Verslagen van de clubavonden RSDA

 

Verslag RSDA clubavond op 21-3-2024 door Conny van Haasteren

Aanwezig 18 leden

Met een kort openingswoord van Kees op deze laatste clubavond van dit seizoen werd medegedeeld, dat men aan het kijken is voor de aankoop van een nieuwe beamer.

Terry opende met een fotoserie die hij had gemaakt (met zijn mobiele telefoon) tijdens een 5 daagse busreis met enkele clubleden, naar het Sauerland. (hij vertelde me later, dat ze met zijn 4en de boel flink op stelten hadden gezet). Vanuit het Alpin hotel in Schmallenberg werden leuke tochten georganiseerd o.a. naar Attendorn ,Bad Arolsen, Oberkirchen en Warstein, (opgezocht bij Boldermanreizen). Of men daadwerkelijk al deze bezichtigingen heeft meegedaan kon men uit de serie niet goed op maken....Dat ze het gezellig gehad hebben met elkaar moge duidelijk zijn!

Gert van Delft liet nu een film zien van KOM IN DE KAS uit 2023, alwaar hij veel bloemenpracht heeft gefilmd. Kassen vol met lelies waar de kippen vakkundig het onkruid “ wiedden “, Gerbera's in vele kleuren bij kwekerij Esmeralda, Chrysanten bij van Delft (familie ?) kwekerij de Bosrand met potplanten en Anthuriumplanten en Echevera's bij andere kwekers. Een mooie film van al dit moois, een lust voor het oog.

Er was nog wat tijd over voor de pauze en om in de sfeer van mooie bloemen te blijven, een korte film van het kindercorso. Hier konden we zien hoeveel werk er was gemaakt aan fietsjes, bakfietsen en wandelwagens met mooie bloemstukjes. Pa en Ma liepen mee met hun kroost, het publiek waren de vele opa's en oma's die langs de kant stonden te kijken en te glunderen.

PAUZE
Het eerste pauzedrankje werd ons aangeboden door Jan Tijsterman vanwege zijn verjaardag EN trouwdag!

Hierna een korte fotoserie van Ellert Eekma uit 1989 toen hij als “bodygard “ prins Claus vergezelde tijdens een reis naar India. Van enorme armoede tot prachtige gebouwen o.a. de Taj Mahal zagen we, mooi dat Ellert ons een blikje gunde uit zijn prive collectie.

Gert van Delft liet ons nu bewerkte beelden zien van de Peenveiling Katwijk gemaakt in 1990. Alvorens de peen daar werd aangeleverd, ging er uiteraard een heel proces aan voor af. Het inzaaien van de peen wat gelijk afgedekt werd met stro, wordt na verloop van tijd machinaal geoogst. Hierna wordt het in grote kisten vervoerd naar de veiling waar de peen grondig gewassen en gesorteerd wordt, voor het veilingproces. De grootste afzet gaat naar Frankrijk, Engeland, Duitsland en België.

De laatste film van dit seizoen kwam ook van Gert betreffende een vakantie in Duitsland vanuit camping Eisenbachtal in Girod in het gebied Rheinland Pfalz, naar men zegt het mooiste gelegen dal. Er is hier veel wijnbouw aan de rivier de Saar, waar overigens mooie fietspaden langs deze rivier zijn gelegen. Een bezoek aan de kleine stad Saarburg aan de rivier de Saar met een waterval in de bovenstad en in de beneden leuke kleine schippershuisjes met vakwerkgevels. Kortom, er is genoeg te zien in dit prachtige wijngebied.

Met deze film is tevens seizoen 2023-2024 afgesloten. De grote afsluiting was vrijdagavond 22-4 met een uitstekend verzorgd warm en koud buffet, alles gekookt en vervaardigd door koster Kees die hier zeer veel aandacht had besteed. Met 31 leden en partners hebben we hier heerlijk van gegeten en de stemming was opperbest. Sjoerd was druk met filmen dus ongetwijfeld zullen we het resultaat in het nieuwe seizoen te zien krijgen. Zelf heb ik geprobeerd met mijn mobiele telefoon nog een overzichtje te maken en ook van het optreden van Kees van Duijn de koster die een mooie zangstem bleek te hebben.

Ik wens iedereen een mooie zomer toe en voor diegene die met vakantie gaan een goede reis en geniet er van!!!!!

Verslag RSDA CLUBAVOND 14 maart 2024 door Dick Schoneveld.

17 leden aanwezig

Na welkom door voorzitter met de bedoeling er weer een mooie avond van te maken, vertelde hij dat het bestuur op pad is geweest voor de aankoop van een nieuwe beamer. De huidige is 15 jaar oud en voldoet niet helemaal meer. Techniek gaat door ter verbetering van kwaliteit en scherpte.

Cock de Vries vertoonde een film opgenomen in het prachtige natuurgebied het Drents-Friese Wold. Naast veel info, scherpe beelden uit Diever, Dwingeloo, info over de schaapskooi. Een bakje bij het Theehuys Anserdennen in het bos. 

Vervolgens een fotoreportage in Saarland, Saarburg. Watervalletjes langs de Saar, burchten enz. goed in beeld gebracht. De verhouding inspreken en muziek was niet helemaal optimaal.

Van een 50tal foto’s rondom een sneeuwrijk Winterberg in een korte 2 minuten bewerking. Een experiment met moderne technieken. Een ander experiment met foto’s tussen paarsblauwe flitsen. Het geheel wat saai en boeide weinig.

Hun achterkleinkind probeerde op acrobatische toeren haar acteertalent te tonen door over een boomstronk te lopen.  Bewaren van het evenwicht, een filmpje waar je later met plezier op terug kijkt.

Bertie de Vries fotografeerde er lustig op los tijdens de Open Rijnsburgse Tuindagen van 2016. Afwisselende goed geschoten beelden met passende muziek waren de moeite waarde om bekeken te worden.

PAUZE

Na de pauze vertoonde clublid Jan Tijsterman de veel geduld en liefde in zijn tuin opgenomen film van een nestkastje met een pimpelmees echtpaar. 9 eieren waren gelegd en allemaal uitgekomen. Alle vogels zijn uitgevlogen. Stuk voor stuk zagen we de mezen het nestkastje verlaten. Uitstekend gefilmd met passende muziek vond veel waardering van de clubleden.

Het Sanctuarium van Fatima in Portugal is één van de belangrijkste bedevaartsoorden voor Mariaverering waar pelgrims van over de hele wereld samen komen. De verschijningen in Fatima hebben van deze plaats één van de grootste Mariavereringcentra gemaakt. De grootste manifestaties van gelovigen en afsluiting vinden plaats op 12 en 13 oktober. Gelovigen gaan op hun knieën naar het altaar. Het altaar wordt het altaar van de wereld genoemd. Hier is Maria in 1917 verschenen aan drie herderskinderen: Lucia, Francisco en Jacintha. De mensen gaan helemaal op in hun processie.

Een dagje Giethoorn, het Venetië van het Noorden. Alles wat nodig is werd over water vervoerd in boten(punters) Varen door de grachten, aanleggen bij Smits paviljoen, genieten van de mooie huizen langs het water, kortom een fijn dagje uit in Nederland. Vakkundig vastgelegd op een de film door Jan.

Tot slot naar Sri Lanka, daar waren Jan en Sara uitgenodigd bij vrienden om de inzegening van hun huis te vieren. Wat een ritueel van twee dagen vroeg in de morgen tot  laat in de avond. Voorbereidingen voor de maaltijd, het hele dorp doet mee. Priesters lezen gebeden voor, eten mee en wat overblijft wat uitgedeeld. Wat een ceremonie, uitstekend gefilmd door Jan, zodat wij een indruk krijgen van gastvrijheid en alles wat erbij komt kijken. Ook de muziekkeuze was doordacht.  Een indrukwekkend geheel.

Nog 1 clubavond dit seizoen, en de RSDA sluit op vrijdagavond 22 maart het seizoen af met een feestelijk buffet in de Open Hof.

Verslag RSDA CLUBAVOND 07-03-2024 door Kees van Delft

Voorzitter Kees van Delft heette iedereen hartelijk welkom. Sjoerd Zwaan heeft zich ziek afgemeld en Piet Ravensbergen zijn schoonmoeder is overleden. We condoleren Carla en Piet met het verlies van hun (schoon)moeder en wensen jullie heel veel sterkte.

De laatste avond is definitief op vrijdag 29 maart, Kees van Duyn heeft een mooie offerte gemaakt, en de avond met buffet is dan heel mooi aangekleed in een gezellige sfeer. Kom allemaal, dan kunnen we dit mooie seizoen passend afsluiten is de wens van het bestuur. Pim trakteert ons vanwege zijn verjaardag op een heerlijke punt appeltaart en die ging er goed in.

Pim Lukenaer verzorgd het eerste deel van de avond en doet dat met verve.
Biennale Venetië is een film in meerdere delen. Eerst zien we allerlei kleifiguren, en dan een schaduwspel, beide heel apart. Dan kunstbloemen en ruige raffia en tot slot kunst over de dood. Allemaal heel apart en bijzonder om naar te kijken, maar ook heel kundig gefilmd en gemonteerd door Pim.

In Zweden natuurlijk wandelen Pim en vrienden door de natuur in het mooie Zweden. Jotunheimen laat ons zien hoe in vroeger jaren een vloedgolf hele bossen als luciferhoutjes met de grond gelijk maakte. Ook daar wordt gewandeld en zien we de sneeuw hoog op de bergen liggen.

Isenheimer Altaar in Colmar is door Pim ook heel mooi gefilmd. Katholiek opgevoed wist Pim wel het een en ander te vertellen van hoe hij daar nu tegenaan kijkt.

Band Toggleheag  is een opname van een drummer, zangeres en een zanger die aan het repeteren zijn. Goeie muziek, maar niet het repertoire denk ik zo maar, waar de meeste van ons gek op zijn.
Pim heeft ons mooie series laten zien die goed in elkaar zaten, waarvoor dank.

PAUZE

Na de pauze liet Koos ons een film zien van het bloemencorso 2022 uit de bollenstreek. Vanaf een mooi punt zagen we het corso met zijn mooie figuren en kleuren langs komen, we genoten ervan.

Ellert vermaakte ons door een paar opnames te laten zien met grappen, waar we stevig om konden lachen.

Tot slot liet Jan Eekhof, onze Leiden specialist, opnames zien uit Leiden waarbij hij vertelde waarom Leiden een sleutelstad wordt genoemd.  Dat heeft een Bijbelse oorsprong zo vertelde hij ons.

Het was weer een geslaagde avond en we kijken uit naar de volgende.

Verslag RSDA CLUBAVOND 28-2-2024 door Conny van Haasteren

Aanwezig 18 leden 

Na een korte mededeling van de voorzitter betreffende de datum van de laatste clubavond, die nog niet bekend is, was het voorzitter Kees zelf, die ons 4 fotoseries kon tonen.

Leiden in kerstsfeer, mooie opnamen van kerstetelages, weerkaatst in het water! Bekende Leidse monumenten zoals Molen de Valk, de Morspoort, het Waaggebouw, Annie's en de Hartebrugkerk en de nostalgische Kerstmarkt. Kees had hier goed aan gedacht om dit op foto's vast te leggen. Met mooie Kerstmuziek omlijst, voelde je de Kerstsfeer op een Februari avond.

Hierna gingen we naar Limburg, het had daar gesneeuwd en Kees dacht: Ik ga er even tussen uit met Wilma om daar wat  foto's te gaan maken. Valkenburg, Schin op Geul, kasteel Schaloen en de Keuterberg, mooie plaatsen voor de sfeerbeelden. Tot slot nog een reisje met de trein naar Meerssen om aldaar nog wat op foto vast te leggen alvorens de reis naar huis aan te vangen.

Een bezoek aan de mega kerstshow in Duiven, een must voor velen om daar rond te lopen en te genieten wat daar te zien EN te koop is. Hier zijn vele uren arbeid nodig geweest om dit alles voor bezoekers ten toon te stellen.

Tot slot nog een serie over een wandeling door Rijnsburg, volgens Kees het mooiste dorp van Nederland. Mooie beelden van bekende kenmerkende plekjes van dit dorp, zelfs de nieuwe wijken was Kees niet vergeten.
Rest mij nog te melden, dat Kees bijna alle series met duidelijke informatie had ingesproken.

PAUZE

Jan Eekhof liet ons nog een korte film zien die hij had omgezet van 4-3 naar 16-9 . Deze film was gemaakt in 2005 van de Noordwijkse reddingsbrigade tijdens de landelijke veiligheidsdag, waar verschillende oefeningen werden getoond aan toegestroomde bezoekers.

Jan Tijsterman heeft altijd wel wat films op de plank en we keken allereerst naar een korte film van het D team ( teams waren gevormd in vroegere tijden van RSDA ) een soort van promotiefilm waarin Jan Turk en Gert van Delft de hoofdrol speelden.

Hierna een grote overstap naar een film uit Afrika, waar Jan en Sara een bezoek hadden gebracht bij de Himba's. Dit betrof een onderdeel van een georganiseerde reis, gemaakt in 2008. Jan zingend tussen de Himbavrouwen, de mannen waren toch aan het jagen, terwijl Sara zich vermaakte met de kleine kinderen.

Van de warmte in Afrika kwamen de laatste 2 films uit het besneeuwde Trentino in Italie en Berwang in Oostenrijk. Op camping Marmolade komen al jarenlanglang een groep vrienden bij elkaar, ( waar Jan en Sara ook deel van uit maken ) om gezellig met elkaar te skieën en vooral voor de gezellige apres-ski. Volop lekkere hapjes en drankjes buiten in de sneeuw en gezelligheid viert hoogtij gezien de polonaise. Met een heuse mini vuurwerkshow werd het feest afgesloten.

De laatste film kwam vanuit Berwang, waar een zoon van Jan en Sara samen met zijn vrouw de eigenaars zijn van een Alpenlodge, die ze samen helemaal verbouwd hebben. We zagen opnamen van de verbouwing op de 3e verdieping tot woonruimte, Jan die nog behoorlijk uit de voeten kan op de ski's  en een gezellig avond feest.

Verslag RSDA CLUBAVOND Van22-2-2024 Door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden

De avond werd geopend door de voorzitter met de melding van een inkomend bericht betreffende de laatste avond over het al of niet af te sluiten met een buffet. Het een en ander zal met de koster besproken worden betreffende de datum en voor de beschikbaarheid van de foyer.

Voor de pauze konden we kijken naar een zestal korte films gemaakt door Sjoerd Zwaan.

We zagen o.a. ringsteken van een 30tal tractoren, al of niet bestuurd door de uitgedoste berijders. Zelfs dames bestuurden deze trekkers van dit jaren terugkerend spektakel in Koudum ( Friesland ).

Vervolgens keken we naar een impressie van een boottocht, georganiseerd door de Rijnsburgse visclub. Een gezellig dagje uit van de hobbyvissers en hun partners met een overheerlijk buffet tot slot.

Tijdens een Limburgse vakantie werd het drielandenpunt in Vaals met een bezoekje vereerd. Het hoogste punt van Nederland waar de grenzen van ook Duitsland en Belgie samenkomen. 
Een kort overzichtje van de terassencamping en ook bij avond.

Sjoerd had een korte film gemaakt bij de Elsgeesterpoldermet zijn nieuwe 4K camera met mooie opnamen. Eveneens een korte film, hoe je met korte shots een compilatie van een huwelijksdag kan maken.
Leuk gedaan!

Tot slot wat opnamen gemaakt bij een narcissen kwekerij  van een zwager van Sjoerd in Hillegom, waar het bossen nog met de hand wordt gedaan. Dank voor je bijdrage Sjoerd.

PAUZE

Na de pauze zagen we series die Jan Eekhof tijdens een van zijn vele en van te voren uitgezochte fietsritjes naar Leiden had gemaakt. In deze stad is genoeg te zien, dat blijkt wel en volgens Jan kan hij in deze stad zijn hart nog ophalen wat het maken van foto's betreft.

Het stadhuis van Leiden is gedateerd vanaf het jaar 1350 niet groter dan een hal met een torentje. Met veel informatie had Jan hier een mooie serie van gemaakt met als meest besproken item de stadhuisbrand in de ijzige kou van 1929.

Hierna wat foto's van stegen, waarvan er 86 in Leiden te vinden zijn. Een steeg werd ook een slop genoemd, daar waar dus de sloppenwijken te vinden zijn en de naam vandaan komt We zagen ook een impressie van de Arend Roelandsteeg, de smalste steeg van Leiden. Deze steeg is gedateerd vanaf 1930 en telt maar 1 adres. Je moet geen last hebben van claustrofobie om door deze steeg te lopen!

Bijzonder mooi waren de opnamen die Jan had gemaakt in de Hooglandse kerk. Deze monumentale kerk staat in het hart van Leiden, waar samenkomsten van vele gelegenheden gehouden worden. Het orgel is voorzien van het oudste pijpwerk en het uurwerk dateert uit 1609.
Ook van deze kerk was door Jan veel informatie ingesproken.

Bij toeval bracht Jan ook een bezoek in houtzaagmolen de Salamander in Leidschendam. Hier kreeg Jan een uitgebreide bezichtiging van de daar aanwezige molengids over deze molen die nog steeds in bedrijf is. Een keur van boomstammen lagen in het “ balkengat “ om gezaagd te worden tot planken.

Tot slot nog een hilarisch kort filmpje, genoemd “ Kust veilig “, waar smakelijk om werd gelachen.

Het was weer een geslaagde avond.

Verslag RSDA clubavond 15 februari 2024 door Dick Schoneveld

Aanwezig 19 leden

Erg druk waren bijna alle aanwezige leden bij de start en welkom. Weer fijn in ons midden Gert van Delft.

Tegoed deel II en III van de Veluwe vakantie eind augustus van Koos en Annie Barnhoorn. Vanuit het vakantiepark de Veluwse Hoevegaerde in Putten een fietstocht naar Terschuur, het oude ambachtelijke & speelgoedmuseum. Terug in de tijd, wel 160 ambachten te zien en bijzonder en antiek speelgoed. Opgespaard van 1910-1970, een uit de hand gelopen hobby van Kees, maar wel succesvol. Een feest van herkenning met 1 miljoen voorwerpen. Steeds uitgebreid, met als spreuk: “hoe meer je herkent, hoe ouder je bent”.
Duidelijke en veel informatie, scherpe beelden dit alles ondersteund door muziekartiest Stive Morgan. 

In deel III een Veluwe meer cruise van Harderwijk naar Elburg. Door het regenachtige weer weinig passagiers aan boord. Bezocht het cultuurhistorisch museum in de vestingstad Elburg. In de museum boerderij wordt het boerenleven getoond zoals dat vroeger was. In de kelder staan de weckflessen met groenten en vruchten uit de tuin. Ook een Keulse pot zichtbaar. Nabij de schaapskooi op de Ermelosche heide zijn wel 300 schapen aanwezig.
Op de laatste vakantiedag nog niet naar huis maar eerst een bezoek aan Nijkerk, waar het ook vlaggetjesdag was. Wandelen over de markt, kijkje bij de Arkersluis.
Een mooie film met veel ingesproken informatie en duidelijke beelden van dit stuk van de prachtige Veluwe.

PAUZE

Dick Cederhout filmde op het Flora terrein de 76e Flower Paarade  met als thema Wonder der Natuur. De schitterend versierde luxe- en praalwagen trokken voorbij ondersteund door vele diverse liedjes. Amsterdamse Jordaan muziek afgewisseld met een waterval lied, soms niet passend, maar wel ontzettend vrolijk. De bloemstukken waren afwisselend, details zichtbaar, kortom een goed overzicht van het jaarlijkse corso.

Met als titel NAZOMEREN OP DE VELUWE vertoonde clublid Gert van Delft beelden van de bloeiende hei, vertelde zijn vrouw Sophie de legende van het Solse gat, een museum bezoek met humoristische schilderijen, landgoed Staverden, fietsen over de bloeiende heide.
Mooi gefilmd met passende muziek.

Tot slot een korte film over stadje Stein am Rhein. Het oude stadscentrum is prachtig bewaard gebleven. De grootste watervallen van Europa in Karton Schaffhausen, Zwitserland waren op indrukwekkende wijze gefilmd.

Verslag RSDA-clubavond op 8 februari 2024 door Dik Schoneveld.

Aanwezig 16 leden

Een hartelijk welkom van voorzitter Kees van Delft. Blij dat Tineke Roozen weer in ons midden is, een groet van oud lid Gré Elkenbout, sterkte voor Wim de Beer, die binnenkort geopereerd wordt voor een nieuwe hartklep en beterschap voor bestuurslid Gert van Delft, ontzettende rugpijn, maar het gaat al de betere kant op.

Met zeven verschillende camera’s is de 1e Sante Walk 2023 op 15 december opgenomen.
Piet Heemskerk heeft van de gezamenlijke beelden één totaal film gemonteerd met dank aan de andere filmers. Zo is een attractieve film van ruim 20 minuten tot stand gekomen.
Start vanuit het gebouw van de Flora Band met het uitdelen van de kerstpakken, swingende muziek en vertrek naar de grote Madjoe opblaas tent. Vervolgens de tocht door Rijnsburg, bezoek bij de Smitshof, Garage Noort met Mustang en huislijke haard in de showroom, via de nieuwe ingang door naar het Spinozahuisje, beluisteren van een koor in de Grote Kerk, een heus draaiorgel bij winkelcentrum de Hoftuin. Hier brandende vuurkorven voor een sfeervolle omgeving.
Onderweg diverse drankjes en hapjes gratis verkrijgbaar voor de deelnemers.
Een bezoek aan de brandweerkazerne en Het Visser t’ Hooft Lyceum met weer als eindbestemming gebouw Flora Band.
Een vlotte, muzikaal met allerlei kerstliedjes en met interviews prima gemonteerde film.
De deelnemers waren enthousiast, vonder het leuk en gezellig, geweldig en genoten! Een ruime opbrengst, alle hulde voor de Lion Club Rijnsburg, Piet en andere clubleden voor het vele werk.

PAUZE

Na de pauze vertoonde clublid Jan Tijsterman enkele films uit 2004 met als titel “Een dagje uit” voor enkele bewoners van Sri Lanka. Dit land is een eilandstaat in de Indische Oceaan en heette voorheen Ceylon. Verse kokosmelk drinken, bezoek houtzagerij en met de trein naar de hoofdstad Kandy. Vertrek ’s morgens vroeg om vijf uur langs verschillende kleine stations. Om een Boeddha tempel te bezoeken eerst het lichaam reinigen. Jan zwom met een sari om in de rivier. Onderweg beelden uit de Yala Nationaal Park met olifanten (kleine oren in Sri Lanka), diverse watervogels, reigers en pelikanen. Een smalle spleet in de rots veroorzaakt dat het zeewater wel 00 meter omhoog wordt gestuwd. Dans, uitheemse muziek, uren werken voordat zij een drie tal edelstenen uit gezeefd over houden.
Een prachtig land qua natuur, maar wat leven wij hier in Nederland toch rijk land als men vergelijkt.

“Een goed gevoel” de titel van de 2e film aldaar. Over vaak moeilijk berijdbare wegen met een busje vol goederen op weg naar platteland streken waar kleding werd uitgedeeld. De kinderen stroom vanuit alle kanten toe om iets in ontvangst te nemen. Beelden van haver dorsen, brood kopen onderweg bij de broodkar. Bloedzuigers hadden in het natte gras te voeten van Jan gevonden, die snel verwijderd moesten worden. Inzepen voortaan luidt het advies om dit te voorkomen. Diverse voedselpakketten zijn uitgedeeld op diverse locaties met blijde gezichten. Een missie van Jan en Sari.
We hebben genoten van prachtige en boeiende beelden ondersteund door rustige passende muziek.  Een terecht daverend applaus voor alle gaven en beelden. Een voorbeeld van barmhartigheid.

Verslag van de RSDA clubavond op 1-2-2024 door Conny van Haasteren.

 Aanwezig 18 leden.

Na een kort welkomstwoordje door Kees met de mededeling dat er een uitnodiging is gekomen van de Leidse Filmclub. Hierin werd gevraagd of wij geïnteresseerd zijn om een avond in Leiden bij te wonen in 2025. Nog een eind weg, we kunnen onze gedachten erover laten gaan.
Jan Eekhof had bericht ontvangen van Wim de Beer, die waarschijnlijk een hartoperatie zal moeten onder gaan.

Deze avond konden we zowel voor als na de pauze de laatste 2 fotoseries zien van Kees Hogewoning zijn vakantie in Duitsland.

In Romantische Strasse 3e serie zagen we vele prachtige foto's van kerken, kastelen mooie dorpjes en prachtige natuur, gemaakt in Dinkelsbuhl, Nordlingen, Donauworth en Augsburg. In Dinkelsbuhl de St. Georgeskerk en handelshuizen, de stadsmuur en de St.Joriskerk in Nordlingen, Donauworth bekend om de stadsmuurtorens en de drie middeleeuwse poorten. Tot slot in Augsburg o.a.de prachtige kathedraal, het huis van Frans Mozart en de Fuggerei,een woonwijk voor arme burgers.

De laatste serie van de Romantische strasse deel 4, bezocht Kees en zijn gezin Landsberg am Lech. Bekend is hier het centrale marktplein dat bestaat uit een ongewone driehoeksvormen een wat bijzondere “ waterpartij “ en heeft een mooie binnenstad. Schongau is een kleine stad waarvan de Maria Hemelvaartkerk de bekendste  bezienswaardigheid is. In Hohenschwangau zijn 2 prachtige kastelen te zien, Neuschwanstein en Hohenschwangau. Dit is het slot en zomerpaleis van Ludwig de derde. Weer terug naar Schongau om de barokke Sint Colomankerk te bezoeken. Voor de afwisseling van al die bezichtigingen ging de hele familie zich wagen aan het rodelen voor het nodige vermaak! In Fussen een gezellige moderne stad zagen we mooie muurschilderingen op de huizen en vele standbeelden, met als afsluiting een hele fraaie zonsondergang. Tot slot werd de Wieskirche bezocht, een schitterende bedevaartskerk in het dorp Wies. Deze kerk staat vermeld op de Werelderfgoedlijst.
Hele mooie series met niet te vergeten de schitterende luchten en natuuropnamen, met ondersteuning van Gregoriaanse muziek.

Er was nog wat tijd over en in de laatste minuten van deze avond, konden we een stukje zien van de Santa Walk die half december in Rijnsburg werd gehouden. Vele Kerstmannen en vrouwen maakten deze tocht, waar onderweg koffie, thee en zelfs glühwein werd geschonken. Een korte show van de plaatselijke brandweer en optredens van een brassband en een bandje van wat jonge musici was het slot van dit experiment.

Verslag RSDA clubavond op 25 januari 2024 door Dick Schoneveld.

Aanwezig 15 leden

Om 20.14 uur een hartelijk welkom door voorzitter Kees van Delft met de wens er weer een mooie en gezellige avond van te maken. Helaas heeft clublid Tineke gewrichtspijn wat moeilijk te behandelen is.

Als eerste toonde Jaap van Baarle ons de activiteiten van de Personeel Vereniging van de fa. Heemskerk. We zagen zaalvoetbal, al 3 jaar dezelfde ploeg die de enorme cup won, wedstrijd karten, een dames dag. De 50+ en vutters met de stoomtrein van Hoorn naar Medenblik, museumbezoek, een gezellige bbq in een strandtent met dans en vermaak. Interviews door IJsbrand van Tilburg met diverse deelnemers, vissen waar de gevangen steur en meerval werden getoond. Paddel in de sporthal en ter afsluiting  het kindersinterklaasfeest. Vlot gemonteerd met soms opzwepende muziek erbij.

Dick Schoneveld bezocht eind mei 2023 zijn dochter José, die tijdelijk in het midden van Amerika verblijft voor haar werk in Denver.
Beelden in en rondom het huis met een etend wild hert.
Gitaarles van kleinzoon Rover en op weg voor de trip in de omgeving.
Beelden uit een groot zwembad met verwarmd water uit een heetwaterbron in de Rocky Mountains.
Opa en kleinzoon in de wildwaterbaan.
Verblijf in Aspen, fietsen door het park daar, waar de begraafsteen van zanger John Denver is gesitueerd.
Met de lift in 20 minuten omhoog naar de top van een berg met schitterende uitzichten. Dalend naar beneden met uitzicht op het stadje Aspen.
Verder op reis naar Leadville, een historische stad van goud- zilver en zinkmijnen. In vroegere tijd welvarend, nu vol met herinneringsgebouwen.
Met de trein mee naar het delving gebied met adembenemende uitzichten en vlak langs de rotsen.
Dit alles scherp in beeld gebracht en veel ingesproken informatie. Een boeiende film met muziek van zanger Johan Denver.
Na afloop waardering en wat discussie over het gekozen beeldformaat.

PAUZE

Clublid Ellert Eekma toonde een 6 minuten durende film uit 2003.
Allereerst opnames op de kaasmarkt in Alkmaar, De demonstratie hoe vroeger de keuring en vervoer werd uitgevoerd.
Aansluitend de redding demonstratie van de KNRM, die mensen redt op zee. Hulp van een helikopter, de reddingsboot, het aan land en in zee brengen van deze boot. Onder de muziekklanken van One Way Wind spectaculaire beelden, uitstekend in beeld gebracht.

Koos met zijn vrouw Annie huurde eind augustus 2023 een bungalow met alles erop en eraan nabij Putten op de Veluwe. Van daar uit fietsen naar Ermelo. Onderweg langs maisvelden en de bloeiende hei.  In Ermelo de jaarmarkt.
Volgende dag een huifkartocht, van waaruit het lastig filmen is. Bezoek aan Harderwijk.
De volgende dag op naar Garderen voor een bezoek aan het zandsculpturenfestival. Thema: “Typisch Nederlands”. Wat een hoeveelheid van afgebeelde figuren en gebeurtenissen. Tegeltjes wijsheid werd uitgedrukt, taferelen uit der 2e wereldoorlog, de slavernij, het Koninghuis en veel meer. Passende muziek erbij. Prima in beeld gebracht door Koos met ingesproken informatie door zijn vrouw Annie.
Een vervolg van deze omgeving volgt later.

Afsluitend de dankwoorden van een mooie avond en wel thuis.

Verslag RSDA clubavond 18 januari 2024 door Dick Schoneveld

Aanwezig 15 alleen mannelijke leden.

Opening en welkom door 2e voorzitter Sjoerd Zwaan, omdat voorzitter Kees na de pauze verhinderd was. Maar Kees toonde ons een paar mooie fotoseries.

Meegevaren met de rondvaartboot om de jaarlijkse Strontrace te fotograferen. Jubileum tocht, de 50e keer, zeilen, roeien en bomen vanaf Workum(Fr) naar Warmond om daar de stront afleveren voor de bollenstreek. Tegenwoordig gedroogde koemest. In Warmond is het keerpunt bij Leerrust.
Fraaie foto’s met vele vrachtschepen bij Oude Wetering en winderige Kagerplassen.

In een hal van bloemenveiling Flora staan jaarlijks op de vrijdag voorafgaand aan het corso de corsowagen al opgesteld, een prachtige gelegenheid om de aangebracht bloemstukken van dichtbij te bewonderen en te fotograferen.
We zagen vele scherpe close-ups van allerlei soorten bloemen. Wat een grote verscheidenheid en kleuren.

Een fietstocht in Noord-Holland langs de riviertjes de Gein, de Vecht en Angstel. Samen met zijn Wilma langs dit afwisselende landschap met kronkelende fietspaden steeds dicht bij de riviertjes. Informatief ingesproken door Kees, hetgeen extra toegevoegde waarde geeft aan deze serie. Rondom de plaats Bildhoven in de provincie Utrecht is veel natuur te bewonderen. Een overnachting en ontbijt bij een adres van "Stichting Vrienden op de fiets" verkenden het echtpaar van Delft deze omgeving. Beelden van het klompenpad, hei en bos.
De beelden spraken voor zichzelf met ondersteunde muziek van Mozarts Symphony no. 40 door het orkest van de Argentijnse componist en pianist Waldo de los Rios. We genoten!!

PAUZE

Op 15 december 2023 vond in Rijnsburg de SANTE WALK plaats. Als kerstmannen en vrouwen verkleden personen trokken zij door het dorp. Verschillende RSDA leden (Cock, Jan Tijsterman, Ellert, Gert en Dick Cederhout) maakte op steeds wisselende plaatsen beeldden van de rondtrekkende, hier en daar wat drinkende in rood en wit geklede kerstpersonen met baarden en maar ook langs aangeboden versnaperingen. Beelden bij Madjoe, Smitshof, in de Hervormde Kerk met een koortje, langs het Spinozahuis, de huiskamer met kachel in de showroom van Garage Noort met een oude Ford Mustang, door met brandende vuurkorven verwarmde winkelcentrum de Hoftuin, langs de brandweerkazerne, de school terug naar het gebouw van de Flora Band. Een leuke impressie, waarvan Piet Heemskerk één film zal monteren, die een andere keer vertoont zal worden. Afsluitende woorden door Sjoerd met een wel thuis, nu op door sneeuwval op glibberende wegen.

Verslag RSDA clubavond 11-1-2024 door Conny van Haasteren

Aanwezig 17 leden

Na een kort welkom aan alle leden door de voorzitter Kees van Delft, gaf hij het woord aan Kees Hogewoning, die deze gehele avond 2 fotoseries zou laten zien.
Na het bekijken van de eerste serie zagen we geprojecteerd een uitleg van het bewerkingsprogramma Narakeet betreffende kunstmatige intelligentie om tekst over te zetten naar spraak.
Met Topaz kon je opnamen van vroeger met een lage resolutie om zetten naar een hoge resolutie.
En als laatste Luminar om de ruis eruit te halen, al met al heel leerzaam om te zien weke mogelijkheden er zijn om perfecte foto's te tonen. Na de pauze zou het tweede gedeelte van zijn fotoseries getoond worden.

Beide series waren gemaakt tijdens een vakantie langs de Romantische Strasse en in de eerste konden we mooie opnames zien van Würzburg. De Residentie van Würzburg, een voormalig bisschoppelijk paleis is een van de grootste en mooiste in Duitsland, dat was wel te zien door de schitterende foto's van o.a.het trappenhuis en de Keizerszaal. Omgeven door de prachtige hoftuinen waar Kees mooie close-up opnamen van de bloemen had gemaakt en tot slot het bezoek aan de Hofkerk, rijk versierd met beelden, ornamenten en schilderingen. Niet te vergeten de Venetiaanse kamer, vernoemd naar een groot wandtapijt, waarop het carnaval van Venetië is uitgebeeld. We zagen nog prachtige foto's van de Mariakapel en de stenen brug met zuilen en 4 meter hoge beelden. Vesting Mariënberg, hier zijn de oudste delen van de Mariakapel te zien, die in de middeleeuwen op een heuvel was gebouwd. Tot slot nog de Sint Kiliansdom waar Kees ook zeer mooie foto's van had gemaakt. Al met al een geweldige serie ondersteund met toepasselijke Gregoriaanse muziek.
Hierna dus de introductie van de bewerkingsmogelijkheden.

In de tweede serie van Kees zijn vakantie langs de Romantische Strasse, werden vele dorpen en steden bezocht. In Wertheim werd de burcht bezocht en de Evangelische Stiftkirche. In Tauberbischofsheim de Sint Pieterskapel, Bad Mergentheim de oudste vakantiestraat van Duitsland. Rothenburg ob den Tauber, een toeristenstad met vele oude monumenten. Kortom: genoeg te zien en te bekijken aan de Romantische strasse in Duitsland.
Ook deze serie was ondersteund met Gregoriaanse muziek en bewerkt met het nieuwe programma van Kees, waar nog even over nagepraat werd.

Er was nog wat tijd over en liet Kees tot slot nog een bewerkte oude serie zien uit het RSDA tijdperk van tig jaar geleden, waar vrolijk om gelachen werd. Een mooie en leerzame avond van Kees.

Verslag RSDA nieuwjaarsreceptie 4 Januari 2024 door Kees van Delft

Zoals ieder jaar hebben we ook nu weer de nieuwjaarsreceptie gehouden op onze vaste locatie bij de Open Hofkerk. De zaal was gezellig ingericht, en al snel was de stemmig opperbest. Bijna alle leden ( op enkele na die verhinderd waren) zijn aanwezig met evt aanhang. Na een lekker bakkie en de beste wensen namens het bestuur voor 2024 keek de voorzitter terug op het afgelopen jaar waarin we vele mooie avonden mochten hebben, maar waarin persoonlijk voor sommige leden zorgen, pijn en verdriet op hun pad kwam. Het lopende seizoen loopt lekker, de bereidheid om elkaar te helpen is groot, we leren van elkaar en voor het nieuwe jaar wensen we elkaar vooral gezondheid toe.  

Om ongeveer kwart voor negen gaan we naar de filmzaal waar avonturier  Jan Tijsterman een prachtige film laat zien van een safari in Afrika. Dan maak je nog eens wat mee, zeker als je een olifant tegen komt op een smal bergweggetje met de afgrond naast je. Het liep gelukkig allemaal goed af.

Na de film gingen we weer naar beneden waar we met een hapje en een drankje van de club gezellig bij elkaar bleven. Het is fijn om te zien dat de leden het naar de zin hebben op de donderdagavonden gezien de altijd mooie opkomst.

De voorzitter bedankte de bediening voor hun verzorgende aanwezigheid, en om een uur of half elf gingen de laatste leden huiswaarts na een geslaagde avond met elkaar.

Verslag RSDA clubavond 7 december 2023 door Dick Schoneveld.

Aanwezig 16 leden.

Na hartelijk welkom door voorzitter Kees de mededeling dat dit de laatste clubavond in 2023 zal zijn.
Van de Sint had Kees een lange brief op rijm ontvangen over het wel en wee van de club en clubleden. Aller instemming beloond met een spontaan applaus.

Voor de pauze enkele films uit het verleden van Jan Tijsterman. De aankomst in 1995 van de zwarte Pieten en Sint op een mooie boot, echter helaas het geluid haperde. Ook bij het vervolg in de bakkerij waar de letter S en M van prima amandelspijs vervaardigd werden liet het geluid afweten, dus zongen enkele leden spontaan van Sinterklaas Kaspoentje en een letter van banket.
Aansluitend wat discussie over de oorzaak van de geluidshapering, thuis bij Jan ging alles perfect. Jammer van het vele werk en tijd dat Jan in zijn films steekt.

In 1994 bezochten jan en Sara Thailand. Deze avontuurlijke reis dwars door de oerwoud jungle toonde beelden van zang, dans, de bevolking, meisjes met opgestapelde kettingen om hun hals. Zittend op olifanten over smalle paden, langs een kolkende rivier. Het liep allemaal goed af. De plaatselijke bevolking erg hartelijk met op vuur gebrand eten. Zittend in een primitieve schommelstoel eindigde deze bijzondere reis.

Met de caravan langs de Maas in Noord-Limburg. Ontspannen en schilderend van de prachtige omgeving. Helaas het geluid liet het weer afweten, dan maar stoppen van de filmvertoning. Erg jammer.

Pauze.

Pim Lukkenaer vertoonde prima in 2012 opgenomen beelden van de dom in de Zweedse stad Lund, een Romaanse kathedraal uit begin uit de 12e eeuw ter ere van Sint Laurentius. Over het leven van de heilige martelaar Laurentius van Rome of Sint Laurens is nauwelijks iets bekend. Ook in Rijnsburg bevindt zich een Grote of Sint Laurentiskerk. Eens in de vier jaar wordt in Lund het festival Carnaval gehouden, dat veel publiek trekt. De werking van de astronomische klok met kalenderschijf is indrukwekkend.

In 1936 waren de Olympische spelen in Berlijn. Nazi Duitsland met Hitler gebruikte deze spelen als propaganda. We zagen spectaculaire zwart-wit beelden van zwemmers, duikend vanaf een hoge duikplank. Een collage van beeldden tot een boeiend geheel.

De Duitse beroemde schilder Max Lieberman bezocht ’s zomers graag de badplaats Noordwijk. Daar schilderde of vanaf het balkon van Huis ter Duin en in de omgeving vele dagelijkse tafrelen. In 2018 zijn deze schilderij op panelen neergezet op de plaatsen waar Max Lieberman zijn overgang van realisme naar impressionisme beoefende. Een wandeling met uitleg langs de vele panelen toont zijn werk. Op een geweldige afwisselende manier in beeld gebracht in de film die Pim ons toonde.

Tot slot filmbeelden van een kindercursus tekenen en schilderen in de school de Kameleon in Zoeterwoude. Enthousiast tekenende en schilderden kinderen. Onbevangen kleuren zij erop los. Spontaan en met goede close-ups in beeld gebracht van diverse tekeningen met daarop allerlei kruisspinnen.

Volgende clubavond is donderdag 4 januari 2024, de jaarlijkse gezellige Nieuwjaarsreceptie ...

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 30-6-2023 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 17 leden

De voorzitter opende de avond met een klein dankwoordje voor de leden die bereid zijn om Pim Lukkenaer op te halen en weer thuis te brengen.

Voor de pauze konden we kijken naar korte films die merendeels door Pim zijn gemonteerd. De eerste film was gemaakt in Stresa aan het lago Maggiore. Hier werd de koperen bruiloft van Pim gevierd en een klein stukje van de belevenissen zagen we van het bezoek aan grotten en St Catharina, een prachtig klooster waar nog monniken wonen.

Hierna een korte en ingesproken film van een spin die ijverig een web aan het spinnen is. Deze film was gemaakt door Pim Grooff die met eindeloos geduld dit vast heeft kunnen leggen.
Ons clublid Pim Lukkenaer heeft van deze film opnieuw gemonteerd.

In de catacomben van Parijs was een film gemaakt met de titel” de dood en het meisje “. met beelden van botten en schedels en ondertiteld met spreuken en gezangen.

Vervolgens een korte film “ Nie wieder “ van een soldaat bij en in loopgraven met beelden van oorlogsfragmenten.

Rondje Wilhelmina, leuke film van razende racefietsers die dit rondje Noordwijk fietsten.

Hierna zagen we wat fragmenten van de zon, hoog in de lucht en bij avond met lied teksten van en over de H.Franciscus.

Als laatste een korte film die gemaakt was in Normandië bij de krijtrotsen en het bekende Etretat. Een prachtig stukje natuur van rotsen in de zee, op beeld en schilderij. Het waren analoge beelden uit 1998 en gedigitaliseerd in 2013.

Na de pauze konden we kijken naar een vakantiefilm van Dick Cederhout. Hij vertelde vooraf dat hij hier heel wat uurtjes aan gewerkt had en dat was te zien. Een prachtige film een rondreis door Zuid Italië en Sicilië.  Beelden van de vulkaan Vesuvius, een actieve vulkaan waarvan de laatste uitbarsting in 1944 was. De stad Napels met zijn smalle straatjes waar auto's, fietsers en wandelaars hun weg vinden. Ook de prachtige imposante basiliek San Francesco di Paola, was zeer de moeite waard voor een bezichtiging.  Het mooie achthoekige kasteel Del Monte is gelegen op een kegelvormige heuvel, en een ingenieus voorbeeld van middeleeuwse architectuur De grotwoningen in Matera, Alberobello met de witte huisjes en kegelvormige daken ook wel trulli genoemd, en een amfitheater allemaal prachtige bezienswaardigheden in het zuidelijkste puntje van Italie.
Met de veerboot op naar het eiland Sicilie waar de kathedraal van Messine staat en een van de mooiste is van het eiland. De overblijfselen van de tempel van Apollo kan men ook op dit eiland bezichtigen, het is de oudste Griekse tempel op Sicilië.
De kathedraal van Syracuse een prachtige kerk, gewijd aan de Maagd Maria en was gebouwd rond de restantanten van een oude Griekse tempel. Deze stad is ook de geboortestad van Archimedes.
Nog meerdere plaatsen en steden werden door Dick en zijn reisgenoten gezocht, o.a. Erice, Palermo met veel oude vijgenbomen en de fontana pretoria.
De kerk van Geso is van een Jezuietenorde en heeft een enorme kloostertuin.
Tot slot nog een bezoek aan de kathedraal van Monreale, hier vind men prachtige mozaïeken.
Dick heeft eer van zijn werk gehad, een prachtige film met veel informatie ingesproken en ondersteund door passende muziek.

VERSLAG VAN DE RSDA CLUBAVOND OP 23-11-2023 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 18 leden

De avond wed geopend door de vice voorzitter Sjoerd, i.v.m. afwezigheid van voorzitter Kees.

Namens Ge Elkerbout en zijn vrouw Rietje, bedankte Sjoerd de club voor het prachtige boeket!

Voor de pauze was het de eer aan Koos om 2 van zijn films te laten zien, waarvan de eerste een korte film was, gemaakt in de AWD. Mooie opnamen van edelherten en reeën, rustig grazend in dit prachtige natuurgebied.

De volgende film was gemaakt tijdens een weekendje weg, vertoevend in een hotel in Leliestad, 7 hoog met een mooi uitzicht overdag en ook in de avond met al die dansende lichtjes.
Koos en Annie brachten een bezoek aan het gemaal in Lemmer, alwaar door een gids de nodige informatie werd verteld en de aanvulling door Annie. Het Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal van de wereld en staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Een bezoek aan dit gemaal is zeer de moeite waard gezien de film die Koos hier had gemaakt.
Het volgende uitje was naar het Jopie Huisman museum in Workum, dit museum is gewijd aan het werk en leven van Jopie. Veel van zijn werkstukken kan je hier bewonderen, prachtige schilderijen van o.a. schoenen, kledingstukken en portretten. Hij was een natuurtalent die jaren na zijn dood nog steeds  geroemd wordt door zijn werkstukken.
Het volgende bezoek was naar de beste ijskunstenaars in Zwolle, hier worden sculpturen gemaakt van ijs en sneeuw, dat vroeg natuurlijk ook om een bezichtiging. Prachtige beelden van glashelder ijs met het thema Mythen en legenden, zijn hier tot leven gebracht, sommigen van wel 6 m. hoog, prachtig in beeld gebracht door Koos.
Nog even snel een bezoekje aan de IJsselhallen als je toch in Zwolle bent, om even te gaan snuffelen op de grote vlooienmarkt, om misschien nog iets leuks te “ scoren “.
Tot slot de Zaanse schans,ook zo'n “ attractie “ wat je ook eens moet gaan zien. Hier staan o.a. verplaatste rijksmonumentale houten gebouwen en industriemolens uit de Zaanstreek.
Genoten weer van deze mooie series van Koos, veelal ingesproken door Annie en ondersteund met passende muziek.

Na een korte pauze was het de beurt aan Gert, die ook enkele films had meegenomen.

De eerste film was getiteld: Rijnsburg in beeld, waarin iets verteld werd over de geschiedenis van de Laurentiuskerk, het Regthuys en het Spinozahuis, de bloementeelt en het Moleneind, waar nog enkele boerderijen  uit vooroorlogse staan. Vernieuwd Rijnsburg met wijken die er allemaal aan en bijgebouwd zijn o.a. de Kleipetten, Frederiksoord, plan de Hoek......bekende sporters, Jan Siemerink ( tennis ), Jolanda grimbergen ( schaatsen ), Petra Grimbergen ( wielrennen ). Rijnsburgse boys, een voetbalclub met vele aanhangers, op muziekgebied de Floraband voor jong en oud. Heemskerk groenten en fruit, een bedrijf wat sinds 1960 is uit gegroeid tot een groot bedrijf in verpakt groenten en fruit. EN het allerbelangrijkste is natuurlijk de bloemenveiling FLORA De paardenmarkt, het bloemencorso, winkelcentrum de Hoftuin niet te vergeten, kortom: een dynamisch dorp. Teuntje van Delft heeft deze film ingesproken waar ook verschillende leden van RSDA aan meegewerkt hebben.

Tot slot van deze avond de laatste film van enkele gemeenten in Zuid Limburg met ondersteuning van Limburgse muziek. Bezoek aan Maastricht met het Vrijthof, de St.Servaaskerk en de stadsmuren. Gulpen, bekend door het bier en het gezellige centrum. De Amerikaanse begraafplaats in Margraten en het dorp Valkenburg, bekend om de grotten, kasteelruïne en de natuurschoon.
De film werd afgesloten in Mesch, het zuidelijkste dorpje in Limburg, waar we getuige konden zijn van de jaarlijkse Sacramentsprocessie die daar uitbundig gevierd wordt.

Het was weer een fijne  “ volle “ avond!

Tot volgende week!

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 16-11-2023 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 17 leden

Na het korte welkomstwoordje van de voorzitter, nog een paar mededelingen.
Namens RSDA is er  een bloemetje gebracht bij Ge en Rietje Elkerbout die hun 65 jaar huwelijksfeest hebben gevierd.
Piet Heemskerk maakt het redelijk goed na zijn oogoperatie.
Jan Tijsterman bedankte allen voor het medeleven van zijn zus die overleden is en dat Sara door hartklachten kort opgenomen is geweest in het ziekenhuis.

Voor de pauze liet Sjoerd enkele van zijn recent gemaakt films zien.
Allereerst een dagje in Maastricht waar een korte rondvaart werd gemaakt op de Maas. Ook had Sjoerd een kort overzichtje gefilmd van de op dat moment nog rustige en mooie stad, die veel te bieden heeft aan bezienswaardigheden. Vervolgens werd er in Valkenburg de leukste grot Mergelrijk bekeken. Deze grot biedt een stukje van de mooiste ondergrondse gangenstelsels met prachtige muurschilderingen, mergelbeelden en zandsculpturen.

Niet te vergeten een filmpje van de Zandtovenaar, jawel Gert van de Vijver uit Rijnsburg. Gert is de enige kunstenaar die hiervoor het mergelzand mag gebruiken.

Tot slot nog een kort “ bezoek “ aan de  Amerikaanse begraafplaats Margraten, waar ruim 8000 gesneuvelde liggen begraven en 1722 vermisten die op de Muren van de Vermisten worden herdacht. Hier had Sjoerd een overzicht van al deze graven gefilmd en ervaren  als zeer indrukwekkend, getuige de beelden die hij hier heeft gemaakt........

Tot slot van het ene uiterste in het andere EN omdat er nog wat tijd was voor de pauze, een korte film van de varende vrienden ( enkele clubleden ) die met elkaar 1x per jaar jaar een gezellige boottocht maken met de sloep van Terry. “ koffie en thee “ werd volop geschonken  het koelkastje was aardig gevuld met kaas en stukjes worst.
Leuk hoor mannen, fijn genieten met elkaar.

Na de pauze kregen we een korte fotoserie te zien van Tineke van 1 minuut om te laten zien dat zij haar fotohobby weer heeft opgepakt.

Voorzitter Cees was er samen met zijn vrouw weer op uit gegaan om wat mooie fietstochtjes te maken en foto's in beeld vast te leggen van het mooie Hollandse landschap in het voorjaar. De fietsroute rond de Ackerdijkse plaasen vlakbij Rotterdam en de Reeuwijkse plassen richting Bergschenhoek zijn mooie gebieden.

Weer andere fietsroutes haddenn Cees en zijn vrouw gefietst tussen Zunderdorp en Purmerend, Broek in Waterland, Ilpendam,Edam, Volendam, Monnickendam, Durgerdam, deze plaatsen liggen allen in een een prachtig waterrijk gebied. Alle foto's stuk voor stuk, van een voorjaarsachtig Nederland in de lente. Dit alles ondersteund door rustige muziek, soms wat ingesproken met wat informatie over de streek en foto's die als een schilderij zo mooi zijn.

Cees had tot slot ook nog een mooie serie gemaakt bij de Tradefair in Aalsmeer/Zevenhuizen, van jawel, een prachtige bloemententoonstelling. Bloemen betekenen veel voor Cees en hij mag ze daarom ook graag fotograferen, gezien de veelal haarscherpe close-ups, die je tegenwoordig met de mobiele (telefoon)camera prachtig vast kunt leggen.

Dank aan allen voor de bijdragen van vanavond en graag tot volgende week!

Verslag RSDA avond 9 November 2023 door Kees van Delft

Aanwezig 13 leden.

Voorziteer Kees van Delft heet iedereen welkom. Hij condoleert Jan Tijsterman namens iedereen met het verlies van zijn broer Henk, en wenst hem veel sterkte toe. Ook Piet Heemskerk wenst hij een goed herstel toe nadat hij is geopereerd aan een oog.

Voor de pauze laat Wim de Beer een foto serie zien van het Oostenrijkse stadje Gmund. Vast en zeker mooi, maar Wim heeft de foto’s  zo kort laten staan dat je eigenlijk niet kon genieten van de schoonheid ervan, en dat is dan best wel jammer. Een volgende keer zal dat Wim vast niet meer gebeuren. Misschien wil ie ‘m nog een keer vertonen als de beelden wat langer staan.

De tweede serie is een film over de herbegrafenis van Floris de V in1995 in Rijnsburg. Dat was best nog een heel gebeuren, want voor je zo’n zware marmeren plaat hebt verwijderd en daarna ook weer hebt terug gebracht op de juiste plaats; een heel karwei. De heren gingen met grote precisie te werk en dat heeft Wim keurig vastgelegd. Dus Floris de V en wel 15 graven en gravinnen zagen we door een kleine opening de grafkelder in gaan.

Na de pauze liet Piet Ravensbergen een serie zien over het Alt Muhltal, gelegen in het Duitse Beieren. Prachtige beelden van Kelheim en omgeving kwamen voorbij. Daarna maakten ze { Piet en Carla} een fietstocht langs het riviertje de Altmuhl door de mooie natuur. Meerdere mooie stadjes en dorpen werden aangedaan en gefotografeerd. Soms met bewegende beelden ertussen was het een prachtige serie om naar te kijken, heerlijk gemonteerd en ingesproken met veel informatie, laat dat maar aan Piet over.

In de tweede serie ging Piet wadlopen vanuit Pieterburen. Onder leiding van een gids gaat een groep avonturiers het wad op bij laagwater. Nou dat is mooi om te doen, maar het vraagt wel om doorzettingsvermogen,  en een goede conditie is wel vereist. Het leverde wel mooie plaatjes en filmbeelden op, ploeterende deelnemers die onder de bagger zaten, en mooie lucht partijen. Ook weer en mooie serie van Piet.

Tot slot liet Kees van Delft een fotoserie zien over de bollenvelden hier in de bollenstreek. Altijd kleurrijk en genomen met zijn telefoon. Door de mooie scherpe beelden, ondersteund met de nodige informatie was het de moeite waard om naar de kijken.

Verslag RSDA avond 2 november 2023 door Divk Schoneveld

15 leden aanwezig

Na welkom van voorzitter toont Jan Tijsterman de film Michelle uit 2001. Op vakantie in Cuba verbleven Jan en Sara in een appartement nabij de kust. Een zwembad in de botanische tuin. Op verkenning naar het strand, maar de lucht werd steeds meer bewolkt. Slecht weer op komst. Maatregelen werden genomen, parasols met vereende kracht van het strand weggesleep. Het journaal met het weerbericht voorspelden de orkaan Michelle komt deze kant op. Stoelen worden in het zwembad gegooid, dan waaien ze niet weg, ramen afgeplakt, de orkaan nadert snel met verwachte windsnelheden van 200 km per uur en stortregens. Iedereen moest binnenblijven. Eten werd gebracht. Wind en stortregens loeiden om hun appartement. De volgende morgen: omgewaaide bomen, vernielingen alom, een woeste zee, kapotte auto’s, ingestorte daken en verwoeste parasols. Wat een verschil met de dag ervoor. Gasten hielpen mee opruimen.
Een bijzondere vakantie op Cuba, met heldere stem ingesproken door Sara en ondersteund met een geweldige muziekkeuze. In deze film is getracht de spanning op te bouwen met beelden en geluid. Een vriend van Jan had weerjournaalbeelden opgenomen, die perfect tussen de beelden pasten.

Met de Marokko reisgroep een 5e reünie medio april 2023 op camping de Oorsprong in Boxel, Noord-Brabant. Frans had een gevarieerd programma opgesteld: fietsen in de omgeving, beugelen, een spel, waarmee de bal door een kleine poort geslagen moet worden in Olland, een bbq, gezellig bij elkaar, een bezoek bij boerderij D’n Buff, waar waterbuffels te bewonderen zijn. De melkkoeien zijn verruild door waterbuffels, super lieve dieren. Geven minder melk dan koeien, maar wel met een hoger vetpercentage. Ook werd met een bus Den Bosch bezocht, een historische vaartocht door de Binnendieze. Varen onder eeuwenoude gewelven. Natuurlijk op naar de St. Jan kathedraal en afsluitend een Bossche bol verorberen. Museum ’t Brabant Leven in den Dungen Het museum van de familie van der Heijden herbergt een grote verzameling gereedschappen en benodigdheden voor beroepen van vroeger. Afsluitend een gezellige spelletjes avond in het gastenverblijf. Elk verfilmd onderdeel met een eigen stukje muziek.

PAUZE

Na de pauze clublid Kees Hogewoning met een 3-tal fotoseries.

Op bezoek in Idar-Oberstein, nabij de Moezel, het edelstenenland. Bewerkingen van edelsteen uit de mijnen in de prachtigste kleuren, vormen, lichteffecten. Voorwerpen, zoals lampen, dieren en -vogel figuren. Scherpe beelden, wat weinig informatie, maar de getoonde beelden spraken voor zichzelf.

Een bezoek op 3mei 2023 in Keukenhof. Al vroeg (07.30 uur) aanwezig, lekker rustig nog om prachtige plaatjes te schieten. Door de afwisseling van tulpen, Amaril lus, orchideeën, overzicht van perken, close-ups, geregeld in een kader gezet, verveelde deze serie geen moment. Passende muziek erbij gezocht.

Een bezoek in Garderen bij de zandsculpturen. Dit jaar als thema: vaderlandse geschiedenis. Wat een variatie met vele gezichten, taferelen, oude beroepen enz. Kunstig uitgevoerd, een genot om te bezichtigen. De beelden spreken voor zichzelf, scherp in beeld gebracht met soms correcties om rechte lijnen te tonen.
Vakkundig een aantrekkelijke fotoserie van Kees en zijn dochter(s).

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 26-10-2023 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 18 leden en 1 gast. t.w. Pim Lukkenaer

Voorzitter Kees van Delft heette allen welkom, in het bijzonder Pim Lukkenaer en wenste hem een fijne avond. Opmerking van 1 clublid: gelieve geen betalingsmeldingen te plaatsen in de RSDA groeps whatsapp . 

Terry ging van start met een fotoserie van het bloemencorso in Aug.jl. Hij had hiervoor een mooi plaatsje uitgezocht om alle auto's en praalwagens goed in beeld te hebben.
Een mooi overzicht met af en toe wat close-ups en ondersteund door gevarieerde muziek.

Pim, de gast van vanavond, voorheen lid van een Noordwijkse fotoclub, liet een proefmontage zien van een film uit 2022. Net als “ Janus “ het beeld van de Romeinse God met 2 gezichten, heeft ook Noordwijk meer dan 1 gezicht. Beelden van het strand en boulevard, met optredens van o.a. jongleurs, acrobaten en levende standbeelden, de ondergaande zon op het strand en tot slot het vuurwerk. Het 2e gezicht van Noordwijk was de geschiedenis, te zien waren de vele bouwprojecten die op stapel staan, o.a. oude hotels die plaats moeten maken voor appartementen. Men spreekt al over: het is hier straks een kuuroord in Noordwijk .
Dank voor deze bijdrage Pim.

Hierna liet Jan Eekhof een korte fotoserie zien die hij had gemaakt van het oorlogsmonument bij het Haagse Schouw, met veel informatie en mooie rustige instrumentale muziek.

Kleine toegift van Jan was een mopje, door hem zelf ingesproken, wat een lachsalvo te weeg bracht en we hierna aan de pauze konden beginnen.

Pauze

De films van Gert van Delft gaan vaak over zijn vakanties met de caravan en ook deze keer konden we weer genieten van zo'n reis, die was gemaakt aan de prachtige Bodensee, gelegen in de drielandenhoek van Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. De camping lag in Meersburg aan de Duitse kant en deze film was ingesproken door zijn vrouw Sophie. Bezocht werd o.a.Meersburg, een van de mooiste dorpen, waar tevens nog een bewoond kasteel te vinden is. Het grootste gedeelte hiervan is echter een museum. Uberlingen heeft de langste oeverpromenade met mooi aangelegde bloemperken en palmbomen. Vervolgens naar Uhldingen  waaruit vele pleziervaartuigen vertrekken in het hoogseizoen. Er werd een fietstocht gemaakt van Walhausen naar Konstanz, een stad met vele bezienswaardigheden en het standbeeld van graaf Ferdinand van Zeppelin! Inderdaad de bouwer van......Vanuit Uhldingen een treinreisje naar Friedrichshafen waar men de Zeppelinfontein en het monument kan vinden. Hierna werd koers gezet naar de volgende camping in Orsingen, waaruit fietstochtjes werden gemaakt naar Meursingen en Ludwigshafen, waar ook van alles te zien is. Een mooie rustige film om naar te kijken en mee te genieten.

Gert had nog een tweede film meegebracht die gemaakt is in het Nationaal militair museum in Soesterberg. Hier vind men de grootste militaire collectie van Nederland van wel 300.000 projecten. Zeer indrukwekkend en de moeite waard om een bezoek te brengen.

Hierna toog men naar Amersfoort om een stadswandeling te maken langs o.a.de Kamperbinnenpoort,het huis met de paarse ruiten,het Marienhofklooster en niet te vergeten de Amersfoortse kei en de grote stier van Thijs Trompert, eigenlijk te veel om hier te vermelden. Dus een bezoek aan deze stad is zeer aan te bevelen.

Rest mij nog te melden dat Pim Lukkenaer zich meteen heeft aangemeld als nieuw clublid, welkom Pim.

Verslag RSDA clubavond 19 oktober 2023 Aanwezig 16 leden door Dick Schoneveld

Na hartelijk welkom door de voorzitter vraagt penningmeester Cock de Vries akkoord te gaan met de voorgestelde contributie van € 85,-- per seizoen zoals uitgelegd bij de nieuw gemailde begroting. Akkoord leden. Als website is opgeheven kunnen verslagen via de mail verzonden en uitgeprint en kan zo bewaard worden.

In juni 2023 de vakantie van Kees van Delft met zijn Wilma in het Zuid Duitse Beieren. Een vakantiehuisje gehuurd Ost Allgäu nabij de Oostenrijkse grens aan de rivier de Lech. De e-bikes waren meegegaan zodat er volop in de prachtige omgeving gefietst kon worden.
We zagen beelden van de overweldigende natuur, glooiend terrein tussen diverse meren en leuke dorpjes en steden met interessante kerken met altijd het bergdecor op de achtergrond met vaak adembenemende uitzichten. Onderweg koeien met een bel om de hals, soms midden op de weg. Leek wel een schoolreisje, die verplaatsing naar een andere weide.
Op bezoek bij Jan en Sari Tijsterman, die in de buurt verbleven in Oostenrijk. Gesproken werd over de toekomst van de RSDA, positief is de conclusie. Kees en Wilma hebben genoten deze vakantie door Kees met scherpe, afwisselende beelden vertoont en duidelijk ingesproken. Opgenomen met zijn 3 jaar oude mobiele telefoon.

PAUZE

Start met een haperende film, dus snel overgaan naar de reis naar Cuba in 2001 van Jan en Sari Tijsterman.
Ze verbleven in Havana in een hotel met verschillende uitzichten. Eerst maar lekker in de whirlpool van het hotel. De oude stad Havana herbergt vele oude gebouwen rondom de haven, een centraal park, nabootsing van het Capitool waar Jan zich als Fidel Castro de aanwezigen toesprak. Bezoek aan een show en beelden van Sari meezingend en swingend tussen een drietal muzikale Cubanen. Op straat vele oude grote Amerikaanse auto’s, fietsers met passagiers, verhitte discussies en een rokende man met een enorme grote sigaar. Leuk gefilmd door Jan met vele  afwisselende beelden en bijpassende muziek.

Afsluitend een vakantie in Nederland, Schijndel in Noord-Brabant. Jan tussen de druivenranken, knippend en sorterend. Uitleg over wijnmakerij, een proeverij ook van eetbare bloemen.  De kinderen op bezoek, voor de caravan gezellig barbecuen.
Een leuk week, helaas niet altijd helder in beeld, maar Jan Eekhof gaf na afloop de juiste oplossing om dit probleem te verhelpen.

Verslag RSDA clubavond,  met Alg. ledenvergadering op 12 oktober 2023 door Dick Schoneveld.

Aanwezig 18 van de 19 leden.

Om 20.15 uur hartelijk welkom door voorzitter Cees van Delft in onze locatie Open Hof” te Katwijk aan de Rijn.
We volgen de agenda.
De filmclub Noordwijk is mede door plotseling overlijden voorzitter opgeheven. Ellert Eekhof vraagt of over bij hun oud leden belangstelling is om over te stappen naar de RSDA Rijnsburg. De vergrijzing heeft daar ook toegeslagen volgens secretaris Koos Barnhoorn, reken maar op niets.
Het meegestuurde jaarverslag en ledenverslag van 2022 is duidelijk verwoord door Koos.
Financieel verslag van de penningmeester Cock de Vries. Uitleg over inkomsten en uitgaven seizoen 2022-2023.
Discussie over huur en extra energietoeslag. Graag meer onderbouwde cijfers van de verhuurder. Kees beloofd in gesprek gaan voor meer duidelijkheid. In de begroting een forse opslag van de contributie. Andere manieren om begroting te drukken zoals opheffing van de internet site, zelf afrekenen bij nieuwjaarsreceptie. Andere invulling van eind seizoen. Verschillende opties worden voorgesteld, het bestuur gaat zich hierover verder beramen.
Clublid Wim de Beer geeft verslag van de kascommissie. In augustus kascontrole bij Cock thuis geweest.  Alles correct bevonden.  Aftredend lid Wim de Beer wordt opgevolgd door Ellert Eekma als nieuw lid kascommissie.
Tineke Roosen, 2e voorzitter, aftredend en niet herkiesbaar. In haar plaats zal Sjoerd Zwaan nu 2e voorzitter worden, met instemming van de leden.
Punt 8: Jaarprogramma RSDA 2023/2024 met als belangrijkste thema over gaan van wekelijks naar twee wekelijkse avonden. Een begrotingsschema over de kosten als leidraad. Duidelijke cijfers gaven de verschillen aan. Schriftelijk stemming over dit onderwerp. Uitslag 15 stemmen voor wekelijks en 3 stemmen voor twee wekelijkse clubavonden. Besluit 21 clubavonden, vanaf heden tot en met 7 december, op 4 januari 2024 start met nieuwjaarsreceptie met aanhang voor eigen kosten. Laatste clubavond 21 maart. Voorstel om RSDA Watts-app groep op te zetten wordt door iedereen mee ingestemd. Piet Ravensbergen zal voor aanmaak zorgen.
Voorzitter sluit vergadering met dank aan aller inbreng.

PAUZE

In 1994 organiseerde een vriend van Jan Tijsterman voor vijfhonderd gulden een wintersport busreis naar Oostenrijk incl. ontbijt, eten en drinken en skipas. Instappen maar, roken in de bus mocht toen nog, sneeuwkettingen omleggen, alles vakkundig op de film vastgelegd door medereisgenoot Jan. We genoten mee met de gezellige avonden in het hotel, veel gelachen, verjaardag van Co met sneeuwpop. IJs met slagroom, door velen begeerd en meegeholpen op te lepelen. Skiën, langlaufen, zingen, lol maken. Een wedstrijd welke stellen – 4 personen op 1 ski – het eerst beneden kwamen. Vallen opstaan, veel schik. Een slotavond met de Selvera’s imitatie, iedereen zong mee. Arie en Wim bedankt voor deze onvergetelijke reis. Een leuke film met afwisselende beelden en bijpassende muziek.

RSDA verslag clubavond 5 oktober 2023 door Dick Schoneveld

 

Na het hartelijke welkom op deze eerste clubavond door bestuurslid Cock de Vries met de oproep volgende week 12 oktoberr allen aanwezig te zijn bij de belangrijke ledenvergadering.
Aan de oproep voor invulling vertoning film was door clublid Ellert Eekhof gehoor gegeven met een 5 tal korte films.

 

Een fietstocht vlakbij op het fietspad langs de N206 gaf prachtige landschappen te zien. Zo dichtbij en toch boeiend. Helaas was de afstemming van de muziek met de duidelijk ingesproken tekst niet geheel in overeenstemming, hetgeen met wat uitleg een volgende keer voorkomen kan worden.

 

Een fietstocht door de duinen, ondersteund met passende muziek. Tevens een volle camping Noord in Katwijk en strandhuisjes. Heldere beelden met wat commentaar over de aftiteling. In Drenthe mooie beelden vanuit de gehuurde bungalow aldaar, een stukje vakwerk aan een schuur met kunstig rietvlechtwerk.

 

Vervolgens beelden vanuit het kleinste stadje in Nederland: Bronkhorst. Geadviseerd werd om in de plaatselijke prachtige galerie naar binnen te lopen en te kopen.

 

Tot slot zang en muziek door Molukkers. Ellert heeft een zwak voor de Molukse cultuur en bracht dicht roerend en emotioneel in beeld. Hulde!

 

Als afsluiting voor de pauze toonde Jan Eekhof beelden van een treurig ongeval  in Rijnsburg op 11 november in 1851. De jonge gozers wilden voor de grap’s avonds een paar jonge hanen stelen bij de pastorie van de dominee. Niet beseffend dat de domineesvrouw voor geen kleintje vervaard was. Zij verneemt rumoer in de tuin en houd een mes in haar handen, steekt hiermee in het duister en treft dodelijk de 20 jarige Arent in zijn borst. Het hele dorp in rep en roer, de domineesvrouw heeft een moord gepleegd. Toch werd ze later vrijgesproken. Echter Albertus kreeg 14 dagen gevangenisstraf voor het doden van een haan.

Moraal van dit verhaal: kijk uit voor Rijnsburgse domineesvrouwen!

 

PAUZE

 

Jan Tijsterman vond zijn zoekgeraakte VHS band, digitaliseerde die zelf en vertoond ons zijn film over Bakkerij Tijsterman BV. Brood en gebak, deeg, hand gekneed en ook machinaal bereid. Wat een precies vakwerk in de bakkerij. Lange dagen, vele uren waren nodig om alle winkels te bevoorraden. Kwaliteit stond voorop. Kerstkransen met spijs, oliebollen, opening van een zaak in Voorhout in 2009. Geheel tussendoor uitleg door Jan. En nu, alles is voorbij, tegen supermarkt brood is concurrentie moeilijk. Tijden veranderen.