Verslagen van de clubavonden RSDA

Bezoekersteller

Verslag van de slotavond op 28-04-2011 door Conny van Haasteren.

Deze laatste avond van het seizoen, werd afgesloten met een heerlijk buffet, verzorgd door Nel en Henk van Egmond en een medewerkster. Allereerst was er een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje en om ongeveer 19.00 uur stond het buffet klaar met o.a. sate, babi pangang enz, zelfs aan een gebakken aardappeltje met sla was gedacht! Na een goed uur hiervan gesmuld te hebben, was de tijd aangebroken voor de prijsuitreiking van de getoonde films/fotoseries en niet te vergeten de wedstrijdfilms/fotoseries van het seizoen 2010/2011.

De uitslagen waren als volgt:

Eindstand video seizoen 2010-2011.

1. Koos Barnhoorn              Ethiopie.
2. Jan Tijsterman                  Canadadream deel 2.
3. Jaap van Baarlen              Als God de hemel opent.......

Eindstand digi dia,s seizoen 2010-2011.

1. Rob Elkerbout                  Nieuwpoort
2. Rob Elkerbout                  Zoom Experience 2008.
3. Kees Hogewoning             Kunstwerken in zand.

 Uitslag van de wedstrijdfilm “LIEFDE”

1. Sjoerd Zwaan                     Onze lieve kleine auto
2. Piet Heemskerk                  Waar liefde is.
3. .Piet Ravensbergen (dia)      Just Married.

Zaalprijs thema LIEFDE: Piet Ravensbergen (dia)

Uitslag van de 1 minuut film. 

1. Conny van Haasteren           Pensioen. (foto’s)
2. Koos Barnhoorn                  Foto maken. (film)
3. Jeanne van der Valk             De wielen van de bus. (film)

Zaalprijs 1 minuutfilm: Conny van Haasteren.

Nog een extra woord van dank aan Piet Ravensbergen voor het bijhouden van de website, Rob Elkerbout voor het bijhouden van de jurering en Conny van Haasteren voor de verslagen.

Hierna werden wat wedstrijdfilms getoond in de bovenzaal, waarna we tot slot nog werden verrast met een lekker ijsje.

Hierna werd de avond gesloten door de voorzitter die een ieder bedankte voor de inzet van het afgelopen seizoen en wenste tevens iedereen een fijne vakantie toe.

Het thema voor seizoen 2011-2012 is: “ DE ZEE “.

Verslag van de clubavond op 21-04-2011 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 14 leden.........

De avond werd geopend door de voorzitter met in het bijzonder een hartelijk welkom aan Hans Kruyt. Een instructieavond waarin de volgende onderwerpen door Hans besproken zouden worden:

 • Introductie.

 • Fotokruyt.nl

 • Digiprints.nl

 • Noviteiten. 

Een korte INTRODUCTIE betreffende aansluiting van Fotokruyt bij een nieuwe inkoopvereniging t.w. Europafoto, start van de internetwinkel, webprijzen, het servicepakket en het uitbreiden van printmogelijkheden.

Bezoek de nieuwe website FOTOKRUYT.NL (kleine letters), hierop staat o.a. dat de website wekelijks wordt gecheckt met kieskeurig, de service van bestelling en eventuele aflevering aan huis, 20% voordeel regeling op toebehoren naar keuze.

DIGIPRINTS.NL (KLEINE LETTERS) wordt binnenkort aangepast, extra printmogelijkheden b.v. op hout en melkglas. 1-2-3-albums met nieuwe software ook online en budgetline 10x15 en canvasdoeken.

Bij NOVITEITEN worden alle nieuwe snufjes op foto en filmgebied op de site vermeld, zoals nu o.a. de Canon EOS 1100D en 600D, de 3D fotografie met een Sony compact camera, 3 D filmen met o.a. JVC-TD1.

Voor verdere informatie is de site van fotokruit.nl bekijken of een bezoek te brengen aan de winkel die gevestigd is op Voorstraat 9  in Katwijk aan Zee, voor een uitgebreid en vakkundig advies!

Na deze informatieve avond  met een speciaal woord van dank aan Hans Kruyt, sloot de voorzitter met een wel thuis.

Verslag van de clubavond op 14-04-2011 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 19 leden. 

Allen werden welkom geheten door de voorzitter die de aandacht vestigde op de AV Manifestatie van 18 en 19 Mei in Haarlem. De toegang is gratis en liefhebbers kunnen zich melden bij Jaap van Baarlen. Verder werd door Jan Tijsterman medegedeeld, dat er een paar vestigingen van Fotohandel Kruit zullen gaan sluiten, waarover volgende week  tijdens de instructieavond meer verteld zal worden door Hans Kruyt.

Voor de pauze liet Nic van Nieuwkoop een  36 minuten (super VHS overgezet op DVD) film zien van 25 jaar RSDA uit 1995.  Deze film was gemaakt door Kees Hogewoning en Ge Elkerbout en hierin werd Nic van Nieuwkoop in het zonnetje gezet, als 25 jarig voorzitterschap!  Heel leuk om enkele leden te zien, die na 18 jaar RSDA nog trouw gebleven zijn. En wat zagen ze er nog jong uit! De film toonde een optreden van de jong Floraband en een welkomstwoord door Ge Elkerbout. Hierna beelden van de feestelijke voorbereiding in de Voorhof, waar zo,n 100 mensen bij aanwezig waren. Op de feestavond zelf waren er natuurlijk de nodige sprekers en elk RSDA lid ontving een aandenken van het zilveren feestgebeuren.

PAUZE.

Kees Hogewoning en Wim Haazebroek hielden nu een instructie-uurtje d.m.v. een PowerPointpresentatie van het  volgende onderwerp:

Foto en Videopresentaties op Beamer en TV.

Op een zeer duidelijke manier werd hierin besproken o.a.: de beeldkwaliteit, resolutie, de formaten enz. enz. Dit riep toch nog wel wat vragen op, die door Wim en Kees dan werden uitgelegd. Al met al een zeer leerzaam uurtje wat door iedereen op prijs werd gesteld.

Hierna werd de avond door de voorzitter afgesloten met een wel thuis.

Verslag van de clubavond op 07-04-2011 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 22 leden.

De avond werd geopend, door de voorzitter die erg blij was dat er veel inzendingen  waren voor de wedstrijd van de 1 minuut films/fotoseries die deze avond zou plaatsvinden.

Totaal waren er 19 inzendingen te bekijken die gejureerd moesten worden en de uitslag hiervan, wordt bekend gemaakt op de laatste clubavond van 28 April a.s.

De getoonde films/fotoseries waren gemaakt door:

 • Jaap van Baarlen  (1)

 • Sjoerd Zwaan  (4)

 • Piet Heemskerk   (3)

 • Jeanne van der Valk  (4)

 • Nic van Nieuwkoop  (2)

 • Koos BarnHoorn  (1)

 • Tineke Roosen  (2)

 • Conny van Haasteren  (2)

Stuk voor stuk werden deze “werkstukjes” met veel plezier bekeken.

PAUZE.

Leo Heemskerk toonde nu een gekregen film over het schoonmaken en onderhoud van een vliegtuig  type747. Een interessant stukje film die beelden liet zien hoe zo'n vliegtuig in een tijdsbestek van 4 – 5 weken een grondige onderhoudsbeurt ondergaat. Helaas liet de kwaliteit van dit filmpje het na een minuut of 12 afweten. Maar wat we te zien kregen was de moeite waard, dankjewel Leo.

Jaap van Baarlen toonde hierna een promotiefilm van ruim 5 minuten die hij in opdracht had gemaakt voor het Vernieuwingsfestival van 20 Mei a.s. De spreker was predikant Hans Eschbach die hierin uiteen zette wat er zoal tijdens dit festival zal gaan plaats vinden.

Tot slot liet Sjoerd Zwaan een super 8 film zien van 3 minuten waarin we geconfronteerd werden met de werkelijkheid van het tot stand komen van o.a. biefstuk, en carbonaatjes.............

De avond werd hierna afgesloten door de voorzitter met een wel thuis.

Verslag van de clubavond op 31-03-2011 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 23 leden en 2 belangstellenden.

De avond werd geopend door de voorzitter met een welkom. Koos vroeg nog even extra aandacht voor de 1 minuut wedstrijd voor volgende week t.w. 7 April.

Kees van Delft toonde voor de pauze 2 fotoseries en de eerste serie van 15 minuten had de titel gekregen van “Molenviergangenroute” met op de achtergrond prachtige muziek van Beethoven.  Kees had een 7 km. lange wandeling gemaakt langs 4 molens die het polderlandschap ons biedt. 
Mooie scherpe opnamen van de natuur en de molens die hun werk deden. Helaas had Kees geen kijkje mogen nemen  in de molens. Een goede tekstkeuze was bij de foto,s geplaatst, alleen jammer dat er 2 lettertypes waren gebruikt.

De tweede fotoserie eveneens van 15 minuten had Kees gemaakt van de 31e Lentetuin in Breezand met een mijlpaal voor de Anna Paulownapolder van 100 jaar bloementeelt. Deze lentetuin stond in het teken van Good old time(r)s, waarvan er enkele tentoongesteld stonden evenals andere klassieke vervoermiddelen.
Een schitterende serie van o.a. tulpen, hyacinten en narcissen met hun prachtige kleuren.
Advies van de leden voor Kees om bij deze serie een mooi verhaal te vertellen i.p.v. veel tekst erbij te plaatsen. Alles was gefotografeerd  zonder statief en flits.

PAUZE.

Allereerst werd een mooie fotoserie getoond die gemaakt was door Kees Hogewoning  van ruim 4 minuten in het besneeuwde Panbos van nov./dec. 2010. Prachtige muziek van Enya op de achtergrond gaf het gevoel weer even terug in die periode te zijn, terwijl het nu volop lente is.

Hierna liet Kees een film zien van een rondreis uit 1995 in Australie/Tasmanie die hij opnieuw gemonteerd had. De film duurde 24 minuten en was al eens eerder op een clubavond vertoond. Kees wilde deze film laten zien, alleen om het kwaliteitsverschil  en de kleuren van de beelden te tonen. De meeste informatie van dit gebied had Kees van internet. In het kort even de inhoud van de film: Mooie beelden van o.a. Meander valley, reuzen varens, Grundelwald wat gesticht is door Zwitserse emigranten, verschillende Nationale parken en een wandeling door het regenwoud.

De voorzitter sloot hierna deze avond met een wel thuis.

Verslag van de clubavond op 24-03-2011 door Conny van Haasteren.

 Aanwezig 22 leden.

De voorzitter opende de avond en verzocht namens Jan Eekhof mee te delen, dat bij Kruit een Canon camera te koop is met diverse lenzen voor een redelijke prijs.

Voor de pauze werd er een fantastische fotoserie getoond van 35 minuten, die Wim Haazebroek samen met zijn vrouw had gemaakt in Afrika. Allereerst werden er foto's getoond van Zambia met beelden van de bevolking, de straatverkoop, een boottocht over de Zambezi, o.a. nijlpaarden en olifanten en de imponerende Victoria Falls! Hierna Botswana met een bezoek aan het Chobe National Park, schitterende opnamen van o.a.  nijlpaarden (waarvan een met wijd open bek, geweldig gefotografeerd) buffels, alligators en apen. Het Riverfrontpark met panters en gazellen, de Okovango Delta met de houseboat, de Komori kano's voor een tocht en een prachtig optreden van dansers en danseressen die begeleid werden door het schitterende geluid van de djembees. Daarna werd een bezoek gebracht aan het Etosha National park in Namibië waar we weer prachtige opnamen zagen  van o.a. zebra's, panters en giraffen. Ook werden de Himba's nog met een bezoek vereerd, die we hier kennen van het tv-programma “Groeten uit de rimboe”!

Ook niet te vergeten hele mooie foto's van de dolfijnen in Swakopmund aan de westkust van Namibië en de Sossusvlei met de rode zandduinen en het wondermooie zicht van de Fish River Canyon. Tot slot naar Zuid Afrika voor een citytour in Kaapstad met bezichtiging van de wijk Bo-Kaap, die bekend is door de pastelkleurige huizen. Een adembenemende “toer” met de kabelbaan naar de Tafelberg voor een fantastisch uitzicht was nog te zien en tot slot naar Kaap Die Goeie Hoop zoals men zegt in Zuid Afrika. Een hele mooie vakantie van Wim en zijn vrouw, met een totale afstand van maar liefst 6000 km!

Het is een beknopt verslag van deze schitterende fotoreportage, voorzien van Afrikaanse muziek, bestaande uit 400 foto,s die Wim in RAW heeft gefotografeerd. 

PAUZE.

Na de pauze zouden er foto's getoond worden van Leo Heemskerk, die helaas niet aanwezig was. Wim had echter nog 2 korte dvd's om te laten zien. De eerste dvd betrof  het Yosemite Nationalpark, wat bekend is door de watervallen, diepe dalen en oude mammoetbomen. De tweede dvd was een beknopt overzicht van het Sequoia National Park met de grootste mammoetboom van 83 m. hoog en met een omtrek van 31 m.!

Deze avond, waar we veel gezien hebben van de prachtige natuur in de wereld, werd afgesloten door de voorzitter met een wel thuis.

Verslag van de clubavond op 17-03-2011 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 20 leden.

 De avond werd geopend door de voorzitter, die verder geen mededelingen had. Piet Heemskerk had een site gevonden voor het downloaden van muziek.

Deze avond stond in het teken van de themawedstrijd met de titel “LIEFDE”.

Er waren 16 films/fotoseries te bekijken die uiteraard gejureerd moesten worden. De uitslag van deze wedstrijd wordt bekend gemaakt op de laatste clubavond en dat is donderdag 28 April.

De getoonde films/fotoseries waren gemaakt door:

Sjoerd Zwaan (1)

Piet Heemskerk ((6)

Tineke Roosen (2)

Piet Ravensbergen(dia)  (1)

Jeanne van der Valk (1)

Koos Barnhoorn (2)

Ge Elkerbout (1)

Nick van Nieuwkoop (2)

Het was een zeer geslaagde avond door de vele inzendingen.

Na al deze inzendingen sloot de voorzitter deze avond met een wel thuis!

Verslag van de clubavond op 10-03-2011 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 22 leden.

De voorzitter heette iedereen welkom en deelde mee, dat Piet Ravensbergen (webmaster) afwezig was i.v.m. het overlijden van zijn moeder................

Nic.van Nieuwkoop heeft voor de liefhebber een gratis analoog camera en Rein benadrukte nog even dat er niet voldoende 1 minuut filmpjes/fotoseries waren voor de wedstrijd van 7 April, wat direct aanmeldingen opleverde!

Voor de pauze konden we kijken naar een fotoserie en een film gemaakt door Sjoerd Zwaan. De fotoserie van 5 minuten had Sjoerd gemaakt van de Almabtrieb in Oostenrijk, een jaarlijks terugkerende optocht om aan te tonen dat de zomer weer voorbij is. Een bonte stoet van met toeters en bellen versierde koeien, mannen in lederhosen en de vrouwen en kinderen in hun traditionele dirndls. Vrolijke foto’s van blije feestvierende mensen met natuurlijke het nodige bier, schnaps en wijn.
Mooie scherpe foto’s met passende Tiroler muziek. De serie was niet voorzien van tekst en informatie en geen rustige overvloeiers.

Hierna liet Sjoerd een film zien van de Havendagen in Rotterdam met een tijdsduur van 16 minuten. We zagen o.a. stoomboten, een wedstrijd met jetski’s, een demonstratie van de Kon. Marine en een rondvaart met een Dockyard. Al met al een heel spektakel.
De havendagen waren goed in beeld gebracht en voldoende voorzien van tekst met informatie. Sommige beelden waren iets te lang in beeld, maar dit betreft de “smaak” van Sjoerd. Hierna was er een kleine discussie betreffende het gebruik van het  lettertype en cursieve letters.

PAUZE.

Jaap van Baarle gaf nu een uitleg hoe je eenvoudig muziek kan downloaden vanaf b.v You tube direct op de filmcamera, waarmee men thuis aan het experimenteren kan gaan. Ook gaf Jaap een instructie over het bewerken van geluid met een filmbewerkingprogramma. Als voorbeeld liet hij zien, hoe je het geluid van de motor van een schip kan laten vervagen als je de bootsmannen met elkaar wil horen praten, of het geluid van de zee naar voren wil laten komen. Al met al was het zeer informatief, een woord van dank voor Jaap.

Met een wel thuis sloot de voorzitter deze avond.

Verslag van de clubavond op 3-03-2011 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 22 leden.

De voorzitter opende deze avond en liet weten dat de lijst met aanmeldingen voor de laatste clubavond rond zal gaan, omdat er nog niet voldoende aanmeldingen zijn om een buffet te bestellen.

Rein vestigde nog even extra de aandacht op de wedstrijd film/fotoserie van 5 minuten, met het thema “LIEFDE” evenals de 1 minuut wedstrijd voor film/foto's.

Voor de pauze heeft Wim Haazebroek een uitgebreide en duidelijke uitleg gegeven, van het fotopresentatie programma Foto's op cd/dvd" van Magix. Dit op speciaal verzoek van Tineke en Conny, die hem hiervoor nogmaals danken. Met  de vele mogelijkheden die je met dit programma kan doen, is het maken van een fotoserie een hele leuke bezigheid. Er zal daarom ook dankbaar gebruik van gemaakt worden.

PAUZE.

Gert van Delft liet hierna zijn film zien met de naam: "Zwerftocht in Noord-Holland". Met een tijdsduur van 22.47 minuten en ingesproken door zijn vrouw Sophie.  
Kleine toelichting van Gert: vanwege de weersomstandigheden, is hij tweemaal naar Noord-Holland gereden, om een mooie film te kunnen maken. De start was in Hoorn waar o.a. Jan Pieterszoon Coen werd geboren, een bronzen standbeeld is geplaatst op het plein Roode Steen. Een leuk stadje met aparte huizen met mooie gevels en wat doorkijkjes van leuke straatjes. Hierna werd een bezoek gebracht aan Alkmaar met uiteraard het hele gebeuren op de kaasmarkt, wat altijd veel bezoekers trekt. Ook is hier een biermuseum te bezichtigen met een proeflokaal van vele Nederlandse biersoorten. Via de Zijperpolder werd de tocht voortgezet naar Den Helder waar men de boot nam naar Texel. Tijdens deze tocht kon men o.a. een marine-oefening aanschouwen en zeehonden spotten. Weer terug via Medemblik met het mooie stadhuis, de “weduwenhuisjes” en kasteel Radboud, naar Monnickendam en Edam, om af te sluiten in Broek in Waterland, waar de Sint Nicolaaskerk staat en de bekende Neeltje Pater ligt begraven. 
Een scherpe film waar veel informatie werd verteld, maar met te weinig rustmomenten. Hierna volgde een discussie over o.a. het in en uitzoomen en het opnemen van o.a. het draaiorgel in de film.

Hierna werd de avond weer afgesloten door de voorzitter met een wel thuis!

Verslag van de clubavond op 24-2-2011 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 22 leden en 1 bezoeker t.w. Wim van Egmond.

De avond werd geopend door de voorzitter met de volgende mededeling:
De laatste clubavond is op donderdag 28 April, het is de bedoeling dat we een lopend buffet organiseren, bij voldoende deelname. Kosten hiervan zijn 25 euro p.p. excl. drankjes. Hiervoor zal een intekenlijst de ronde doen, aanvang zal zijn ongeveer 18.30 uur.  
Op deze avond zullen ook de winnende films/fotoseries van de themawedstrijd “LIEFDE” bekend gemaakt worden met tevens de prijsuitreiking.

Nic.van Nieuwkoop heeft nog een filmzon in de aanbieding voor de liefhebber!

Het was Kees van Delft die voor de pauze 2 fotoseries liet zien. De eerste fotoserie heette heel toepasselijk: van Delft naar leiden, of was het nou VAN DELFT naar Leiden? In elk geval leuk bedacht!
Deze serie met een tijdsduur van 18 minuten. met op de achtergrond muziek van Jan Vayne, liet eerst foto's zien van Delft in de sneeuw, met monumentale panden, leuke straatjes, kerken en huizen met sierlijke gevels. Hierna wat foto's van Voorburg, Leidschendam en de Vlietlanden, om in donker Leiden aan te komen. Ook hier mooie foto's van o.a. de Zijlpoort, Leidsche Schouwburg, Koornbrug.......evenals de Pieterskerk en Lokhorstkerk.
Een leuk idee om zo'n serie in elkaar te zetten, mooi gedetailleerd en scherpe foto's. Een klein detail: letten op de overvloeiers en niet te lange teksten gebruiken.
Wat opmerkingen van Kees: Deze serie foto,s heb ik gemaakt met een Canon G2 camera van 4.0 megapixels, ingesteld op automatisch en er is niets aan fotobewerking gedaan.

De tweede fotoserie was gemaakt in Breezand  en had de titel Bloemendagen met een tijdsduur van 12 minuten. Prachtige mozaïeken van o.a. de Batavia, Raymond Barneveld, Andre 'Hazes, veel dieren, de met bloemen versierde bruggen en natuurlijk ook de bollenvelden. 
Een leuke serie foto's die goed doorloopt, mooie kleuren en een goede tekst eveneens met een leuk stukje muziek. Een klein minpuntje: sommige mozaïeken waren niet helemaal in beeld gebracht en dat was jammer.

PAUZE.

Jaap van Baarle liet nu een film zien die hij in opdracht had gemaakt van een theatergezelschap, met de titel "Teaser Midas". Eerst werd de trailer getoond van deze film en duurde 1 minuut. Hierna de originele film van 6 minuten die Jaap had opgenomen in Rotterdam met 1 camera op fullHD. Een  speels verhaaltje waar goudstukken de cruciale rol in speelden.
Een film waarin Jaap zeer goed camerawerk heeft verricht, mooie kleuren, leuke beelden, prima teksten en met een goede regie.
Kortom: petje af voor Jaap!

Er was nog wat tijd over en Jaap liet ons voor de 2e keer genieten van een spectaculaire lasershow, gefilmd met 2 camera,s in Noordwijk.

Rein Strijker vestigde nog even de aandacht op de thema-avonden, waarvoor nog te weinig aanmeldingen binnen gekomen zijn.........

De voorzitter sloot hierna met een wel thuis.

Verslag van de clubavond op 17-2-2011 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 23 leden.

De voorzitter opende de avond en herinnerde de leden aan de film/fotowestrijd met het thema “Liefde” op 17 Maart a.s. van 5 minuten  en de avond van 7 April voor de 1 minuutfilm/foto's.

Voor de pauze  werd een opnieuw gemonteerde film van Nic.v.Nieuwkoop getoond van Noorwegen met een duur van 44 minuten. en ingesproken door zijn vrouw Greet. Men zag o.a. de overtocht van Kiel naar Oslo, hierna naar Branas waar het vakantiehuisje stond. Daarna werd een prachtige waterval bezocht in het Hemsedal. De nieuwe Staafkerk in Geiloo werd ook bekeken evenals het trollenmuseum. De Hardangerfjord met zijn metershoge watervallen, rotsblokken en stuwdammen waren ook zeer de moeite waard.
Een mooie film met evenzo mooie beelden, prachtige kleuren ondanks dat het al een oude film is. Er waren nog wat kleine opmerkingen door de aanwezigen, o.a. letten op live geluiden, geluidsniveau aanpassen.....
Nic merkte op dat door thuismontage de film anders overkomt dan op de clubavond met het gebruik van de beamer.

PAUZE.

Hierna werd een film getoond door Piet Heemskerk die hij in bruikleen had gekregen. Een zeer interessante film uit 1958 van het vliegkampschip Hr. Ms. Karel Doorman van 16.15 minuten. Met 1500 man aan boord is er een enorme bedrijvigheid van o.a. een brandoefening, het opsporen van onderzeeboten.....en er is in het ruim plaats voor 20 straaljagers en helikopters. Ook werd getoond dat er voldoende tijd aan boord was voor de bemanningsleden.

De volgende film van 8 minuten was gemaakt door Koos Barnhoorn en had de titel gekregen: "Lots of Flowers". Koos had hiervoor zijn nieuwe filmcamera met blu-ray systeem gebruikt en was gaan filmen in enorme Germinikassen. 13 soorten mini-gerbera,s werden in beeld gebracht van schitterende kleuren. De jaarlijkse productie bedraagt miljoenen bloemen die door vele medewerkers worden geoogst en gesorteerd, waarvan beelden te zien waren bij de sorteermachine's, waar de bloemen veilingklaar gemaakt worden.
Een hele mooie film met heldere kleuren, goed in elkaar gezet en duidelijk ingesproken.

De avond werd afgesloten door de voorzitter met een wel thuis.

Verslag van de clubavond op 10-2-2011 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 20 leden en Annie Barnhoorn.

De voorzitter opende de avond en vroeg aandacht voor de mail die allen doorgestuurd hebben gekregen van Piet Ravensbergen. Het betreft de vernieuwde website, die bij enkele punten extra aandacht vraagt!

De film die voor de pauze werd getoond, was gemaakt door Cock de Vries. Een film van 3 x 15 minuten met na elke 15 minuten een korte pauze.

De eerste 15 minuten van de film had Cock gefilmd in Denemarken van o.a. een boswandeling en een dorpsbezichtiging. Hierna een overzicht aan boord van een veertocht voor de  overtocht van Hirshals naar Kristiansand in Noorwegen. Altijd leuk om de bedrijvigheid op zo'n schip in beeld te zien.
Het volgende kwartier werd Kristiansand in beeld gebracht, evenals een wandeltocht naar een steengroeve. Ook een mooi overzicht van de rivier de Otra en een van de talrijke watervallen die je in Noorwegen ziet.
In de laatste 15 minuten was een gedeelte van de autorit naar Voss gefilmd. Daar aangekomen had  Cock ook een wandeltocht gemaakt en natuuropnamen, watervallen en bergkloven gefilmd. Als laatste nog een ritje met de Flamtrein voor een bezoekje aan een imposante waterval.  
Een mooie film, maar had wel iets ingekort kunnen worden. De teksten “wandelden” te snel door het beeld en het was prettiger geweest als er iets maar aandacht  aan de muziekkeuze was besteed.
Een advies van de clubleden was, om te proberen niet te filmen met “live”’ geluiden.

PAUZE.

De film van 42 minuten die nu getoond werd, was gemaakt door Koos Barnhoorn, van een werkbezoek in Ethiopië.  Het betrof hier bezichtigingen aan enorme rozenkassen van verschillende soorten, waar 5 maal op een dag geoogst werd en waarvan elke dag dozen vol per vliegtuig naar Nederland worden getransporteerd! Ook werd een weefselkweekkas in aanbouw bezocht en dit alles is in beheer van Nederlandse kwekers! Er werd met een privébusje van hot naar her gereden, die soms gevaarlijke caperiolen uithaalde op de weg! Toch wel grappig om te zien, maar dit even terzijde. Naast de bezichtigingen van de kassen, die werk konden bieden aan meer dan 1000 Ethiopiërs, werd er ook een bezoek gebracht aan een school en een ziekenhuis. Een goede indruk van het geheel, een met vaste hand gemaakte prachtige film die Koos heeft gemaakt. Vanwege de film die Koos van dit bezoek aan het maken was, is hem veel ontgaan van alles wat er werd verteld tijdens de rondleiding. Eerlijkheidshalve merkte Koos hierbij op, dat hij veel info op internet had opgezocht.
Kortom: het was een zeer interessante film, met een compliment aan Koos en ook voor zijn vrouw voor haar perfect ingesproken tekst. 

Hierna werd de avond gesloten door de voorzitter met een wel thuis en tot volgende week!

Verslag van de clubavond 3-2-2011 door Gé Elkerbout

De voorzitter opende de avond met een hartelijk welkom voor Dick Schoneveld, die nu weer officieel lid is van de RSDA.
Er waren verder geen mededelingen, zodat er begonnen kon worden met het programma van de avond.

Rein Strijker opende de avond met een film uit 1998, gemaakt met z’n eerste Camcorder. De film Een bezoek aan Australië was al eens vertoond, maar nu opnieuw gemonteerd door Jaap  van  Baarlen. Was de eerste versie een reisverslag, Jaap had er nu een echte film van gemaakt met spannende muziek en een goede mix van tekst, muziek en Life-geluid. De rede van deze reis de jongste Strijker zien, was een mooie afsluiting van de film.

De tweede film van Rein was nog ouder en overgezet van dubbel-8 uit 1972 Op familiebezoek in Canada. Een leuk familiefilmpje met een jonge Rein met pijp aan de barbecue. Ook het waterskiën werd door hem beoefend. Een ware sportman.

Na de pauze was het Sjoerd Zwaan die alle aandacht vroeg voor z’n film Oranje vereniging 65-jaar. Samen met zijn Dochter heeft hij er een juweeltje van gemaakt. Bijna alle evenementen heeft hij duidelijk in beeld gebracht met een goede mix van Life-geluid en ondersteunende muziek Een feestweek zo verfilmen is een huzarenstukje. Sjoerd ik heb het al gezegd  Petje af!.

Tot slot had Sjoerd nog een fotoserie gemaakt bij Dynaplant. Speciaal de Calla’s Dynastie was onderwerp van deze fotoserie. Tijdens de nabespreking werd duidelijk dat er hier en daar nog verbeteringen voor zowel de opname als de montage extra aandacht van Sjoerd moeten krijgen.

Na al dit moois sloot de voorzitter de avond en zien wij U allen a.s. donderdag weer op onze clubavond.

Verslag van de clubavond 27-1-2011 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 21 leden.

Alle aanwezigen werden welkom geheten door de voorzitter, geen mededelingen waren er te melden.

Voor de pauze werden er twee fotoseries getoond, die gemaakt waren door Piet Ravensbergen (Rijnsburg), en in de eerste serie met als titel Vakantie in Duitsland 2009 van 12.10 minuten kregen we foto's te zien van een gebied rondom Papenburg, vlak over de grens bij Groningen. Qua gebied is de vlakke natuur zo,n beetje hetzelfde als Nederland. Grappig om ook hier ophaalbruggetjes te zien, wat vakwerkhuisjes en herinneringen aan o.a. de scheepvaart, een heerlijk gebied om te wandelen.
In de tweede week bezochten Piet en zijn vrouw Sauerland en hebben hier fiets en wandeltochten gemaakt. Ook hier o.a. leuke vakwerkhuisjes, een stuwmeer en een bezoek aan Winterberg, wat in de winter een mooi skigebied is.  Haarscherpe foto's, mooie achtergrondmuziek en goed ingesproken door Carla Ravensbergen.

De tweede fotoserie van Piet met de titel Vakantie 2010 van 22.21 minuten. was gemaakt in het Nationalpark de Sächsische Schweiz, een gebied wat ligt tegen de Tsjechische grens. Hier waren prachtige opnamen gemaakt van de “Bastei”, fietstochten langs de Elbe, bezoek aan een vestingstadje Konigstein, Dresden met zijn mooie architectuur en tot slot naar Praag en een beklimming van de Tafelberg "Lilienstein". Prachtige opnamen, weergegeven als een filmverhaal.
De reacties waren daarom ook lovend: een grandioze serie met wisselende muziek, haarscherpe beelden, eigenlijk te snel geprojecteerd om deze mooie foto's rustig te kunnen bekijken.( Piet had er ook 2 series van kunnen maken!)

PAUZE. 

Piet Ravensbergen(Katwijk) toonde hierna 3 van zijn prachtige films over Noorwegen.
In de eerste film van 13.25 minuten. zagen we beelden van het gebied de Lofoten, dit zijn een aantal eilanden aan de westkust van Noor Noorwegen, met zijn schilderachtige flora en fauna, kale rotsen en natuurtaferelen, kabeljauw wat je langs de wegen te drogen ziet hangen aan houten constructies en in een dorpje onderweg had Piet  wat beelden gefilmd van mensen in traditionele klederdracht, op weg naar een doopdienst.

In de tweede film van Noorwegen van 16.18 minuten zagen we de Nidaros domkerk in Trondheim de belangrijkste kerk van Noorwegen, hier vonden de kroningen van de Noorse koningen plaats. Ook zagen we de houten kerkjes, Staafkerken (stavjkyrke) genoemd, de begroeide daken van de huisjes, het magnifieke Geirangerfjord en adembenemend mooie watervallen.

In de derde en laatste film van deze serie met een duur van 6 minuten werd het Vigelandpark in beeld gebracht. Hier staan stenen en bronzen beelden, die de kringloop van het menselijk leven symboliseren. Het bekende beeld van het boze kind en de hoge zuil van 121 stenen figuren, waren prachtig in beeld gebracht. Tot slot nog een bezoek aan de Domkerk, waarin een Koninklijke loge en het prachtige orgel konden zien.
Een hele mooie afsluiting van de schitterende films van Piet Ravensbergen, allen netjes verzorgd en goed in elkaar gezet en waarbij Noorwegen goed weergegeven wordt.

Hierna werd deze avond door de voorzitter afgesloten met een wel thuis!

Verslag van de clubavond 20-1-2011 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 18 leden.

De avond werd geopend met een hartelijk welkom door de voorzitter. Er waren geen mededelingen dus het programma voor de pauze gerealiseerd door Rob Elkerbout, kon beginnen.

De eerste fotoserie van 12 minuten die Rob presenteerde, had hij gemaakt tijdens de Zoomexperience 2008, een goed overzicht van zo'n beurs, die door veel fotografen al of niet professioneel bezocht wordt. De serie liet een overzicht zien van het geïnteresseerde publiek en vele “modellen”, die haarscherp en perfect in beeld gebracht waren.
Hele mooie opnamen met op de achtergrond een prachtig stukje muziek. Rob had voor deze serie een canon camera met beeldstabilisator gebruikt evenals de cameraflitser.

De tweede fotoserie van Rob waren opnamen gemaakt in het vestingstadje Nieuwpoort met een tijdsduur van 9 minuten.  De serie begon met een introductie door Rob ingesproken voorzien van internet fotobeelden. Hierna werden opnamen getoond van de vesting,daarna het stad(je) en tot slot weer de vesting.
Een hele mooie serie met prachtig scherpe foto's, goede muziekkeuze en mooie kleuren. Een duidelijke impressie en groots weergegeven voor zo'n stadje.

De derde fotoserie die Rob had gemaakt, duurde 8 minuten en liet beelden zien van de Zoomexperience 2010. Wederom een overzicht van deze beurs van de  bezoekers, die soms met joekels van lenzen de aanwezige “modellen” aan het fotograferen waren.
Een mooie serie, knap gefotografeerd, met een kunstig stukje muziek gemonteerd. Men had hier en daar wat rode ogen opgemerkt en vond het licht en de kwaliteit van de beelden iets minder dan die van 2008.

PAUZE.

Cees Hogewoning had 4 fotoseries om te laten zien en de eerste show van 7.30 minuten had de titel Winterpret. De foto's waren gemaakt van een besneeuwd Panbos, een leuke familieserie die zich prima vermaakten in de sneeuw.
De foto's waren niet allemaal even scherp, waarschijnlijke oorzaak de niet goed ingestelde iso-waarden.

De tweede serie had de titel Ballonfiesta van 4.45 minuten. Een mooie scherpe serie foto's van verschillende ballonnen, waarmee men een “luchtvaart” kon maken/beleven, met op de achtergrond een leuk stukje muziek. Men had hier toch wel graag een soort van verhaal in willen zien en wat close-ups van de mensen die met zo'n tocht mee zouden gaan.  Door de verschillende tijdstippen dat Cees fotografeerde, had hij er geen optimale verhaallijn van kunnen maken. 

Hierna werd de derde serie getoond met de titel Kunstwerken in zand van 5 minuten. Een hele mooie fotoserie met scherpe foto's van zandsculpturen met verschillende levensechte taferelen. De serie was gemaakt bij kasteel Hoensbroek op een warme zomerdag, echter door Cees gefotografeerd nadat de zon was verdwenen, om geen schaduwen te kunnen zien.
Een mooi geheel met goede overgangen en muziek, gedetailleerd gemaakt.

De laatste serie was gefotografeerd van het Limburgse landschap met een duur van 3.30 minuten.
Mooie opnamen van het glooiende Limburgse land met mooie achtergrond muziek. De foto,s waren veelal gemaakt vanuit een rijdende trein, knap gedaan. Deze serie was door Cees geprojecteerd met een wit kaderrandje, waardoor de foto's leken op schilderijen en daarom het geheel een heel apart tintje gaf.

Hierna werd de avond door de voorzitter afgesloten met een wel thuis.

Verslag van de clubavond 13-1-2011 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 21 leden.

De avond werd geopend door de voorzitter, die verder geen mededelingen had.

Voor de pauze werd een fotoserie van ruim 9 minuten getoond door Wim van Egmond gefotografeerd in het Obertal, Oostenrijk. Hele mooie natuuropnamen, (daar leent Oostenrijk zich goed voor) met beekjes, snelle stromingen en paddenstoelen.
De reacties waren daarom  ook dat het mooie beelden waren met goed uitgekozen muziek, die mooi gelijk met de overvloeiers getoond werden. De enige kanttekening vond men dat het totale beeld van de serie iets te langzaam was.

Sjoerd Zwaan toonde hierna een film van 3 minuten met de titel: Herfst in het bos. De beelden die we zagen werden dit keer niet voorzien van een muziekje, maar een door Sjoerd ingesproken gedicht over de herfst, erg mooi.

De volgende film van Sjoerd, met een duur van 5 minuten en had de titel Natuur gekregen. Opnamen gemaakt in de herfst, winter en de lente, met mooie rustige beelden, een goede muziekkeuze en duidelijk ingesproken.

Het derde filmpje van 5 minuten, was gemaakt door het B-team van enkele jaren geleden, met de titel Milieu daarbij op de achtergrond een toepasselijk lied van Michael Jackson. Het toonde beelden van de natuur die  o.a. door vliegtuigen, schepen, rokende schoorstenen uit industriegebieden een enorme schade lijdt.

De laatste fotoshow voor de pauze was gemaakt door Wim van Egmond. Het waren opnamen  van Zuid Tirol-Italie van ruim 10 minuten. Hele mooie natuuropnamen, een bezoek aan een kloosterdorp en binnenopnamen van een kerk.

PAUZE

Jaap van Baarle had in opdracht een film gemaakt van 5 minuten met de titel: Inburgeringcursus in Rijnsburg die Ds. Jan Verlinden moest ondergaan en deze film is getoond aan de leden van de jeugddienst. De vragen waren o.a. hoe laat de bloemenrijder 's morgens vertrekken, de kennis van bloemennamen, een bezoek aan de slager.......De dominee had de cursus goed doorstaan en was dus geslaagd!
Perfecte beelden met een goed geluid.

De volgende film van Jaap van Baarle duurde 12 minuten en is getoond in een jeugdkerstdienst met als  titel; Het kerstverhaal van opa Knoest. Opa ontvangt zijn kleinkinderen thuis en gaat met hen op zoek naar een kerststalletje, wat ergens op zolder staat. Eenmaal beneden neergezet bij de Kerstboom, vertelt opa het Kerstverhaal aan zijn kleinkinderen voorzien van bijpassende plaatjes.
Een mooie film, goed en duidelijk in elkaar gezet.

De volgende film van 6 minuten  was ook door Jaap van Baarle in opdracht gemaakt. Het had de titel Gebed zonder end gekregen en toonde beelden van mensen die geïnterviewd werden in een drukke winkelstraat. De vraag was of men bid en wat het voor hen betekend, met soms heel verrassende uitspraken.

Als laatste werd een wedstrijdfilmpje van 1 minuut getoond met de titel Kinderfeestje. De beelden waren zwart met een lopende tekst, waarin men kon lezen hoe er gefilmd moet worden maar dat de gebruiker van deze camera niet verteld was, dat je eerst de lenskap eraf moest halen! Heel leuk bedacht.

Hierna was er een korte discussie betreffende de verloop van deze avond, die een beetje aan elkaar zat van bijeen geraapte films. Duidelijk is nu afgesproken, dat aan Rein meegedeeld wordt wie draait en hoelang de films/fotoseries zijn, om op de desbetreffende avond met een goed programma voor de dag te komen.

De avond werd afgesloten door de voorzitter met een wel thuis.

Verslag van de Nieuwjaarsreceptie door Conny van Haasteren.

Er hing een gezellige sfeer in de bijeenkomstruimte van de Open Hof Kerk waar ongeveer 40 mensen aanwezig waren op deze Nieuwjaarsreceptie van de RSDA.

Na een half uurtje in een gezellige sfeer voorzien te zijn van koffie en/of thee, opende de voorzitter de avond met een hartelijk welkom en werd men verzocht in de bovenzaal plaats te nemen voor het bekijken van enkele fotoseries en  films van 1 of 5 minuten die gemaakt zijn door de leden en vertoond met de nieuwe beamer op het nieuwe scherm.

De eerste fotoreportage was een serie gemaakt door Cees Hogewoning met schitterende close-ups van orchideeën.
Hierna een fotoserie van de adembenemende Niagara-watervallen gefotografeerd door Wim Haazebroek. Vervolgens 2 fotoseries gemaakt door Piet Ravensbergen (Rijnsburg), de eerste serie waren hele mooie natuuropnamen van het "Nationalpark Sächsische Schweiz" in Duitsland  en de tweede serie, hoe kan het ook anders na zo'n mooie Decembermaand, het Winterkleed, van een besneeuwd bos.

Hierna werden 2 films van 5 mintuten getoond door Piet Ravensbergen (Katwijk) waarin de eerste film beelden te zien waren van Parijs, de Eiffeltoren, de Seine, Arc de Triomphe en natuurlijk het Louvre met de Mona Lisa en het beeld van de Venus van Milo.
Het tweede filmpje toonde beelden van de paleistuinen in Soestdijk.

Het werd tijd voor een  drankje en een hapje met een bittergarnituurtje en na een half uurtje werd men verzocht om boven in het zaaltje weer plaats te nemen om een tweede serie met 5 minutenfilms van de leden te bekijken.

De eerste film van Gert van Delft was gemaakt in Oostenrijk met de titel Natuurlijk Wit en toonde mooie opnamen van een besneeuwd land van natuur, skipistes, wandelaars en langlaufers.
De tweede film was gemaakt door Rein Strijker met de titel dieren en liet ons vooral vogels zien in de Drentse natuur, met de op de achtergrond een Drents lied.
Hierna werd het hilarische filmpje van het antwoordapparaat getoond, gefilmd door Piet Heemskerk van zijn dochter, die tevergeefs belde naar haar ouders.
Nic.van Nieuwkoop had zijn film de titel gegeven de WC eend, met opnamen van eenden die gevoerd werden en zijn kleindochter het idee had opgevat, om de stukjes brood in de wc te gooien, want daarin zit toch een WC eend?
Toen was het de beurt aan Jeanne van der Valk die een filmpje had gemaakt van een neefje, die op zijn manier het liedje van de ontsnapte beer uit Artis zong.
Het laatste filmpje was gemaakt door Jan Tijsterman en toonde een heldhaftige parachutesprong, waarin zijn vrouw vastgekoppeld aan een professionele springer de hoofdrol speelde.

Beneden werd na het zien van de films het samenzijn nog even voortgezet met een drankje en even na 23.00 uur toog iedereen huiswaarts.

Verslag van de clubavond 16-12-2010 door Rein Strijker
 
De voorzitter opende de avond met enkele mededelingen en gaf aan dat we een druk bezette avond hadden en gaf het doek vrij voor Conny van Haasteren.

Conny van Haasteren startte de avond met 2 fotoseries.
De eerste "Vakantie België/Luxemburg 2010" was er een van ongekende schoonheid. Heel mooi gefotografeerd en met heel mooie close-ups. Prachtige landschappen en vergezichten.

Het was muisstil in de zaal. Dit alles werd begeleid met heel fijne muziek.
Na afloop veel lovende opmerkingen uit de zaal zoals:goede composities en afbeeldingen van struiken en voorwerpen voor in het beeld i.v.m. dieptewerking.

De tweede serie was eveneens erg mooi. "Herfst 2010"

Veelkleurig en met veel close-ups. Veel waardering ook voor de wijze waarop gefotografeerd was. Vooral de paddenstoelen en herfstgezichten waren mooi in beeld gebracht.
Na al die lovende woorden concludeerde Conny dat ze blijven mocht. Na dit eerste optreden van Conny verwachten we nog heel wat van haar.
 
Daarna was het Tineke Roos die ons een prachtige fotoserie liet zien in de volgorde van herfst, winter, lente en de veelkleurige zomer. Prachtige beelden,mooie vergezichten,close-ups enz. Wat dan ook mooi is om te zien de bekende beelden uit de omgeving. Goed gefotografeerd en heel goed weergegeven details van paddenstoelen etc. En ja dan de begeleidende muziek die hoort er helemaal bij.
Ook deze serie werd aandachtig gevolgd. Geluiden uit de zaal als: goed stuk werk, fijn om er weer twee mensen er bij te hebben die van de natuur houden.
 
PAUZE.
 
Na de pauze nam Piet Ravensbergen{video) ons mee met  de autocaravan door negen landen. Deze avond kregen we te zien deel 1 en 2 Duitsland-Polen-Baltische Staten 16 minuten en Finland-Zweden 14 minuten.
Zoals we al lang gewend zijn van Piet zijn de beelden en tekst weer uitmuntend verzorgd.
Zoals we ook gewend zijn op de club volgt er over sommige dingen nog wel eens een korte discussie. Buiten alles om was het weer een duidelijk verhaal waarbij we weer van alles van alles te zien kregen.
Mooie natuur, prachtige gebouwen, kerken met alles wat er bij hoort.

Het was weer een mooie complete avond die door de voorzitter afgesloten werd met aandacht voor 6 Januari en denk aan het meenemen van de 1 en 5 minuten filmpjes.   

Verslag van de clubavond 9-12-2010 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 22 leden.

De voorzitter opende deze avond en had enkele mededelingen betreffende de Nieuwjaarsreceptie van 6-1-2011. waarbij ongeveer 40 mensen aanwezig zullen zijn. De avond zal beginnen met koffie/thee, daarna een half uur in de bovenzaal filmpjes kijken. Dan weer een pauze van een half uur met een hapje en een drankje. Na deze pauze weer een half uur filmpjes kijken en hierna volgt nog een gezellig samenzijn. Er zullen films/fotoshows getoond worden met een tijdsduur van 1 en/of 5 minuten. Oude en nieuwe films, om het verschil van kwaliteit te laten zien.

De film voor de pauze werd getoond door Jan Tijsterman met de titel "Alaska 2" en had een tijdsduur van ongeveer 15 minuten.  Dit was de derde film van zijn reis naar dit gebeid met fantastische natuuropnamen en sterk wisselende landschappen. We zagen o.a. een kilometers lange bovengrondse pijpleiding, een cruise waarbij zeeotters, zeeleeuwen en een bultrug te zien waren. Een enorme gletsjer met een 80 m. hoge berg van ijssneeuw, waarbij net zo lang gewacht werd, dat men het schouwspel kon zien van een stuk afbrokkelend ijs, magnifiek.
Schitterende beelden en goed ingesproken. Toch vond men de muziekkeuze niet altijd goed gekozen en iets teveel bewegende beelden. Jan vertelde dat de oorzaak van de bewegende beelden kwam door het schommelen van de boot en door de soms slechte kwaliteit van het wegdek, omdat er al rijdend werd gefilmd. De muziekkeuze is geheel persoonlijk

Er was nog wat tijd over en om dit op te vullen, liet Jan een film zien die gemaakt was door het vroegere D-team, met als titel: Thuis in eigen tuin. We zagen Bert Wakka als Nico Swinkels en Jan Tijsterman als Rob Verlinden, in een persiflage op het programma “Eigen huis en tuin” Jan Turk fungeerde als hoofdpersoon, die hulp wilde bij het maken van een hobbelpaard. Een leuk hilarisch filmpje uit de oude doos.

PAUZE.

Jaap van Baarle had drie films om te laten zien, de eerste betrof een film van het Heemskerk-Journaal met een tijdsduur van ongeveer 10 minuten. Hierin werd getoond een interview met een nieuwe medewerker, een gesprek met de commercieel directeur, enkele medewerkers en een jubilaris. Een bedrijf wat steeds kijkt naar nog meer verbeteringen en vernieuwingen. Mooie beelden en goed in elkaar gezet en gemaakt speciaal voor de medewerkers van dit bedrijf.
Het idee werd geopperd om de persoon die geïnterviewd werd meer laten zien tijdens zijn werkzaamheden en de film iets korter te houden om hem boeiend te maken.

De tweede film van Jaap met een tijdsduur van 8 minuten had als titel” Sinterklaas zomer 2010” en was gemaakt in opdracht van de Porseleinkast.
Leuk opgenomen op een zomerse dag op het strand en in het winkelcentrum. Een goede reclamefilm met prima beeld en geluidopnamen.

In  “de Kippenloop”een film 3 van 10 minuten. zagen we ongeveer 6000 wandelaars die verschillende afstanden liepen voor de kankerbestrijding. Een fantastisch initiatief wat door zijn populariteit steeds meer wandelaars trekt........

Hierna werd deze avond gesloten door de voorzitter en tot volgende week!

Verslag van de clubavond 2-12-2010 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 14 leden.

De voorzitter opende de avond met een hartelijk welkom voor de aanwezigen. Een matige opkomst door slechte weersomstandigheden. Wim vertelde dat de avond bij Amfi66 geslaagd is geweest en RSDA goed voor de dag is gekomen met de getoonde films.

Voor de pauze werden er 3 fotoshows getoond van Leo Heemskerk en allen hadden ze een tijdsduur van ongeveer 5 minuten.
De eerst show betrof een tentoonstelling van orchideeën en lelies. Prachtige kleuren en scherpe opnamen. Een schitterende serie met goede close-ups.

In de tweede fotoshow kregen we beelden te zien van een bloemencorso. Er waren opnamen te zien van de vooravond in de veilinghal en tijdens de bloemencorso zelf. Wederom scherpe opnamen met mooie kleuren, een indruk van een bloemencorso zoals men het ziet.

De derde fotoshow van Leo was gemaakt tijdens een familie weekend op de wintersport. Sneeuw fotografeert altijd leuk en we zagen dus de mensen volop aan het skiën en de kleine kinderen in hun skiklasje. Daarna wat flitsen van een diner, goed gekozen gezien de seconden die tussen elke opname was gemonteerd.

Er was nog wat tijd over en werd nog een keer het 1 minuutfilmpje van Piet Heemskerk getoond van HET ANTWOORDAPPARAAT. Een leuke filmpje wat de lachers op de hand had.

PAUZE.

Hierna kregen we Italië 3 te zien van Nic.van Nieuwkoop, een filmpje van 10 minuten. Het waren wat grillige beelden van een vaartochtje naar het schiereiland Sirmione met windkracht 8! Je moest hiervoor wel zeebenen hebben. Op het eiland werd een bezoek gebracht aan het Maria Callaspark en hierna werd de woeste terugvaart weer aanvaard.
Het filmpje was goed in beeld gebracht voozien van Italiaanse muziek.
Een commentaarstem had men wel wenselijk gevonden, maar het was de keuze van Nic. dit niet te doen.

In de tweede film van 7 minuten zagen we een bezoekje aan Venetië wederom voorzien van Italiaanse muziek. Getoond werden de gondeliers die altijd goed werk hebben, het zeer drukke St. Marcoplein en een bezoek aan de basiliek Sant Marco. Verder beelden van mooie gebouwen en muurschilderingen en water, heel veel water!
Een mooie rustige film, goed gefilmd ondanks de wirwar van zoveel mensen.

Hierna liet Nic. ons nog 2 filmpjes van 12 minuten zien van vaartochtjes die hij als stuurman van de Zuydtwijckboot heeft gemaakt. Een boottochtje voor oudere mensen die in een verzorgingshuis wonen en voor wie dit een uitje is. De tocht vaart van Voorschoten via Leiden naar Warmond en Nic. vertelt dan aan de mensen wat er allemaal is te zien. Leuke filmpjes met als achtergrondmuziek een zeemanskoor.

Hierna dankte de voorzitter voor de aanwezigheid en tot volgende week.

Verslag van de clubavond 25-11-2010 door Conny van Haasteren

Aanwezig 22 leden en 1 bezoeker t.w. Cees van Delft.

De voorzitter opende deze avond met een hartelijk welkom en deelde mee dat de Nieuwjaarsreceptie gehouden zal worden op donderdag 6 Januari 2011.

A.s. dinsdag is er bij Amfi66 in Hillegom een filmavond, waarbij 6 leden van RSDA vertegenwoordigd zullen zijn. Zij laten 10 films en 1 fotoserie zien variërend van 1 of  5 minuten.

 De eerste film van vanavond betreft een fotoserie van Wim Haazebroek over de Lofoten, een eilandengroep in Noordwest-Noorwegen, van ongeveer 17 minuten. Een prachtige film voorzien van Noorse achtergrond muziek, schitterende zonsondergangen, wandeltochten en een vaartocht naar een eiland waar veel Jan van Genten te zien waren. Ook een bezoekje aan de Wadden en mooi zicht van veel papegaaiduikers.
Een hele mooie film met bijna onwerkelijke beelden, een kleine opmerking van een van de aanwezigen: het overvloeien van de beelden zou een mooier resultaat gegeven hebben. De kleuren vond men iets te hard, die hadden anders ingesteld kunnen worden.

De tweede serie van Wim betrof een al eerder vertoonde film van de gletsjers in Argentinië met een duur van ongeveer 10 minuten, wederom met mooie muziek uit dit gefotografeerde land. Een zeer mooie reportage van de in zee afbrokkelende schotsen met een blauwachtige gloed, een heel mooi natuurverschijnsel. Ook zagen we een z.g. gletsjertracking waarvoor men speciaal de daarvoor bestemde ijzertjes ondergebonden kreeg. Schitterende opnamen waar praktisch niets aan bijgewerkt is, er waren geen reacties na dit filmpje.

PAUZE.

We kregen nu een 20 minuten durende film te zien van Jeanne v.d. Valk met de titel: Van Randstad naar Eeuwige stad. Jeanne is op bedevaart geweest naar Rome samen met 450 andere bedevaartgangers. Zij heeft deze film gemaakt om hier een indruk van te geven en liet wat live geluiden horen voor de inhoud van het verhaal. We zagen flitsen van de busreis, een eucharistieviering in de St.Pieter met een preek van de bisschop, afgesloten door het Wilhelmus en het optreden van een koperensemble uit Voorhout. Hierna begon het lange wachten met duizenden mensen op het St.Pietersplein voor de rondrit van de Paus. Na enkele uren geduld werd het wachten beloond en reed de Paus voorbij in zijn witte auto, begeleid door 12 lijfwachten.
Reacties op deze film waren o.a. een goede impressie van dit massale gebeuren, met een goed live geluid, alleen de titels vliegen teveel door het beeld, dat had iets langer gekund.

Rein Strijker toonde hierna een ruim 9 minuten durende fotoserie, die begon in de Betuwe in de bloesemtijd. In Diever in Drente zagen we bollenvelden en in Fochteloo werd gezocht naar kraanvogels, die zich niet hadden laten zien. Ook nog wat beelden van een schaapherder met zijn vele schapen. Tot slot had Rein vogels laten zien vanuit zijn achtertuin en de reuzenvogels in de lucht.
Een mooie serie wat netjes gemonteerd was voorzien van passende muziek.  

Hierna werd deze avond afgesloten door de voorzitter en wenste iedereen een wel thuis.

Verslag van de clubavond 18-11-2010 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 19 leden.

De avond werd geopend door de voorzitter die verheugd was, dat de beamer en het nieuwe scherm geïnstalleerd zijn. Gezien de resultaten en kwaliteit van de opnamen van vorige week, moet het voor de leden een stimulans zijn om films en fotoreportages in te leveren. Nic.v.Nieuwkoop stelde voor om de tijdsduur van films/fotoreportages te vermelden op de site, wat een ieder een goed voorstel vond.

Voor de pauze kregen we een fotoreportage te zien van Kees Hogewoning van 3 series.
De eerste serie die getoond werd was het Varend Corso in het Westland van 15 minuten. Na een klein voorwoordje van Kees, kregen we het totaalbeeld van zo'n corso te zien. Verschillende boten o.a. sloepen, een tjalk allen prachtig opgemaakt met bloemen, fruit, groentesoorten, al of niet begeleid door een koortje of een bandje. Er was o.a. een puzzelboot, een boot met een klein kasje erop gemaakt, zelfs de Kerstman was present en dat midden in de zomer!
De reacties waren uiteenlopend, een mooie serie met een goede snelheid van de beelden, de kleuren vond men iets te hard en  niet natuurlijk. Het e.e.a. had te maken met het instellen van de camera en de persoonlijke smaak van Kees.

In het tweede flimpje van 5 minuten kregen we een overzicht te zien van het Dickensfestijn in Deventer. Mooie opnamen van koortjes, standbeelden en personages, een leuke indruk van het geheel. Het was een voorbeeldserie van gezichten, mooi gefotografeerd in een goed tijdsbestek weergegeven, gezien de duur van het filmpje.
Er waren wat vragen: Waarom geen Dickens verhaal erbij verteld en passende muziek? Kees is naar eigen inzicht te werk gegaan, hij had van te voren een idee wat hij wilde fotograferen, met dit resultaat.

Het derde filmpje van 3 minuten gaf een goede impressie weer van de militaire begraafplaats in Margraten. Mooie kleuren en een goed overzicht van deze goed onderhouden begraafplaats.

PAUZE.

De tweede serie van vanavond kwam van Piet Ravensbergen, het eerst filmpje was een experiment nl. een filmpje gemaakt met zijn fotocamera. Het betrof een vriendenweekend in de Rottige Meente in Friesland van 13 minuten. Een fietsttocht door de weerribben, bezichtiging van een expositie in een oud kerkje, Lemmer een leuk havenstadje werd ook bekeken evenals Sloten waar men fietsten tussen de schapen en bij een overtocht het pontje door de fietsclub in werking gezet moest worden!
Een leuke film met mooie beelden, met het advies om de volgende keer een snellere kaart hiervoor te gebruiken. Ook vond men de opnamen iets te kort gemaakt, waardoor het geheel iets te druk geworden is. Piet wilde hiermee laten zien, wat de mogelijkheden zijn en het resultaat is, om te filmen met een fotocamera.

De tweede serie was een ongeveer 20 minuten durend overzicht van het 50 jarig bevrijdingsfeest in Rijnsburg. Deze reportage was 15 jaar geleden al getoond als diaserie, maar nu gedigitaliseerd. Goede kwaliteit van de beelden met een prima muziekkeuze.
De beelden riepen bij sommige leden veel herinneringen op...............

Hierna werd deze avond door de voorzitter gesloten en tot volgende week!

Verslag van de clubavond 11-11-2010 door Conny van Haasteren

Aanwezig 20 leden.

De avond werd geopend door secretaris Koos Barnhoorn met een hartelijk welkom. Koos deelde mee, dat afgelopen zaterdag de nieuwe beamer is aangesloten, die door sponsoring van het Rabo wensenfonds is gekocht, evenals een mooi scherm. Met dank aan Jeanne die RSDA hiervoor had aangemeld. De aanschaf van een mediaplayer is nog in overweging.....

De film voor de pauze was deel 3 van Gert van Delft zijn vakantie naar Noorwegen. Duur van de film is ruim 19 minuten en dit keer waren beelden te zien van de streek/het gebied Telemark. Gert had gespot naar elanden en ze warempel ook gezien, evenals bevers die druk aan het werk waren in het kanaal. Veel sluizen allen handbediend en wederom schitterende watervallen en stroompjes.
Enkele reacties op deze film waren o.a. mooie film, goed gemonteerd, goed ingesproken met veel informatie en een vraag: waarom er geen Noorse muziek was opgenomen. De keuze van de muziek was persoonlijk, Gert vond Noorse muziek te druk.

Hierna werd er nog een film van Gert getoond met de titel: Tuin van Jacoba, met een duur van ruim 11 minuten. Altijd prachtig de kleurenpracht van bloemen o.a. tulpen, gerbera's, hyacinten en narcissen. Hierna een kleine discussie betreffende het cameragebruik, wat onscherpe beelden, een advies om een statief mee te nemen, al met al toch een aardige impressie van de Keukenhof.

PAUZE

Nu kregen we deel drie te zien van de Film die Piet Heemskerk heeft gemaakt en het bezoek aan New York.  Duur van de film was ongeveer 45 minuten. De eerste beelden kwamen uit Newfoundland met uitgebreide informatie. Een bezoek in St. John aan een mooie botanische tuin en de Basiliek. Hierna werd gevaren richting Sydney, maar door de orkaan Earl was de crew genoodzaakt 4 dagen op zee te “dobberen”. Maar men werd goed vermaakt aan boord en na angstige momenten gekend te hebben, werd de goede afloop gevierd met een buffet. De skyline van New York was te zien in het donker, een prachtig gezicht. Met de taxi-fiets in Broadway door het Central Park, Rockefellercentre, Timesquare, de Hudsonbaai met het Vrijheidsbeeld en een bezoek aan het Grand Zero. Er rijden 13.000 gele taxi,s rond en er werd ook nog een bezoek gebracht aan de grootste kathedraal van New York de St.Patrick. Hierna zagen we nog een bezoek aan een vliegdekschip met vele gevechtsvliegtuigen en opnamen in een onderzeeboot waarin zich een enorm kompas bevond evenals een zeer uitgebreid instrumentarium. (je moet geen last van claustrofobie hebben). Echter een mooi slot van een prachtige reportage van deze cruise.
Men vond de film erg mooi met goed gekozen muziek, alleen wat onrustige beelden bij het vliegdekschip en in de onderzeeboot. De effecten die in deze film gemonteerd waren, vond men afbraak doen aan het geheel. De reactie van Piet hierop was, dat dit voor hem een doel had en geheel persoonlijk was.

Koos sloot hierna deze avond en vond dat we genoten hebben van de beelden door het gebruik van de nieuwe beamer en tot volgende week!

Verslag van de clubavond 4-11-2010 Conny van Haasteren.

Aanwezig 18 leden en een oud/nieuw lid Dick Schoneveld.

De avond werd geopend met een hartelijk welkom door Rein Strijker i.v.m. een griepje van  Koos Barnhoorn en de afwezigheid van Wim Haazebroek. Een speciaal welkom voor Dick Schoneveld.

Namens  Jeanne werd aandacht gevraagd om de contributie te betalen.

De 21 minuten durende film die voor de pauze gedraaid werd, was de derde film die Jan Tijsterman had gemaakt van zijn camperreis. Dit keer kregen we beelden te zien van Alaska met schitterende opnamen van ijsschotsen en besneeuwde bergen, van dallschapen langs de weg en een toer de fiets, raften en een heibotvangst. Een kleine cruise voor het spotten van zeeleeuwen en een orka en rotsen die wit gekleurd waren door de vele meeuwen.
Reacties waren daarom ook lovend, een prachtige film, goed opgenomen, elk shot is mooi, goede muziek. Enkele kanttekeningen had men ook wel, teveel muziekwisselingen, het te snel afkappen van de muziek, dezelfde muzieksoort uitzoeken......kortom, er werd toch iets te lang over 1 punt gesproken. Nog een kleine opmerking van Jan: Hij heeft verhaaltjes laten zien in zijn film en had daarbij passende muziek gezocht.

 PAUZE.

Gert van Delft had 3 films te tonen van zijn vakantie via Denemarken naar Noorwegen. Het eerste filmpje van ruim 7 minuten, ingesproken door Sophie, van Delft, liet ons grotendeels de overtocht zien van Hirtshals naar Kristiansand. Op zo,n grote veerboot is veel te bekijken, ook wat er allemaal te koop en te eten is!
Wat opmerkingen over deze film waren,dat er gelet moet worden om in de tegenwoordige tijd in te spreken,de film duurde iets te lang, shots hiervan waren beter geweest.

De tweede film van ruim 15 minuten ging over Noorwegen met zijn prachtige fjorden, stroomversnellingen,enorme watervallen, het Setesdal en ongetwijfeld de prachtige natuur voor wandeltochten.
Gert kreeg wat tips voor montage en opnamen.

Het tweede filmpje van Noorwegen duurde ruim 11 minuten en toonde een tweetal treinreisjes t.w. van Bergen naar Oslo met een stop voor een enorme waterval en een speciale treinrit met de Flambaan  voor de fantastische uitzichten, een stop in Flam voor een stadswandeling, een kerkbezoek en een bezoekje aan de vismarkt.
Een goede film met mooie beelden.

Rein bedankte Gert en Jan voor hun bijdrage van deze avond, vroeg nog even de aandacht voor de films voor 30 November en sloot af met een wel thuis!

Verslag van de clubavond 28-10-2010 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 21 leden en 2 gasten.

Door afwezigheid van de voorzitter, opende Koos deze avond met een hartelijk welkom. Hij vroeg nog even om aandacht voor de avond in Hillegom en stimuleerde om er iets moois van te maken, zodat wij met de RSDA goed voor de dag kunnen komen.
Er is een verzoek binnen gekomen van een peuterspeelzaal in Rijnsburg om een promotiefilm te maken. Enkele leden stelden zich hiervoor beschikbaar.
Jeanne heeft een uitnodiging ontvangen voor de feestelijke uitreiking van het Rabo wensenfonds en vroeg wie hier foto's van wilde maken. Rein Strijker neemt dit op zich.

Vanavond kregen we 2 films te zien gemaakt tijdens een cruise op de m.s. Eurodam van de Holland-Amerikalijn gefilmd door Piet Heemskerk die beiden graag gejureerd wilde hebben.
De film voor de pauze met een duur van 35 minuten  nam ons mee naar mooie beelden van Sail in Amsterdam, daarna voer het kolossale schip naar Schotland. We zagen beelden van de stad Edinburg en een mooie reportage van de Edinburgh Tattoo.
Een kleine discussie  na afloop van de film: gezichten op de boot waren moeilijk te onderscheiden, volgens Piet kwam dit doordat hij een oude camera gebruikte zonder lamp. Ook vond men iets niet goed met het geluid. Dit kan verschillende oorzaken hebben, camera instelling?dvd-speler?

Voor aanvang van de pauze, deelde Nic. mee dat Geurt is overleden..............

Na de pauze deel 2 van alweer een 35 minuten durende film van de cruise, die voer via Schotland, Shetland-eilanden, Noorwegen, IJsland, Groenland en Canada. Schitterende opnamen van de natuur, gletsjers, watervallen, geisers en het spotten van walvissen. Men kreeg op deze manier een zeer goede indruk van deze prachtige en interessante cruise met een duidelijk verhaal en goed gefilmd, om stil van te worden.
De reacties waren dan ook lovend, een kleine greep: genoten van de beelden, muziek op de achtergrond zodat men het verhaal goed kon volgen, kortom een hele mooie filmavond.
In november krijgen we deel 3 van deze film nog te zien.

Koos bedankte hierna voor ieders aanwezigheid en er zal namens RSDA een condoleancekaart naar de Fam. Heykamp gestuurd worden.

Verslag van de clubavond 21-10-2010 door Rein Strijker.

De voorzitter opende met een hartelijk welkom en gaf door de eerste drie weken met vakantie te gaan. Daarna bracht hij 30 november ter sprake en vroeg wat we laten zien in Hillegom. Afgesproken werd hierover na te denken.
Er was een leuke discussie over e.e.a. waarbij Piet Heemskerk de vraag stelde of er ook iemand lid was van NOVA. Dat was niet het geval.
In verband met de nieuwe beamer, HD Full, wordt nog bekeken hoe om te gaan met de lengte van de kabel.

Hierna was het Nic van Nieuwkoop die deel 2 van Italië voor ons op het doek bracht. Het was 22minuten kijken en luisteren naar erg mooie beelden.
Opmerkingen uit de zaal:prachtige film,wat weinig details mooi gemonteerd. Bijgeluid ?

We zaten ruim in de tijd en werd door Jan Tijsterman een film van 5 minuten met de titel "Silver Wings" vertoond. Mooie beelden vanuit een vliegtuigje over bergtoppen en ijsvlakten. Heel mooi gefilmd vanuit het vliegtuig en niet te vergeten vanaf de grond. Veel waardering uit de zaal met enige opmerkingen over de muziek.

PAUZE.

Jan Tijsterman liet ons een film zien met de titel "CanaDream deel 2.Wederom erg mooie beelden met goede informatie. Goed ingesproken.  Het wolvengeluid werd uitgelegd door Jan. Er was wat vraag en antwoord over het mengen van geluid en het lettertype. Al met al een prachtige film.

Tot slot nog een 5 minutenfilmpje van Jan over duinen enz. Prachtig getekende duinen .Werkelijk heel mooi. Opmerking uit de zaal: meenemen naar Hillegom.

Zo was het weer een goede avond die door de voorzitter afgesloten werd met een wel thuis. 

Verslag van de clubavond 14-10-2010 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 16 leden.

De voorzitter opende deze avond met een hartelijk welkom en vroeg of er nog iets te melden was. Piet Heemskerk vertelde dat het met Geurt heel erg slecht gaat en dat hij geen bezoek meer wil ontvangen......................

Piet deelde tevens mee, dat hij nog steeds niets van het boek en de DVD had gehoord.

Deze avond begon Jan Tijsterman met deel 1 van van de camperreis die hij samen met zijn vrouw en nog ruim 40 enthousiaste mede kampeerders naar West Canada heeft gemaakt in Mei/Juni van dit jaar.
Kleine toelichting van deze film:
De reis was 7500 km. lang, Jan heeft hier 10 uur film van opgenomen, ingekort tot 4 films voor de clubavonden van ongeveer 2 uur. De film van vanavond duurde 21 minuten en was fantastisch!!! Schitterende gletsjers en watervallen, kolossale vrachtwagens, prachtige natuur en mooie beelden van een grote beer op verkenningstocht. Voor enkele leden was het een stukje melancholie, omdat ze ook eens op vakantie in Canada waren geweest en vele herkenbare plekjes terugzagen.
De reacties waren lovend, men had genoten van de prachtige beelden en was er stil van. Een goed en duidelijk commentaar van Sara. Een enkel minpuntje vond men het te snelle in en uitzoomen en  te snel afbreken van de muziek.
Jan vertelde dat dit een bewuste keuze van hem was, omdat hij bepaalde muziek bij een passend filmfragment wilde laten horen.

De “bijfilm” was gemaakt van een bezoek aan een  oude goudmijn uit ongeveer het jaar 1900. De film en de muziek waren goed op elkaar afgestemd. Een knap verhaal en goed gefilmd.

PAUZE.

Nu was het de beurt aan Koos Barnhoorn, die een film van 38 minuten liet zien van de restauratie van de Laurentiuskerk in Rijnsburg. Deze film had hij in opdracht gemaakt en gaf een goed beeld wat er allemaal komt kijken bij zo'n enorme klus die 4 maanden heeft geduurd. Het was een goede film, met een duidelijke uitleg en een goede muziekkeuze, kortom een mooi stukje werk van Koos. Elke middag heeft hij gefilmd en heeft veel werk gehad aan de montage. Complimenten hiervoor.

Om 22.00 uur sloot de voorzitter deze avond en tot volgende week!

Verslag van de clubavond 7-10-2010 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 22 leden.

De voorzitter opende de avond met een hartelijk welkom en was verheugd door de grote opkomst! Piet Ravensbergen deelde mee dat de gezondheidssituatie van Geurt hard achteruit gaat. Wim gaat hem binnenkort bezoeken.

Nic. Van Nieuwkoop startte deze avond met deel 1 van zijn film getiteld Italië 2010 deel 1 van 22 minuten. We zagen o.a. een rit met een koets door Innsbruck met tussen de huizen door een schitterend gezicht op de prachtige bergen met hier en daar wat sneeuw. Ook mooie beelden van de Dolomieten, waarbij je bergbeklimmers aan het werk kon zien. 
Na het bekijken van deze film, kwamen er nog wat reacties los o.a. :
Een leuke vakantiefilm, persoonlijke dingen moeten eruit geknipt worden, de maker van de film is/was niet kritisch genoeg, men miste een verhaallijn in de film, muziek niet passend.....
Nic reageerde hierop door te zeggen dat men rekening moest houden dat het een film was van een groepsreis en dat hij dit op deze manier naar eigen inzicht had weergegeven,

PAUZE.

De film na de pauze is gemaakt door Sjoerd Zwaan i.o.v. de De Firma Ouwersloot betreffende de nieuwbouw van een snackbar/eetcafé. Een kleine toelichting van Sjoerd voor de start van de film: Hij had wat cameraproblemen gehad, maar was trots op zijn eerste film. Weergegeven werd de aanvang en verdere bouw van het nieuwe bedrijf. Een goed overzicht van elke fase, van beton storten tot de elektriciteitsaanleg. Het eindresultaat mocht er dan ook zijn.
Na afloop van de film waren er nog wat opmerkingen:
Opnamen van de afbraak van het gebouw duurde te lang, men miste commentaar, een titel, ook de muziekkeuze kwam ter sprake.
Beelden van b.v. het heien, kapot hakken van de stenen waren ook leuk geweest.
Maar over het algemeen was men  toch lovend over deze film! Goed gemonteerd, rustig, prima geluid........ de laatste opmerking van Sjoerd was, dat hij het jammer vond niet op tijd gewaarschuwd te zijn als men startte met een fase van de bouw, dan had hij het van het begin af kunnen filmen.

Hierna sloot de voorzitter deze avond af en tot volgende week maar weer.

Verslag van de clubavond 30-9-1010 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 16 leden.

De voorzitter opende de avond met een hartelijk welkom en was blij met de redelijke opkomst. Hij deelde mee dat de bestelde beamer inmiddels was geleverd.. Een aantal andere zaken die nog in de planning waren zoals een nieuw scherm, wordt hard aan gewerkt.

Piet Heemskerk stelde vast, dat de nieuwe apparatuur geen invloed mag hebben bij de puntentelling van de jurering.

Jan Tijsterman had een nagenoeg leeg A-viertje voor invulling van het programma voor dit seizoen en hoopte dat tijdens de pauze de moeite zou worden genomen door de leden om dit meer inhoud te geven.

Rein Strijker deelde mee, te willen stoppen met het notuleren van de club bijeenkomsten en hoopte dat er een opvolger was. De animo hiervoor was niet zo groot, ik (Conny) heb aangeboden te willen proberen.

Voor de pauze kregen we een door Piet Heemskerk meegenomen dvd te zien, van de Military Tattoo Edinburgh van 2009. Een prachtige indruk van vele schitterende muziekkorpsen met o.a. The Massed Pipes and Drums, enorm wat een doedelzakken! Ook niet te vergeten She Huo Cultural Act from Xi’an.

Na de pauze kregen we het vervolg van deze dvd te zien, met o.a. de Top Secret Drum Corps met hun schitterende drumsolo,s, fenomenaal. Ook waren er prachtige songs te beluisteren zoals: Coming home en Auld Lang Syne waarna afgesloten werd met the Last Post en een grandioze finale van alle korpsen.

Inmiddels was het 22.15 uur en te laat om de dvd van het vliegdekschip de Karel Doorman uit 1958 nog te bekijken die Piet Heemskerk ook wilde laten zien. Die houden we dus nog te goed.

De voorzitter sloot hierna deze avond en tot volgende week!