Verslagen van de clubavonden RSDA

Bezoekersteller

 

Verslag  van de clubavond op 23-4-2015 Conny van Haasteren  

Aanwezig 25 leden en partners.

En zo was het weer de laatste avond van het seizoen, tussen 18.00 en 18.30 uur waren allen binnen in een gezellig uitziende foyer, weer keurig verzorgd door Nel en Henk van Egmond.

Allereerst kregen we een kop koffie/thee aangeboden door het kostersechtpaar en hierna werden allen door Tineke welkom geheten. In het kort vertelde zij hoe de verdere avond zou gaan verlopen en dat het eerste drankje op kosten van de RSDA gegeven werd. Na het drankje en het hapje, was het tijd voor het heerlijke buffet, wat er weer voortreffelijk uitzag EN heerlijk heeft gesmaakt! Om 20.45 uur was het tijdstip aangebroken om de prijswinnaars bekend te maken van de 1 en 5 minuutwedstrijd en de zaalprijs, evenals de uitslag van de beste films en fotoseries van het afgelopen seizoen.

Allereerst werden de prijswinnaars bekend gemaakt van de 1 minuut wedstrijd met een vrije themakeuze:

1 Conny van Haasteren met de fotoserie “KUNST IN KATWIJK”.
2 Piet Heemskerk met de film “PILLEN”.
3 Tineke Roosen met de fotoserie “LEUK,MAAR TOCH WEL EEN BEETJE SPANNEND”.

De zaalprijs was voor Piet Heemskerk met zijn film “Pillen” en ontving hiervoor een oorkonde.

De uitslag voor de 5 minuutwedstrijd eveneens met een vrije themakeuze:

1 Tineke Roos met de film/fotoserie “ LOTTE BAKT PANNEKOEKEN”.
2 Piet Heemskerk met de film “AAN DE BAR “.
3 Koos Barnhoorn met de film “ LELIEKWEKERIJ VAN KLAVEREN “.

De zaalprijs was voor Piet Ravensbergen met de fotoserie “TEXEL,NEDERLAND IN HET KLEIN” en ontving hiervoor een oorkonde.

De eindstand van de fotoseries van het afgelopen seizoen:

1 Kees Hogewoning met “VAKANTIE IN AALDEN”.
2 Kees Hogewoning met “VAKANTIE IN OVERIJSSE”.
3 Kees van Delft met “VANDAAG”. 

De eindstand van de films van het afgelopen seizoen:

1 Jaap van Baarlen met “KIPPENLOOP”.
2 Koos Barnhoorn met “ PASEN 2014”.
3 Jan Tijsterman met “ZWEDEN”. 

Hierna ontvingen Piet Ravensbergen, Ge en Rob Elkerbout een fles wijn voor resp. het bijhouden van de website,  techn.com. en het bijhouden van de jurering, Conny kreeg een doosje met Rituals verzorgingsset voor het schrijven van de wekelijkse verslagen. Tot slot werd aan Nel en Henk van Egmond een bos bloemen en fles wijn uitgereikt voor de fantastische verzorging van alle clubavonden, de Nieuwjaarsbijeenkomst en voor de slotavond. Hierna werden boven in de filmzaal de gewonnen films en fotoserie van de 1 en 5 minuutwedstrijd getoond. Na afloop werden allen nog getrakteerd op een ijsje, waarna Tineke iedereen dankte voor de aanwezigheid en wenste allen een prettige vakantie.

Het thema voor het nieuwe seizoen is: TUINBOUW en/of LANDSCHAPPEN.

Verslag  van de clubavond op 16-4-2015 Conny van Haasteren  

Aanwezig 13 leden en Hans Kruyt, de gastspreker van deze avond.

Allen werden door Tineke welkom geheten, in het bijzonder Hans Kruyt, omdat hij deze “laatste clubavond” weer iets wilde vertellen betreffende  nieuwe foto en filmcamera's. 

Voor de pauze vertelde Hans Kruyt iets over FOTO KRUYT NIEUWS.

Hans gaf een uiteenzetting betreffende de marktveranderingen en  zijn dealerschap van de NIKON SD2 in deze regio, eveneens het dealerschap van de CANON hoge kwaliteitscamera's, en de LOWEPRO cameratassen. Hans gaf een kleine demonstratie van een SIRUI statief, compact en klein, makkelijk mee te nemen in een special tas.  Als laatste vestigde Hans de aandacht op donderdagavond 28 Mei a.s.  Cees de Vreugd zal deze avond een lezing geven over zijn passie Urbex fotografie. Hij zal o.a. spreken over zijn werkwijze, voorbereiding en nabewerking van de foto's, de toegang is gratis. ( Een A4 met verdere informatie werd hierna uitgedeeld.) In Juni zal er nog een speciale Canon avond gehouden worden, de juiste datum zal op de website van foto Kruyt bekend gemaakt worden.

PAUZE.

Hans Kruyt had een Canon EOS 7D Mark II meegenomen, een prachtige camera zeer geschikt voor sport en natuurfotografie. De prijs is rond de 1700,00 euro.

Een nieuwe compactcamera is ook de Canon Coolpix P900,  de Canon EOS 760D  spiegelreflexcamera en de Nikon D5500 ook zo'n prachtige spiegelreflexcamera, beide camera's kosten ongeveer 600/700 euro.  De Sony AX 33-4K camcorder met BOSS systeem had Hans ook meegenomen en heeft hier ook het e.e.a. over verteld. Men werd verzocht regelmatig de website in de gaten te houden voor de Nikon kortingen.

Hierna werd Hans Kruyt door Tineke bedankt voor zijn aanwezigheid voor uitleg van de meegenomen camera's, het vertellen van de nieuwste ontwikkelingen en kreeg hiervoor een heerlijke fles wijn!

Volgende week de slotavond met het buffet, aanvang tussen 18.00 en 18.30 uur!!!!

Verslag  van de clubavond op 9-4-2015 Conny van Haasteren  

Aanwezig 18 leden en een bezoeker.

Allen werden door Tineke welkom geheten in het bijzonder de 3 leden van de jury te weten: Jeanne van der Valk, Wim Haazebroek en Teun van Rhijn. De avond werd snel gestart vanwege de inzendingen van 28 films/fotoseries voor de 1 minuut wedstrijd!

1  Kees Hogewoning met de fotoserie: RODODENDRON.

2  Tineke Roosen met de fotoserie: LEUK, MAAR TOCH EEN BEETJE SPANNEND.

3  Jaap van Baarlen met de fotoserie : NOORDWIJK.

4  Conny van Haasteren met de fotoserie: EVEN UITWAAIEN.

5  Terry Broeders met de fotoserie: OLDTIMERS.

6  Tineke Roosen met de film: SAMENSPRAAKJE.

7  Gert van Delft met de film: VOEDSELBANK.

8  Conny van Haasteren met de fotoserie: KUNST IN KATWIJK.

9  Jan Eekhof met de film: BEN HET ZAT.

10 Koos Barnhoorn met de film: VOGELTJES VOEREN.

11 Jaap van Baarlen met de film: BEST EN WEST.

12 Terry Broeders met de fotoserie: DE BRUG.

13 Jan Eekhof met de film: LES HELI VLIEGEN.

14 Koos Barnhoorn met de film: BELLEN BLAZEN.

15 Piet Heemskerk met de film: EEN GOEDE VANGST.

PAUZE

16 Jan Eekhof met de film: AAN DE BAR.

17 Tineke Roosen met de fotoserie: FAMILIE REUNIE.

18 Koos Barnhoorn met de film: IN DE MANESCHIJN.

19 Conny van Haasteren met de fotoserie: ZWART WIT.

20 Dick Schoneveld met de film: BIJ DE KAPPER.

21 Piet Heemskerk met de film: VERF.

22 Piet Heemskerk met de film: PILLEN.

23 Cock de Vries met de film: HET SOLSE GAT.

24 Jan Eekhof met de film: GEEN WERK.

25 Jan Tijsterman met de film: GEVLEUGELDE LIEFDE.

26 Piet Heemskerk met de film: DE DOKTER.

27 Sjoerd Zwaan met de film: KNIPOOG.

28 Jan Eekhof met de film: VLIEGENVANGST.

 

Hierna was er nog tijd voor een “fotoserie” van ongeveer 6 minuten gemaakt door Kees Hogewoning. In deze korte serie liet Kees wat voorbeelden zien van overgangen voor het programma P.T.E 8.

Inmiddels hebben alle leden via de mail van Kees een uitgebreidde instructie ontvangen betreffende dit foto/filmprogramma om te downloaden.

Hartelijk dank Kees voor al je moeite.

Hierna werden allen door Tineke een  welkom thuis en welterusten gewenst!

Verslag  van de clubavond op 26-3-2015 Conny van Haasteren  

Aanwezig 17 leden en Addy Heemskerk.

Allen werden welkom geheten door Tineke met enkele mededelingen: 27 clubleden en partners zijn op dit moment aangemeld voor het buffet van 23 April a.s. Volgende week donderdag 2 April is er GEEN clubavond, op donderdag 9 April is de 1 minuutwedstrijd voor film/fotoseries met het vrije thema, waarvan er een formulier rond zal gaan voor deelname. Verder is er mail correspondentie met de secretaris van de Film Groep Rhijnland uit Voorschoten of er eventueel leden van deze opgeheven filmclub  geïnteresseerd zijn, om lid van onze RSDA te worden! Hierna gaf Tineke het woord aan Kees Hogewoning.

Kees zou nu uitleg geven aan het fotoprogramma P.T.E. 8 en behandelde o.a. de basis opzet van dit programma, de diastijlen, muziek en gesproken tekst en animatie. Er was ruimschoots tijd om Kees hier vragen over te stellen, waar natuurlijk gebruik van werd gemaakt. Kees zal het e.e.a. voor de leden op papier zetten en via de mail door sturen.
Het was leerzaam en een erg leuk programma, dankjewel Kees!

PAUZE.

Kees liet ons nu een fotoserie zien van 14.36 minuten. getiteld:” Vakantie 2014”.  van het vakantiepark Aalden in Drenthe. Allereerst een bezoek aan dierenpark Emmen, olifanten, apen, giraffen, flamingo,s en vlinders, kortom vele dieren waren door Kees op een leuke manier gefotografeerd.  Een roofvogelshow op het vakantiepark is natuurlijk ook een bezienswaardigheid en een prachtige kans om deze vogels van dichtbij te kunnen zien. Een bezoek aan kamp Westerbork met de Sterrenwacht en daarna het doorgangskamp waar men paaltjes ziet staan met de Jodensterren en foto's van de barakken, was zeer indrukwekkend...........Tot slot nog een bezoek aan museumdorp Orvelte vanwege de vele bezienswaardigheden. Een auto mag er niet komen, dus je krijgt volop de gelegenheid om te genieten wat dit dorp te bieden heeft. Boerderijen en mooie gebouwen, ateliers en galerieën, een klompenmakerij, glasblazerij en nog vele andere ambachten. Een schitterend dorpje dat met recht de status “beschermd dorpsgezicht” gekregen heeft.
Een hele mooie vakantieserie goed in elkaar gezet, omlijst met rustige muziek, niet ingesproken en ook geen tekst. Het werd ook niet gemist, de beelden spraken voor zich, het was een mooie gemonteerde serie.

Tineke vond dit een mooie afsluiting van alle getoonde films en fotoseries van het clubjaar 2014-2015. De lijst voor deelname van de 1 minuut kwam nu uit op 15 deelnemers, maar er zullen ongetwijfeld nog meer inzendingen hiervoor binnen komen.

 Allen werden hierna een wel thuis toegewenst door Tineke.

Verslag  van de clubavond op 19-3-2015 Conny van Haasteren  

Aanwezig 16 leden.

Alle aanwezigen werden door Tineke welkom geheten, het beloofd een bijzondere avond te worden vertelde ze. Sjoerd Zwaan had n.l. gezorgd voor “ruw materiaal” en 4 clubleden bereid gevonden om naar eigen inzicht hier een film van 5 minuten van te maken.

Allereerst kregen we de “ruwe film” van Sjoerd te zien, getiteld “Panneland” van 11.03 minuten. Een film gemaakt in het prachtige natuurgebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen, zonder geluid, maar wel met mooie rustige muziek op de achtergrond. Veel herten, paddenstoelen, oude vermolmde boomstammen, maar ook mooie natuuropnamen. Na het zien van deze film, was er wel wat commentaar: de film was langdradig, de opbouw had beter gekund, van de hak op de tak gefilmd, waar was de rode draad in het geheel?  En dit was nu juist de bedoeling van deze film! Sjoerd is te werk gegaan door te filmen wat hij tegen kwam op zijn pad, heeft de film dus bewust (weliswaar wat ingekort) op deze manier gemonteerd.

Allereerst kregen we nu de bewerkte versie van Gert van Delft te zien, hij monteerde eerst de paddenstoelen, daarna de herten, de pauw en de naaktslak en tot slot de natuur. Het geheel was omlijst met rustige muziek en niet ingesproken. Er was meer “lijn” in het verhaal.

Dick Schoneveld was weer op een heel andere manier te werk gegaan en had de film ingesproken met veel informatie over het “Pannenland” en de herten, waarvan Dick hoofdzakelijk deze beelden had gemonteerd. De rustige muziek op de achtergrond maakte het geheel compleet.

Reinder Strijker had deze film weer op een andere manier gemonteerd, hij begon met de spelende kinderen in de bomen met live geluid. Hierna beelden van de natuur, afgewisseld met de damherten EN ook hier weer de naaktslak! De muziekkeuze van Rein was ook toepasselijk voor deze film en ook had Rein wat teksten erbij gemonteerd.

Als laatste zagen we bewerking van Jan Tijsterman. De film was ingesproken door zijn vrouw Sara met weer andere informatie dan Dick Schoneveld. Live geluiden afgewisseld met muziek, de natuur en de dieren, alles was goed gemonteerd. Het slot van de film was de knaller van het onweer met de donkere lucht en de live geluiden van: “Jongens,snel hollen naar de pannenkoekenboerderij!”

PAUZE.

Hierna werden alle films beoordeeld EN besproken door de overige aanwezige clubleden.

A. Jan en Dick hebben er een verhaal aan gegeven, dit is een verbetering voor de film.
B. Gert zijn film had een rustige opbouw, alleen vond men teveel beelden van paddenstoelen.
C. De film van Rein was leuk vanwege de live geluiden, afgewisseld met tekst.

De film van Jan Tijsterman kwam als beste uit de bus en allen vonden dit een “project” wat zeker voor herhaling vatbaar is! OOK voor de leden die alleen maar fotograferen.

Omdat er nog wat tijd over was, liet Reinder nog een korte film zien van een gesprek met zijn toen 5 jarige kleinzoon David. “ Opa, weetje” was veelal zijn openingszin tijdens het gesprek! Een waardevol stukje film, later zal deze kleinzoon er genietend naar kijken wat zijn opa voor hem in beeld heeft gebracht. Alleen een beetje jammer dat Reinder zelf niet in beeld was en dat je alleen zijn stem hoorde.

Verslag  van de clubavond op 12-3-2015 Conny van Haasteren 

Aanwezig 18 leden.

Allen werden door Tineke welkom geheten en er moest stel gestart worden deze avond van de 5 min.wedstrijd met het thema: VRIJE KEUZE! Er waren 18 inzendingen van film/fotoseries van 11 leden. De jury van deze avond bestond uit: Jeanne van der Valk, Wim Haazebroek en Teun van Rhijn, die door Tineke succes werden gewenst met deze taak.

De 9 inzendingen VOOR de pauze waren van:

1.      Piet Heemskerk met de film “BIERTJE”.

2.      Conny van Haasteren met de fotoserie “ FIETSPUZZELTOCHT”.

3.      Piet Heemskerk met de film” AAN DE BAR “.

4.      Terry Broeders met de fotoserie “ FOTOCURSUS”.

5.      Koos Barnhoorn met de film “ LELIEKWEKERIJ VAN KLAVEREN”.

6.      Cock de Vries met de film “BEURTVAART”.

7.      Gert van Delft met de film “PANNENLAND”.

8.      Tineke Roosen met de film/fotoserie “LOTTE BAKT PANNEKOEKEN”.

9.      Cock de Vries met de film “BEEKHUIZERZAND”.

 PAUZE.

      10.  Gert van Delft met de film “KATWIJKSE NIEUWE ZEEREEP”.

11.  Ge Elkerbout met de film “EINRUHR”.

12.  Tineke Roosen met de fotoserie “PRAKTIJKDAG FOTOGRAFIE”.

13.  Piet Ravensbergen met de fotoserie ”TEXEL,NEDERLAND IN HET KLEIN”.

14.  Sjoerd Zwaan met de film “ LADIES DAY “.

15.  Piet Heemskerk met de film “ DE DROOM VAN KYLLIAN “.

16.  Jan Tijsterman met de film “WATERPROEK “.

17.  Piet Heemskerk met de film “ 47 “.

18.  Gert van Delft met de film “ AFSCHEID MARINEVLIEGKAMP “.

Koos heeft alle usb sticks met de afgespeelde series mee om het te digitaliseren voor het archief!

Het is een latertje geworden! Tineke dankte alle aanwezigen en de juryleden en wenste alle wel thuis.

Verslag  van de clubavond op 5-3-2015 Conny van Haasteren 

Aanwezig 16 leden.

Tineke opende de avond en liet 2 intekenlijsten rond gaan: de eerste lijst is voor de 5 minuten wedstrijd met het vrije thema voor donderdag 12 Maart a.s. en de 2e lijst is voor “buffet” inschrijving van de laatste clubavond 23 April a.s.

Gert van Delft had 2 films om te laten zien waarvan de eerste film van 15.30 minuten “Noord West Veluwe “ aan bod kwam. Het Speulderbos is een schitterend natuurgebied met grafheuvels, verborgen onder de hei, prachtige grote paddenstoelen, evenals de tondel zwammen die op berken, beuken en populieren voorkomen. Figuren die gezaagd zijn in oude boomstammen evenals de half vergane boomstammen! Heel bijzonder is ook het Solse gat, een diepe kuil ontstaan in de ijstijd, alhoewel de Veluwse sagen er andere verhalen over te vertellen hebben. Kasteel Vanenburg in Putten werd ook bezocht, een 17e eeuws landgoed met prachtige tuinen en de Julianalinde en waar een bonte specht heerlijk aan een boom zat te “tikken”. 
Deze film was ingesproken door Sophie van Delft en omlijst met rustige muziek. Gert kreeg nog wat tips van enkele clubleden betreffende de belichting en men vond dat er toch iets teveel paddenstoelen in beeld waren gebracht. Maar dit is een persoonlijke keuze.

“Ontwakende natuur”van 14.33 minuten was de volgende film van Gert. Een film van de ontluikende natuur in het voorjaar, bomen die voorzichtig weer hun bladeren krijgen, de narcissen, hyacinten en tulpen, blauwe druifjes en violen kleuren de tuinen bij de huizen en de kleurenpracht van bloesembomen is een lust voor het oog. De bollenvelden die zeer in trek zijn, de lammetjes in de wei, het koolzaad langs de sloten  waarin de jonge zwanen en waterhoentjes met hun moeders in het water spartelen.
Een film goed van opbouw, mooi in elkaar gezet en met rustige muziek. Laat het voorjaar maar komen!

 PAUZE.

Jaap van Baarlen liet nu de film van de “Kippenloop 2014 “ zien van 28 minuten. Een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij jong en oud een wandeltocht lopen met keuze uit 5 km. (de kuikenloop) en de 10-15-25 en 42 km. dit keer met ruim 6000 wandelaars. De opbrengst van deze loop, is geheel bestemd de kankerbestrijding. Jaap filmt hierbij o.a. vrijwilligers, enkele deelnemers tijdens de loop bij de Wassenaarse Slag, op een duinpad, bij het Valkenburgse meer.......Het uitdelen van bananen, drankjes, soep en de kippenpootjes vinden hierbij gretig aftrek! De finish in de Princestraat, het grote feest op het Andreasplein waarbij de uitslag bekend gemaakt werd, ( de kuikenloop 86.000.00 euro en de kippenloop 114.000,00 euro) een bijna compleet overzicht van dit gebeuren.
Enkele clubleden vonden het jammer, dat bv het blaren prikken en het masseren van de benen niet in beeld was gebracht, een onderdeel wat ook aandacht verdiend en sommige fragmenten waren wat overbelicht ( weersomstandigheden?)

Hierna was deze gezellige avond weer ten einde en tot slot riep Tineke de aanwezigen op tot
Verslag  van de clubavond op 26-2-2015 door Gé Elkerbout 

Piet Heemskerk, een van onze actiefste leden, had voor deze avond een bijzonder programma.

Een visserijfilm over de Hektrauwler 171 uit 1996

De film is door Piet bewerkt voor vertoning in het Katwijks Museum en nu vanavond voor ons De filmbeelden spreken voor zich. Deze fabriek op zee gaf een indruk van het zware werk van de bemanning. Het uitzetten van netten, het binnenhalen van de vis en de verwerking in het schip werd op indrukwekkende wijze in beeld gebracht. De prachtige zeeopname vervolmaakte het geheel. Het werd tijd voor een verfrissing.

Na de pauze een heel andere film. De film gemaakt op het sportveld had als titel: De jongens tegen de moeders Hier werden de allerkleinste geconfronteerd met voetbal en bewegen, waarbij de doelstelling Kiki was. Het financieel ondersteunen voor kinderen met kanker. Een goed en ook leuk initiatief.

Verslag  van de clubavond op 19-2-2015 Conny van Haasteren 

Aanwezig 16 leden.

Tineke opende de avond met de mededeling dat Sjoerd is geopereerd aan zijn gal en liet weten dat zijn schoonmoeder is overleden. De schoonmoeder van Sjoerd, is de vrouw van oud clublid Marinus Lindhout. Veel sterkte toegewenst voor Sjoerd en zijn familie.

Voor de pauze konden we kijken naar een film van Koos Barnhoorn “Zelhem”met een tijdsduur van 36 minuten. Het genieten van een vakantie in de Achterhoek  kwam in deze film goed naar voren. Te beginnen met de dorpsoptocht in Warnsveld, het hele dorp loopt hiervoor uit en iedereen had zijn beste beentje voorgezet, met originele praalwagens. Een bezoek aan de Protestantse Remigiuskerk in Hengelo. Dit is een gotische pseudobasiliek waarin zich muurschilderingen bevinden uit de eerste helft van de 15e eeuw, erg mooi! Ook de verscheidene  fietstochten waren door Koos gefilmd, richting Ruurlo met een prachtige omgeving en mooie fietspaden, naar Doetinchem waar men onderweg een enorme peenrooimachine aan het werk kon zien, grote elfenbankjes tegen kwam en de grazende lakenvelder koeien. Een fietstocht naar Hengelo via Vorden, alwaar je onderweg noeste arbeiders op het land tegenkomt en weer terug naar Zelhem, waar even een kijkje op de weekmarkt wordt genomen. Een tochtje naar Doesburg waar een klompendans te zien was, een markt van oude ambachten, o.a. klompen maken, pottenbakken en rietvlechten. Doesburg zelf werd ook uitvoerig bekeken met prachtige gebouwen en ook belangrijk, gezellige terrasjes! Opmerkelijk is te zien dat tijdens de fietstochten onderweg kraampjes staan, waar je groente, eieren enz. zelf kan pakken, wegen en betalen. Er werden kastanjes en eikels geraapt, maar vooral van de natuur genoten. In Deventer werd de Lebuinuskerk bekeken, een grote hallenkerk die in de middeleeuwen de hoofdkerk van de stad was. Tevens een bezoek aan het speelgoedmuseum, waarvan Koos al eerder een aparte film heeft laten zien. Een mooie fietstocht naar Vorden niet te vergeten waar men langs de Lodewijkslinde fietst, genoemd naar Lodewijk de Veertiende. Bijzonder was ook een bezoek aan de  natuurbegraafplaats “Slangenburg”, grenzend aan het landgoed. Een prachtig gebied waar je zelf je eigen rustplaats kan reserveren in de natuur voor je eeuwige rust, indrukwekkend......
De film was duidelijk en informatief ingesproken door Annie Barnhoorn en omlijst met goede muziek. Een voorbeeldfilm van een vakantie door Koos gemonteerd. Tip van 1 van de clubleden: kabeltje maken aan de camera  voor live geluiden.

PAUZE. 

Nu mocht ik (Conny) 2 fotoseries laten zien waarvan de eerste serie gemaakt en genoemd was “de Stekkentuin”  van 7.02 minuten in Espel. Dit is een boerderijtuin gemaakt door het daar wonende echtpaar, beiden zeer geïnteresseerd in tuinieren. De tuin is open voor publiek op de vrijdag en zaterdag.

De tweede foto serie is gemaakt bij de bloemententoonstelling I.F.T.F in Vijfhuizen van 6.55. minuten. Hier waren vele bloemen te zien in prachtige opstellingen vooral rozen. Op advies van een Kees Hogewoning heb ik geprobeerd wat meer close-ups in deze serie te bewerken.
Na het zien van beide series heb ik het advies gekregen, om allereerst te kijken naar foto's die beter eerst bewerkt hadden kunnen worden alvorens ik ze in een serie wil gebruiken. Er waren nu iets teveel foto's overbelicht en dat deed afbreuk aan het geheel!

Er was nu nog wat tijd over en Gert van Delft had een film van 9.48 minuten met de titel “Natuurmonumenten”gefilmd in 's Gravenland. Een prachtige film van de natuur met vooral de vogelgeluiden op de achtergrond. Verder commentaar was overbodig..........

Hierna werd de avond afgesloten door Tineke.

Verslag  van de clubavond op 12-2-2015 Conny van Haasteren 

Aanwezig 16 leden.

Tineke opende de avond met een mededeling van Hans Kruit : Op donderdagavond 28 mei zal amateurfotograaf Cees de Vreugd een lezing geven over/van Urbex fotografie, i.o.v. Foto Kruyt. Eveneens zal op donderdagMIDDAG 28 mei om 13.00 uur een demonstrateur van Canon aanwezig zijn om hun Full Frame toestellen en objectieven te promoten. Nieuwsgierig naar het “werk” van Cees de Vreugd? Bekijk de website:www.ceesdevreugd.com

Voor de pauze Liet Cock de Vries 2 films zien en de eerste Film “Zwitserland” van 12 minuten toonde o.a. het prachtige Verzascadal “aan het groene water” met het enorme rotslandschap. Een heel mooi wandelgebied met natuurlijke whirlpools en mooi om te zwemmen. In Sonogno staat de mooie gerestaureerde parochiekerk en je ziet er leuke huizen gebouwd van aparte stenen. Verder naar Lavertezzo, een fotogenieke plaats met de brug Ponte dei  Salti uit de 17e eeuw. Tot slot de 220 m. hoge stuwdam bij het Lago di Vogorno, waar vooral in de zomer veel aan Bungee Jumpen wordt gedaan.
Deze film was door Cock ingesproken en met goed gekozen achtergrond muziek. Een  mooie natuurfilm waarbij Cock goed op de details heeft gelet.

De tweede film van ongeveer 7 minuten was getiteld “de Geul” afwisselend gemaakt met de foto/filmcamera. Cock had ook deze serie ingesproken en toepasselijke Limburgse muziek erbij gemonteerd. Een mooie streek langs de Geul waar genoeg te zien valt, te beginnen bij Schin, daarna het kasteel Schaloen in Oud Valkenburg, brouwerij Het Anker in het groot Begijnhof in Mechelen en het  kasteel Wijlre. Met de fiets naar Valkenburg om daar een bezoek te brengen aan de gemeentegrot waar je met een treintje je rond kan laten rijden. Er was een Cave Experience lichtshow te bewonderen, een fantastische lichtshow geprojecteerd op de wanden van deze grot. Na het zien van deze film, kreeg Cock nog wat goed bedoelde adviezen van enkele clubleden.

PAUZE.

Jaap van Baarlen had allereerst een 3 minuten film die hij in opdracht had gemaakt voor Best & West In en Ompakkers en wat te zien is op internet. Dit keer betrof het een flowermade en flowertwistersysteem om boeketten te maken.

Hierna een film van 7 minuten gemaakt voor de Boeketdienst van de Immanuelkerk Rijnsburg. Een mevr. met prive-problemen werd geïnterviewd op het strand en zij vertelde dat d.m.v. pastorale hulp EN het geloof haar hier doorheen heeft geholpen. Zij heeft een boekje met gedichten geschreven en uitgegeven en 1 van de door haar geschreven gedichtjes las zij voor op het strand. Een mooie film waarvan alleen het geluid niet synchroon liep.

De laatste film in delen van twee maal 3 minuten was er ook een van Best&West In en Ompakkers  het flowertwistersysteem in de vorm van een korenschoof -boeket werd nu in beeld gebracht, wat razend snel in zijn werk gaat.
Ook kregen we nog een filmpje van 3 minuten te zien hoe in dit bedrijf het hele proces van tulpenbollen in bakken zetten, opkweken en verpakken te werk gaat.
Jammer dat dit klassenproduct niet met meer zorg wordt behandeld..........

De avond was hierna weer ten einde en Tineke sloot af met de haar bekende leuze..........

Verslag  van de clubavond op 5-2-2015 door Gé Elkerbout en Conny van Haasteren 

Aanwezig 13 leden.

De avond werd geopend door Tineke, zij was weer hersteld na een fikse griep!

Voor de pauze allereerst 2 fotoseries van Conny, waarvan Ge Elkerbout het verslag heeft geschreven:

“Keukenhof met een glimlach” van 7.02 minuten. Het voorjaar is erg vriendelijk in de Keukenhof, prachtige bloemen en leuke overzichten, waarbij de toeristen leuk in beeld zijn gebracht. De vele fotografen konden geen genoeg krijgen van de overweldigende bloemenpracht. Ook Conny liet zien hoe deze toeristen zich uitleven op de vele bloemen arrangementen over het prachtige Keukenhof. Tot slot vele mooie close-ups en kleurenpracht. Deze serie doet verlangen naar het voorjaar! Leuk gedaan Conny!

“Orchideenhoeve in Luttelgeest van 7.55. minuten. Ook nu weer prachtige bloemen en goede close-ups, ondersteund met de juiste muziek. Een prachtige serie die als een kleurenpracht van orchideeën een overweldigende indruk maakt. Behalve de bloemen toonde deze serie ook dieren zoals, vogels, vlinders en schildpadden, die erg mooi in close-ups zijn weergegeven. De ondersteunende muziek volmaakte het geheel.

Conny: Dank voor je verslag Ge! Dank aan de clubleden voor jullie tips, die ik zeker ter harte zal nemen!

Er was nog wat tijd over voor een korte film van Gert van Delft te weten “Zandsculpturen” van 8.42 minuten waarna we na een korte inleiding van Gert naar konden kijken.
Het betrof dit keer de Gouden Eeuw en de vele beroemde mensen uit die tijd zoals Rembrandt van Rhijn, Johan van Oldenbarnevelt, Piet Hein vereeuwigd in het zand, met op de achtergrond liedjes van toen o.a. Piet Hein en Waar de blanke top der duinen. Als grap had men ook  Piet Paulusma ertussen gezet, maar die is meer van deze eeuw! Ook was er binnen een tentoonstelling, allemaal van kinderliedjes die nog steeds actueel zijn en waarbij Gert kinderliedjes had gemonteerd Alles prachtig in beeld gebracht en goed op de teksten gelet bij de sculpturen.
Er waren clubleden van mening dat Gert niet de juiste muziekkeuze had gemaakt en dat sculpturen beter tot zijn recht zouden zijn gekomen als er een fotoserie van gemaakt zou zijn. 

PAUZE.

Gert liet nu een film zien van 23 minuten “Sightseeing aan de Moezel”, ingesproken door zijn vrouw Sophie. Allereerst een bezoek aan Trier, een prachtige stad waar o.a. de Dom St.Peter, de Porta Nigra en de St.Paulinkerk in beeld waren gebracht. De enorme wijnbouw aan de oevers van de Moezel, zijn een lust voor het oog. Het plaatsje Punderich met de mooie vakwerkhuizen, de regio treinbaan, het plaatsje Zell (bekend door Zeller Schwarze Katz) en het slothotel in Zell. Niet te vergeten de plaats Traben Trarbach ( vroeger twee aparte plaatsjes) wat door een rivier ven elkaar gescheiden is. Van hieruit werd een boottocht gemaakt naar Bernkastel, over de Moezel, waarvan ook de binnenvaart gebruik maakt. Bernkastel is een leuk plaatsje met ook hier weer veel te zien. Goed onderhouden straatjes, vakwerkhuizen, het prachtige Rathaus, de wijnkelder in het koetshuis van het hospital en de prachtige Michaelsfontein niet te vergeten. Gert heeft veel gefilmd voor een goed overzicht. Een mooie en overzichtelijke film met mooie kleuren en goed gekozen muziek. Een klein advies voor Gert van enkele clubleden: niet te snel in en uitzoomen, maar EEN snelheid aanhouden.

Hierna wenste Tineke allen een wel thuis en welterusten.

Verslag  van de clubavond op 29-1-2015 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 13 leden en Henk van Egmond, koster van de Open Hofkerk.

Allen werden welkom geheten door Koos Barnhoorn de secretaris, omdat onze voorzitster Tineke Roosen kampt met een flinke griep! Wij wensen Tineke van harte beterschap.

Koos heeft een mail ontvangen van de Film Groep Rhijnland uit Voorschoten, met de mededeling dat deze filmclub is opgeheven. Koos heeft een retour mail gestuurd dat als er leden zijn die over willen stappen, ze bij de RSDA van harte welkom zijn!

Henk van Egmond had gevraagd of hij ons iets mocht laten zien, daar hebben we natuurlijk gehoor aan gegeven! Het betrof de opnamen van een clip in de Open Hofkerk en Henk heeft de voorbereidingen hiervan gefotografeerd. Bij elke foto gaf Henk tekst en uitleg, waardoor je een goed beeld kreeg wat er allemaal voor komt kijken. In een grotendeels lege kerk, was een opname studio gemaakt, o.a. 8 camera's een mengpaneel, het decor van kerstbomen.......Nadat dit alles geïnstalleerd was, werden de verschillende shots opgenomen van alleen maar Katwijkse “artiesten”, een orkestje, het kinderkoor de Vrolijke Noot en het koor Vocalis, evenals enkele leden van D.V.S. Natuurlijk moest er ook gegeten worden en op de in kerstsfeer gedekte tafel, lag keurig al die tijd in een grote schaal een levend konijn! Komisch!!! Een hele leuke serie Henk! Hierna kregen we via You Tube het eindresultaat te zien van de clip, die erg mooi is geworden. Als je dit nog een keer wilt zien: Once upon a long ago Katwijkse muziekvrienden en Making of Once upon a long ago Katwijkse muziekvrienden.

Hierop volgend kregen we nog een korte film te zien die gemaakt was door Piet Heemskerk en ook via You Tube te bekijken is onder “Kerstwandeling 2014 Getsewoud CrossPoint” van 5.40 minuten. Piet wilde hiermee duidelijk maken, dat je ook met 1 camera iets moois tot stand kan brengen.

PAUZE

Koos Barnhoorn had 2 films deze keer, de eerste film “Speelgoedmuseum” van 8.50 minuten was gemaakt in Deventer. Deze schitterende collectie bestaande uit 13.000 objecten o.a. treinen, poppen, speelgoed, kinderboeken.......waarvan sommigen door Koos in beeld waren gebracht. Een bezoek aan dit museum is beslist de moeite waard!
Een hele leuke overzichtsfilm waarvan de teksten iets ingekort hadden mogen worden.

De tweede film met de titel “Paasweekend 2014” van 22.30 minuten was gemaakt tijdens een gezellig familie-uitje en ingesproken door Annie Barnhoorn. Vanuit het hotel bij Arnhem werden tijdens deze Paasdagen leuke uitstapjes gemaakt. In Zevenaar  even slenteren over de markt, een bezoek aan het Openluchtmuseum in Arnhem waar je ogen te kort komt, Burgers Zoo ook al zo'n leuk uitstapje, wilde dieren zijn altijd fascinerend om te zien en te filmen. Indrukwekkend was het Oorlogsmuseum in Groesbeek, hier krijg je goed de indruk welk een leed zich heeft afgespeeld in de jaren 40-45.........om stil van te worden.
Ook deze film was door Koos leuk weergegeven en je kreeg een goede indruk hoe gezellig een familieweekend kan zijn!

Hierna dankte Koos allen voor de aanwezigheid en tot volgende week!

Verslag  van de clubavond op 22-1-2015 door Conny van Haasteren 

Aanwezig voor de pauze 12 leden en na de pauze 14 leden.

Allen werden door Tineke welkom geheten, jammer dat er zo weinig leden aanwezig waren, er waren ook enkele clubleden naar de wintersport! Tineke heeft Rein Strijker gebeld, hij blijft wel lid en komt af en toe als de situatie het toelaat.

Kees Hogewoning zou voor de pauze 2 fotoseries laten zien, waarvan de eerste “Zwanburger route in Warmond”van 7 minuten getoond werd.
Voor deze route werden Kees en zijn gezin overgevaren met de voetveer naar dit poldereiland in de Kagerplassen. De route van deze wandeling is 7 km. en je kunt hier naar hartenlust mooie foto's maken, waar Kees volop gebruik van heeft gemaakt. Je krijgt een goed inzicht van dit mooie gebied op en rondom dit eiland.
Mooie scherpe foto's en met de muziek van Jan Vayne is het een leuke serie geworden.

“Vakantie in Overijssel” van 18 minuten was de tweede serie van Kees en is gemaakt vanuit het plaatsje Sibculo en van hieruit zijn  leuke uitstapjes ondernomen. Tijdens een wandeltocht in de Venen, had Kees prachtige foto's gemaakt van o.a. vlinders en een libellen, allen haarscherp! Bessen plukken bij kwekerij de  Greftenhoeve, varen over de Vecht van Olmen naar Dalfsen, bezoek aan het Openluchtmuseum in Ootmarsum wat het leven op het platteland van zo'n 100 jaar geleden laat zien. Het Veenmuseum Vriezenveenseveld, een klein buitenmuseum waar ingerichte veenhutten te bezichtigen zijn. De foto's die Kees hier heeft gemaakt, gaven een goed beeld wat je hier allemaal kon bekijken.
Alweer zo'n leuke  serie van Kees om naar te kijken, en met de muziek van Jan Vayne, maakte het tot een leuk geheel!

PAUZE.

Dick Schoneveld zou nu een film laten zien van zijn “”Wintersportvakantie” in Werfenweng van 35 minuten.
Dit plaatsje ligt in de buurt van Salzburg en omdat Mozart hier geboren is, had Dick voor deze muziek gekozen. Sommige leden vonden deze muziek niet geschikt voor deze serie, eigenlijk een beetje te zwaar. Maar dit is geheel persoonlijk en Dick was duidelijk een andere mening toegedaan. Deze familievakantie in de sneeuw, liet veel filmfragmenten zien van de kleinkinderen (een tweeling) die door opa Dick zijn vrouw werden vermaakt, door o.a. een kinderdisco en Trolleywood te bezoeken. Ook het passen van de kinderskikleding en hierna de eerste kinderskiles was vermakelijk om te zien. Er werd een gondeltocht gemaakt over de besneeuwde bergen/hellingen en je kon de paragliders mooie vluchten zien maken.
Na het bekijken van deze film, heeft Dick wat goede adviezen gekregen van sommige clubleden betreffende de ondertiteling, de opbouw van de film en het monteren van live geluid.

 Hierna was deze avond weer ten einde en Tineke wenste allen een wel thuis en welterusten!

Verslag  van de clubavond op 15-1-2015 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 17 leden.

Allen werden door Tineke welkom geheten en er werd meteen begonnen met de fotoseries van Terry Broeders.
Hij had 2 fotoseries om te laten zien en de eerste serie van 10 minuten was getiteld “Bloemencorso”. Een mooi overzicht van dit corso gezien de plaats die Terry had uitgekozen. Alle versierde auto's en praalwagens konden hierdoor in zijn geheel gefotografeerd worden. Een hele mooie serie, scherpe foto's en Terry had goed op de details gelet. Door steeds op een andere en ook rustige plaats te gaan staan, kreeg je steeds een ander beeld/overzicht van dit corso. Opmerking van een clublid: dit is een van de mooiste corsoseries die getoond zijn!

De tweede fotoserie “Zaanse Schans “ van 8 minuten waren ook mooi scherp. Authentieke huisjes en winkeltjes, ambachtshuisjes zoals een klompenmakerij, een kaaswinkeltje, ook een schooltje en natuurlijk Appie Heyn met de mandfiets en wat shots van het Verkade museum.
Een hele mooie serie waarbij Terry toch nog wat goedbedoelde adviezen kreeg, zoals goed opletten waar je staat om een compositiefoto te maken, de titels wat kleiner te maken en voorzien van een “randje”en niet te snelle overvloeiers gebruiken.

Gert van Delft liet hierna een film zien van 15 minuten. “ Mooi Zuid Limburg” met zeer toepasselijke Limburgse muziek, waardoor men meteen in de stemming kwam. Een overzicht uit Mechelen met de Geul, Maastricht met het Vrijthof en zijn vele terrasjes,het waterrad van de Neuborgermolen in Gulpen en een bijzondere klok, waarbij de cijfers andersom gezet waren. Ook Valkenburg niet te vergeten, waarbij Gert een klank en lichtspel in de gemeentegrot heeft gefilmd. Hiervan had Gert ook een aparte film van kunnen maken vond men. Gezien de opnamen van de film over de bezochten plaatsen/steden, had dit ook een fotoserie kunnen zijn. 

PAUZE.

Hierna liet Jan Tijsterman een film zien van “Hong Kong” van 12 minuten alwaar een 2 daagse tussenstop was ingepland onderweg naar Nieuw Zeeland. Hier filmde Jan het 30 etages hoge hotel waar hij en zijn vrouw overnacht hebben, een bustoer hebben gemaakt en het  34 meter hoge Tian Tan bronzen Buddahbeeld hebben bekeken. Hiervoor moest men met de kabelbaan en daarna nog een trap van 260 treden beklimmen! De havenrondvaart was ook leuk om te zien door de verscheidenheid van schepen. Een mooie film van een indrukwekkende stad van 7 miljoen inwoners! Rustig en duidelijk gefilmd en ingesproken door Jan's vrouw.

We kregen nu het laatste gedeelte te zien van de camperreis naar Scandinavië en wel “Helsinki” van eveneens 12 minuten. Er werden wat kleine plaatsjes bezocht alvorens de stad Helsinki te bekijken. Eenmaal in deze hoofdstad aangekomen werd een bezoek gebracht aan de prachtige Oespenski Russisch/Orthodoxe kathedraal uit 1868 en de Evangelisch/Lutherse witte Domkerk met een prachtig uitzicht. Een haventocht mocht ook niet ontbreken en wat je zo onderweg tegenkomt is de enorme grote Stora Enso papierfabriek  Indrukwekkend, wat een groot complex en de grote voorraad hout wat buiten lag opgestapeld. Hierna werd er overgevaren naar Travemunde, waarna de thuisreis kon worden ingezet. Ook deze film was ingesproken door Sara Tijsterman en Jan had er mooie muziek bij uitgezocht.
Sommige clubleden vroegen zich af, of Jan de film niet te snel had gemonteerd en gaven wat adviezen die door Jan ter harte werden genomen. 

Voor de sluiting van deze avond, deelde Tineke mee, dat ze was benaderd door een gastvrouw van het hospice Duin en Bollenstreek uit Sassenheim. Er werd gezocht naar iemand die een nieuwe presentatie/introductiefilm van dit Hospice wilde maken en of er een van de clubleden bereid was om dit op zich te nemen. Piet Heemskerk heeft toegezegd dit te doen.

Hierna werd de avond afgesloten met een wel thuis en welterusten.

Verslag van de Nieuwjaarsreceptie op 8-01-2015 door Conny van Haasteren 

AANWEZIG 25 PERSONEN ( LEDEN/PARTNERS ).

Het was een gezellige bijeenkomst op deze Nieuwjaarsreceptie ondanks de tegenvallende opkomst. Nel en Henk hadden ook weer hun best gedaan en de foyer sfeervol “aangekleed”.

Na een paar kopjes koffie/thee en het eerste “glaasje” , aangeboden door  RSDA, werden allen door Tineke de voorzitster welkom geheten en zij blikte nog even terug van het seizoen 2013-2014 en hoopt dat er dit nieuwe seizoen van 2014-2015 voldoende “inbreng” van films/fotoseries mag komen van de clubleden. Anders moet echt de beslissing worden genomen dat de clubavond voortaan een maal in de 14 dagen wordt gehouden. Maar.....we houden goede moed en Gert zal regelmatig de leden benaderen om series te laten zien.

Hierna gingen we naar onze filmzaal boven, om aan de meegekomen partners van de leden enkele films/fotoseries te laten zien. Als eerste werd het 1 minuutfilmpje van Piet Heemskerk “De wijnproever” getoond, hierna de fotoserie van Tineke Roosen “Hartje zomer” van 5 minuten. Deze 2 series waren hadden een prijs gewonnen bij de Thema-wedstrijd. Vervolgens de fotoserie “Apenheul “ van Kees Hogewoning en duurde ongeveer 7 minuten en tot slot een film van Koos Barnhoorn “Pinksteren in Cuyck” van 19 minuten. Aan de reacties van de zaal te horen werd dit zeer op prijs gesteld en met veel aandacht is er naar gekeken.

Inmiddels was het weer tijd om beneden een glaasje te gaan drinken, waarbij ook een paar lekkere hapjes geserveerd werden. Na nog een goed uurtje gezellig samen zijn waarvan Jan Eekhof nog wat foto's heeft gemaakt, was deze gezellige avond rond 23.00 uur afgelopen.

Verslag  van de clubavond op 18-12-2014 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 14 leden.

Allen werden door de voorzitster welkom geheten en vertelde dat er enkele leden naar de Nikon Xperience bij fotohandel Kruyt waren geweest.

Voor de pauze liet Kees van Delft 4 fotoseries zien, en “”Rondje Linschoten” was de eerste van 6.21minuten. Een leuk plaatsje waar Kees wandelend mooie foto's heeft kunnen maken en ook van landgoed Linschoten. De informatie van de gefotografeerde “objecten” waren door Kees met voldoende tijd in beeld gebracht, zodat men het goed kon lezen.
Een mooie serie met rustige muziek van Arnd Stein.

De volgende serie “Hoorn” van 7.55 minuten was door Kees ingesproken met ook hierbij weer een mooi stukje muziek van Arnd Stein. O.a. de verdedigingstoren, het standbeeld van J.P.Coen, de scheepsjongens van de Bontekoe en nog meer bezienswaardigheden van dit stadje waren door Kees in beeld gebracht.
Een mooie serie met een goede en duidelijke uitleg door Kees.

Toepasselijk voor deze tijd was de derde serie “Kerstsferen” van 6.20 minuten met onmisbaar de Kerstmuziek op de achtergrond. Kees had in Duitsland mooie Adventskransen gefotografeerd, prachtige Kersstukjes, Kerstmannen en engelen en de rode puntmutsen. Tot slot nog wat beelden gemaakt bij Intratuin in Ter Aar van een nostalgisch Nieuwkoop in miniatuur.
De muziek was van Andre Rieu tekst en uitleg bij deze serie was niet nodig, een mooi geheel!

Als laatste de fotoserie “ Bloesempracht” van 5.26 minuten van de bloesem in de boomgaarden in de Betuwe, evenals de in de bloesem staande bomen die  Kees op zijn tocht tegen kwam. Een hele mooie serie, ook met wat close-ups en met muziek van Arnd Stein.
Tot slot nog in tip van Kees aan de clubleden: Pak de auto of de fiets, neem je camera mee en ga er op uit, er is zoveel te zien in ons landje!

PAUZE.

Hierna werd de 2e film van JanTijsterman getoond van zijn camperreis naar Noorwegen en Finland, van 28 minuten De film was met goede uitleg ingesproken door Sara, de vrouw van Jan. Tijdens een rit zagen we de vele rendieren die zo her en der de weg overstaken, prachtige beesten. Bij de Storforsen watervallen een van de grootste van Europa, met een enorme stroomversnelling van 5 km, kan men via hellingbanen dit natuurgeweld bekijken. Enorm, wat een kolkende massa! Er werd gevaren met een niet meer in bedrijf werkende ijsbreker, er werd voetbal gekeken en Kerstinkopen gedaan, hartje zomer. Een rendierboerderij werd bezocht, nog een boottocht gemaakt, waarbij Jan het opstijgen van een watervliegtuig heeft kunnen filmen. Een enorm sluizencomplex kom je dan ook onderweg tegen en niet te vergeten de schitterende natuur. Kerken zijn ook de moeite van het bezichtigen waard, een orthodoxe kerk en kapel die helemaal van hout is ge maakt. De komische noot van de film had Jan gemaakt van wat medereizigers, die helemaal opgingen in het leegschrapen van een bekertje yoghurt, hilarisch!
Een mooie vakantiefilm en goed gemonteerd.

Dit waren de laatste foto en filmseries van dit jaar, we hebben nu Kerstvakantie en zien elkaar weer op donderdag 8 Januari bij de Nieuwjaarsborrel en met deze woorden sloot Tineke deze  avond af.

Allemaal mooie warme,gezellige en sfeervolle Kerstdagen  en een prettige jaarwisseling!

Verslag  van de clubavond op 11-12-2014 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 16 leden en Addy Heemskerk.

Na een kort woordje van welkom door Tineke, konden we gaan kijken naar een film van Piet Heemskerk, getiteld  “ Moezelreis” van 49 minuten.
De boot vertrok vanuit Arnhem, op weg naar Keulen en met een komen en gaan van de drukke scheepvaart, hoef je je niet te vervelen. In Keulen zelf ging men van boord om de stad te bezichtigen ( Dom, slotjesbrug) waarna er weer verder werd gevaren naar Koblenz. Heel precies werd er gevaren in/door een sluis, er zouden nog meerdere volgen, evenals vele bruggen waar met veel precisiewerk onderdoor gevaren werd. Inmiddels was Cochem de volgende aanlegplaats en ook hier was er genoeg te bekijken, o.a. de mooie Pfarkirche en een burcht. Weer verder gevaren naar de mooie stad Trier en aldaar de zwarte Poort bekeken. In Zell am Mosel een schitterende huifkartocht door smalle paadjes met de vele druivenranken en de prachtige panorama-uitzichten! Hierna nog naar Alken gevaren om de burcht Turan te bezichtigen, waarna de terugvaart werd ingezet via Koblenz en Koningswinter en Dusseldorff. Hier kon men nog even van boord en de schade zien die een storm van een paar dagen ervoor had aangericht. Na de afscheidscocktail werd er weer terug gevaren naar Arnhem, na deze mooie Moezelreis!
Addy had deze film met veel informatie ingesproken en Piet had er ook mooie muziek bij gemonteerd. Kortom: een hele mooie vakantiefilm van deze cruise!

PAUZE

Ook nu konden we kijken naar een film van Piet Heemskerk, gemaakt in Garderen bij de “Zandsculpturen” en duurde 14 minuten.
In deze beeldentuin, kon je zien welk een indrukwekkende sculpturen van zand waren gemaakt, van: o.a. Piet Hein, Rembrandt van Rijn, Maarten Harpertszoon Tromp, Johan van Oldenbarnevelt om maar wat namen te noemen en nog velen van deze bekende mensen die in deze eeuw hebben geleefd. Prachtig gemaakte taferelen van o.a. een smederij, het kroeggebeuren, een scheepswerf, gemaakt door deskundige “zandtovenaars” uit de hele wereld.
Een hele mooie serie, goed overzichtelijk, met info wat Piet heeft gefilmd d.m.v. de borden die bij de sculpturen stonden. Een mooie en overzichtelijke film van Piet.

Tineke dankte Piet voor zijn inbreng van deze avond en sloot af met de doorhaar bekende gezegdegroet: allen een wel thuis en welterusten!

Verslag  van de clubavond op 4-12-2014 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 16 leden. 

Allen werden door Tineke welkom geheten, zij had gratis consumptiebonnen voor de leden die naar de Nikon experience van vrijdag 12 december willen gaan.

Voor de pauze liet Tineke 3 fotoseries zien, waarvan de eerste en tweede serie een korte cruise toonden naar Noorwegen.
In de eerste serie van 7 minuten zagen we voor het vertrek vanuit Rotterdam, een gezellige familielunch in hotel New York, waarna het vertrek van het schip, uitgezwaaid door de familie en “uitgezongen” door Havenzangers in beeld was gebracht. Tineke had mooie opnamen gemaakt van de Erasmusbrug en van de enorme gebouwen en kantoren om en nabij de haven. Hierna wat opnamen van de aankomst in de haven van Oslo.
Sommige leden deden Tineke wat suggesties aan de hand voor een andere opbouw van deze reeks.

In de tweede serie van 5 minuten kregen we een wandelexcursie te zien, gemaakt in Oslo van o.a. de Domkerk, het Koninklijk Paleis, het Regeringsgebouw en het bezoek aan een ijsbar! Vervolgens werd er verder gevaren naar de haven van Kristiansand en vandaar uit werd er een wandeling gemaakt naar het mooie eiland Odderoya. Hierna werd er verder gevaren naar Stavanger en een bustocht gemaakt naar o.a. een kerkje dat door genummerde stenen weer is opgebouwd. Tot slot werd er gevaren naar de haven van Flam en ook hier werd er een bustocht gemaakt, in dit geval naar het prachtige fjord van Flam. Tineke had bij deze serie foto's hier en daar voorzien van een tekst wat toelichting gegeven en met de muziek van Peer Gynt maakte het een compleet Noors geheel.
Tineke kreeg hierna wat tips betreffende de belichting en het instellen van de camera.

Tot slot nog, heel toepasselijk voor deze avond in December, een fotoserie van 9 minuten over de intocht van Sinterklaas in Goes, compleet met wat kruidnoten op de tafel!

PAUZE.

Sjoerd Zwaan had zijn best gedaan op het maken van de film “Familiedag” van 28 minuten en hoe kan het ook anders: een gezellige dag van de gehele familie Zwaan van meer dan 100 personen! We zagen de aankomst op de fiets bij het startpunt, waar allen een soort van proviandtas meekregen en een vragenlijst voor de fietstocht. Die ging van Voorhout naar Noordwijk, waar bij het terrein van Beuk gestopt werd voor een koffiepauze. Hierna fietste men terug naar Rijnsburg voor een “snackpauze”, waarna er weer gefietst werd via Oegstgeest naar Leiden, daar werd gestopt bij speeltuin de Vogelwijk, waar de kinderen zich heerlijk konden vermaken. Weer aangekomen bij het startpunt in Rijnsburg werd de uitslag van de fietstocht bekend gemaakt, een stoelendans gedaan, de gewonnen bekers uitgereikt en tot slot nog gesmuld van een uitgebreide barbecue.
Een leuke familiefilm van Sjoerd, die van de leden nog wat tips en adviezen kreeg voor het maken van de volgende familiefilm. 

Na deze gezellige avond werd door Tineke weer afgesloten met een wel thuis en welterusten.

Verslag  van de clubavond op 27-11-2014 door Conny van Haasteren

Aanwezig 15 leden.

Na een woord van welkom door Tineke, vertelde ze in het kort over het bezoek aan de Rijnlandse filmclub. De films en fotoserie die wij van RSDA aan hen lieten zien, werden daar met interesse bekeken en er werden ook vragen over gesteld. Inmiddels is er al een verzoek via de mail binnen gekomen voor een tegenbezoek!

Hierna werd de film “Kerstreis Zuid-Afrika” gemonteerd door Wim Haazebroek getoond, deze film van 35 minuten was gemaakt door zijn vrouw Wil.
Een prachtige film met zeer mooie bezienswaardigheden van dit stukje Afrika met op de achtergrond passende muziek uit dit werelddeel. We zagen o.a. Gods Window, (fenomenaal uitzicht, het Elephantpark, de Potholes, dit zijn rotsformaties die eeuwen geleden zijn gevormd door erosie, veel wilde dieren zoals: olifanten, buffels, neushoorns en leeuwen op safaritochten, een Zuludansvoorstelling........ Prachtige vogeltjes, de straatverkoop van beelden, houtsnijwerken en kleden. Niet te vergeten een bezoek aan Kaapstad en Durban EN een rondleiding bij Winery Nederburg. Een fantastische en imposante film, waar we met volle aandacht van genoten hebben.

Voor we aan de pauze konden beginnen, vroeg Tineke nog even aandacht voor de Nikon experience bij foto Kruyt op vrijdag 12 December a.s.

PAUZE.

Nu liet Cock de Vries 2 van zijn films zien, als eerste het 2e deel van de film “Roussillon, (het eerste gedeelte was getoond op 6-11 jl. ). Deze film duurde 14 minuten en was door Cock informatief ingesproken. Hierin zagen we o.a. een middeleeuws kasteeltje, een kathedraal met een gotische smeedijzeren klokkentoren, Hotel de Ville met het bronzen beeld van de peinzende vrouw en een wandelpad met kunstvoorwerpen in Elne. Niet te vergeten nog de aardpiramides van enorme hoogte en bizarre vormen.
Cock kreeg wat technische raad en het advies om wat rustiger in te spreken.

De tweede film “Neckar”van 24 minuten was ook door Cock ingesproken. Een mooie streek in Zuid Duitsland met de stad Heidelberg, de Neckarvallei met 47 sluiscomplexen, leuke kleine dorpjes met de vakwerkhuizen en een bijzondere kerk, waar katholieken en protestanten ter kerke gaan, slechts gescheiden door een deur.
Ook bij deze film kreeg Cock dezelfde adviezen mee net als de eerste film.

Tineke dankte alle aanwezigen, wenste een wel thuis en welterusten.

Verslag  van een gastoptreden bij Film Groep Rhijnland in Voorschoten op vrijdagavond 21-11-2014 door Conny van Haasteren

DEZE FILMCLUB HEEFT EEN LEUKE RUIMTE TER BESCHIKKING VOOR HUN CLUBAVONDEN. GROTE RUIMTE MET SCHUIN GEZETTE TAFELS, ZODAT MEN OOK RUIM KAN ZITTEN. ZELFS EEN BAR IS DAAR AANWEZIG!

WE WAREN VERTEGENWOORDIGD MET 8 PERSONEN:

KOOS, KEES, PIET H., TINEKE, JAAP, GERT, JAN EN CONNY.

WE HEBBEN ONZE “COLLEGA'S” 15 FILMS/FOTOSERIES LATEN ZIEN, DIE POSITIEF WERDEN ONTVANGEN. ER WERDEN VRAGEN OVER GESTELD EN MEN WAS DUIDELIJK GEÏNTERESSEERD!
IN VOORSCHOTEN WORDT NOG NIET GEWERKT MET “STICKIES”, MAAR MET DVD'S, ZE ZIJN DAAR JALOERS OP ONZE APPARATUUR.

WIJ HEBBEN DE FILMGROEP UIT VOORSCHOTEN UITGENODIGD VOOR EEN TEGEN BEZOEK, WAAR ZE ZEKER GEBRUIK VAN ZULLEN GAAN MAKEN!

Verslag  van de clubavond op 20-11-2014 door Conny van Haasteren

Aanwezig 19 leden,Wilma van Delft (vrouw van Kees) zwager van Kees en zoon van Sjoerd.

Onze voorzitster heette allen welkom en was blij met zo'n volle zaal! Zij gaf meteen het woord aan Kees van Delft, die deze avond zou “opvullen” met 8 fotoseries!.

De eerste 4 series voor de pauze waren getiteld: Waterland van 7.19 minuten, Lottum van 8.30 minuten, Vandaag van 7.45 minuten en Bollenvelden van 7.30 minuten. Kleine kanttekening hierbij: alle foto's zijn/waren niet bewerkt!

Bij de fotoserie Waterland, had Kees de prachtige natuur en de dorpjes van dit gebied gefotografeerd. Wel eens gehoord van de dorpjes Zunderdorp, Durgerdam, Holysloot en Ransdorp? Het is zeer zeker de moeite waard om daar een fietstocht te maken en je hart op te halen met fotograferen en/of filmen, van dit mooie stukje Nederland.
Kees kreeg de tip, om foto's die hij maakt met bruggetjes, op een andere manier in beeld te brengen.

De serie gemaakt in het rozendorp Lottum en door Kees ingesproken, was schitterend mooi. Dit met rozen versierde dorp, de prachtig versierde St.Gertrudeskerk, evenals een bezoek aan het Rosarium, maakte deze serie compleet, een lust voor het oog!

Met de serie Vandaag, had Kees mooie foto's in beeld gebracht bij een gedicht van Toon Hermans van 1 strofe, de overige strofen waren door Kees zelf gemaakt, compliment hiervoor.
Mooie serie, kleurrijk en heel leuk bedacht.

De laatste serie voor de pauze was gemaakt van de Bollenvelden, hyacinten, tulpen en narcissen in vele kleuren. De serie was niet ingesproken, wel vlot gemonteerd en maakte het compleet door de muziek van Berdien Stenberg.
Advies aan Kees was, om niet te vaak de UV filter te gebruiken, omdat de kleuren anders niet goed tot zijn recht komen.

PAUZE.

Korte mededeling van Tineke: op 12 December a.s. is er een NIKON  presentatie bij foto Kruyt, waarvoor 2 fotoclubs zijn uitgenodigd, RSDA en de fotoclub Katwijk, komt allen!

De laatste series van Kees waren getiteld: Vechtlust van 8.06 minuten, Amersfoort van 10.37 minuten. Costa Brava van 7.47 minuten en Hei's mooi van 6.47 minuten. Ook deze foto's waren door Kees niet bewerkt.

Bij de serie Vechtlust had kees foto's gemaakt al fietsend door de streek en langs de Vecht, met rustige muziek op de achtergrond.
Ook bij deze serie had Kees een UV filter gebruikt, beter was geweest om bij deze serie dit niet te doen.

De serie Amersfoort was door Kees rustig en duidelijk met veel informatie ingesproken. Kerken, rijksmonumenten, muurhuizen en kloosters, de Waterpoort en het geboortehuis van Piet Mondriaan.
Een mooie stadsserie, goed in beeld gebracht.

Een vakantieserie van de Costa Brava met vlotte muziek en niet ingesproken, ook hier kan je de liefde voor de natuur van Kees weer goed zien, door foto's van de Hortus Botanicus, bloemen en planten die je tegen komt op je pad. Ook wat beelden van het strandleven en doorkijkjes van enkele badplaatsjes maakte de serie compleet.

De laatste fotoserie getiteld Hei's mooi, leuk bedacht deze titel, was ook niet ingesproken. Was ook niet nodig, de hei is prachtig om te zien, in dit geval de Ginkelse heide en in de buurt van Hilversum. Een mooie serie met ook mooie kleuren. Dankjewel Kees voor de inbreng van deze avond!

Hierna een woord van dank door Tineke en allen werd een wel thuis gewenst en welterusten!

Verslag  van de clubavond op 13-11-2014 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden, Carla en Corinda Ravensbergen

De avond werd geopend door een woordje van welkom aan de leden en de vrouw en dochter van Piet Ravensbergen. Corinda Ravensbergen wilde graag een 10 minuten film laten zien, die zij had gemaakt met een GoPro camera en zelf had gemonteerd. Een leuke film van 10 minuten waarin o.a. beelden te zien waren van: Universal studio's, Alcatraz, Nationale Parken, een rondvlucht boven de grand Canyon en aan het slot onder water opnamen. De film liet de mogelijkheden zien van de GoPro camera, heel divers en apart. Leuk gedaan Corinda!

Hierna de film van Piet Ravensbergen getiteld “Frankrijk” met een tijdsduur van 14 minuten. Deze film was gemaakt in Las Pays de la Loire in de provincie Anjou. Een mooie vakantiestreek om te fietsen langs de rivier La Loire en Le Loir, de plaatsen o.a.Saumur en Angers werden bezocht, waar mooie kastelen te bezichtigen zijn. Het kasteel van Angers, gebouwd op een rots, heeft maar liefst 17 massieve torens, het kasteel van Saumur ligt hoog en is bepalend voor het aangezicht van de stad. Ook zagen we het prachtige Biopark Zoo voor bedreigde diersoorten zoals, schilpadden, beren, neushoorns. Heel mooi was de opname van een brullende leeuw!
Deze mooie film van Piet, was door zijn vrouw Carla met een goede uitleg ingesproken en door de juiste muziekkeuze was dit een heel mooi geheel.

PAUZE.

Piet Heemskerk liet nu een film zien getiteld “IFTF” een prachtige film van een bloemen vakbeurs. De bloemen kwamen vanuit de gehele wereld en we zagen o.a. vele gekleurde rozen, evenals de mooiste bloemstukken die prachtig gedecoreerd waren.
Men vond dit een fantastische mooie serie van Piet met hele mooie muziekkeuze!

De laatste film van deze avond was gemaakt door Gert van Delft, met de titel “Stroomgebied van de Nied en de Saar” van 18.50 minuten. We zagen o.a. een fietstocht naar een watermolen, sluizen, vestingmuur en kazematten. De mooie natuur langs deze rivier, waar zelfs een adder op de weg je toch even deed afschrikken. Bezoek aan een aardewerkfabriek en een wolvengedragstherapie verblijf. Het stadje Saarburg met een 20 meter hoge waterval, een ritje in een stoeltjeslift voor een schitterend uitzicht bij de burcht, kortom: een heel mooi gebied om op vakantie te gaan.
Een leuke film met een mooie verhaal, ingesproken door Sophie van Delft, de vrouw van Gert. Het geheel was rustig gefilmd, leuk om naar te kijken, met een mooi stukje pianomuziek op de achtergrond.

Tineke bedankte allen voor de aanwezigheid en sloot zoals gewoonlijk af met een wel thuis en welterusten!

Verslag  van de clubavond op 6-11-2014 door Conny van Haasteren

Aanwezig 15 leden.

De avond werd geopend met een welkom door de voorzitster, Tineke had via Jan Eekhof een uitnodigingsbrief gekregen betreffende een lichtshow in Eindhoven, die voor geïnteresseerden rond zal gaan.

Kees Hogewoning had voor de pauze 2 fotoseries om te laten zien, waarvan de eerste serie van 7 minuten getiteld was “ Kom in de kas”. Hierin werden foto's getoond met opnamen van  bloemen/planten uit alle kassen die voor dit evenement geopend waren. We zagen o.a. Hortensia's, Lelie's, Gerbera's, waarvan Kees ook mooie close-ups had gefotografeerd. Ook mooie opnamen van het totale beeld van een kas, was door Kees in beeld gebracht, dit alles met muziek van Mark Knopfler op de achtergrond. Een mooie serie met prachtige beelden!

De tweede serie van Kees “Landgoed Clingendael” met een tijdsduur van 7.30 minuten liet hoofdzakelijk foto's zien van de Japanse tuin. We zagen wat overzichten van deze prachtige tuin en ook weer close-up foto's. Mooie foto's van een speciale tuin waarvan je zelfs in dit jaargetijde, mooie opnamen van kan maken. Het geheel was omlijst met Japanse muziek, wat hierbij zeker goed gekozen was. Ook weer een mooie serie van Kees met scherpe opnamen.

Er was nog tijd over voor de pauze, dus:

Nu was het de beurt aan Cock de Vries, met twee films, de eerste film van 11 minuten was gemaakt van de Harz-smalspoorbaan naar Brocken. Dit is het hoogste punt in het Harz gebergte en Cock had gefilmd in en om deze stoomtrein. Sneeuw en mist wisselden van beeld met bergen, bossen en landschappen. Een leuke film door Cock samengesteld.
Cock kreeg advies om bij het monteren te letten op de richting van de treinen en misschien een andere titel. Cock had zelf deze film met goede informatie ingesproken.

PAUZE.

De tweede film van Cock de Vries duurde ongeveer 24 minuten en was getiteld “ Roussillon”. Van hieruit zagen we verschillende uitstapjes vanuit dit mooie Zuid-Franse gebied. Mooie weg langs de rotskust, een huisje in de rotsen wat bewoond wordt door een kluizenaar, een kapel in een grot. Natuurlijk ook de Middellandse Zeekust met stranden en jachthavens, een toeristenmarkt en de leuke smalle straatjes die je in Frankrijk veel ziet.
Helaas een beetje rommelig gefilmd, vooral met het inzoomen. Cock kreeg als advies mee, om de film opnieuw te monteren en daarbij de tekst ook vloeiender in te spreken.

Hierna werden allen door de voorzitster bedankt voor de aanwezigheid en een wel thuis en welterusten.

Verslag  van de clubavond op 30-10-2014 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden.

Tineke opende deze avond met een welkom aan Teun: fijn dat je er weer bent! Tevens deelde Tineke mee, dat Reinder Strijker i.v.m. de gezondheidssituatie van zijn vrouw, niet vaak meer op de clubavond zal komen. Aan het eind van deze clubavond, wordt bekend gemaakt wie de taak van Reinder over zal nemen.

Voor de pauze werd er een film getoond van Sjoerd Zwaan met de titel “Boerderij Geertje” van ongeveer 11 minuten. Witte geiten, die door vele bezoekers werden gevoerd met een extra flesje melk. Ook waren er witte kippen en witte duiven, een contrast met de vieze varkens die er ook rond liepen. Een leuk middagje vertier van Sjoerd, zijn kinderen en kleinkinderen.
Jammer dat Sjoerd geen geluidsopnamen erbij had gemonteerd, dan zou de film beter tot zijn recht gekomen zijn dan muziek.
Sjoerd kreeg het advies mee, om bij opnamen van kinderen door de knieën te zakken voor een beter resultaat.

De tweede film van Sjoerd had hij gemaakt op de slotavond van de leden en aanwezige partners. Een leuk overzicht van deze gezellige avond, het heerlijke eten, close-ups van enkele leden en de prijsuitreiking. Ook had Sjoerd nog wat fragmenten opgenomen van de getoonde series tijdens deze avond.
Kortom: een compliment voor Sjoerd, dit is een leuke herinnering voor het archief!

PAUZE.

Voordat Wim Haazebroek zijn fotoseries van het verplaatsen van 2 molens liet zien, gaf hij een kleine toelichting. Wim zit in het bestuur van de Rijnlandse Molenstichting, waarvan 46 molens eigendom zijn en 40 hiervan nog in werking!

De eerste fotoserie van 11 minuten toonde beelden van het verplaatsen van de Meerburgermolen naar een nieuwe locatie in de Munnikkenpolder. Prachtige opnamen van het deel voor deel afbreken en het transport van de molen. Eveneens opnamen van het vervaardigen van de fundering had Wim in beeld gebracht.

Hierna de fotoserie van het verplaatsen van de Munnikkenmolen, deze serie had een tijdsduur van 8 minuten. Beide series waren erg mooi en interessant van Wim te horen wat er allemaal komt kijken voor het verplaatsen van een molen, b.v. wegafsluitingen.

Hierna deelde Tineke mee, dat Gert van Delft de taak van Reinder Strijker over zal nemen en dat de volgende clubavond Kees Hogewoning en Cock de Vries hun foto/filmseries zullen laten zien.

Verslag  van de clubavond op 16-10-2014 door Conny van Haasteren

Aanwezig 17 leden en 2 bezoekers ( zoon van Sjoerd en vriend van Koos Barnhoorn) 

De avond werd geopend door voorzitster Tineke die aan allen uitleg gaf van haar fotoserie, die voor de pauze getoond zal worden.  De titel was “Voorjaarsvakantie naar Ierland” en duur de 35 minuten. Deze reis was gemaakt met leden van de Engelse les, waar Tineke ook al een paar jaar lid van is.

Een schitterende fotoreportage van dit prachtige, maar ook veelzeggende land,wat door Tineke op de gevoelige plaat was vastgelegd. Wat fotoshots van een in Belfast gelegen landschapstuin met bijzondere “verwrongen” bomen en mooie rododendronstruiken. Kastelen en ruines, scheepswrakken en bezoek aan het hongersnoodmuseum. Heel mooi was ook het Titanichouse met wat gevonden “onderdelen” van dit imposante gezonken passagiersschip. Ook het parlementsgebouw, de Belleek roosjes van porselein, zelfs een demonstratie van dierenleed, was door Tineke goed in beeld gebracht. Heel indrukwekkend waren de opnamen in Oud Belfast, waar je goed kon zien hoe de strijd tussen de Protestanten en Katholieken hier nog steeds gaande is. De hekken voor de huizen, afgeschermd voor gevaar en de vele billboards gaven toch wel een angstig beeld........
Een prachtige serie, die men liever in twee delen had gezien..........de muziek hierbij was goed gekozen. Tineke werd geadviseerd om de kleine stukjes film die erin gemonteerd waren te laten vervallen en te proberen de muziek meer in elkaar over te laten vloeien.

PAUZE.

Tineke vroeg nog even een momentje van aandacht betreffende vrijdag 21 november. a.s. waarvan elk clublid inmiddels via een mail van Koos verdere info heeft ontvangen.

Koos Barnhoorn had twee korte films gemaakt, de eerste film “Rondje Kaag” van 10 minuten liet een vaartochtje met een sloep zien, vanuit Rijnsburg met leuke bekende plekjes, o.a. de oude Rijnsburgse molen, het Tolhuis,via de Ringvaart naar de Kaag.
Passende muziek wat met “varen” heeft te maken, goed gekozen, maakte het tot een leuk geheel. Mooi scherpe fragmenten en een stukje gefilmd tegen de zon in.

De tweede film van Koos, getiteld “Pinksteren 2014” van 15 minuten was gemaakt van een lang fiets weekend vanuit Harderwijk. Een tochtje o.a. in de omgeving van Nunspeet en het Beekhuizerzand een prachtig natuurgebied mooi om te fietsen. Een tocht naar Putten en het Veluwemeer met strand Nulde, al fiets/filmend door Koos in beeld gebracht, leuk! Nederland heeft op fietsgebied heel wat te zien zeker op en rond de Veluwe.
Deze film was ingesproken door Annie Barnhoorn en Koos had weer voor een passend muziekje hierbij gezorgd. 

Tineke sloot de avond hierna af met de mededeling dat volgende week de wedstrijd films/fotoserie van seizoen 2013/2014 beoordeeld worden.

Volgende week geen verslag van de clubavond, ik ( Conny) ben een weekje weg en hoop in de Peel een fotoserie te kunnen maken, als het weer me niet in de steek laat.......

Verslag  van de clubavond op 9-10-2014 door Conny van Haasteren

Aanwezig 18 leden.

De voorzitster opende met een hartelijk welkom en blij met de opkomst van deze avond!

Gert van Delft mocht de avond beginnen met zijn film “Vakantie in Portugal” van 36 minuten. Dit keer geen kampeervakantie maar met het vliegtuig naar het zuiden.
Vanuit Monte Gordo in de Algarve werden allerlei uitstapjes gemaakt, die door Gert leuk in beeld waren  gebracht. Een fietstocht naar Villa Royal de Santo Antonio, met de trein naar Taviro het stadje wat bekend is door de beroemde brug met de zeven bogen, het Bisschoppelijk Paleis in Faro rondom “gesierd”met sinaasappelbomen. Een bezoek in Evora aan de Capela dos Ossos, oftewel de kapel van de beenderen, overal zie je botten en schedels die in patronen aan de muur bevestigd zijn, bizar maar toch had het wel iets. Ook werd er nog een tochtje met de veerboot naar Andalusie in Spanje gevaren om aldaar nog het e.e.a. te bekijken zoals een zoutopslagplaats, vele flamingos, vissersboten die door tractors in zee geduwd werden en er ook weer werden uitgetrokken. Kenmerkend was het verschil in de schoonheid van de witte huizen in Spanje en het verval in Portugal.
Een hele leuke en mooie rustige film, met toepasselijke muziek, weinig overvloeiers en ingesproken door Sophie, de vrouw van Gert.
Een kleine kanttekening was, om de witte tekst te kaderen met een zwart randje om het beter leesbaar te maken. Kortom: een goede en overzichtelijke vakantiefilm. 

PAUZE.

De volgende vakantiefilm die nu getoond werd, was gemaakt door Jan Tijsterman, getiteld “Zweden en Finland” van 35 minuten. Het eerste gedeelte van deze  georganiseerde A.N.W.B.reis, ging allereerst naar Denemarken, waar een bezoek gebracht werd o.a. aan de Little Mermaid, het atelier van de Dola-paardjes, het Vadstena-slot, wat nu een theater is. Een schitterende tocht langs het Siljanmeer en een boottocht door Kopenhagen waarbij we de “Merman met zeven zonen” een standbeeldengroep onder water zagen! Ook niet te vergeten de wisseling van de wacht bij het kasteel Amalienborg!
Deel 1 van deze vakantiefilm, was door Jan goed in beeld gebracht, mooie scherpe opnamen, ook van de natuur (tijdens het autorijden gemaakt) een goede muziekkeuze en ingesproken door de Sara, de vrouw van Jan.
Kleine kanttekening hierbij was, dat er niet gesproken was door een microfoon, maar via de camera.

Rond 22.00 uur werd de avond afgesloten door onze voorzitster met een wel thuis en welterusten!

Verslag  van de clubavond op 2-10-2014 door Conny van Haasteren

Aanwezig 17 leden.

Allen werden door Tineke welkom geheten,zij memoreerde nog even aan de gezellige en “vruchtbare”avond van vorige week.......

Voor de pauze werd er een vakantiefilm getoond van Jan Eekhof, met een tijdsduur van 36 minuten. De titel was “ Rondreis door Toscane” , een prachtig mooie streek van Italie.  De plaatsen Manarola, Vernazza, Monterosso al Mare van de provincie La Spezia werden o.a. bezocht, met mooie baaien, stranden, smalle straatjes waar zelfs de boten “gestald” lagen. De prachtige dom van Pisa, een middeleeuwse kathedraal, met de vorm van een  vijfbeukige basiliek, gebouwd van witte steen, grijs en gekleurd marmer. De beroemde “scheve toren”  de klokkentoren van de Dom, wereld beroemd, door Jan natuurlijk ook gefilmd. Hierna werd er naar Elba gevaren waar Napoleon heeft gewoond en de originele tent van deze vroegere Franse keizer te bekijken is! De haven van Portoferraio was een plaatje en zagen we de spontaan op straat dansende mensen, heel apart! Ook nog wat mooie opnamen van de Dom van Florence, Dom van Siena en San Gimignamo, bekend om de 14 torens, maakten dit tot een mooi geheel van de film.
De muziek was naar het idee van Jan, maar werd niet door iedereen gedeeld, men vond het te druk. Jan had gekozen voor deels ingesproken door hemzelf, (te zacht vond men) en voorzien van teksten. Men vond te weinig verhaal in de film zitten, maar deze film had Jan gemaakt voor een doelgroep en dan krijg je een heel ander beeld. De heldere en scherpe beelden deed veel goed aan deze vakantiefilm.

PAUZE.

Nu een fotoserie gemaakt door Tineke,Jeanne en Conny getiteld “Dagje het Loo” van ongeveer 14 minuten. Jan Eekhof heeft hier een kort verslag van gemaakt: Erg leuke serie van 3 dames die op pad zijn geweest naar Paleis het Loo. Ontzettend mooie beelden en een leuk idee om met zijn drieën wat te ondernemen. Kwaliteit van de foto's erg goed en mooi gemonteerd met een prima geluid. Verdiend navolging!!!!
Reacties waren als volgt: Overvloeiers niet allemaal correct, mooie serie waarvan de muziek een goede keuze was en een leuk geheel.

Jan Tijsterman liet nu een film zien van 20 minuten  met de titel “ Wintersport 2014”. Kamperen in de sneeuw, behoorlijk veel sneeuw! We zagen o.a. een reddingshelikopter, een langlaufschule, prachtige sneeuwbeelden met een strakblauwe lucht, heftige sneeuwbuien en een driftig sneeuw vegende Jan. Een leuk film, ook de beelden die gefilmd waren met een mobieltje en met door Jan goed uitgekozen muziek.

Tineke sloot deze avond met de woorden: We hebben een leuke avond gehad, wens jullie allemaal wel thuis en welterusten.