Verslagen van de clubavonden RSDA

Verslag laatste clubavond RSDA van 26-04-2007 door Piet Ravensbergen
Doordat er te weinig animo was voor een dagje uit of een fietstocht door de Bollenstreek had het bestuur besloten om de laatste clubavond zoals we de laatste tijd gewend waren samen met eventuele partners in onze eigen filmzaal in De Voorhof te houden.
Na de koffie met gebak kregen we een stencil voor onze neus met cryptische omschrijvingen van Nederlandse plaatsnamen. Gert van Delft bleek hierin de beste te zijn, van de 35 vragen had hij er 28 goed.
Onder het genot van een drankje en een hapje werden ondertussen de loten verkocht waarvan de prijzen later op de avond verdeeld zouden worden. Zoals gewoonlijk had Sjoerd Zwaan hiermee het meeste geluk. (hoeveel loten koopt hij eigenlijk?)
Hierna gingen we over op de prijsuitreiking. Ondergetekende deed het woord namens de jury van de één minuut film klik hier voor de uitslag. Nic van Nieuwkoop gaf de uitslag van de themawedstrijd  BRUGGEN, deze is gewonnen door Gé Elkerbout.
Gé Elkerbout deed dit voor de jaarrond wedstrijd en dit gaat om de JACO-trofee en de RSDA-trofee.

Dia’s (RSDA-Trofee)

 1. Bolivia/Peru: Voettocht in de Andus  (Wim Haazebroek)
 2. Fietsvakantie 2006 (Piet Ravensbergen)
 3. Winterpracht am Achensee (Wim van Egmond)

Video (JACO-Trofee)

 1. Schotland (Piet Ravensbergen - Video).
 2. Kids deel 2 (Jaap van Baarlen)
 3. Pepers (Piet) Heemskerk)

Aan het einde van de avond werden enkele RSDA leden in het zonnetje gezet met een boeketje bloemen.

Verslag clubavond RSDA van 19-04-2007 door Rein Strijker
De voorzitter opende de avond met een hartelijk welkom aan iedereen en uiteraard in het bijzonder aan  Hans Kruyt en zijn medewerker Guus van Wijk .Na een enkele mededeling kreeg  Hans  het woord  en vertelde dat hij in het  Combigebeuren de primeur had om de nieuwe HD camera te mogen introduceren bij de RSDA. Hij deed dit met verve als een echte verkoper. Hierna gaf hij tekst en uitleg over het systeem Full HD. Dit alles ging gepaard met behulp van  de apparatuur die voor het systeem benodigd is. Prachtige scherpe beelden werden  vertoond en iedereen was enthousiast. Tijdens het referaat van Hans werden veel vragen op hem afgevuurd die door hem deskundig werden beantwoord. De benodigdheden voor Full Hd zijn:

 • HD beeldscherm
 • HDMI Kabel of componentstekker
 • Juiste Beeldbewerkingprogrammatuur
 • Zeer zware PC qua werkgeheugen Harddisk schijfruimte en grafische kaart
 • Bleuray brander/afspeelapparaat etc.

De prijs van de camera viel niet tegen maar wil men volledig overgaan op Full HD dan zal in de meeste gevallen de bestaande apparatuur vervangen moeten worden door benodigde apparatuur voor Full HD.
Door Hans en Guus werden 19 jvc paraplus als presentje uitgereikt wat zeer gewaardeerd werd. Het was een boeiende avond die werd afgesloten door de voorzitter met dank aan Hans en Guus voor de verzorging van deze avond. Tot slot deelde de voorzitter mee dat het thema voor het volgend jaar “Dieren” is en wenste ieder wel thuis.

Verslag clubavond RSDA van 12-04-2007 door Rein Strijker
Deze avond werd door de voorzitter geopend met een hartelijk welkom, in het bijzonder aan de dames en enkele gasten en hoopte dat ze met ons een genoeglijke avond zouden hebben. Na wat huishoudelijke zaken werd gestart met een film van Siem Schalkers.
Siem gaf van te  voren  uitleg  over zijn film de “Villinger Fasnet” Een spektakel wat door hem  uitermate kundig vastgelegd was. Een eeuwenlang gebruik waarbij op de maandag van carnaval een historische optocht gehouden wordt. De betekenis van dit alles is het verdrijven van de winter  en de komst van het voorjaar. Dit alles ging vergezeld van prachtige beelden waarbij de achtergronden en historische figuren met door hem zelf ingesproken tekst  aan ons duidelijk werd gemaakt. De film werd gejureerd. Tijdens de bespreking opmerkingen als een prachtige film en werden wat details uitgewisseld over het gebruik van het statief. Tot slot een compliment voor het inspreken.

Na de pauze liet Piet Ravensbergen 2 digitale fotoseries zien. RSDA-promotie en RSDA-clubavond. De betekenis hiervan zal ik hier niet vermelden maar het werd wel een interessante bespreking.
Hierna liet Piet Ravensbergen een serie zien van een  familieweekend. Behalve de beelden die ook weer uit de kunst waren is het ook de gezelligheid die er van af straalt. Heel leuk om dit zo te zien en een opgave om zoiets wat met verschillende camera's gefotografeerd is in elkaar te zetten. Alle lof uit de zaal hiervoor.
Tot slot neemt Piet Ravensbergen ons mee met hun jaarlijkse fietsvakantie die deze keer via de Vechtdalroute naar Munsterland Duitsland gaat. De mooie beelden zijn weer echt zoals we van Piet gewend zijn, mooi scherp, goed van kleur en met de goede inspraak is het weer een genot om dit gebeuren als filmverhaal mee te maken. De opmerkingen uit de zaal zijn er dan ook naar. Eén opmerking horen we elke keer nl, een heel karwei om tijdens zo'n fietstocht alles vast te leggen.

Na dit alles sloot de voorzitter deze gezellige avond met een wel thuis.

Verslag clubavond RSDA van 5-04-2007 door Rein Strijker
De voorzitter opende de avond met de mededeling dat het optreden van de RSDA bij de filmclub Rijnland in  Voorschoten een succes geweest is in een bomvolle zaal.
Door Jan Tijsterman werd meegedeeld dat in verband met te weinig belangstelling de uitgaansdag  niet door gaat. Er waren maar 8 leden die zich opgegeven hadden en dat is toch wel bedroevend weinig voor een club met 40 leden.

Ja en dit was dan de avond met de wedstrijdfilms van 1 minuut. Er waren reeds 11 stuks gemeld maar op deze avond  kwamen er nog 5 bij. Het werd een bonte verzameling van allerlei soorten onderwerpen van serieus, technisch, fotografisch en humoristisch toe. De jury bestaande uit 3 leden hadden er een behoorlijke kluif aan. Er zou veel over te vertellen zijn maar dat bewaren we tot de avond waarop de uitslag bekend gemaakt wordt. Zo rond de klok van tien uur sloot de voorzitter deze gezellige avond. Toch nog een kleinigheid , men was heel erg zuinig met papier.

Verslag clubavond RSDA van 29-03-2007 door Rein Strijker
De avond werd door de voorzitter geopend met een hartelijk welkom en hij regelde meteen de gang van zaken voor de 1 minuut filmpjes voor de volgende week. Hierna gaf Jan Tijsterman tekst en uitleg over de uitgaanstocht van 21 april .

Op deze avond startte Jan Tijsterman films over Afrika. En zoals we van Jan gewend zijn kregen we weer mooie natuur te zien met mooie beelden van het wild maar ook van verschillende bevolkingsgroepen zoals Swasi, bosjesmensen en niet te vergeten de Zoeloes. Ook de tweede wat kortere film was heel mooi met veel informatie. Er waren wat opmerkingen als prachtige films, iets over inspraak en open einde van een film.

Na de pauze was het Kees van der Kaay die na een korte uitleg een trouwfilm startte met als titel “Spiegeltje spiegeltje aan de wand” . Een leuke film met erg mooie beelden die hij in opdracht gemaakt had .Leuk ook in die zin als afwisseling tussen de vele vakantiefilms. Er waren wat opmerkingen over het geluid en over het algemeen vond men het eerste gedeelte het mooist.

Voor de afwisseling  startte Jaap van Baarlen een film van een heel ander karakter nl. het interviewen van mensen in de straten van Leiden met vragen over de kerstviering.
Het was prachtig om de diverse antwoorden te horen van allerlei soorten mensen. Het was de moeite waard om dit te zien. Heel mooi in beeld gebracht met vooral goede close-ups

 Na deze veelzijdige avond sloot de voorzitter af met een wel thuis en tot volgende week. 

Verslag clubavond RSDA van 22-03-2007 door Rein Strijker
De voorzitter opende met een hartelijk welkom en gaf na enkele huishoudelijke mededelingen door dat ons oud lid Mw Gre van Iterson kortgeleden overleden is. Samen met haar man is ze jarenlang lid geweest. Hierna kreeg Kees van der Kaay gelegenheid  e.e.a. uit te leggen over de eventuele speelfilm. 1 April de ideeën inleveren svp. Het is geen grap.

Voor Piet Heemskerk startte met zijn film van  Rijnsburgse Boys vertelde hij dat hij deze film gemaakt had in opdracht van RBB ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan in 2005. Het was een terugblik over de periode van 1930 tot 2005 met unieke beelden van wedstrijden, sloop en nieuwbouw nieuwe tribune enz. Het was een gigantisch werk geweest om alles in verhaal om te zetten met de beelden. Het resultaat mocht er zijn en ieder zat met aandacht te kijken naar personen en herkenningspunten die ons voorgeschoteld werden.Verschillende opmerkingen werden gemaakt en gevraagd hoe hij aan al die gegevens gekomen was. De film was in een aantal hoofdstukken opgezet en net nu we al die mooie beelden van het eerste hoofdstuk hadden gezien en het 2e hoofdstuk gestart zou worden liet de techniek ons in de steek. Na wat discussie werd afgesproken dat zodra er wat ruimte was de hele film gedraaid zal worden.

Het 2e gedeelte van de avond  werd gestart met een film van Gé Elkerbout over Normandië, een verbeterde versie. Na een korte inleiding door Gé over de aparte sfeer van dat gebied zagen we een prachtige film met op een  goede wijze ingebrachte originele bestaande film vwb de oorlogstoestanden. Na wat napraten over de wijze waarop e.e.a opgebouwd was, sloot Ge af met een korte film over Calvados, het maken van  een drankje als cognac wat gepaard ging met mooie beelden daarover en van de prachtige omgeving, met mooie close-ups..

Zo in de buurt van  half elf sloot de voorzitter de avond.

Verslag clubavond RSDA van 15-03-2007 door Rein Strijker
De voorzitter opende de avond met de opmerking dat hij niet verwacht had dat zoveel mensen zouden reageren op het berichtje in de kranten over dubbelacht filmpjes van een Duitse officier (Karl Ditman). Deze filmpjes had hij gekregen van een familielid. Na enkele huishoudelijke mededelingen over een eventuele uitgaansdag, de samenstelling filmteam en het niet jureren van niet door de filmer zelf gemaakte producties startte de voorzitter met het vertonen van de door hem gemonteerde dubbelachtfilm van Karl Ditman.
Hij verzocht de aanwezigen zoveel mogelijk te reageren op de beelden, herkenningspunten en eventueel de personen die op de film te zien waren om zodoende de film compleet te kunnen maken. E.e.a. werd met aandacht gevolgd en een aantal opmerkingen werden door de secretaris genoteerd. Gevraagd werd  als de film af is nog eens vertoond kan worden. Uiteraard werd dit toegezegd.

Na dit uitzonderlijk gebeuren  was het  jawel, Wim Haazebroek die ons meenam met een rondreis door Ethiopië.
Het was weer een genot via haarscherpe beelden en goede muziek behorende bij het land de reis compleet te kunnen volgen. Mensen en natuur werden met erg mooie beelden aan ons getoond. Na opmerkingen over de muziek, invulflits, werd vastgesteld dat dit een serie was om niet te vergeten. Proficiat.
De 2e serie van Wim was  over  wandelen in het Andesgebergte in Bolivia en Peru. Evenals de vorige serie was dit ook een diaserie maar deze waren gescand en van een heel goede kwaliteit. Met kaarten werden de routes aangegeven. We kregen van alles te zien, mooie berggezichten, een oud mijndorpje, delen van het Incarijk en regelmatig onderbroken met mooie close-ups. Een prachtige serie met goede muziek. Opmerking uit de zaal was: Wat meer informatie zou een goede zaak zijn.
Beide series werden gejureerd.
Na dit alles sloot de voorzitter met dank voor het geleverde werk de avond met een wel thuis.

Verslag clubavond RSDA van 8-03-2007 door Rein Strijker
Met een hartelijk welkom en  in het bijzonder aan de Friese gasten die door Julien meegenomen waren naar de gezelligste club van Nederland, werd de avond door de voorzitter geopend. Na enkele huishoudelijke perikelen gaf de voorzitter aan dat het weer een drukke avond zou worden. En wat wil je, Piet Heemskerk startte met een film over een cruise in de Middellandse zee van 56 minuten. Uiteraard deden we dit in 2 delen. Behalve dat we zagen hoe goed Piet en Addy het hadden hebben we gezien hoe zo'n cruise in zijn geheel in zijn werk ging. Met heel veel mooie beelden van het schip van binnen en buiten en de evenementen aan boord was het heel interessant om dit eens te zien. Dit alles ging vergezeld van prachtige beelden van de zee en van de plaatsen die aangedaan werden. Deze keer niet ingesproken maar aangegeven door tekst. Opmerking uit de zaal “soms wat te veel  tekst”

Na de pauze was het Wim Haazebroek die een film liet zien over een reis in Oost Turkije. Een pracht film waarin hij veel mooie beelden liet zien van de plaatsen en bevolking met heel mooie close-ups. E.e.a. ook ondertiteld. Het hoogtepunt van deze reis was een ballontocht in Cappadocie. Behalve heel spannend voor de kijkers, waren het schitterende beelden om naar te kijken. Opmerking uit de zaal “jammer dat de beelden zo kort stonden, daar waren ze te mooi voor”. Met dank voor het geleverde werk en nog wat napraten sloot de voorzitter deze goede avond  met een wel thuis voor allen.

Verslag clubavond RSDA van 1-03-2007 door Rein Strijker
Deze avond werd door de voorzitter geopend met een hartelijk welkom en in het bijzonder aan  ons nieuwe lid de heer Frans Prins wie hij een goede tijd bij de club toewenste.Volgens de voorzitter was het een vol programma en gaf hij meteen het doek vrij voor Piet Heemskerk.
Piet startte met een film over het telen van pepers (rode en groene). Een prachtige film over het biologisch telen van de pepers met heel mooie en duidelijke beelden. E.e.a. met duidelijke uitleg van de teler over de insecten en vogels die in het proces gebruikt werden.
De tweede film was over het  telen van spruiten op het land en daarna het transport en verwerking  in de fabriek. Ook hier weer mooie en duidelijke beelden en net als de vorige film een goed verhaal over het verloop van het proces.
De derde film van Piet was van een heel andere orde. Een safarireis “Kenia-Tanzania-Kenia” 32 minuten !!! We zijn al heel wat gewend, maar ook deze tocht werd ademloos gevolgd. Prachtige opnames van de natuur dieren, plaatsen en heel mooie close-ups. Moeilijk om te zeggen welke dieren we niet gezien hebben. Voor een enkeling was de film iets te lang, maar toch !

Na de pauze werd het doek vrijgegeven voor Wim Haazebroek  die van achter zijn laptop op deskundige wijze met het programma MAGIX Foto's op CD & DVD 5.0 deluxe, het maken van digitale fotoseries in zijn totaliteit aan ons duidelijk maakte.
Hij startte met uitleg over het systeem aan de hand van beelden en liet ons daarna zien hoe de foto's geplaatst konden worden met overgangen, muziek, tekst en wat er allemaal mogelijk is. Tussendoor gaf hij antwoorden op diverse vragen uit de zaal. Een heel leerzame afsluiting van de avond en voor herhaling vatbaar.

Hierna sloot de voorzitter deze boeiende avond met een wel thuis.  

Verslag clubavond RSDA van 22-02-2007 door Rein Strijker
De voorzitter opende de avond  met een hartelijk welkom aan ons lid Bert Wakka (weliswaar op krukken) die na een hele tijd gelukkig weer in ons midden verscheen en aan ons nieuwe lid de heer Molenaar die hij een goede tijd toewenste bij de RSDA.

Als eerste vertoonde  Wim van Egmond een digitale fotoserie van 13 minuten over een tocht langs de Mosel. Zoals we van hem kennen waren het weer prachtige plaatjes van de natuur, stadsgezichten en heel mooie close-ups. Niet ingesproken maar met goede begeleidende muziek  was het weer een genot om er naar te kijken.

Daarna was het Leo van Egmond  die een digitale fotoserie liet zien over een skischool in Nauders in het zuiden van Oostenrijk. Schitterende beelden  van berggezichten, close-ups van sneeuw en  ijs kregen we te zien met heel mooie muziek en niet te vergeten de activiteiten van de skischool Nauders. Een heel mooie serie. Opmerking uit de zaal misschien beter in twee delen te splitsen.

Na de pauze vertoonde Gert van Delft  een film getiteld “Lente in Zuid Limburg”. Hij  nam ons mee door allerlei plaatsen en streken door het mooie landschap met goede aanduidingen van de plaatsen met de naamborden. De beelden waren erg goed en er zat een goed verhaal in. De tocht werd met aandacht gevolgd en kreeg veel waardering vanuit de zaal. Er was een korte discussie over live-geluid etc. maar gesteld werd dat dit een prima film was.

En dan als laatste een film van Jan Eekhof over een skivakantie en skilessen van een kleinkind. Een heel mooie film met beelden van skigebieden in Oostenrijk in de plaats Konigsleiten. Het was mooi om te zien op welke manier de kinderen les kregen en de belangstelling van de omstanders hadden. E.e.a uitvoerig in beeld gebracht tot en met de uitreiking van het diploma. Opmerking uit de zaal, wat lang maar een fijne familiefilm.

Na nog wat napraten sloot de voorzitter met dank voor het getoonde werk en een wel thuis.

Verslag clubavond RSDA van 15-02-2007 door Rein Strijker
De voorzitter opende de vergadering  met de mededeling dat de uitgaansdag wegens te weinig belangstelling niet door kan gaan en gaf meteen het woord aan Teun van Rijn.

Teun gaf een korte toelichting op de digitale fotoserie van 6 minuten over de rust op het strand die hij wilde vertonen. Het waren prachtige plaatjes van figuren in het zand, zeegezichten, opnames met tegenlicht en zonsondergangen. Duidelijk was dat hier de hand van een fotograaf in zichtbaar was. (Teun is ook lid van de fotoclub in Katwijk) De serie werd gejureerd en in de bespreking  gecomplimenteerd voor de mooie opnames, maar toch, de vliegers er uit of de naam veranderen was een opmerking.

Hierna nam Wim Haazebroek  ons mee met een diaserie over een fietstocht over Terschelling. In tegenstelling met het voorgaande was dit een serie met een verhaal. De route werd aangegeven met tekst en plaatsnamen. Het waren heel mooie beelden van zeegezichten, schepen, maar vooral van de natuur op het eiland en niet te vergeten de mooie dorpen, de vuurtoren en bijzondere dingen. De voorstelling werd met aandacht gevolgd en besproken en achteraf gejureerd.We kregen een duidelijk beeld van het eiland en met een enkele opmerking over het te lang staan van enkele digitalebeelden was er veel waardering voor het getoonde werk.

Na de pauze kregen we een film te zien van Gert Verhoef over Praag met mooie straatbeelden en bijzondere plaatsen zoals Terezin (Hollandse naam Theresienstad). Beelden die herinneringen opriepen en die om stilte vroegen. Het geheel is door Gert op een goede manier ingesproken en uit de zaal kwam er veel waardering voor deze film. De film werd ook gejureerd en besproken. Geadviseerd werd deze film te splitsen in 2 delen.

Als laatste kregen we van Wim Haazebroek  nog een diaserie te zien getiteld “Rondje Haarlemmermeer” Een interessant  rondje met voor velen een herkenbaar gebied. Mooie stukken natuur en plaatsen. Goed in beeld gebracht met begeleidende muziek.
Daarna was er nog een levendige discussie over platte beelden, brandpunten, digitale camera,s etc. tot de voorzitter stelde dat we hier nog lang over door konden praten maar dan de volgende keer en sloot de avond  af met dank voor het getoonde werk en wel thuis.

Verslag clubavond RSDA van 08-02-2007 door Rein Strijker
Na wat huishoudelijke  mededelingen  en overleg  werd de avond geopend door de voorzitter met een hartelijk welkom . Het werd weer een avond met geleverd werk  door eigen leden en hoe!
Jaap van Baarlen begon met een toelichting op zijn  eerste film. Hij had deze film gemaakt in opdracht van de Stichting Woonzorg Centra “LAS”. Het was een geweldig mooie film met een goed verhaal over het werk van deze stichting. Alle aspecten van centrale zorg en thuiszorg werden met perfecte beelden en heel mooie close-ups getoond. Na wat discussie over de montage werd vastgesteld dat dit een heel goede promotiefilm was voor de stichting “LAS”
De 2e film van Jaap ging over de nieuwbouw van de firma K de Mooij. Een interessante film over de bouw van een bedrijfspand met een goede volgorde van de voortgang van de bouw. Ook hier weer mooie en scherpe beelden  met overgangen  zoals 4 werkplekken tegelijk in beeld etc. Een prachtfilm voor de familie de Mooij.

De 2e helft van de avond werd verzorgd door Wim Haazebroek met een heel mooie vakantiefilm van een 29 daagse reis door China en Tibet. Het eerste gedeelte door China ging vergezeld van schitterende beelden. Om er een paar te noemen, acrobatiek, opera, kloosters, natuur en vergezichten. Het tweede gedeelte door Tibet eveneens met prachtige beelden met veel aandacht voor kloosters , geloven en ook weer stads en natuurgezichten. Wel eens van gebedsmolens gehoord? Die werden ook  getoond. Opgemerkt werd dat met aanvulling van een landkaart dit een perfecte film is.

Na nog wat algemene discussie sloot de voorzitter deze fijne avond met dank  voor het geleverde werk en wenste ieder wel thuis.

Verslag clubavond RSDA van 01-02-2007 door Rein Strijker
De voorzitter heette ieder welkom en in het bijzonder de heer Ben Teeninga, waarna hij doorgaf dat het met Bert Wakka nog wel even kon duren maar dat het de goede kant op gaat. De voorzitter gaf hierna het woord aan Ben Teeninga die duidelijk maakte dat hij niet als voorzitter van NFVC maar als beheerder van de filmotheek van de NOVA. (Nederlandse organisatie van amateurs) deze avond kwam verzorgen. Door omstandigheden was de NFVC niet in staat het gastoptreden te verzorgen. Niettemin werd het een heel goede avond met een stuk geschiedenis over het filmen wat bijzonder  goed overkwam. Ben Teeninga begon zijn referaat met de mededeling dat hij diverse voorbeelden van films wilde laten zien. Zoals speelfilm, documentaires, genrefilm, animatiefilm en 60 sec. film. Hij begon met een 16 mm film van 1934 met als titel “De filmdokter” zonder geluid en zwart/wit. Goed om te zien hoe men toen filmde en met de uitleg over e.e.a. werd de geschiedenis duidelijk.
Daarna kregen we achtereenvolgens te zien:
Speelfilm van 1956 “De lisdodden” een leuk verhaal over kinderen die iets goed te maken hadden.
Uitleg en filmpje over synchroon laten lopen van beeld en geluid. Prachtig filmpje.
De sensuele revolutie was van heel andere kost en was volgens enkele leden te veel ingekort, evenwel erg duidelijk.
Schwarzenberg  (kweekvijver voor vissen in Tsechie) had duidelijk de belangstelling van de zaal.
“Prinsje” de schildpad was een film van een weer betere kwaliteit en met een grandioos verhaal en heel mooie ontknoping.
Met de toelichting van Ben Teeninga en het beantwoorden van de vragen was het weer een goede, maar toch ook weer een gezellige avond. 
De voorzitter bedankte Ben Teeninga voor zijn inbreng van de avond en wenste ieder een wel thuis toe. Nadere inlichtingen over de vertoonde films is te vinden op
www.filmotheek.demon.nl

Verslag clubavond RSDA van 25-01-2007 door Rein Strijker  
Deze avond stond in het teken van de themawedstrijd “Bruggen”. Na een korte inleiding door de voorzitter en een vraag over de gezondheid van Bert Wakka werd meteen gestart met de voorstellingen. De jury bestond uit de heren Geurt Heykamp, Leo Heemskerk en Theo Vos. Werden er vorige week 5 deelnemers gemeld, deze avond kwamen er nog 2 bij. De deelnemers waren: 1 Jan Tijsterman, 2 Nic v Nieuwkoop, 3 Sjoerd Zwaan, 4 Albert v/d Mey, 5 Ge Elkerbout, 6 Sjoerd Zwaan en als laatste 7 Piet Heemskerk. Alle films werden besproken en de algehele conclusie was dat er veel werk aan besteed was en voor velerlei uitleg vatbaar was. Het was een flinke kluif voor de jury en nu maar wachten op de uitslag aan het eind van het seizoen. Er werd een film van Jan Tijsterman over Afrika gestart. Jammer, de techniek liet ons in de steek en hiervoor in de plaats  werd een film van Ge Elkerbout over “Leiden vanaf het water” vertoond. Heel leuk met bekende beelden van de stad. Na nog wat napraten sloot de voorzitter deze ook weer gezellige avond af met dank aan de makers van de films en wenste ieder wel thuis.

Verslag clubavond RSDA van 18-01-2007 door Rein Strijker 
De avond werd geopend door de voorzitter met een hartelijk welkom  en begon met de vraag  wie aan het thema “Bruggen” mee doen. Dat zijn er vijf, welgeteld. Hierna werden we verrast met een echte diaserie van Jan Camps, een rondreis door IJsland. Een perfecte serie van 10 minuten met prachtige beelden, goede muziek, (IJsland, Cirque, ingenieux) en heel goed door hem zelf ingesproken tekst met veel wetenswaardigheden over de bezochte gebieden. Er was vanuit de zaal veel waardering voor de fotografie, muziek en zeker voor de manier waarop hij de serie ingesproken had.
De 2e serie van Jan Camps “Langs de wegen van de Katharen” 12 minuten was eveneens van uitzonderlijke klasse. Ook weer heel goed ingesproken door hemzelf met veel informatie over de geschiedenis. Mooie beelden en goed gekozen overgangen, muziek (Zipoli,Lully en muziek uit Versailles). Het kijken en luisteren was echt een belevenis, dat was duidelijk merkbaar in de zaal. Niets dan lof voor deze serie.
Beide series werden gejureerd.

Na de pauze werd het videogebeuren ingeleid door Koos Barnhoorn met een vlucht in een helikopter boven Rijnsburg. Leuk om te zien hoe ieder probeerde herkenningspunten te zien. Weer eens wat anders dan op de grond te blijven.
De hoofdfilm van Koos Barnhoorn was over het internationaal vrachtvervoer  naar  Stockholm en weer terug. Hele goede beelden vanuit de auto tijdens het rijden, de overtocht met de ferry en het laden en lossen bij de klanten. Met het door Koos zelf ingesproken woord kregen we een heel goed beeld wat het leven van een internationaal chauffeur inhoud. Hij is er met deze film ruimschoots in geslaagd  dit op een  goede wijze te laten zien. Veel waardering vanuit de zaal. Ook deze film werd gejureerd. Duur 30 minuten.
Hierna sloot de voorzitter de avond.

Verslag clubavond RSDA van 11-01-2007 door Rein Strijker 
Deze avond werd door de voorzitter geopend met een hartelijk welkom en wel in het bijzonder aan enkele nieuwkomers in ons midden. Hij hoopt dat ze zich snel thuis zullen voelen op onze clubavonden. Hierna werd het gastoptreden van de RSDA bij de Filmgroep “RHIJNLAND”in Voorschoten geregeld.
Leo van Egmond startte met een mooie diaserie (digitale foto's op dvd) met prachtige vergezichten van gebouwen en een stuk natuur. Het geheel ging vergezeld van goede muziek en met landkaarten werd de route aangegeven Het werd afgesloten met een goede aftiteling. Er was even een discussie over de beeldvulling.
De 2e serie van Leo was van een heel ander soort en heette “Wat je al niet ziet op straat” De plaatjes waren erg mooi, maar de betekenis ervan erg aangrijpend. Goed gemonteerd met een duidelijk verhaal.

Pauze.

Hierna was Kees Hogewoning aan de beurt met “Vuurwerk”Hij gaf aan dat deze serie gemaakt is met de nieuwe versie van het PTE systeem  . Hij gaf een toelichting hoe e.e.a. werkte en hoe hij deze serie in elkaar had gezet.

Aan het einde van de avond werd door Leo en Kees nog een korte versie van PTE nr. 5 met eigen foto's met een hoge resolutie getoond. Erg mooi. En als geintje zo'n 12 tot 14 foto's van mensen van  Leo wat goed overkwam.
Na wat napraten over overgangen in diaseries en het PTE systeem werd de avond gesloten door de voorzitter.

Verslag clubavond RSDA van 04-01-2007 door Rein Strijker
In een feestelijk aangeklede zaal werden we verwelkomd met een bakkie koffie en  uiteraard iets lekkers erbij. De voorzitter opende deze avond met een bijzonder welkom aan onze dames en maakte direct gebruik van hun aanwezigheid om de uitgaansdag te promoten en met succes. Hij had ook bericht gehad van Bert Wakka dat het nog niet zo goed ging en niet aanwezig kon zijn, maar hij wenste alle leden een goed 2007 toe. De voorzitter wenste hem namens allen beterschap toe .Vervolgens ging de voorzitter nog even door met het promoten van de uitgaansdag door een nostalgische film te laten draaien over de uitgaansdag “Vlissingen “jaren geleden. Veel herinneringen werden weer opgehaald en wat je hoorde was: “gezellig hè”

Korte pauze met weer een rondje koffie.

Hierna werd het 1e filmpje met het thema” ja natuurlijk” van Jan Tijsterman vertoond. Een kleinkind van Jan komt aanbellen  en vraagt informatie over vogels. Samen met zijn oma nemen ze een boek door over allerlei vogels. E.e.a. werd vergezeld van mooie opnames van vogels in hun tuin. Het was plezierig om hier naar te kijken.

Korte pauze voor een natje en een droogje (wijn)

En dan de diaserie “ja natuurlijk” van Piet Ravenbergen (dia). Een geweldige serie met schitterende beelden van de natuur. Hier werd met aandacht naar gekeken .De zomerse beelden waren mooi, maar ook bij de winterse beelden was het muisstil in de zaal en werd genoten van de beelden.
En ja hoor, weer een stukje nostalgie, Uitgaansdag 1987 Aalsmeer. Het kon toen allemaal werd hier en daar gezegd. Maar ook dat moeten we toch maar weer eens gaan doen. Gezelligheid staat toch hoog in ons vaandel?

Na een lange pauze, er moest waarschijnlijk heel wat bijgepraat worden kwam Jan Turk met zijn filmpje “ja natuurlijk”getiteld “Kikkerleed” Een verhaal van een kind van een kikkerpaar dat niet luisterde en een prooi werd van een reiger met alle gevolgen van dien. Het begin en eind is door Jan op een prachtige en toch ook weer op een droevige wijze vastgelegd. Hartstikke leuk gefilmd Jan, gehoord het applaus.

Aan alles komt een eind volgens de voorzitter en dus ook aan deze avond. Hij wenste iedereen wel thuis en tot volgende week. Zoals gewoonlijk werden er aan de bar nog wat gegevens uitgewisseld.

Verslag clubavond RSDA van 21-12-2006 door Rein Strijker 
Na opening door de voorzitter werd het woord gegeven aan Kees v/d Kaay. Deze begon met de mededeling dat hij voor elk wat wils had. Nou, dat was dan ook met recht gezegd, hij had 6 filmpjes meegenomen.

 • De eerste “Citta della Pieve”ging over het maken van bloemmozaïeken in de straten met bloemen uit de heuvels. Prachtige scherpe beelden vergezeld van mooie muziek en een stuk geschiedenis. Mooie totaalbeelden van de straten en gebouwen. De snelheid waarmee e.e.a. vertoond werd was aanleiding voor  een korte discussie met verschillende meningen.
 • De tweede film was een korte samenvatting  van een repetitie van het Rijnstreekkoor. Mooie opnamen in beeld met achtergrond, opnames van mooie momenten en niet te vergeten heel goede close-ups, denk aan de pianist. Ook zagen we een voormalig lid van RSDA tussen de zangers zitten.
 • De nummers 3 en 4  “Solino 1738 I”en “Solino 1738 II" , vakantiefilms van Italië werden  direct achter elkaar vertoond,  wat de vraag opwierp welke manier zou men kiezen. Snel, rustiger, het soort overgangen enz. Al met al om weer iets van op te steken.
 • De 5e film “Isola Maggiore” was er één van klasse. Mooie rondleiding over een klein eiland met behulp van een kaart, goed verhaal en prachtige beelden. Opmerking uit de zaal “een prachtfilm”.
 • De 6e film “Birds”in principe één stuk muziek uit laten lopen met beelden van vogels werd door iedereen als leuk ervaren. Eén was er die het hartstikke leuk vond ondanks een klein vlekje op de lens.

Na de pauze:

Trad Jan Tijsterman  voor het voetlicht met een film “Soweto 2006”over het leven in een Town-ship. Jan gaf aan dat het minder gevaarlijk was met een groep te reizen en dat de manier van filmen vrij moeilijk was.We kregen een film te zien hoe die mensen daar leven. In krottenwijken. Maar ook hoe en wonderlijk genoeg de blijheid  te zien was op de gezichten tijdens het werken en ook tijdens kerkdiensten. Alles goed in beeld gebracht met begeleidende  muziek en live geluid. Volgens Geurt Heykamp ook een Afrika kenner heeft Jan e.e.a. goed overgebracht. Heel mooi met goede close-ups.
De 2e film was een “Wild life film” in Tanzania met werkelijk spectaculaire beelden van allerlei dieren zoals  leeuwen, olifanten, wildebeesten enz. Het opzetten van een tent en spannende momenten met een  olifant was heel mooi om te zien. Opmerking uit de zaal “een prachtfilm” en één van de beste. Een goed verhaal en een compleet makende aftiteling. Na nog wat vragen en opmerkingen werden de makers bedankt voor hun geleverde werk en sloot de voorzitter met een wel thuis en tot volgende week.

Verslag clubavond RSDA van 14-12-2006 door Rein Strijker
Na het welkomstwoord van de voorzitter en wat huishoudelijke mededelingen werd het doek vrijgegeven voor Rob Elkerbout, die aankondigde dat hij een diaserie zou laten zien van de Leidse 3 Oktoberfeesten van 2004 en 2005. De titel gaf aan dat de dia's gemaakt waren door Rob en Ge Elkerbout en aan het begin van de serie werd gedurende anderhalve minuut verteld wat de betekenis van 3 Oktober Leidens ontzet was. De dia's waren gescand en via DVD en Beamer vertoond. Het was een mooi verhaal in beeld van hoogtepunten, optocht, kinderen, straatbeelden, gebouwen, markten en ondersteund door muziek. Ook de kermis werd compleet in beeld gebracht.
Na deze serie gaf Rob een uitvoerige uiteenzetting over het scannen van de dia's en het bewerken van dia's die via de normale diaprojector niet goed over kwamen. Hier werd met aandacht naar geluisterd. Al met al een mooi stuk werk wat de moeite waard is om te zien. Toch was er een lid die iets miste, ”vuurwerk” ja hoor dat was een Leienaar.                                           

Na de pauze vertoonde Albert v.d. Mey een videofilm van een vaartocht met de boot. Hij liet ons de hele reis meemaken met behulp van de kaart en inspraak waar ze waren en naar toe gingen. Dit alles vergezeld van prachtige beelden en uitleg van het varen over de rivieren enz. Op deze manier maakten wij de hele tocht mee. Behalve de overgangen hier en daar was iedereen enthousiast over deze plezierige film.
Hierna volgde nog een film met de titel “Stokbroodje eten”: een activiteit van Unie watertoeristen voor de kinderen als afscheid van de zomer. Mooie natuuropnamen  en beelden van de kinderen. Er was een compliment uit de zaal voor het in beeld brengen van de kinderen tijdens het bakken van de broodjes en de lampionoptocht enz.
Alle vertoningen van deze avond werden gewaardeerd. Met ruim 30 leden was het weer een goede avond die door onze voorzitter met dank aan de makers besloten werd met een wel thuis.

Verslag clubavond RSDA van 7-12-2006 door Rein Strijker

De FILMGROEP”RHIJNLAND”op bezoek bij “RSDA”.

Na een korte inleiding en wat huishoudelijke mededelingen werd het programma van de avond door de voorzitter van de filmgroep “Rhijnland” toegelicht. Hij gaf hierbij wat gegevens door, niet alleen over de films, maar ook over de makers daarvan.

Rhijnland was met 12 mensen goed vertegenwoordigd. Wat zei de voorzitter daar ook al weer over? Maar goed, 7 verschillende filmers, zeven films met een totaaltijd van 64 minuten. Dus een mooie volle avond.

 • Als eerste een film van Teun van de Marel  met “Ze zeggen”, 3 minuten. Een leuk liedje en beelden op een goede manier in beeld gebracht, wat als eerste vertoning  veel waardering van de zaal kreeg.
 • De 2e film was van Toon Fuchs met “Meijendel” 14 minuten.Een prachtfilm met veel informatie over de natuur en geschiedenis van dat gebied. De tekst stond vooraf reeds vast en is met de beelden tot een heel goede productie gemaakt.
 • “Voor het Donker”, 8 minuten van Henk Verbeek was een kunstwerk van beelden door tunnels afwisselend met hele mooie beelden en met een goed verhaal. Opmerking uit de zaal  een” meesterwerk”

Na de eerste pauze:  

 • Een film van  Tano Giumento van 21 minuten “Wie het laatst lacht,………lacht het best ?”  Een verhaal in speelvorm ziekte, angst, dialoog, dubbelrol en dat alles in 1 locatie. Charmant in zijn stijl. Er werd ademloos naar gekeken en geluisterd.
 • “De Bruid” 3 minuten van Henriette v Raalte  gaf hele mooie beelden van de natuur te zien met een goed verhaal.
 • “Brieven aan us Heit” 3 minuten van Arie Versnel was niet bepaald een vrolijke film . Mooie beelden van het Groningerland met ook weer een goed verhaal.
 • Als laatste “Moskou” 12 minuten van Piet Overgaauw als vakantiefilm. Hij gaf aan dat het eigenlijk een fotosessie op muziek was. Het was een verslag van een reis met mooie beelden en was echt de moeite waard. Na elke vertoning was er levendige discussie en uitwisseling van gegevens over en weer. Een goede zaak.

Voorzitter Nic van Nieuwkoop bedankte de leden van de filmgroep Rhijnland met een bloemetje en wenste een ieder wel thuis.

Verslag clubavond RSDA van 30-11-2006 door Rein Strijker
Deze avond werd op toepasselijke wijze geopend door Jaap van Baarlen met 5 korte films over een ondeugende Piet die de hele organisatie van de binnenkomst van Sinterklaas in de war stuurde. Prachtige opnames en hele mooie kleuren. En wat ook belangrijk is, een goed verhaal. Conclusie: een heel fijne film voor de kinderen. Hoewel ook door de leden met aandacht is gevolgd.

Na de pauze kregen we een mooie vakantiefilm te zien van Siem Schalkers.

De film werd aangekondigd met de titel "reis Madrid" maar we kregen heel veel van Spanje te zien. Keurig aangegeven op landkaarten en op een goede manier door hem zelf van commentaar voorzien. Veel aandacht voor musea en tijdens een boottocht voor de natuur. Zonder meer een goed werkstuk.

Als laatste vertoonde Sjoerd Zwaan ongeveer 30 foto's van het kerkkoor Laudamus met alle soorten overgangen die hij voorhanden had. E.e.a. werd met plezier bekeken en uiteraard met enige reserve.

Verslag clubavond rsda van 23-11-2006 door Rein Strijker

Voor de pauze liet Gert van Delft een film zien van een vakantie in Istrie. Verschillende plaatsen passeerden de revue, waarbij veel aandacht werd gegeven aan bijzondere gebouwen en niet te vergeten de natuur. Vooral de boottocht was mooi weergegeven. Het geheel was  op een goede manier ingesproken door mw van Delft. Een film om met plezier op terug te kijken. Duur 28 minuten.

Na de pauze startte Sjoerd Zwaan met een film over het 50 jarig bestaan van de buurtvereniging "'Beste Vaer"'. Dit werd gevierd met een uitgaansdag naar de Weerribben , bloementuin (orchideeën) en een geweldig diner. Een mooie film vooral voor de doelgroep. Goede inserts en ook hier

werd de natuur niet vergeten. Duur 24 minuten.

Tot slot volgde er nog een korte film (dia) over Brugge in Vlaanderen van Gert van Delft. Met weer erg veel aandacht voor gebouwen, die op een goede manier in beeld gebracht waren. Hier en daar was er wat discussie over kleuren, lengte enz. maar toch weer een gezellige goede avond.

De voorzitter bedankte de makers , gaf de datum van de uitgaansdag door en wenste ieder wel thuis toe.

Verslag clubavond RSDA van 16-11-2006 door Rein Strijker

Hadden we vorige week een gastoptreden, deze avond werd geheel verzorgd door eigen leden, te weten Geurt Heykamp met een film over zuid Afrika en Piet Ravensbergen (dia) met 2 diaseries nl. fietsen rondom het IJsselmeer en Utrecht en een impressie van de Keukenhof.

Geurt had de film in 2 delen opgesplitst, nl in 11 en 13 minuten met een korte pauze er tussen. De eerste ging over het Krugerpark en tijdens de reis over de bevolking . Een prachtige film met veel informatie over mens en natuur. Het 2e deel met hoogtepunten als de Tafelberg en Robbeneiland was evenals het 1e deel erg mooi. Goed verhaal, goed ingesproken en een mooie routekaart. Een vraag uit de zaal: hoe maak je die routekaart? Antwoord van Geurt, met een programma van Adobe.


Na de pauze het diagebeuren en hoe! Piet startte met de fietstocht om het IJsselmeer en Utrecht. De serie werd ondersteund door goede muziek, een goed verhaal en veel informatie over plaatsen en gebouwen die tijdens de rit te zien waren. Wel werd Piet gevraagd hoe hij kans zag om dit tijdens zo'n fietstocht zo mooi in beeld te brengen.

De impressie van de Keukenhof was erg mooi om te zien, prachtige kleuren, goede muziek, close-ups , mooie overgangen in beeld en muziek. Beide series werden gewaardeerd. De laatste werd als digitale diaserie nog via de beamer vertoond om te kijken naar het verschil. Afgesproken werd hiermee verder te experimenteren. Al met al weer een goede leerzame avond met veel kijkplezier.                               

De avond werd besloten met een wel thuis door de voorzitter Nic v Nieuwkoop.

Verslag clubavond RSDA op 9-11-2006 door Rein Strijker

We hadden een gastoptreden wat verzorgd werd door de LVSL.(Leidse Video en Smalfilm Liga.)Het gaat te ver om alle films die vertoond werden in dit verslag te behandelen. Maar toch! Om er een paar te noemen."Hommage aan Emile Timan"met daarin de film "Spiegelstad" was echt de moeite waard en had alle aandacht. En dan "Leiden waterstad" : Een toekomstig echtpaar per boot op weg naar het stadhuis met daarin heel veel informatie over de stad. Zo werden er nog een achttal films vertoond, die stuk voor stuk het resultaat te zien gaven van een goede samenwerking. Tussen de vertoningen door werden gegevens uitgewisseld zoals werkwijze etc. Kortom, een goede en  plezierige manier om als verenigingen met elkaar om te gaan. Deze fijne avond werd besloten met dank en bloemen aan de vertegenwoordigers van de LVSL.