is, zodat zij enige tijd afwezig zal zijn.

Uit de oude doos een film uit 2005 van Cock de Vries over zijn verblijf in Italië op een camping in de omgeving van Genua. Verkenning vanuit de prachtige omgeving. Met de trein bezochten Cock en Betty een vijftal  dorpjes langs de rotsachtige kust. Smalle steegjes, steile trappen, huizen boven elkaar gebouwd, kleine overvolle  strandjes met bootjes als nog analoog  beeld gebracht  Ondersteund door afwisselende Italiaanse zangers en muziek. 

Als tweede een 9 minuten film over de paardenmarkt 2018 in Rijnsburg. Trompetgeschal vanaf de Willem de Klinkbrug opent jaarlijks deze traditionele markt. Vele pony’s, kraampjes, springkussen en de kermis rondom het de dorpskern. Later het traditionele ringsteken met soms prachtige aangeklede paarden. Omlijst met James Last muziek.

Tot slot voor de pauze een korte 3 minuten film op een warme zomerdag in 2018 van het museumdorp Orvelte in Drenthe.

Pauze

Het Groene Hart, zo dichtbij is zeker de moeite waard om met de fiets te verkennen. Gert van Delft met zijn vrouw Sophie fietsten diverse keren verschillende stukken op soms smalle weggetjes tussen de weilandenvol met koeien. Langs vele verschillende molens, boerderijen, over bruggen en bruggetjes en langs diverse plassen. Rustig en prachtig in beeld gebracht met passende muziek op de achtergrond. Gert gaf veel informatie over het ontstaan van deze omgeving. We genoten!.

Ter afsluiting een achten halve minuut durende fotoserie van Jan Eekhof: De Wandeling door Leiden. Jan wandelde met zijn camera door stuk door historisch Leiden met een voortreffelijke uitleg uitstekend passend bij de getoonde beelden. Kort maar krachtig!!

Verslag RSDA avond op 3 november 2022 door Dick Schoneveld

Aanwezig 15 personen

Na welkom door Cock met de mededeling dat een lid 50 jaar getrouwd was afgelopen tijd en hij voor gratis drinken en lekker snacks in de pauzes voor zijn kosten zou zorgen.We zongen voor Wim de Beer en lieten het aangeboden drank en hartigheid heerlijk smaken. Hartelijk dank Wim.

Start met een prachtige fotoserie van Kees Hogewoning rondom Leiwen, een dorp gelegen in de bocht van de rivier de Moezel, zo’n 20 km ten noordoosten van Triër.
De foto’s bewerkt met het Luminar bewerkingsprogramma, een aanrader volgens Kees, toonde ons vergezichten, steile hellingen waarop de druivenranken geteeld worden, dorpjes aan de Moezel en bootreis enz. bezoek aan Bernkastel met zijn eeuwenoude huizen en historisch markplein scherp in beeld gebracht.
Een indrukwekkende serie, ondersteund met muziek van John Barry. Ingesproken tekst niet nodig, de beelden spraken voor zichzelf.

Met zijn gezin maakte Kees in september 20231 een wandeling in het Vijlenerbos. Een prachtig wandelgebied door de hoogteverschillen in het uiterste zuiden van Limburg bij Vaals. Foto’s van varens, vergezichten, paden en bomen. De uit de muziekalbum Spirit of Eden van de Engelse band Talk Talk gekozen muziek paste prima bij deze serie. Door het verkeerd omlopen van deze wandeling maakte het wel een stuk vermoeiender.

Net voor de pauze een korte oud hilarisch film vanuit de Vliertstede van Jan Turk. Gymnastiek voor en door  de oude bewoners door coach Jo van Duijn.

Na de pauze Koos Barnhoorn die een weekend doorbracht in het van der Valk hotel in Spier(Dr). De eerste dag was het geen braaf weer en werd Assen bezocht. Een hele grote winkel met allerlei spullen en ’s middags de museum boerderij te Assen. Een museum dat inspireert met verhalen en geschiedenis. Oude boerenkarren, het washok, de rookkast, kijkjes in de stal in op de werf vertelden over het boerenleven zo’n 100 jaar geleden. De volgende dag op de pedalen. Een kijkje bij de radio telescoop, fietsen door het Nationaalpark het Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van West Europa. De volgende dag richting Beien, heidevelden, bossen met prachtige geasfalteerde  fietspaden, verschillende landschappen en dorpen.
Dit alles afwisselend in beeld gebracht door Koos. De duidelijke voice-over van zijn vrouw Annie en goed gekozen muziek van muziekartiest Michel Pépé. Het bekijken waard!!

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 27-10-2022 DOOR CONNY VAN HAASTEREN 

Aanwezig 13 leden 

Na een kort welkomstwoordje van Cock, konden we naar 2 films van Koos Barnhoorn kijken, de eerste filmwas in 2016 gemaakt in het Airborne Museum at Hartenstein in Oosterbeek en gaat over de slag bij Arnhem in September 1944. Dit museum is gevestigd in het voormalig hoofdkwartier van de Britse troepen, hier vind men een collectie kleding, wapens en uitrustingsstukken. Ook kan je hier luisteren naar interviews en kijken naar video's en foto's. Zeer indrukwekkend en de  moeite waard om dit museum eens te bezoeken, gezien de filmbeelden die Koos hier heeft gemaakt en door Annie helder en met veel uitleg is ingesproken.

Vervolgens het 2e museumbezoek van Koos en nu in 2019  bij de Stichting Zuiderzeemuseum ( binnenmuseum) met het thema: Rondom de Zuiderzee.  Hier maak je kennis met de huidige en vroegere bevolking uit de Zuiderzeeregio o.a. Urk, zij vertellen over hun dagelijks leven en vrijetijdsbesteding. Je ziet hier ook de kleding en de huizen, de strijd tegen het water en de aanleg van de Afsluitdijk. In de schepenhal vind je een collectie houten schepen en een tentoonstelling van het leven op en langs het water van de vele vissersgezinnen. Om hierop in te haken liet Gert een film zien van het buitenmuseum waar de gehele familie van Gert een bezoek heeft gebracht. Hier o.a. de stalen schepen, vissershuisjes en het leven rondom de geschiedenis van de Zuiderzee, met objecten en gebouwen. 

Pauze. 

Maar liefst 5 fotoseries kregen we nu te zien die Jan Eekhof heeft gemaakt in de stad Leiden, waarvan we het meeste niet eens weten.
Allereerst een indrukwekkend verhaal over het voormalige Elisabeth ziekenhuis wat in de tweede wereldoorlog in beslag genomen was door de Duitse bezetter. De patiënten die hier lagen moesten plaats maken voor gewonde Duitse soldaten. Er is over deze geschiedenis veel informatie over te lezen op het internet.

De Doelenpoort, voor velen bekend, maar de betekenis er van? Teveel om hier op te schrijven. 

Serie 3 over Jean Luzac, ooit van gehoord? Jan wel, heeft er een studie van gemaakt en is in Leiden gaan fotograferen.

De volgende serie betreft de Lodewijk kerk, vele eeuwen geleden was het een kapel, het is zelfs een graanpakhuis geweest. Ook hier veel info te vinden op internet.

Het mysterie van de naam Leidse Glibber was serie nummer 5, het is ontstaan in 1574, verraders werden glippers genoemd, omdat men heulde met de vijand. Later heeft men het veranderd in glibber.
Veel dank Jan voor al jouw moeite om series te maken van de stad Leiden, waar zoveel niet van bekend is. In elk geval staat hier het e.e.a beschreven en zoals ik al eerder opgemerkt heb, is er veel op het internet te achterhalen.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 20-10-2022 DOOR CONNY VAN HAASTEREN 

Aanwezig 14 leden en na de pauze kwam Jan Turk even op bezoek! 

Na een kort welkomstwoordje van Cock, had Piet Ravensbergen een foto/filmserie voor ons, gemaakt in Noorwegen. Op zich is dit al een prachtig land en de beelden logen er niet om! In het Deense plaatsje Hirtshals, werd over gevaren naar Kristiansand in het zuidelijkste puntje van Noorwegen. De prachtige ongerepte natuur, de sneeuw op grote hoogte, de vele veertochten, wegen met haarspeldbochten, bezoek aan Stavanger en een wandeling van 8 km. wat zwaar afzien was. Mooie bezienswaardigheden zoals een zinkmijn, de preikestolen, een 604 meter hoog gelegen klif en een houten staafkerk. Kortom een adembenemend land met ongerepte natuur, prachtige vergezichten en vele fjorden. We hebben er met zijn allen van genoten!!!

Er was nog even tijd voor de pauze en Jan Eekhof heeft altijd nog wel iets om te laten zien, dit keer een fotoserie over de “ Kofferroute “ in Leiden. Deze route is ter nagedachtenis aan de deportatie van de Joden tijdens de tweede wereldoorlog. Informatie over de desbetreffende plaatsen waar deze stenen koffers staan, was door Jan ingesproken. 

PAUZE. 

Gert van Delft liet ons een film van een 10 daagse fietsvakantie zien in Frankrijk, ongeveer 170 km onder Parijs. Vanuit camping La Samaritane van een Nederlands echtpaar in Buzancy, werden elke dag leuke fietstochten georganiseerd door dit echtpaar die hun gasten ook elke dag verzorgden met  een picknick en vaak ook van gezellige avonden met volop eten en drinken. Er werden kerken en kastelen bezocht, de kanaalbrug van Briare, een struisvogel boerderij en een 7 sluizenroute gefietst. De fietstochten werden gereden door de mooie natuur van o.a. koren en graanvelden en niet te vergeten over de goed gelegen fietspaden. Er werden dagelijks vele kilometers gereden dus een luiervakantie zat er niet in. Een mooie film van Gert, door hemzelf ingesproken.

En ook was het Jan Eekhof die deze avond verder afsloot met een korte film over molens, met een korte uitleg b.v. waarom windmolens rechts draaien en de “ gewone molens “ de wieken links, een leerzaam filmpje. Tot slot nog een korte serie van 1 minuut getiteld: Alles wordt duurder. Dit was bedoeld voor de 1minuut wedstrijd die er mede door de coronatijd niet meer is gekomen.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 13-10-2022 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 15 leden  

Cock de Vries opende de avond en deelde met een kort bericht mee dat het met Dick Schoneveld weer redelijk goed gaat. 

Er werd nu een fotoserie getoond van Wim de Beer. Deze serie was in 2015 gemaakt bij het Staatsmuseum Auschwitz-Berkenau. Een zeer indrukwekkende overzicht van dit voormalige  concentratiekamp, waar slachtoffers van de tweede wereld oorlog een vreselijke dood vonden. In diverse gebouwen waren exposities waar je bij sommige beelden het leed van de mensen kon “ voelen “. Opnamen van bergen schoenen, potten en pannen, koffers en tassen, dat sprak voor zichzelf. Meer dan een miljoen mensen, vooral joden, kwamen terecht, in dit vreselijke vernietigingskamp. Veel viel hierover te vertellen en dat werd / was ingesproken door Jan Eekhof, die Wim had bijgestaan bij het maken van deze serie.

Hierna konden we kijken naar een film over het herbegraven van Floris de vijfde achter de Laurentiuskerk in Rijnsburg, wat nog een hele klus was, om eerst die zware bovensteen weg te kunnen rollen. Via een nauwe ingang kon een persoon naar beneden om daar alle kisten die voorzien waren van een waslaag, een rustplaats te geven. Hierna werd alles dichtgemetseld en de zware steen kon met veel passen en meten weer herplaatst worden.

Pauze 

Gert van Delft liet ons een film zien van Herman Haasnoot met zijn paarden en koetsen, die vanuit Nederland naar Munster reden, om daar het feest van de Vrede van Munster na 350 jaar te gedenken. Een leuke toer van deze in passende kledij gesierde mensen,  in en boven op de koetsen te volgen en die door vele mensen aan de kant van de weg nagekeken werden. In Munster werd men opgewacht door een nog jonge prins Willem Alexander.

Tot slot nog een leuk filmpje gemaakt bij de MAF Nederland in Teuge, waar Gert en familie korte rondvluchten hebben gemaakt. Deze MAF organisatie vliegen met deze kleine vliegtuigen over de hele wereld, naar onbereikbare gebieden. 

Tot slot wil ik namens het bestuur meedelen aan de leden die er nog niet van op de hoogte waren, dat we unaniem hebben besloten, om voorlopig niet te jureren en om ook de wedstrijd van de 1 en 5 minuten dit seizoen te laten vervallen. Dit besluit hebben we genomen, omdat alles niet geheel volgens de regels gebeurd.