Verslagen van de clubavonden RSDA

Verslag clubavond RSDA van 24-04-2008 door Rein Strijker
Nadat de voorzitter er nog even op attendeerde dat  men  om 9 uur 30 bij de bus moesten zijn Vrijdagmorgen, want we gaan om 9 uur 45 vertrekken. Hij heette ieder welkom en
in het bijzonder Piet Vooys die weer in ons midden was.
Hierna was het Piet Heemskerk die met een kleine wijziging
ons drie films liet zien. De eerste was van het B-team en ging over de sport, een voetbalwedstrijd. Vermakelijk om te zien hoe een groep mensen dachten te kunnen winnen van een andere groep mensen en dan bedrogen uitkwamen en kansloos verloren. Maar ze hadden wel gelijk, het gaat niet om het winnen maar meedoen is belangrijk. Echt weer een leuke film als het gaat om samenwerking als team.
De 2e film die Piet ons liet zien en horen over een vakantie in Thailand was fantastisch mooi. We zagen Piet en Addy op een olifant in een tocht door de jungle, demonstraties in de verzorging van de olifanten, een rijtoer op ossenkarren en varen op bamboevlotten. Voetballende olifanten, schilderende olifanten, het was geweldig om te zien. En dan goed ingesproken door Addy maakte het tot een complete film.
De 3e film van Piet was er weer van het B-team met het thema "Hout" Ook weer een goed samenwerkend team met de nodige hilariteit tijdens het uitvoeren. Een mooie film over
het verwerken van hout tot meubels enz. Er waren een paar opmerkingen over de muziek en wat live geluid. Volgens Piet leert men al doende voor een volgende keer.
Pauze.
En toen was het Sjoerd Zwaan die op zijn manier met zijn kinderen de Rijnsburgse paardenmarkt op het doek bracht. Echt een volksvermaak zoals Sjoerd gefilmd heeft, met al die kramen, paarden en veulens, mooie close ups bij het buikschuiven. Het was een leuke impressie van het hele gebeuren. Leuk om later er nog eens naar te kijken ondanks
de opmerking dat het wat te veel was in een korte tijd.
De 2e film van Sjoerd was over het paragliden in Oostenrijk. Mooie beelden van het starten, het vliegen en ook het mislukken verschillende starten. Goed gefilmd door Sjoerd.
Een heel leuk idee om zoiets te gaan filmen. Er waren wat opmerkingen als veel dezelfde beelden en de muziek en dat is weer een kwestie van smaak. Beide films van Sjoerd werden gejureerd.
De voorzitter sloot af met dank voor het geleverde werk en wenste ieder een goede nachtrust en tot morgen. 
Verslag clubavond RSDA van 17-04-2008 door Rein Strijker
De voorzitter heette een ieder van harte welkom,in het bijzonder de belangstellenden die naar hij dacht de advertentie gelezen hadden. Er waren ongeveer 35 personen en dat is niet slecht voor een club die elke Donderdag haar clubavond heeft. Na wat problemen met de microfoon kreeg Hans Kruyt het woord en bracht namens Combi Foto Kruyt een uitgebreid referaat over Adobe Photoshop Elements software in samenwerking met andere programma's zoals Photobook en Magix foto's. Als eerste liet hij zien hoe via Adobe fotoshop kleuren, achtergrond, onderwerp selecteren, het heen en weer schakelen in zijn werk ging. E.e.a werd via de beamer vertoond. Belangrijke regels, creatief zijn, naam geven en opslaan. Via een vakantie filmpje in Portugal liet hij zien het rechtzetten van de horizon, wijzigen van kleuren enz.Ook het Photoboek en Magix foto's werden uitvoerig behandeld. Het zou te ver voeren alles te vermelden in dit verslag maar het was zonder meer een boeiende avond waar voor ieder voldoende gelegenheid was om vragen te stellen die dan ook deskundig beantwoord werden. Met een enkele pauze er tussen was het een leerzame avond. Hans werd door de voorzitter hartelijk bedankt voor het gebodene en sloot daarna de avond met een wel thuis. 

Verslag clubavond RSDA van 10 april 2008 door Koos Barnhoorn.
De voorzitter opende de avond en kwam met de mededeling dat er vanavond een formulier uitgedeeld zou worden, waarop iedereen zijn gegevens kon noteren. Dit in het belang van het updaten van de ledenlijst, die volgend seizoen uitgedeeld zal worden. Daarna gaf hij de gelegenheid aan Piet Heemskerk om de avond te beginnen.
Piet liet als eerste een film zien over het telen van taugé.
Piet, die wel eens meer een film maakt in opdracht van Heemskerk snij groenten, kwam nu met een film over het ontstaan van taugé. Bij de kwekerij Wiver worden bonen uit Birma op een speciale manier binnen een tijdsbestek van luttele dagen gekweekt tot het uiteindelijke product voor ingrediënten van rauwkost, nasi en verschillende kant en klaar maaltijden.
Een mooie documentaire.
Zijn tweede film was een film over Butchart Gardens, een park op Vancouver Island te Victoria in Canada. Een hele mooie kleurrijke film over een soort groot Keukenhof met hele mooie close-ups van de vele mooie bloemen en planten.

 Het tweede deel was voor Jan Tijsterman, die een impressie gaf over een camperreis met meerdere campers dwars door Zuid Afrika met mooie unieke close-ups van de grillige natuur, die er te vinden is in dat land. Jan liet ook nog een swingende kerkdienst zien en toonde ook het zuidelijkste puntje van Afrika, waar de scheiding ligt van de Atlantische en de Indische oceaan, de scheiding tussen warm en koud zeewater. De walvissen, protea’s en een bezoek aan kaap de goede hoop mogen natuurlijk niet ontbreken in zo’n film. Een bezoek aan de tafelberg en een diner met alle deelnemers  is dan ook een mooie afsluiting van de film.

 Het derde deel werd verzorgd door Cees van Delft.
Cees heeft met zijn vrouw en zijn zus een rondreis gemaakt door Britisch Columbia in Canada. De tocht gaat van de Rocky Mountains  naar Vancouver en Victoriade hooftstad van Britisch Columbia. Cees heeft hiervan een film gemaakt en heeft uit de film fotobeelden gehaald om er een diaserie van de reis van te maken om zo de film in te korten. In de serie laat hij de prachtige natuur van het land zien met zijn watervallen, de bergachtige gebieden en de vele “Lakes”, die het land rijk is. Een hele mooie fotoserie van deze meren met de begroeiingen er om heen. Als slot van de serie laat Cees ook nog wat afbeeldingen zien van
Butchart Gardens, die we in het begin van de avond ook al op film hebben gezien.
Al met al was het een mooie avond met voldoende beelden om op terug te kijken.
Nic. bedankte iedereen voor zijn aanwezigheid en wenste iedereen wel thuis.

Verslag clubavond RSDA van 3-04-2008 door Rein Strijker
Na de opening door de voorzitter werd de volgorde voor het vertonen van de 1 minuutfilmpjes vastgesteld. Er waren negen filmpjes van de volgende deelnemers: Bert v d Mey, Bert Wakka, Jan Tijsterman, Rein Strijker, Piet Heemskerk, Rob Elkerbout en Sjoerd Zwaan. Het was een diversiteit aan onderwerpen zoals: bloemen, watergezichten. fietsen, randnetels, prikkeldraad, portretschilderen, kameel, berggezichten enz. Het was een boeiend gezicht en een mooie opdracht voor de jury.
Deze bestond uit de heren van Zuilen,Haazebroek en Leo Heemskerk. De filmpjes werden nog een keer vertoond waarna besloten werd het werk niet op deze avond te bespreken.
Na de pauze kregen we nog een film te zien van Nic van Nieuwkoop over het werken met filters. Dat werd een uitgebreide discussie over het nut en gebruik van filters en overgangen wat bij een aantal leden goed overkwam.
Na dit alles bedankte de voorzitter iedereen voor de medewerking en sloot af met een wel thuis.
Verslag clubavond RSDA van 27-03-2008 door Rein Strijker
Nadat de afwezigheid van de secretaris door de voorzitter gemeld was opende hij de avond met een hartelijk welkom.
Er stond nogal wat op het programma en werd het doek vrijgegeven voor Piet Ravensbergen (dia/foto).Hij startte met een gescande diaserie die hij in het verleden met enkelprojectie gemaakt had over het Kröller Muller museum. Erg mooie beelden en uitvoerige beschrijving op een heel goede manier ingesproken. Er waren wat opmerkingen over het jureren, hoe kom je aan al die informatie en er werd met aandacht naar gekeken.
De 2e serie was ook een gescande diaserie die in het verleden door een team gemaakt was zoals Piet aangaf. Het geheel kwam erg goed over, mooie scherpe beelden en mooi van kleur. Zo mooi dat de Leidenaars onder ons het geheel met aandacht bekeken. Ook deze serie was weer keurig ingesproken met allerlei wetenswaardigheden over de hofjes. Er waren wat vragen over het scannen die door Piet werden beantwoord.
De 3e serie van Piet ging over de feestweek in Rijnsburg. Werkelijk mooi om weer opnieuw te beleven met mooie beelden en een aantal close ups, vooral van de verlichting in de avonden. Veel waardering vanuit de zaal.
En dan een pracht van een fotoserie (nu digitaal) over de winter in Rijnsburg. We hadden de laatste tijd al wat gezien maar deze serie spande toch wel de kroon voor wat betreft het compleet zijn. Piet was systematisch het hele dorp door gegaan. Een wandeling door het dorp, schitterende beelden,
mooie contrasten, close ups en goede muziek. Deze serie werd wel gejureerd en werd afgesloten met nog wat discussie over e.e.a.
PAUZE
Piet Heemskerk liet ons zien hoe er eerder samengewerkt werd als team. Werkelijk weer een genot om dat weer eens terug te zien. De eerste film had als thema "Hout" Met beelden op het strand en in het dorp. Er volgden meteen opmerkingen en een discussie over het teamwerk.
De volgende film die Piet ons liet zien had een heel andere insteek. Ook weer een film die door een team gemaakt is.
Een komische film "Paraplu" die met inzet van alle leden een pracht van een toneelspel te zien gaf. Het was goed om dit weer eens te zien en dit kijkje in het verleden kan eigenlijk niets anders dan ons weer in het goede spoor van samenwerken te brengen. Met deze afsluiting bedankte de voorzitter voor het geleverde werk en ieders aanwezigheid.
Als laatste kregen we een film van Jan Tijsterman te zien over een vakantie in Toscane. Goed ingesproken met mooie beelden van stadsgezichten, druiventoestanden, feesten en natuurgezichten. Een leuke plezierige film om naar te kijken. Er waren wat opmerkingen over de soort muziek , volume etc.
Verslag clubavond RSDA van 20-03-2008 door Rein Strijker
Ieder werd welkom geheten door de voorzitter waarna hij meteen de zaken regelde. Eén lid van de jury was niet aanwezig en Wim Haazebroek was bereid voor hem in te vallen. Er waren zeven leden die hun bijdrage leverden voor deze avond. Toch wel een tikkeltje zuinig als er door de bank heen op de clubavonden er meestal ruim 20 leden aanwezig zijn. De zeven leden zijn:Bert v/d Mey, Nic van Nieuwkoop, Piet Heemskerk, Piet Ravensbergen, Jan Tijsterman, Bert Wakka en Rein Strijker.
Het is deze keer niet de bedoeling aan te geven wat er vertoond is, maar het was zeer gevarieerd en de uitslag horen we op de sluitingsavond. Voor de goede orde, dit was een wedstrijd met het thema "Dieren" met een tijdsduur van 5minuten. De jury bestond deze avond uit de heren Wim Haazebroek, Leo Heemskerk en Theo Vos.
Na de pauze kregen we nog een leuke film te zien van een caravantocht door Frankrijk van Jan Tijsterman. Een goed verhaal met mooie beelden van dorpen, natuur, goed ingesproken en met de nodige uitleg van Jan zoals we van hem gewend zijn. Zo was het weer een leuke avond die door de voorzitter afgesloten werd met dank aan de makers voor hun geleverde werk en aan Rob voor het technische werk. 
Verslag clubavond RSDA van 13-03-2008 door Rein Strijker
De voorzitter opende de avond met een hartelijk welkom en na afhandeling van een paar huishoudelijke dingen was het doek voor Jan Eekhof. Hij begon met een fotoserie van een fietstocht langs het IJsselmeer in Oktober 2007 over 50 km. Het was een aaneenschakeling van heel mooie beelden van landschappen, boerderijen en waterpartijen. Bij de bespreking opmerkingen uit de zaal als, rustig, mooie beelden, goede muziek en heel mooi van kleur.
De 2e serie winter in Rijnsburg en Katwijk December 2007 was heel erg mooi. Het was ook wel een buitenkansje met de rijp op de bomen, maar je moet het dan ook nog maar
even doen. Mooie fotografie in het Panbos en in Rijnsburg. Complimenten uit de zaal als Mooie serie, goede muziek, af en toe ietwat te dragend, maar ja smaken verschillen.
De 3e serie van Jan was er een van Covoy Exceptionel een bijzonder vervoer van 2 zware transporten. E.e.a was door Jan heel goed in beeld gebracht. Duidelijk waren de problemen met de ruimte, het manoeuvreren met de wagens wat geen kleinigheid is in beeld gebracht. Het vervoer van de paal over het ponton was goed vastgelegd. Opmerking uit de zaal was: een moeilijke opdracht voor zoiets die door Jan goed uitgevoerd is.
Pauze'
Hierna kregen we fotoserie "Winter"van 22 dec. in het Westbroekpark in Den Haag te zien van Kees Hogewoning. We hadden voor de pauze al wat rijp gezien maar ook nu
werden we getrakteerd op prachtige beelden van met rijp overladen bomen en struiken. Heel mooi om te zien. Na wat napraten over de vogels,e en compliment over de montage,
werd besloten met de opmerking "een mooie serie"
En, lest best, de 1e film door Ge Elkerbout gemaakt op de computer. "Normandië deel 2, landschap en dorpjes en het maken van clavados". Zonder meer een heel mooie film
met mooie landschappen, kastelen en heel uitvoerig het maken van calvados met hier en daar close-ups van mensen wat goed overkwam. Opmerkingen uit de zaal,mooie film. Er werd nog wat nagepraat over wat technische dingen als trillen van het beeld, statief, schommelende beelden en overgangen. Naderhand bleek dat bij gebruik van de andere
dvd-speler de trillingen weg waren. Zo was was het weer een goede avond die werd afgesloten met het inventariseren van het aantal wedstrijdfilmpjes met het thema dieren.
Hierna bedankte de voorzitter de makers voor hun geleverde werk en wenste ieder wel thuis.
Verslag clubavond RSDA van 6-03-2008 door Rein Strijker
De avond werd geopend met een hartelijk welkom aan iedereen en wel in het bijzonder aan de beide heren Michael en Bob als vertegenwoordiging van Magix ,agent District
Zuid-Holland. Er waren geen huishoudelijke mededelingen en de heren startten met een uitgebreide sessie over de verschillen van Basic en Plus versie, verhaal over tv kanaal,
analoog enz. Het begon meteen al met een duidelijk overzicht waarbij de beide heren elkaar op een leuke wijze aanvulden. Vervolgens kregen we een duidelijk beeld van het
maken van een film voor wat betreft het splitsen van de beelden en geluid en het compleet afwerken van de film. E.e.a werd vergeleken met Adobe waarbij Adobe er gunstig
uitkwam. Het voordeel van Magix is wel dat in het programma ook een brandprogramma zit en dus compleet is. Alle vragen en opmerkingen werden door Michael en Bob op een deskundige en prettige manier beantwoord. Ook hier weer een duidelijke leus, als je het weet is het simpel.
Met een aantal pauzes er tussen was het weer een leerzame avond. Het kan best eens zo zijn dat iemand eerder naar huis moet, maar drie of vier is niet leuk voor de mensen die hun best doen ons iets bij te brengen. De voorzitter bedankte beide heren voor hun bijzonder goede en plezierige uitleg over het systeem Magix en wenste iedereen
wel thuis. 
Verslag clubavond RSDA van 28-02-2008 door Rein Strijker
De voorzitter opende de avond met een goed bericht over Piet Voois. Het gaat goed met hem en bracht namens hem zijn groeten over aan alle clubleden. Fijn om te horen.
Ook welkom werd geheten aan een aantal gasten die op de advertentie in de courant waren afgekomen om te kijken naar "Rijnsburg door de eeuwen heen" Opgemerkt werd dat het jammer was dat de advertentie niet wat eerder geplaatst was. Waarschijnlijk was de zaal nog voller geweest. Maar goed, zoals reeds in de site uitgebreid aangegeven was wat er vertoond zou worden hebben we kunnen genieten van van een stuk historie van Rijnsburg. Een geweldig stuk werk wat samengesteld is door Wim Zevenbergen, Gert van Leeuwen, ingesproken door Clara Zevenbergen en het geheel op dvd gezet door Nic van Nieuwkoop. Bij de aankondiging in de site wensten de samenstellers het publiek een aangenaam halfuurtje. Met wat pauzes er tussen was het bijzonder leuk hoe een aantal vragen door Gert, Wim en Nic en uit de zaal beantwoord werden. Kortom een boeiende vertoning.
Pauze.
Hierna was het Jan Tijsterman die ons een van zijn films liet zien over "De kracht van het water"het wildwater kanovaren en een dagje natuur. Hij gaf tijdens de beelden tekst en uitleg over het een en ander. Het kanovaren was met heel goede beelden te volgen, waarbij Jan wees op gevaarlijke momenten tijdens het varen. De wandeltocht was uitgebeeld met mooie natuurbeelden en niet te vergeten hoe ze langs moeilijk begaanbare paden liepen. Het laatste stuk in Saul in Zwitserland was imponerend wat de beelden aangaven.
Zo was het weer een mooie avond die door de voorzitter werd besloten met dank aan de aanwezige gasten en voor het geleverde werk en wenste ieder wel thuis.
Verslag clubavond RSDA van 21-02-2008 door Rein Strijker
De voorzitter opende met een hartelijk welkom en had geen mededelingen. Behalve dat het voor sommigen moeilijk was een gemaakte serie uit de PC te halen. Ergens in een hoek klonk een bevestiging. Evenwel, desalnietemin is voor vervanging gezorgd.
Henny Kasteel startte met zijn verrassing van 8 minuten. Een heel mooie fotoserie van een ballonvaart die hij met zijn vrouw gemaakt had. Een goed verhaal wat begon met het gereedmaken van de ballon, de tocht en het landen. Dit alles ging vergezeld van prachtige beelden boven en onder het wolkendek en tevens van de andere ballon.2000 meter hoog in een mand is niet niks en dan de landing op z`n kant.
Opmerkingen uit de zaal:mooi weer, mooie beelden vanuit de ballon en van medereizigers, heel mooi compleet en mooie kleuren.
De 2e serie van Henny was over gesteente 3,5 minuut.
Ditmaal geen verhaal maar een fotoserie over scherpte en onscherpte van soorten gesteente. Inderdaad mooie scherpe en onscherpe beelden. Bij de bespreking een geluid van "daar zitten we niet op te wachten" Maar toch, wat ook de bedoeling was volgde er een goede discussie over de techniek wat ook een goede zaak was volgens enkele leden. Opmerkingen als meer uit je camera halen, belichting enz. met een compliment voor de fotografie kwamen uit de zaal.
En dan als 3e liet Henny een fotoserie zien van het fruitcorso van Tiel duur 6 minuten.
Een heel goede serie van het corso met prachtige beelden van de wagens. Bij de bespreking hiervan werd opgemerkt dat de kleuren erg mooi waren en er mooie close-ups in voorkwamen. Er was wat discussie over de muziek zoals " muziek vraagt soms om actie etc.
PAUZE.
Het ging weer ouderwets op deze avond. Kees van Delft startte met een film over een goederentransport naar Albanië. Deze film was geruime tijd geleden ook al vertoond
maar was nieuw voor een aantal leden die aanwezig waren. Een (mooie) maar vooral een goede film zoals het op die transporten ging. Mooie beelden van de samenwerking van de chauffeurs en helpers, het vervoer per schip enz. Maar het meest schrijnende waren de beelden van de bevolking in Albanië, een land zonder toekomst. Beelden die je lang bij blijven.
De 2e film van Kees ging over een fietstocht rond de Boden-See. Een tocht van 260 km, met mooie beelden van watervallen, stadsgezichten en prachtige natuur. Er was een fietser die regelmatig in beeld kwam. Bij de bespreking werd er over het al dan niet stroomopwaarts naar huis varen gesproken en wat daarbij hoorde. De eindconclusie was een heel mooie film en goed ingesproken.
Zo was het weer een mooie avond die door de voorzitter werd afgesloten met dank aan Henny en Kees voor hun werk en wenste ieder wel thuis.
Verslag clubavond RSDA van 14-02-2008 door Rein Strijker
De avond werd geopend door de voorzitter met de mededeling dat het met Piet Voois heel goed ging. Hij heette ieder van harte welkom en wel in het bijzonder de gasten in ons midden. Het waren er maar liefst acht, waaronder ook twee dames, dat belooft misschien nog wat. Wat ook  wel opviel dat er van de eigen leden er een paar niet waren. Jammer want het werd een boeiende avond.
Piet Ravensbergen(dia) gaf een uitvoerige uitleg over het programma PTE 5.0 de luxe. In het eerste deel gaf Piet uitleg over het maken van korte serie`s, muziek, staantijd dia`s, foto`s, formaten foto`s en werden alle handelingen op het doek aangegeven. Daarna het op de tijdbalk een serie in elkaar zetten. E.e.a ging gepaard met het beantwoorden van vragen welke door Piet werden beantwoord. Eerste pauze om 9 uur 20.
Het laatste deel van Piet ging over het maken van titels en aftiteling. Na bespreking hiervan werden de  vragen uit de zaal  door Piet prima  beantwoord. Zijn devies blijft "logisch denken". 2e pauze.
Hierna was het Wim Haazebroek die ons een introductie gaf in het bewerken van foto`s op de computer met het programma "Adobe Photoshop Elements 4.0" Hij gaf eerst een mondelinge toelichting over het een en ander en ging toen over de volgende handelingen op doek te laten zien. Mappen maken, foto`s openen, in en uit zoomen, foto`s opslaan, foto`s uitsnijden, rode ogen verwijderen, horizon rechtzetten, klonen, kleur aanpassen enz. Er waren diverse vragen en opmerkingen uit de zaal die door Wim op deskundige wijze behandeld werden. Al met al een heel leerzame avond die door onze eigen leden Piet en Wim uitstekend werd verzorgd.
De voorzitter bedankte beiden voor hun werk en de gasten voor hun belangstelling en sloot af met een wel thuis.
Verslag clubavond RSDA van 7-02-2008 door Rein Strijker
De voorzitter Nic van Nieuwkoop opende de avond met de mededeling dat het een mooi programma was voor deze avond. Met Piet Voois gaat het de goede kant op volgens hem en daar zijn we erg blij mee. Ook zijn we ingenomen met de mededeling dat Wim Haazebroek zich beschikbaar heeft gesteld als voorzitter. Eventuele tegenkandidaten dienen binnen 14 dagen gemeld te worden.
Hierna werd meteen het doek vrijgegeven voor onze fotograaf Teun van Rhijn. Hij begon met een fotoserie "Dordrecht via Kinderdijk". Echt een Hollands gebeuren, prachtige foto's van waterpartijen, molens, dijken en stadsgezichten. Een genot om naar te kijken. Er volgde een leuke bespreking over de lengte,punten,standen en draaiende wieken. Teun gaf uitleg over e.e.a en was erg duidelijk  hoe hij op zijn manier met lijnen en compositie om ging.
De 2e serie ging over het eiland Tiengemeten en duurde evenals de 1e serie ook 11 minuten. Weer heel mooie opnames van havens, polder, plassen, meren, dijken en varen
met goede close-ups. Mooie contrasten en goede muziek. Opmerkingen uit de zaal, mooie serie, maar wat meer info en toelichting zou niet verkeerd zijn. Na nog wat uitleg van Teun hoe hij het fotograferen ziet, waren we aan de pauze toe.
Pauze.
Siem Schalkers startte met een film over een cruiseschip,de Costa Atlantica van ca 12 minuten en liet ons uitgebreid zien wat er allemaal te beleven, te zien en te horen viel aan boord. Met beelden van de haven en het schip en de verdere reiservaring kregen we een totaalbeeld hoe zo'n reis verliep. In de bespreking waar Siem zelf ook om vroeg kwamen er punten naar voren als,het licht in de ruimte's, instelling van de camera en het bewegende beeld met zelf stil staan. Al met al voor de liefhebbers een mooie film.
De 2e film van Siem was een impressie van een vakantiebezoek aan bekende en minder bekende steden in Toscane. Achtereenvolgens gingen we naar Siena, Lucca,Volterra en
Certaldo Alto. Duur 20 minuten. Het was een aaneenschakeling van mooie natuurgezichten, stadsgezichten en mensen, met tussendoor goede close-ups. Mooie kleuren, goede muziek en vooral niet te vergeten goed ingesproken. In de nabespreking werden punten als:beweging in beeld, overvloeiers behandeld. Compliment uit de zaal voor het inspreken.
Het was weer een mooie avond, voor de pauze (dia's) foto's en na de pauze film.
Zoals gebruikelijk bedankte de voorzitter voor het geleverde werk en sloot af met een wel thuis. 
Verslag clubavond RSDA van 31-01-2008 door Rein Strijker
Bij afwezigheid van 3 bestuursleden opende de 2e voorzitter Jan Eekhof met een hartelijk welkom en na enkele huishoudelijke mededelingen kreeg Rob Elkerbout het doek vrij voor zijn eerste fotoserie " Leiden van bovenaf " vanaf de Eshertoren. Een heel mooie fotoserie die hij gemaakt had met de camera: Canon G5.Met heel goede scherpe beelden liet hij in 5 minuten heel wat zien van de stad met veel herkenbare gebouwen. Na een korte bespreking kreeg hij veel waardering vanuit de zaal.
De 2e serie van Rob was "Orchidee in de vensterbank" van 5 minuten. Dit waren de eerste foto's die hij gemaakt had met de nieuwe camera: Canon 40 D. Prachtige beelden met mooie close-ups en met heel goede muziek. Bij de bespreking waren er opmerkingen over de scherpte en  achtergrond en kreeg Rob complimenten voor de wijze van fotograferen.
De 3e fotoserie van Rob, ook weer gemaakt met de camera Canon 40D was een verslag van de beurs: Zoom experience van 7 minuten. Een goed verslag in beeld en geluid. Bij deze bespreking kwam het fotograferen in grote ruimtes ter sprake met deze camera.
En dan volgens de aankondiging een korte uitleg van werking van de "SPIDER". Nou kort, Rob had er veel tijd aan besteed om dit voor ons te demonstreren. Een apparaatje dat een kleurprofiel kan maken voor elke monitor of beamer waar je een computer op aansluit, zodat er minder verschil is tussen de apparatuur thuis en op de club. De demonstratie en uitleg werd met aandacht gevolgd.
PAUZE.
Wim Haazebroek startte met een eerste fotoserie "Dieren tijdens de Argentiniëreis." Schitterende beelden van het paringsgebied van walvissen, het broedgebied van pinguïns
en zeehonden. In de bespreking hierover alle lof voor de manier van fotograferen vanaf een boot. E.e.a werd door Wim uitgelegd.
En dan "Wandelen in Argentinië" Hij liet in 9 minuten een wandeltocht zien in een heel mooie fotoserie over de tocht zelf met kaart en tekst. Erg mooie natuurgezichten, plaatsen, mensen etc. Zoals in de aankondiging stond  "Wandelen in de zeer mooie natuurparken blijft altijd heerlijk" heeft Wim in deze serie heel mooi in beeld gebracht. Dat werd in de bespreking ook opgemerkt.
De laatste serie van Wim mocht er ook zijn" Het varen naar de gletsjers" Dit was werkelijk indrukwekkend. Erg mooie foto's van watergezichten en ijsbergen. Het in een bepaalde volgorde fotograferen gaf het afbrokkelen van het ijs heel leuk te zien. Bij de bespreking was er alle lof om dit zo in beeld te brengen. En dat alles weer vanaf een boot.
En dan als toetje een verzoek van Piet Ravensbergen (video) een film van hem te vertonen om te zien hoe deze film op het grote doek overkwam. Piet was tevreden en wij dus ook.
Onze 2e voorzitter Jan Eekhof bedankte de makers voor het geleverde werk en sloot af met een wel thuis.
Verslag clubavond RSDA van 24-01-2008 door Rein Strijker
Zoals gewoonlijk begon de voorzitter met een hartelijk welkom en gaf daarbij aan dat het met Piet Voois boven verwachting ging, maar dat het lopen nog niet zo best ging.
Wim van Egmond kreeg het doek vrij voor een fotoserie over de herfst in Sauerland. Zoals we gewend zijn van Wim kregen we een mooie fotoserie te zien over de natuur en enkele plaatsen. Mooie scherpe fotografie, begeleid door goede muziek. Opgemerkt werd dat de beelden erg mooi waren, maar dat de serie wat te lang was en het misschien beter was er 2 delen van te maken.
Hierna was de beurt aan Leo van Egmond met een fotoserie over Oostenrijk. Hij begon met een mooie titel en prachtige beelden en afwisselende muziek. Een genot om naar te kijken. Er was nog wat discussie over techniek. het levendig maken van de serie. Maar één opmerking viel op namelijk. men vond dat de zoon zijn vader voorbij schoot. Geen punt voor Wim.
Leo vervolgde met een serie over "IJS".Heel mooie beelden van ijsstructuur. Voor fotoliefhebbers is dit erg mooi om te zien. Er waren wat opmerkingen als "wat eentonig" wel mooi maar zou iets korter kunnen.
PAUZE.
We kregen nog een korte serie te zien over paddenstoelen van Leo en Wim die erg mooie fotografie te zien gaf. Mooie beelden van bossen en natuur. Algemene opmerking was
"precies goed"
En daarna hebben we genoten van een film van Sjoerd Zwaan over zijn 30-jarig huwelijksfeest in Oostenrijk. Mooie beelden van de bruiloft, komiek, draaiorgel, koebellen en de optocht van versierde koeien naar het dorp. Werkelijk een opgave om dit allemaal zo in beeld te brengen. Het was echt het plezier waarmee de film bekeken werd. Na nog napraten over de titel en al of niet breedbeeld en een opmerking dat de kleur bijzonder goed was werden de makers van het aangebodene bedankt voor hun werk en sloot de voorzitter de avond met een wel thuis.
Verslag clubavond RSDA van 17-01-2008 door Rein Strijker
De voorzitter heette ieder van harte welkom en uiteraard in het bijzonder de heren uit Hellevoetsluis die deze avond geheel zouden verzorgen. De voorzitter meldde dat het met
Piet Voois de goede kant opging.
Na wat huishoudelijke zaken gaf de voorzitter het woord aan Jan Houtman die enig uitleg gaf over een film van 7 minuten getiteld "Portret van een vogelaar" Een bijzonder mooie film waarbij 2 hobby's naar voren kwamen nl het genezen van dieren en het filmen in de natuu. Een prachtfilm over dieren in de natuur en niet te vergeten het terugzien van herstelde vogels. Een geweldig stuk werk wat veel waardering uit de zaal opbracht.
De 2e film van Henk Boose was een speelfilm van 6 minuten getiteld "Me fiets" .Een leuk verhaal over een fiets met als eindpunt dat de bedrieger zelf bedrogen uitkwam. Heel goed in beeld gebracht. Opmerkingen uit de zaal "je moet er maar op komen om zoiets in elkaar te zetten.
En dan een film van 5 minuten van Han Steffen met als titel "Onbeslist" Hazen tussen allerlei dieren. Vechtspel, tekst en muziek maakten het tot een mooi geheel. Heel mooi om
te zien.
En dan weer Jan Houtman met een film van 20 minuten getitel "Home coming" Een huwelijk in Sri Lanka met alles er op en er aan. Een geweldig spektakel wat door hem met één camera en uit de hand gefilmd was. Het was een kleurrijk gebeuren met sieraden, kleding, het trouwen, een tiendaagse huwelijksreis, terug en weer opnieuw feesten. Een prachtige film met heel mooie beelden en verhaal.
PAUZE.
We gingen weer de natuur in met een film van Han Steffen getiteld "IJsvogels" van 12 minuten. E.e.a ging gepaard met prachtige beelden en werd op een deskundige wijze verteld door Han. Schitterend om deze schichtige vogels zo te kunnen zien. Er was veel waardering uit de zaal te horen.
Hierna was het weer Jan Houtman die een film liet zien getiteld "Roeier,een wereldbaan in een wereldhaven" Deze film toonde aan dat dit een zwaar beroep en een geweldig 
doorzettingsvermogen vergde om dit werk te kunnen doen. Mooie close-ups, het vastmaken van de schepen in de haven,het vervoer van de loodsen, het varen en alles wat daarbij hoorde was op een kundige manier in beeld gebracht. Indrukwekkende beelden, waarbij velen zich afvroegen hoe alles goed kon gaan.
En dan als laatste Henk Boose met een speelfilmpje van 6 minuten getiteld "Een lange adem" gespeeld door Jan en zijn vrouw. Een leuk verhaal met goede beelden en goed gespeeld.
Hierna bedankte de voorzitter de heren voor deze mooie avond en liet dit vergezeld gaan van een kleine attentie.
Hij sloot de avond af met een wel thuis. 
Verslag clubavond RSDA van 10-01-2008 door Rein Strijker
De voorzitter heette ieder van harte welkom op deze drukke avond en gaf even door dat het met Piet Vooys naar het zich liet aanzien de goede kant op ging. Daarna was het Gert van Delft die ons meenam naar Wullerthal met een film van ruim 16 minuten. We zagen heel veel prachtige natuur zoals rotsen, watervallen, bergstroompjes grotten ,plaatsen en kastelen. Heel goed en rustig opgenomen en wat heel goed overkwam was de inspraak door Mw. van Delft. Het geheel met een goede aftiteling. Opmerkingen uit de zaal als een mooie film om op terug te zien.
Na wat napraten over een springertje en bijgeluid was het Jan Tijsterman die ons een kort filmpje liet zien getiteld "De dagen zijn geteld".Het ging over de laatste dagen van het Remeiland met een verhaal van Jan over de geschiedenis van het eiland. Heel leuk gefilmd met een boottocht rond het eiland. Het waren niet allemaal echte zeelieden zo te zien maar e.e.a was goed in beeld gebracht.
Pauze.
Weer was het Gert van Delft die ons een stuk natuur liet zien met de titel " Nazomeren op de Veluwe" De film ging gepaard met een gedegen uitleg over de geschiedenis van Otterloo, st Hubertus, het ontstaan van Hoenderloo, en het telkens herdenken van de gevallen soldaten door het landen van para's. Een mooie film, heel goed opgenomen en net als de eerste prima ingesproken door Mw. van Delft.Heel veel natuur met wild als herten, wilde zwijnen etc.,en zoals in de zaal opmerkt werd heel veel paddenstoelen vertoond. De film was wel wat lang werd opgemerkt maar echt fijn om te zien.
Als laatste vertoonde Jan Tijsterman een film getiteld "Vrienden in Thailand" Een prachtfilm om te zien. Na wat oponthoud met het vliegtuig volgde er een goede landing in Bangkok. Hierna kregen we een boottocht te zien die heel mooi gefilmd was. Het krioelde van de bootjes en alles ging goed. Markten op het water, geweldig om te zien hoe dat er aan toe gaat. Verder mooie stadsgezichten,een goudsmederij en vogelgebruiken waarbij een wens gedaan kan worden. Na nog wat napraten over deze leuke film sloot de voorzitter de eerste clubavond in 2008 af met een wel thuis en tot volgende week.
Verslag clubavond RSDA van 13-12-2007 door Rein Strijker
Bij afwezigheid van de beide voorzitters opende onze adjunct Jan Tijsterman de avond met een hartelijk welkom .
Hoewel er nog driftig geworsteld werd met de apparatuur gaf Jan al snel het woord aan Piet Ravensbergen (Dia).
Zoals al aangegeven was in de website gaf Piet een verhandeling over het bewerken van digitale foto's in Photoshop en over de laatste versie van het programma PTE 5.0.Het werd ondanks technische problemen een leerzame avond .Piet startte met uitleg over foto's , tekst verzenden naar de website. Daarna het bewerken van foto's ,opslaan van foto's en hoe een titel gemaakt kon worden. Hij kreeg tijdens zijn referaat veel vragen die hij met veel kennis beantwoordde .Erg leuk was zijn algemene boodschap die hij tussendoor aan gaf, nl. veel oefenen en logisch proberen te denken. Jammer dat hij niet alles kon laten zien. Afgesproken werd dat e.e.a een vervolg zal hebben.
 
Pauze.
 
Het aangekondigde probeerseltje van Koos Barnhoorn met een camera van 100 euro en 6.0 mp werd met aandacht bekeken. De vraag van Koos was hoe de leden dit vonden en kreeg te horen dat deze camera in iedergeval niet geschikt was om in die hallen goede foto's te maken. Dit werd nog even besproken in technische termen.
Na nog een korte pauze kregen we een vakantiefilm van Koos te zien in Portugal "Monte Gordo"
Een heel mooie film waar we van alles te zien kregen, mooie stranden, prachtige natuur, mooie stadsgezichten en ritten door het binnenland met tussendoor heel goede close-ups.
De film werd op een perfecte wijze ingesproken. Opmerkingen uit de zaal waren er over de muziek en wat algemene dingen waarbij een compliment voor de cameravoering.

De voorzitter bedankte voor het geleverde werk en sloot de avond af met een wel thuis.

Verslag clubavond RSDA van 6-12-2007 door Rein Strijker
De voorzitter heette ieder van harte welkom en wel in het bijzonder aan de echtparen van der Kwaak en van der Meij. Na een korte inleiding van Kees van der Meij over het doel en de opdracht van Dorcas Aid werd de film over de provincie Lesotho in South Afrika gestart. De film was gemaakt door Piet van der Kwaak en later door Sjoerd Zwaan gemonteerd en van geluid voorzien. Het was een indrukwekkende film over rijk en arm. Ellendige toestanden in sloppenwijken in Johannesburg en in andere plaatsen. E.e.a
werd tijdens de film uitvoerig toegelicht door Kees van der Meij. Er kwamen na de film enkele vragen en opmerkingen uit de zaal die naar behoren beantwoord werden. Compliment aan Sjoerd voor het bewerken van de film.
 
Pauze.
 
Na de indrukwekkende film van voor de pauze was het Rein Strijker die een paar korte filmpjes liet zien .De eerste was een uurtje Langevaart met een voorbijtrekkend bloemen- corso gecombineerd met beelden en zang door een voormalig diateam en nog wat van de taptoe. Er waren wat filmtechnische opmerkingen  die Rein uiteraard meenam. Het tweede filmpje was alleen gebaseerd op het plezier van de zangers die vertoond werden zoals Rein van te voren aangaf. Ook hier waren enkelen van mening dat het mooier kon en dat kan natuurlijk altijd.
 
Nadat de voorzitter de vertegenwoordigers van Dorcas Aid en Sjoerd bedankt had wenste hij ieder wel thuis.
Verslag clubavond RSDA van 29-11-2007 door Rein Strijker
Na opening door de voorzitter en het verwelkomen van de heer Gerrit den Heijer die ons de hele avond zou bezig houden, niet alleen met het vertonen van dia's maar ook hoe hij er mee om ging. Al gauw bleek dat hij behalve het vertonen van dia's ook een amusant verteller was. Hij gaf aan dat hij als een echte amateur vakantiekiekjes maakte ter herinnering en dat er achter elke dia een verhaal zat. Hiervan liet hij er een tiental de revue passeren wat bijzonder leuk overkwam. Daarna liet hij zien hoe hij met fotoshop dia's en foto's bewerkte wat ook erg interessant was.
En als laatste voor de pauze kregen we een heel mooie diashow in Egypte over duiken met heel goede beelden te zien.
 
Pauze.
 
En dan de uitzonderlijke fietstochten die hij samen met zijn vrouw gemaakt had. Van kust tot kust dwars door Amerika en Canada uitgebeeld met mooie dia's en wat al eerder gezegd was met een goed verhaal. Thailand was ook erg leuk maar volgens de maker zelf wat te veel ingekort.
Na een gezellige discussie over e.e.a. werd Gert door de voorzitter bedankt met een bloemetje en een drankje met de mededeling dat hij  nog eens terug mag komen.
Er waren ruim dertig leden aanwezig, waaronder gelukkig onze 2e voorzitter, Jan Eekhof ook weer in ons midden was. Het was best weer een mooie avond.  
Verslag clubavond RSDA van 22-11-2007 door Rein Strijker
De voorzitter opende de avond met een hartelijk welkom aan allen en speciaal aan mw. Goedhart en deelde verder mee dat het met Jan Eekhof goed ging en verwacht had deze vanavond aanwezig zou zijn. Er werden nieuwe juryrapporten uitgereikt  door het bestuur in de hoop dat dit een verbetering zou zijn.
 
En dan start één van onze beste fotografen Wim van Egmond met een prachtige digitale fotoserie over Zwitserland met geweldige natuur, zoals bergen, meren en huizen. Schitterende foto's op goede begeleidende muziek gewisseld. E.e.a werd met aandacht bekeken en geluisterd, waarna gesproken werd over de muziek, de inspraak en het afwisselend in beeld brengen van close-ups.
 
De 2e serie "Bella Italia" met muziek van Bocelli was ook geweldig mooi om te zien, stadsgezichten, doorkijkjes, stegen rivieren en natuur. Als men in vakkringen spreekt over scherpe beelden dan is het scherp gestoken. Dat was het allemaal en kun je wel aan Wim overlaten. Er waren wat opmerkingen over begin en einde waar je bent, volgorde bootje en weet je waar de zanger over zong. Over de beelden zelf alle lof.
 
Pauze.
 
Dan was de beurt aan Bert Wakka die startte met een film over het landgoed Staverden. Hij bracht alles in beeld wat er maar te zien was. Het kasteel, de boerderij, vogels enz.
Het was prachtig om dit alles te zien met mooie rustige muziek om duidelijk de rust aan te geven volgens Bert zelf .
Er was een vraag over het geluid bij de watervallen en er werd opgemerkt dat het een goed stuk werk was.
 
De 2e serie van Bert was een fotoserie over de keukenhof met muziek van ENYA. Wat opviel was dat er bijna geen publiek te zien was. Na uitleg van Bert dat deze serie niet in 1 herfst gemaakt was maar uit meerdere jaren uit video en fotoserie gemaakt was werd het duidelijk. De beelden waren erg mooi en veelzijdig met veel heel mooie close-ups. Na een opmerking over het startbeeld werd gesteld dat dit een schitterende serie was.
En dan, het kan niet op nog een serie van Bert over het 2e deel van Park Lelystad. Een rustige film over herten, mooie beelden met toch wat weinig informatie vond men en iets te lang.
Dat was het dan weer en de voorzitter bedankte voor het geleverde werk en wenste ieder wel thuis.
Verslag clubavond RSDA van 15-11-2007 door Rein Strijker
De voorzitter opende de avond met een hartelijk welkom in het bijzonder aan drie bezoekers en hoopte dat zij met ons een genoeglijke avond mochten hebben. Hij deelde mee dat het met Jan Eekhof goed ging. Hij merkte op dat het een volle avond was en gaf meteen Piet Heemskerk de gelegenheid zijn werk te vertonen. Piet vertelde vooraf dat hij 3 VHS-banden had gekregen over de stormramp 1953 met het verzoek hiervan een dvd te maken. Het werd een zeer aangrijpende film over de Februaristorm in 1953 die op vakkundige wijze door Piet tot 1 film gemaakt was. Vreselijke beelden van, mensen en dieren in nood, maar toch ook beelden van hulp uit alle delen van de wereld.
Piet vond dat hij deze film ons niet mocht onthouden en dat bleek ook wel gezien de aandacht die deze film had. Er was een goede discussie over de filmers en de toch goede beelden ondanks het weer. Duur 33 minuten.
De 2e film van Piet was over het telen van veldsla in Frankrijk. Dit was duidelijk iets anders. We konden zien hoe e.e.a. in zijn werk ging. Het telen van veldsla onder plastiek in de volle grond zowel binnen als buiten. Zeker voor vakmensen een mooie film die door Piet in elkaar gezet en gemonteerd was. Duur 11 minuten. Opmerking uit de zaal,
goede inspraak, mooie film met goede aftiteling.
 
Pauze.
 
De voorzitter had een mededeling ontvangen van de KRO of we mee wilden werken aan een oorlogsfilm via Karel Ditman voorgesteld. Zou heel interessant zijn. Eind dit jaar of begin volgend jaar. Vervolg ??
 
Hierna kreeg Kees Hogewoning het doek vrij voor "Just Roses" een digitale fotopresentatie over rozen. Een heel mooie serie over allerlei rozen met goede closeups. Opmerkingen als, mooie intro van onder naar boven, mooie aftiteling, mooie serie, namen van de rozen etc., gaf aan dat de serie de volle aandacht had. Duur 5 minuten. En goede muziek niet te vergeten.
De 2e serie van Kees was een fotoserie (200 foto,s) van een dagje Efteling. Een serie met een heel mooie intro, mooie opeenvolgende beelden en heel goed gewisseld op de muziek en een mooie aftiteling. Uit de zaal werd opgemerkt dat het geheel een leuke vertoning was en het niet alleen de kinderen waren die in beeld kwamen. Dat alles in 14 minuten op die manier in beeld brengen is een goed stuk werk. Er was nog een aardige discussie over bewegingen, kinderen in laten spreken, werkelijkheid en wat vertoon je eigenlijk.
 
De voorzitter sloot de avond met bedanken voor het geleverde werk en een wel thuis.
Verslag clubavond RSDA van 8-11-2007 door Rein Strijker
De voorzitter opende de avond met een hartelijk welkom en uiteraard in het bijzonder aan Dini en Gijs van Gent uit Ede.
Hij memoreerde dat het zeven jaar geleden is dat ze hier waren. Gijs was verrast dat het al weer zolang geleden was maar erg blij was weer bij de gezelligste club van Nederland te mogen zijn samen met Dini. Verder deelde de voorzitter mee dat als alles goed gaat Jan Eekhof misschien Zaterdag weer thuis zal zijn.
Hierna gaf Gijs even een korte uiteenzetting over de techniek wat inhield geen diaprojectoren maar alles digitaal via laptop en beamer. Dini beet het spit af met haar eerste digitale serie van 2005 met haar eerste digitale camera. Prachtige beelden van vooral natuur en luchten.
Er was een vraag over het bewerken van de serie, er kwam een eerlijk antwoord, toen was ik nog niet zo ver. 
Daarna verraste Gijs ons met een impressie over het carnaval vieren in Keulen. En dat was geweldig om te zien, kleuren, allerlei gezichten opgemaakt met felle kleuren en de hoeveelheid was enorm en in snel tempo op geweldige muziek. Erg mooi om te zien. Volgens Gijs is het carnaval in Keulen ook het mooist.
En ja toen kondigde Dini aan dat haar volgende serie een ongebruikelijk begin had maar dat het ons wel duidelijk zou worden. En dat was ook duidelijk zo. Prachtig om te zien en jawel ook om te horen. Het was duidelijk en heel mooi in beeld gebracht de geboorte van het zevende kleinkind. Er waren wat vragen over het geluid en hoe ze dat allemaal kon fotograferen. Dat werd uitgelegd. Het was een wisselwerking tussen Dini en Gijs want Gijs kwam nu met een serie over het Kootwijkerzand over sneeuw en derde beelden zoals hij vooraf vertelde. Met indringende muziek was het een prachtige serie om te zien. Opmerking uit de zaal, het beeld trilt af en toe. Dit werd door Gijs aangemerkt als verschillende standen. Ook comedy is Dini niet vreemd want we kregen leuke comedy te zien van haar over het binnenkomen van een huis omdat de sleutel zoek was. Zat heel goed in elkaar en was leuk om te zien. Gijs liet ons daarna een wandeling zien die de mijnwerkers vroeger in Wales maakten. Een wandeling van 6 uur in 5 minuten in beeld gebracht. Prachtige beelden van natuur en heel goede muziek. Opgemerkt werd dat er een goede balans was in beeld en muziek. En dan Dini weer met een serie op de Hybriden met schitterende beelden van strand en natuur. Heel goede fotografie gecombineerd met de muziek. Gijs gaf hierna tekst en uitleg over fotografie, techniek, systemen aan de hand van gescande dias. Echt de moeite waard. Dini gaf vooraf enige uitleg over fantasie en later verhaal in een serie over graffitispuiters, vernielde trein en rijdende trein. Een veelheid aan gelijke beelden, mooi om te zien. Opmerking uit de zaal, als ik hier met zoveel gelijke beelden een serie laat zien word ik afgekraakt .Gijs, van mij krijg je een  tien. En dan de laatste serie van Gijs,`Gebed`.Het eerste deel hadden we al eerder gezien en nu kregen we het 2e deel te zien met vooraf de opmerking van Gijs dat het niet de bedoeling is iemand te krenken. Werkelijk schitterende beelden van kerken ,interieur omgeving  met verhaal en echt fijne muziek. Na wat napraten over deze serie beloofde Gijs het derde deel ook nog eens zal laten zien. Er was nog een gezellige discussie over de echte dia's en het digitale gebeuren wat steeds verder gaat.
De voorzitter sloot af met de opmerking `Super avond`en overhandigde het echtpaar van Gent een bos bloemen. Gijs bedankte hem hiervoor met de opmerking dat ze graag bij de gezelligste club op bezoek komen, Voorzitter allemaal wel thuis. 
Verslag clubavond RSDA van 1-11-2007 door Rein Strijker
Wegens afwezigheid van de voorzitter en ziekte van de 2e voorzitter nam de secretaris Koos Barnhoorn hun taak over en opende de avond. Gevraagd werd of er al iets meer over Jan Eekhof bekend was. Dat bleek niet het geval te zijn  waarna Jaap van Baarlen de gelegenheid kreeg zijn films toe te lichten. De eerste film "Lake-run" ging over 5 speedboten.
Een spectaculaire vertoning met prachtige beelden vanaf het water en vanuit een vliegtuigje gefilmd. Een kunststuk om vanaf een bootje speedboten te filmen die met een vaart van zo,n honderd kilometer over het water scheren. En dan de beelden vanuit het vliegtuigje wat beslist ook niet stil in de lucht hangt waren heel goed. Al met al een flitsende film met een mooie intro, een goede gezellige aftiteling en goede muziek. 
De 2e film van Jaap was van een heel ander soort, dat ging nl over het honderdjarig bestaan van de woonstichting "Trias" Een prachtige film die hij in opdracht gemaakt had. Alle interviews keurig in beeld gebracht waarbij vooral het gedeelte met de burgemeester van Teylingen met heel mooie beelden opviel. Opmerkingen uit de zaal:missen wat huisjes, maar verder heel goed gefilmd. Jaap werd gevraagd over hoogte bij de interviews. 
En dan als klap op de vuurpijl de derde film van Jaap en weer van een heel ander karakter. Een interactieve DVD die heel goed in elkaar zat. Het ging over een opleidingsinstituut. Na heel wat inleidende beelden kon je in een schema zien hoe de leerlingen hun keuzes konden maken. E.e.a werd met behulp van aantal leerlingen in beeld gebracht. Ook dit was een opdracht waarbij alles door Jaap zelf is gefilmd en gemonteerd. Een monnikenwerk waarbij het vakmanschap van Jaap naar voren kwam. Deze film werd niet gejureerd. Wel volgde er voor sommige leden een pittige discussie over de manier van jureren wat de waarnemend voorzitter deed besluiten dit in het bestuur te bespreken.
 
Pauze.
 
Het tweede deel van de avond was zoals 25 oktober al was aangekondigd voor Piet Ravensbergen (video) die het derde en vierde deel van de NCRV-caravanreis door Frankrijk en Portugal liet zien. Net als de twee eerste twee delen alles weer met goede muziek. Het derde deel met religieuze diensten, gezamenlijk zingen, het vieren van een verjaardag, mooie close-ups van bloemen en de verschillende bouwstijlen was erg mooi om weer mee te beleven. Het vierde deel, smalle wegen, kleine dorpjes, prachtige natuur, bergen, kabelbaan, slotdiner was het afscheid van een prachtige reis. Dit alles ging gepaard met een goede inspraak en een regelmatige ondertiteling. Opmerking uit de zaal, stem goed en muziek soms iets te hard. Mooie film, zit goed in elkaar. 
 
 Koos sloot de avond met een wel thuis en een goede nachtrust. 
Verslag clubavond RSDA van 25-10-2007 door Rein Strijker
De voorzitter deelde mee dat onze 2e voorzitter Jan Eekhof geopereerd moet worden. Waar en hoe is nog niet precies bekend. Waarschijnlijk voor een omleiding, maar er wordt contact gehouden en horen we nog nader. Hierna kreeg Albert van der Mey de gelegenheid zijn films te vertonen. Hij vertelde dat hij een vaartocht zal laten zien die bestaat uit 4 delen, getiteld "Viva la France" een vaartocht door Frankrijk. Hij liet alleen de delen 1 en 2 van 13 en 14 minuten zien en liet niet jureren omdat het films waren uit zijn beginperiode bij de RSDA. en toch wel graag de reacties van de club wilde horen. En die kwamen er dan ook wel, bv over het inspreken wat Bert al snel deed opmerken dat hij dat anders ging doen. Opgemerkt werd dat de beelden mooi en scherp waren. Mooie opnames van natuur, waterpartijen, sluizen, tunnels die ook nog een behoorlijke stuurmanskunst vragen en dan de gebouwen waaronder de kathedraal van Reims etc. Opmerking uit de zaal, bij een goede inspraak en wat kleine veranderingen is het een perfecte film. Ook werd nog even gesproken over live geluid  en muziek wat vaak een persoonlijke keuze is. De film werd met aandacht en plezier gevolgd. Op een vraag van de voorzitter over het sturen van de boot zei Bert dat hij een boegschroef had en samen met zijn vrouw alle handelingen verrichtte wat hem een compliment opleverde van de voorzitter. We zijn benieuwd naar komende films van zijn hand.
 
Pauze.
 
Hier kreeg Piet Ravensbergen {video} de ruimte om zijn film, een NCRV - caravanvakantiereis door Frankrijk en Portugal op het doek te vertonen. Ook weer een film in 4 delen en waarvan hij ook de delen 1 en 2 van 15 minuten elk liet zien. Piet gaf vooraf tekst en uitleg over de bewegende beelden vanuit de auto welke overigens heel goed overkwamen, Het was weer een prachtfilm met alles er op en eraan. Goede inspraak en ondertiteling tijdens de hele tocht. Kerkgang, gezamenlijke maaltijd, Stadsgezichten, natuur, werden met goede beelden tot een goed lopend verhaal gemaakt. Vooral in het 2e deel heel mooie close-ups van bloemen.
Opmerkingen uit de zaal, heel mooie film, rustig gefilmd en heel goede keuze van de muziek. Elk deel goed aangegeven. De film werd gejureerd en er was nog even een korte discussie over het merk Apple. 
 
Een voorstel van Jan Tijsterman over een instructieavond werd door het bestuur meegenomen. Hierna sloot de voorzitter deze boeiende avond met een wel thuis en hoopte de volgende avond aanwezig te kunnen zijn
Verslag clubavond RSDA van 18-10-2007 door Rein Strijker
Deze avond werd door de voorzitter na wat huishoudelijke dingen al vrij snel gestart met de mededeling wie er hun werk zouden vertonen. Als eerste werd het doek vrijgegeven voor Piet Ravensbergen (dia). Die gaf vooraf enige uitleg over e.e.a. en startte met een digitale fotoserie vanaf de laptop over, "Varen met platbodems" van 7 minuten. Dit was de 1e serie door Piet gemaakt met de vernieuwde PTE-versie 5.
En zoals we gewend zijn van Piet kregen weer heel wat mooie scherpe beelden te zien. Prachtige beelden van natuur en schepen, begeleid door goede muziek. Opmerkingen uit de zaal, fantastisch mooi, inspraak werd wat gemist en bij de start was de tekst wat moeilijk leesbaar. E.e.a. was aanleiding tot een leuke discussie over het in en uit zomen, overvloeien etc. wat overigens niets afdeed van de vertoonde serie. 
De 2e serie die Piet liet zien was "Bloemenpracht" Daar hij begin dit jaar jurylid is geworden van het VKC moet hij regelmatig keuringen verrichten op bloemententoonstellingen en heeft dan als hobbyist zijn fototoestel bij de hand. Hij heeft op die manier veel materiaal  en heeft een pracht van een digitale diaserie gemaakt. Schitterende beelden in de Keukenhof, bloemenshow in Naaldwijk enz. We zien veel bloemen in Rijnsburg maar het is toch zeker een heel karwei om dit op deze manier in beeld te brengen. Mooie scherpe beelden, goede begeleidende muziek. Vanuit de zaal was er veel lof voor deze serie.
 
Pauze.
 
Dat was deze keer iets anders dan we gewend zijn. We kregen een film te zien van 35 minuten. Deze film op een VHS-band was via Wim Haazebroek door Nic van Nieuwkoop op dvd gezet. We kregen een film te zien over de gemeente Alkemade die er zijn mocht. Beelden van de veiling Roelofsarendveen, bloemenverwerking, kerken watertoerisme, Oude Wetering,voorwerpen uit de 17e eeuw, orgel, prachtige landschappen en ga zo maar door. De film werd met grote aandacht bekeken. De originele film was goed en is keurig door Nic op dvd gezet.
 
Als laatste was Geurt Heykamp aan de beurt met een  10 minuten durend filmpje over "Varen door het groene hart" Een leuk, gezellig filmpje met mooie beelden van de polder. Gezelligheid met vrienden aan boord was kenmerkend naast de vele mooie beelden die vanaf het water te zien waren.
 
Tot slot gaf Piet Ravensbergen (dia) nog een toelichting op de website van de RSDA en over het gebruik daarvan wat door een aantal leden gewaardeerd werd en daarna sloot de voorzitter de avond. Er waren 26 leden aanwezig.   
Verslag clubavond RSDA van 11-10-2007 door Rein Strijker
De voorzitter heette ieder hartelijk welkom en na wat  regelen van huishoudelijke zaken werd het doek vrijgegeven voor Gert van Delft. Gert gaf een korte toelichting en vertoonde zijn film "Een weekend Gent" van 21 minuten. 
Werkelijk een genot zoals hij ons meenam door de stad met heel goede beelden en mooie rustige muziek. We zagen prachtige stadsgezichten,gebouwen, terrassen en wat acties als een vuurspuwer, valkenier etc. Mooie scherpe beelden. Veel goede reacties uit de zaal als, mooi van kleur, minder bewegelijk,goede vooruitgang. Hierna gaf Gert nog even wat uitleg over het live geluid etc. en liet ons daarna een film van een park zien, het "Westpark" duur 5 minuten. Een prachtige film met heel mooie scherpe beelden. Prachtige dia's werd opgemerkt, oppassen met overvloeien in beweging en misschien wat meer afwisseling in de muziek zou het nog mooier maken. Beide films werden gejureerd.
 
Pauze.
 
En dan was het Sjoerd Zwaan die ons een door hem gemaakte trouwfilm liet zien van "Miranda en Gert". Het opmaken van de bruid en bruidegom, het vertrek van de bruidegom, de ontmoeting, de foto en filmsessie, gemeentehuis, kerk, was allemaal op een kundige manier als film verwerkt. Vooral de sessie aan het strand was erg mooi. De beelden over de gehele film waren erg goed. Opmerking uit de zaal, de overgangen zijn wat lang maar voor de rest is het een prachtige film en men vond het een heel goede prestatie.
Tot slot liet Sjoerd ons 2 films zien over de "Krimmler watervallen" met erg mooie beelden en goede close ups. Er waren wat opmerkingen over het geluid en er was een stevige maar leuke discussie over de camera en al of geen breedbeeld. En dit was het dan weer. De voorzitter bedankte de makers voor het getoonde werk en sloot de avond af met een wel thuis.
Verslag clubavond RSDA van 4-10-2007 door Rein Strijker
Nadat de voorzitter zoals gebruikelijk geopend had met wat huishoudelijke regelingen en inleiding op deze avond, gaf hij het woord aan Hans van Eijken uit Noordwijk die de hele avond voor zijn rekening nam. In onze website had hij al aangegeven dat hij net als wij een amateurfilmer was en graag zijn films bij ons wilde laten zien.
Hij had een keurig programma opgesteld,de oudste films voor de pauze en de recentere films na de pauze.
De eerste 6 waren overgezet van dubbel 8 en super 8 en dat was een zodanige goede kwaliteit dat meteen de vraag kwam of hij die zelf overgezet had. Dat wel niet maar alle films zijn wel door hem gemaakt en gemonteerd en dat hebben we geweten. Elk filmpje had zijn verhaal. De eerste 5 waren speelfilms, variërend van 1 tot 3 minuten.
Elk met een goed verhaal en goede beelden. Alle lof uit de zaal en enkele vragen over kleding etc. werden door Hans beantwoord. De 6e film was een documentaire over de verwerking van droogbloemen en het opmaken van bloemstukken bij Arie v.d Lippe. Zonder meer een prachtfilm en een stuk nostalgie, want het tijdperk droogbloemen is voorbij. De zevende film,een reisverslag van een uitgaansdag van de LVSL was een heel plezierige film met heel mooie beelden o.a van Giethoorn. De 8e film Aqua do Brasil,een documentaire, was er een van klasse. Schitterende beelden van watervallen en natuur. Er was een opmerking uit de zaal over de muziek en geadviseerd werd de helikopter er uit te laten. De 9e film "Reisgenoten" was heel bijzonder voor wat betreft het steeds opnieuw instellen op andere onderwerpen, het benaderen van de objecten enz. Iedereen ziet het meestal anders en het werd niet als een vakantie bekeken door enkelen in de zaal.
 
Pauze.
 
Nr 10 "Hofner Sagewerk" ging over bosbouw en een zagerij, een familiebedrijf. Een fijne film over het bedrijf met heel mooie en goede beelden. Heel goed ingesproken door Hans zijn zoon. Nr 11 "Cuba es musica" ook een documentaire was er een met leuke muziek en mooie beelden. Opmerking uit de zaal, jammer dat er hier geen inspraak was. Nr 12 "De veerpont over de Ebro" was goed ingesproken en ging met goede beelden gepaard. Ook weer een stuk nostalgie want dit was de laatste veerpont op de stroom van de rivier. Een kunst om zoiets in 1 minuut vast te leggen. Nr 13  "Instrumentos musicales", een korte film over het maken van muziekinstrumenten. Een leuke film vond men, maar wel wat kort. Nr 14 "T-shirts' ging over de fabricage van T-shirts in Egypte.1e start familie en dan de fabricage wat keurig in beeld was gebracht door Hans. Opmerking uit de zaal dat het wel opviel dat de filmer overal op af ging. Nr 15 "Manon in kabouterland" een leuke film met de reactie van het meisje en de heel mooie beelden viel erg in de smaak. Nr16 was een film met veel sfeer "Line dance", Dansen door mensen van een gemiddelde leeftijd. De film gaf duidelijk het plezier van de mensen aan. De laatste nr 17 "Castells"was er een om zogezegd in te lijsten, prachtige beelden van gebouwen, torens enz. Geweldige prestaties in die tijd. Behalve de kabouters zijn alle films zonder statief gefilmd.
De voorzitter stelde vast dat we een leuke avond hadden en bedankte Hans voor het verzorgen van de avond en merkte op dat hij best nog eens terug mag komen en wenste ieder wel thuis
Verslag clubavond RSDA van 27-09-2007 door Rein Strijker
De voorzitter opende de avond met de mededeling dat ons lid Julien helaas geen lid meer kan zijn van onze club omdat hij gaat werken in Frankrijk. Julien zal wanneer hij af en toe hier is nog graag eens bij ons komen buurten. Altijd welkom volgens de voorzitter, die aangaf dat we een druk bezette avond hadden en gaf meteen het doek vrij voor Bert Wakka. Bert startte met de film "Op de stille heide". Een digitale film zoals hij aangaf. Prachtige beelden van de natuur en schapen met mooie rustige begeleidende muziek. Bij de bespreking werd even gesproken over het gebruik van het statief en de muziek voor wat betreft de variatie. Niet de soort muziek, die was erg mooi.
Verder de vraag aan Bert waarom geen live geluid? Antwoord Bert,dit was geen doen vanwege het vele luidruchtige publiek.
De 2e film van Bert was een zeer gevarieerde film over dressuur van schapen, vogels, schapen scheren, het melken van koeien en het zingen van De klok van Arnemuiden
door een shantykoor uit Ermelo. Bij deze film veel live geluid wat ook wel duidelijk was. Al met al weer heel plezierig om mee te beleven.
 
Na de pauze was het Nic van Nieuwkoop die ons een film van 33 minuten liet zien over de bouw van een nieuwe boot, de "Zuydtwijck 2 ". Een heel goede film over het ontwerp, de bouw, het vervoer van de ene werf naar de andere, het afbouwen en de onthulling onder grote belangstelling van de bewoners van Zuydtwijck, bouwers en belangstellenden en ja het shantylied Jamaica.
De film werd gejureerd. Bij de bespreking was het commentaar uit de zaal, veel werk, goed gemonteerd en keurig ingesproken.
De 2e film van Nic van 4 minuten was "Pastorale" Een film met veel verschillende beelden op tekst van een lied. Heel goede beelden en goede muziek. Ook hier was het commentaar uit de zaal, een leuke film, veel werk en een goede montage. Ook deze film werd gejureerd.
 
Na wat regelingen voor de volgende week sloot de voorzitter met een wel thuis de avond. 
Verslag laatste clubavond RSDA van 26-04-2007 door Piet Ravensbergen
Doordat er te weinig animo was voor een dagje uit of een fietstocht door de Bollenstreek had het bestuur besloten om de laatste clubavond zoals we de laatste tijd gewend waren samen met eventuele partners in onze eigen filmzaal in De Voorhof te houden.
Na de koffie met gebak kregen we een stencil voor onze neus met cryptische omschrijvingen van Nederlandse plaatsnamen. Gert van Delft bleek hierin de beste te zijn, van de 35 vragen had hij er 28 goed.
Onder het genot van een drankje en een hapje werden ondertussen de loten verkocht waarvan de prijzen later op de avond verdeeld zouden worden. Zoals gewoonlijk had Sjoerd Zwaan hiermee het meeste geluk. (hoeveel loten koopt hij eigenlijk?)
Hierna gingen we over op de prijsuitreiking. Ondergetekende deed het woord namens de jury van de één minuut film. Nic van Nieuwkoop gaf de uitslag van de themawedstrijd  BRUGGEN, deze is gewonnen door Gé Elkerbout.
Gé Elkerbout deed dit voor de jaarrond wedstrijd en dit gaat om de JACO-trofee en de RSDA-trofee.

Dia’s (RSDA-Trofee)

  1. Bolivia/Peru: Voettocht in de Andus  (Wim Haazebroek)

  2. Fietsvakantie 2006 (Piet Ravensbergen)

  3. Winterpracht am Achensee (Wim van Egmond)

Video (JACO-Trofee)

  1. Schotland (Piet Ravensbergen - Video).

  2. Kids deel 2 (Jaap van Baarlen)

  3. Pepers (Piet) Heemskerk)

Aan het einde van de avond werden enkele RSDA leden in het zonnetje gezet met een boeketje bloemen.