Verslagen van de clubavonden RSDA

Bezoekersteller

 

Verslag van de clubavond op 21-04-2016 door Conny van Haasteren 

In de gezellige foyer door Henk en Nel van Egmond sfeervol “aangekleed”, kon iedereen vanaf half 8 zijn opwachting maken en 27 clubleden met/of hun partners hadden hier gehoor aan gegeven. De avond werd begonnen met een kop koffie/thee en hierna het eerste drankje wat aangeboden was door RSDA.
Tineke deed hierna een welkomstwoordje en had nog een verdrietige mededeling, door een ongeluk met de fiets kon Jan Eekhof deze avond er niet bij zijn. We wensen Jan veel sterkte en een spoedig herstel toe.
Daarna vond de prijsuitreiking plaats, waar altijd met spanning naar wordt uitgekeken.
De laatste themawedstrijden waren door een onafhankelijke jury beoordeeld en dat is bij vele clubleden voor herhaling vatbaar!

De prijsuitreiking werd voor de 1 minuut wedstrijd uitgereikt door Tineke.

 1. Jaap van Baarlen met de fotoserie: “ HEEMSKERK” 

 2. Jan Eekhof met de fotoserie: “WAALSDORPERVLAKTE”  

 3. Sjoerd Zwaan met de film: “ BLAUWE TRAM”

De zaalprijs was voor Conny met een oorkonde voor de fotoserie “APEN”.

Nu mocht Conny de prijzen uitreiken van de thema wedstrijd 5 minuten Tuinbouw en/of Landschappen.

 1. Tineke Roosen met de fotoserie: “ GENIETEN VAN LANDSCHAPPEN “

 2. Koos Barnhoorn met de film: “ BOLLENSTREEK, beleef het! “

 3. Jan Tijsterman met de film: “ WINTERLANDSCHAP “

De zaalprijs was voor Jan Tijsterman met een oorkonde voor de film””Winterlandschap”.

Koos Barnhoorn reikte nu de prijzen uit voor de RSDA trofee ( dia's/foto's )

 1. Piet Ravensbergen met: “ HERFSTLANDSCHAP “

 2. Tineke Roosen met: “ VAKANTIE ZUID ENGELAND “

 3. Kees Hogewoning met:  “ KEUKENHOF 2015

En de prijzen voor de RSDA trofee ( video/film )

 1. 1 Jan Tijsterman met “NIEUW ZEELAND deel 1 ”

 2. 2 Piet Heemskerk met “ MONTE CARLO”

 3. 3 Piet Heemskerk met “ DUBROVNIC “

De RSDA trofee is voor Piet Ravensbergen en de JAKO trofee voor Jan Tijsterman!

Piet Ravensbergen, Rob en Ge Elkerbout ontvingen een fles wijn voor resp. het bijhouden van de website, de tech.com. en de jurering. Conny kreeg een geschenkverpakking van Rituals voor het schrijven van de wekelijkse verslagen. Tenslotte was er nog een fles wijn voor Henk van Egmond en voor Nel van Egmond een bos bloemen voor de uitstekende verzorging van alle clubavonden, de Nieuwjaarsbijeenkomst en natuurlijk de slotavond.

In onze filmzaal werden nu de gewonnen wedstrijd films/fotoseries getoond voor alle aanwezigen en na afloop ging men naar beneden voor een gezellig samenzijn met een drankje, een borrelhapje en een zakje friet!

Rond half 11 nam Tineke nog even het woord om iedereen te danken voor de aanwezigheid en wenste allen een fijne vakantie!

Het thema voor het seizoen 2016-2017 is: Spreekwoorden en/of Gezegden!

Verslag van de clubavond op 14-04-2016 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 15 leden en Henny Kasteel.

Tineke opende de avond met een speciaal welkom voor Henny Kasteel ( jaren geleden clublid geweest), die gevraagd had of hij wat van zijn fotoseries mocht komen laten zien. Alvorens Henny kon beginnen met het vertonen hiervan, vroeg Gert van Delft nog heel even de aandacht betreffende een dagje naar Dordrecht. Als hier voldoende animo voor is zullen Gert en ik (Conny) de organisatie hiervan op ons nemen. De bedoeling is om een stadswandeling te gaan maken, waarbij volop de gelegenheid zal zijn om te fotograferen of te filmen. Ook wordt er natuurlijk tijd vrij gemaakt voor een kop koffie en een lunch. 10 clubleden hebben zich inmiddels hiervoor opgegeven en op de slotavond zullen de overige leden hier over benaderd worden.

Henny liet een vijftal korte fotoseries zien t.w. De Brassband, Cote d'Azur,  2 fotoseries van mooie gebieden in Ierland en een fotoserie van Dublin. Dit waren allemaal series rond de 2 minuten de laatste serie duurde iets langer en was gemaakt in het Italiaanse Sienna. Na het vertonen van deze fotoseries, werden er door sommige clubleden nog adviezen en tips aan Henny meegegeven.

PAUZE.

Voordat Hubert van Zuylen zijn fotoserie kon gaan vertonen, vestigde Tineke de aandacht op een mail van Hans Kruyt die ze had ontvangen betreffende een praktijkdag fotografie, kustfotografie en een natuurdag. Lees en kijk op de website van www.fotokruyt.nl

Hubert had een fotoserie gemaakt van “CUBA” en duurde ongeveer 50minuten. Honderden foto's waren hierin verwerkt en eerlijkheidshalve werd erbij verteld dat hij hiervoor hulp heeft gehad van enkele clubleden. Het was de eerste fotoserie die Hubert op een clubavond vertoonde en liet o.a. zien: beelden vanuit het vliegtuig, het ressort, de stranden, natuurlijk optredens van Cubaanse muzikanten waarbij Hubert niet onverdienstelijk aan mee deed. Een boottocht, kolibries, grote vogels (pelikanen?) en het verschil tussen arm en rijk. 2 jaar later waren Hubert en zijn vrouw weer hier en er was duidelijk verschil vanwege de heropbouw. De grotten van Bellamar werden bezocht, we zagen rijk gevulde tafels met prachtige kunstwerken van fruit en een bezoek aan Havanna voor de sigaren!
Hubert kreeg het advies om niet zulke lange series te maken, deze serie had ook in 2 delen getoond kunnen worden.
Om voor de eerste keer een fotoserie te laten zien kreeg Hubert complimenten van enkele clubleden.

Volgende week is de slotavond van dit seizoen, voor een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje.  Natuurlijk zullen ook deze avond de winnaars bekend gemaakt worden van o.a. de themawedstrijd van 5 minuten en de wedstrijd van de 1 minuut film/fotoseries. De inloop van deze avond is vanaf 19.30 uur.

Verslag van de clubavond op 7-04-2016 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 18 leden.

De avond werd geopend door Tineke met een speciaal welkom voor de juryleden t.w. Bram Kruyt en Quirin en Marjolein Calis.  Deze avond stond in het teken van de wedstrijd van de 1 minuut films/fotoseries en er waren inmiddels 14 leden die zich hiervoor ingeschreven hadden!

Voor de pauze werden de volgende films/fotoseries getoond:

1  Tineke Roosen met de fotoserie: Op zoek naar vriendjes.

2   Jan Eekhof met de fotoserie:  Waalsdorpervlakte.

3  Piet Heemskerk met de film:  De dokter.

4  Terry Broeders met de fotoserie:  Van alles wat.

5  Piet Heemskerk met de film:  Misverstand.

6  Piet Heemskerk met de film:  De buurman.

7  Gert van Delft met de film:  Bolborum.

8  Jaap van Baarlen met de film:  Heemskerk.

9  Sjoerd Zwaan met de film:  Blauwe tram.

PAUZE.

De laatste films en fotoseries die nu getoond werden waren van:

10  Koos Barnhoorn met de film: Toys for Boys.

11  Conny van Haasteren met de fotoserie:  Apen.

12  Cock de Vries met de film:  Kitesurfen.

13  Koos Barnhoorn met de film:  Heimachine.

14  Tineke Roosen met de fotoserie:  Zo vrij als een vogel.

Hierna werd zoals afgesproken de 5 minuut wedstrijdfilm van Piet Ravensbergen nog eenmaal getoond speciaal voor de jury. Op de avond van 10 maart kon men deze film vanwege een technisch probleem niet laten zien.

Volgende week donderdag is er een gastoptreden van Henny Kasteel ( een vroeger clublid ) die voor de pauze enkele films zal laten zien. Na de pauze kunnen we kijken naar een film van Hubert van Zuylen.

Verslag van de clubavond op 31-03-2016 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 14 leden en Addy Heemskerk.

Na een welkom van Tineke vestigde ze de aandacht op de avond van de wedstrijd van de 1 minuut films. Bedroevend weinig aanmeldingen waren er hiervoor ingeschreven en hierdoor ontstond er een korte discussie. Men vind 1 minuut te kort, of moeilijk een thema te bedenken, geen tijd.......enz.enz. Vijf clubleden hadden zich hiervoor aangemeld, waarvan 1 Clublid met 3 korte films. Uiteindelijk hebben nog enkele clubleden toegezegd dat zij zich zouden inzetten om toch nog iets te maken. N.b. vorig jaar waren er 29! aanmeldingen......
Ook werd de aandacht nog even gevestigd op de laatste avond, het formulier was nog niet door iedereen ingevuld en enkele leden zullen hiervoor nog telefonisch benaderd worden.
Na deze mededelingen gaf Tineke het woord aan Kees Hogewoning die deze avond het e.e.a. zou uitleggen/vertellen betreffende het werken met het Adobe Lightroom 6 programma.

Voor de pauze vertelde Kees dat hij altijd fotografeert in RAW en daarna de foto's dus bewerkt met dit programma. In JPG kan dit ook maar in RAW zijn er meer mogelijkheden.

PAUZE.

Hierna liet Kees wat voorbeelden zien van de bewerkte foto's.

Als eerste hoe de belichting is gedaan bij deze foto's, ten tweede hoe de perspectiefcorrectie met upright en lenscorrectie in zijn werk gaat.

Hierna liet Kees de fotoserie zien van het Bloemencorso 2015, in RAW gefotografeerd en daarna bewerkt met het Adobe Lightroom 6 programma. De kleuren komen hierdoor goed tot zijn recht en door de vele mogelijkheden die er zijn van dit programma, is het een hele mooie serie geworden.

 a.s. Donderdagavond de themawedstrijd van de 1 minuut film/fotoseries! Komt allen, de jury van de 5 minuut wedstrijd zal ook deze avond weer “act de préséance" geven.

Verslag van de clubavond op 17-03-2016 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 18 leden.

Tineke opende de avond en deelde mee, dat Piet Ravensbergen als eerste zijn wedstrijdserie “Herfstlandschap” van 5 minuten zou laten zien. Vorige week waren er problemen met de usb stick wat nu verholpen was.
Alle clubleden vonden het een schitterend mooie fotoserie met prachtige muziek.
Op donderdagavond 7 april zal tijdens de 1 minuut wedstrijd deze serie nog eenmaal getoond worden voor het juryrapport. 

Piet Heemskerk liet nu een filmserie zien van 2 Kerstverhalen, als eerste “ SCROOGE” van 9 minuten het bekende verhaal van Charles Dickens, geheel gemaakt van zandsculpturen.
Een hele mooie film met mooie muziek en waarbij het verhaal ingesproken was door Addy.

De tweede film van deze serie was het “KERSTVERHAAL” ook vervaardigd in zand, met op de achtergrond het mooie Ave Maria, gespeeld door een vioolorkest.
Heel mooi om dit kerstverhaal op deze manier in beeld te brengen.

Hierna werden enkele films uit de jaren eind 1990 getoond van het toenmalige B TEAM, die bestond uit 8 leden van de RSDA. Allereerst het verhaal van “De Paraplu”, een leuk bedacht verhaal van een bijdehand mannetje die op slinkse een paraplu verkoopt zgn. om een taxi te betalen, maar het geld liever besteed aan een borreltje in de kroeg!

De tweede film as getiteld “Winnen of Verliezen”, een voetbalwedstrijd tussen senioren en verstandelijk gehandicapten. De uitslag van 9-4 deed er eigenlijk toe het ging meer om se sportiviteit.

De laatste film “Milieu” waarvan het eerste stukje film geprojecteerd was in een wereldbol. Hierna zagen we: schepen, vliegtuigen, auto's, locomotieven, het rookgedrag van de mens, de hoogovens....afijn alles wat maar mee “werkt” aan milieuvervuiling. Knap gedaan!

PAUZE. 

Sjoerd Zwaan liet nu de film zien van: “  INTRATUIN KERSTSHOW”, een grootse Kerstdorpjesshow van honderden vierkanten meters. Liefhebbers van het thuis vervaardigen van deze dorpjes tijden de Kerst, konden hier hun hart ophalen.
Leuk bedacht van Sjoerd om hier een filmpje van ongeveer 10 minuten te maken van dit overzicht. Sjoerd had in zijn enthousiasme iets teveel van o.a. kabelbaantjes en het wintersportgebeuren in beeld gebracht vond men. De film zou nog leuker geweest zijn, als er meer een totaaloverzicht van deze show in beeld was gebracht.

De tweede film van ongeveer 20 minuten had Sjoerd de titel gegeven “ OPENING VAN DE HAL”. En tevens de verjaardag van een oudere broer van Sjoerd. Een leuke familiefilm waarin de festiviteiten in beeld werden gebracht. Een goochelshow, het optreden van “Andre Hazes”, de haringkar waarbij we vakkundig schoonmaken van de haring konden zien. Hilarisch was te zien hoe jong maar ook oud zich vermaakten in de zweefmolen.
Kortom een vermakelijke feestelijke familiefilm, die voor het vertonen tijdens de clubavond iets ingekort had mogen worden.

Verslag van de clubavond op 10-03-2016  door Tineke Roosen.

De avond van de  5 minuten wedstrijd was aangebroken.

Met 16 ingestuurde filmpjes,bleek er voldoende belangstelling voor het onderwerp:                                                                                            

 'Tuinbouw en/of Landschappen'.

Om precies kwart over acht werd de avond geopend.
Er was voor de eerste keer een externe  jury uitgenodigd n.l.
                         Bram Kruyt, Quirin en Marjolein Calis.
* Bram heeft een jarenlange ervaring als fotograaf met parate kennis over fotografie
* Quirin heeft veel succes in de film-en televisiebranche als cameraman en technicus.
* Marjolein is onmisbaar als producer bij 'Bos Bros Films' in Amsterdam.

Na elke vertoning gaven de juryleden beurtelings een helder advies, waarmee men in het vervolg tot nóg betere resultaten zou kunnen komen.
Deze kundige opmerkingen werden door iedereen op prijs gesteld, ook al liep de avond wat langer uit dan normaal:
'We zijn hier om wat te leren' was een veelgehoorde uitspraak!
Tot slot werd de jury en verder iedereen bedankt voor zijn inzet.

                          Het was een zeer geslaagde avond!

Voor de uitslag moeten we nog even geduld hebben.
Pas op de slotavond van 21 april, zal het een en ander duidelijk worden.

 

Resterend verslag van deze avond door Conny van Haasteren.

Helaas was ik deze avond verhinderd door een vervelende keelontsteking. Maar Koos heeft mij de deelnamelijst toegestuurd. De volgende wedstrijdfilms/fotoseries werden getoond:

      1.   Ge Elkerbout met de film: “ NATUUR IN DE VULKAANEIFEL ”.

2.      Piet Heemskerk met de film: “ LANDSCHAPPEN 1 ”.

3.      Gert van Delft met de film: “ HERFST ”.

4.      Piet Heemskerk met de film: “ LANDSCHAPPEN 2 ”.

5.      Jan Eekhof met de fotoserie: “ DUINLANDSCHAP ”.

6.      Piet Ravensbergen met de fotoserie: “ HERFSTLANDSCHAP ”.

7.      Terry Broeders met de fotoserie: “ VAN ALLES WAT “.

8.      Gert van Delft met de film: “ELSTWOUD “.

9.      Sjoerd Zwaan met de film: “ FRANKRIJK LANDSCHAP “.

10.   Koos Barnhoorn met de film: “ BOLLENSTREEK, BELEEF HET! “.

11.  Cock de Vries met de film: “ NATUURLIJK WIT “.

12.  Conny van Haasteren met de fotoserie: “ NATUURGEBIED “.

13.  Jan Tijsterman met de film: “ WINTERLANDSCHAP “.

14.  Gert van Delft met de film: “ DUIVENVOORDE “.

15.  Tineke Roosen met de fotoserie: “ GENIETEN VAN LANDSCHAPPEN “. 

Rest mij nog te vermelden dat Cock de Vries eveneens afwezig was door ziekte en Piet Ravensbergen was naar de wintersport. Bovendien was het erg jammer voor alle moeite voor het maken van de fotoserie van Piet: de serie kon helaas niet getoond worden, er was iets mis met de usb-stick.

Verslag van de clubavond op 3-03-2016 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 15 leden.

Tineke opende de avond met enkele mededelingen: na de pauze zal er een intekenlijst doorgegeven worden voor de 5 minuten wedstrijd. De namen van de onafhankelijke juryleden werden doorgegeven en ook dat de slotavond is verplaatst naar donderdagavond 21 April. Hans Kruyt is verhinderd om op donderdagavond 14 April te komen voor de instructie-avond, hij heeft aangeboden om hiervoor in de plaats een keer op zaterdagochtend met belangstellende leden een foto/film wandeltocht door Leiden te maken.

De eerste fotoserie deze avond was van mezelf en getiteld “DAFMUSEUM”. In deze 7 minuten durende serie werd een overzicht getoond van dit museum. 
Na het bekijken hiervan, vond men de overvloeiers 1 sec. te kort en de foto's waarop teksten in beeld te zien waren moesten ook langer in beeld zijn. Met beide opmerkingen was ik het helemaal eens.

Tineke liet nu een fotoserie zien van “WEEKEND LONDEN” met een tijdsduur van 9 minuten. De eerste foto's die getoond werden waren prachtige opname van de vliegtuigmotoren hoog in de lucht, heel apart. Hierna kregen we foto's te zien van o.a. een wandeling in de paleistuin van Buckingham Palace en het paleis zelf met natuurlijk de wisseling van de wacht. In Londen City had Tineke o.a. Downingstreet 10, de Tower Bridge, Trafalgar Square en een enorme glazen wolkenkrabber in beeld gebracht. Een hele mooie serie met toepasselijke muziek, gedeeltelijk ingesproken en soms voorzien van tekst.
Tineke kreeg van sommige leden nog enkele adviezen betreffende het inspreken en haar muziekkeuze.

De tweede fotoserie “BLOEMEN-CARROUSSEL” van 11.35 minuten toonde een keur van macro-opnamen van vele soorten bloemen. Vooral de opnamen van het “hart” van de bloem waren erg mooi.
Sommige leden vonden de muziek te overheersend, maar het was een eigen keuze van Tineke om met deze muziek de serie te ondersteunen. Tineke kreeg van Kees enkele adviezen betreffende het monteren van de muziek.

PAUZE.

Gert van Delft liet nu de film “LENTEWANDELING CLINGENDAEL” van 13.01 minuten zien. Vele rododendrons al in bloei of in de knop in vele kleuren, het ontluikende groen van de bomen en struiken gaven een overzicht van dit mooie landgoed, met op de achtergrond mooie pianomuziek. Helaas waren de beelden flets/overbelicht, oorzaak onbekend voor Gert. Behulpzame clubleden zullen naar de instellingen van Gerts camera kijken.

Echter de kleuren van de tweede film van Gert “MIDDEN LIMBURG” waren prima. Deze film was gemaakt tijdens een fietsvakantie in het mooie Limburgse Leudal. Verschillende molens werden er onderweg bezocht, o.a. de St.Elisabethmolen in Haelen en de St.Ursulamolen in Nunhem. Het mooie witte stadje Thorn werd ook met een bezoekje vereerd evenals de stad Roermond. Fietsen door het mooie Limburgse landschap is een lust voor het oog! Met op de achtergrond heel toepasselijk de Limburgse muziek, maakte deze film tot een mooi geheel.

Volgende week donderdagavond de 5 minuten wedstrijd met het thema:
Verslag van de clubavond op 25-02-2016 door Dick Schoneveld

Hartelijk welkom geheten door onze voorzitter Tineke met 15 aanwezige leden.

Helaas is Conny te ziek om aanwezig te zijn en verslag te maken.

Vanavond voor de pauze 3 fotoseries van Kees van Delft.

De eerste getiteld: Lente in de Bollenstreek. Wij zagen afwisselend, allerlei soorten en kleuren en groeistadia van de tulpen, narcissen en hyacinten. Scherpe beelden, close-ups en vergezichten met oog voor details trokken aan ons voorbij gedurende 7 minuten.
Passende muziek van Franz Schubert  onderstreepte de kwaliteit van deze serie.

Ochtendstond, de titel van de volgende serie. Vroeg opgestaan om in de morgen de dauw op het land, spinnenwebben, nel in de weilanden te fotograferen. Een mooie serie met opnames uit deze omgeving, rondom huis te Warmond met omliggende bospercelen en ook vele paddenstoelen.
Alles vergezeld met passende muziek van Arnd Stein, een favoriet van Kees.

Als afsluiting gingen we naar Kreta. Eind mei, begin juni bloeien volop op de ruige rotsen prachtige bloemen. Bezoek aan Chania, een wandeltocht door de Inbros kloof met prachtige beelden, maar ook terrasjes rondom de haven met vissersbootjes, inhammen en stranden. In de vakantie een keer om 6 uur opgestaan voor een prachtige zonsopgang. Deze ongeveer 10 minuten durende serie met vrolijke muziek van Mikis Theodorakis boeide iedere aanwezige.

Pauze.

Na de pauze een 3 tal films van Piet Heemskerk. Varend op een cruise schip meerde echtpaar Heemskerk met vrienden aan in de haven van Split, Kroatië. Beelden van deze indrukwekkende, oude stad met duidelijke informatie ingesproken door de heldere stem van zijn vrouw Addy . Buiten de stad maakte het gezelschap een rit om terug te keren naar het altijd indrukwekkend grote cruise schip in de haven.  

In de tweede film voer het schip de haven van Monte Carlo binnen. Een baai vol met dure jachten en in de straten van Monte Carlo was juist de training van de Formule 1 wagens. Door de bochtige straten langs de haven scheurde de raceauto’s met donderend geraas voorbij. Veel hoogte verschil in de smalle straatjes. Met militaire precisie aanschouwden we de wisseling van de wacht bij het paleis. Door vroegere ervaring had Piet een prachtige opnameplaats gevonden, waaruit hij dit ceremonieel duidelijk hoorbaar en volledig prachtig in beeld bracht. Opnames van de beroemde kathedraal, de geliefde botanische tuinen van prinses Gracia, afgesloten met een schitterend avondzicht met de vele lichtjes vanaf het cruise schip.  

Dubrofnik, was de titel van de derde serie. Binnenvarend in deze eeuwenoude havenstad. Beelden van de oude muren, oude fonteinen en met de kabelbaan naar boven voor het uitzicht. Geplaveide straten in het autovrije centrum. Weer uitvarend bij avond lijkt de wereld wel een sprookje langs de sfeervolle haven met de passage van een ander cruise schip.

Onze complimenten voor deze informatieve, helder ingesproken en prachtig in beeld gebrachte films met wisselend live muziek en geluid, aangevuld met passende muziek.

Verslag van de clubavond op 18-02-2016 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 12 leden.

Door familieomstandigheden was Tineke deze avond niet aanwezig, daarom opende Koos. Hij gaf meteen het woord aan Terry, die een fotoserie van 24 minuten had gemaakt. De titel was “KASTELEN” verrassend hoeveel kastelen en buitenplaatsen er eigenlijk hier in de omgeving te zien zijn.  Terry had foto's gemaakt van de “gebouwen” en tuinen er omheen. Kasteel Endegeest en Oud Poelgeest in Oegstgeest, Huys te Warmont in Warmond, kasteel Duivenvoorde in Voorschoten, kasteel Keukenhof en 't Huys Dever in Lisse en slot Teylingen in Sassenheim. Het iets verder gelegen landhuis/buitenplaats Elstwout in Overveen, de ruïne van Brederode bij Santpoort en de parken en tuinen van kasteel de Haar bij Haarzuilens, dit alles door Terry gefotografeerd. Echter er was EEN kasteel, Rothy genaamd, waar niemand van had gehoord. Het betrof een leuk geintje wat Terry ertussen gezet had, een houten kasteel gemaakt door kleinzoons, recent gebouwd EN gesloopt in 2016! Leuk gedaan en had dus ook de lachers op de hand.
Van Terry behoefde deze serie niet gejureerd te worden, echter wel graag meningen/adviezen.
Men vond het idee van de kastelen leuk, foto's waren scherp en helder en leuke muziek. Bewuste keuze van Terry was, dat er geen publiek op de foto's te zien zou zijn.

Er was nog wat tijd over voor de pauze, dus liet Koos nog 2 korte films uit de 5 minuten wedstrijd zien van 2012. Eilanden in de Zuiderzee was een film van Piet Ravensbergen en Zeegezichten van Gert van Delft.

PAUZE.

De film van Koos Barnhoorn was getiteld “ HOGE HEXEL” in Overijssel en duurde 34 minuten. Vanuit dit vakantiepark te Wierden werden weer vele leuke fietstochten gereden door deze prachtige provincie. Fietsen langs de Regge waar je o.a. langs de weg nogal eens een verkoopkraampje tegenkomt, de grote “sigaren” aan de slootkant, prachtig gelegen fietspaden en mooie natuurgebieden zijn er genoeg, er is voor elke dag weer een nieuwe route uitgestippeld. Het bezichtigingen van o.a. het klompen en zompenmuseum en  de oudheidkamer Buisjan in Enter, de vlooienmarkt in Enschede, de dagmarkt in Almelo en een koikarpervijver, dit alles was zeker de moeite van het afstappen waard.
Een leuke vakantiefilm van Koos met een gezellig muziekje op de achtergrond en door Annie, rustig en duidelijk, met veel informatie ingesproken.

Volgende week  Kees van Delft voor de pauze met enkele fotoseries en na de pauze zal Piet Heemskerk een drietal films laten zien.

Verslag van de clubavond op 11-02-2016 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 17 leden.

Na een kort woord van welkom door Tineke, zou Ge Elkerbout deze avond enkele korte films laten zien.
Allereerst een film van 7 minuten. “ IJMUIDEN” en was gemaakt in de haven en een rondvaart met de Koningin Emma door de bedrijvige havens en langs de Noordzeekust.
Een leuke film met muziek van James Last en ingesproken door Rie Elkerbout.

“ Welkom terug Ge “ werd er door enkele leden gezegd (met een knipoog) en er werden wat nuttige tips besproken betreffende het gebruik van de nieuwe filmcamera.
Een leuke film met scherpe beelden!

Hierna heeft Ge een aantal korte films uit de jaren 90 laten zien, gemaakt door het D-team, bestaande uit: Jan Tijsterman, Jan Turk, Kees Hogewoning, Cas Paauw en Ge Elkerbout.
Getoond werden: RECLAME, BAKT ER WAT VAN, DE BESTELLING en CAMOUFLAGE, bekend bij sommige aanwezige clubleden. Dit bracht toch wel weer wat ideetjes voor het nieuwe seizoen naar voren........

PAUZE.

De volgende 22 minuten durende film was gemaakt door Jaap van Baarlen “KIPPEN EN KUIKENLOOP 2015”. voor deze loop “Samen lopen tegen kanker” op 13-6-2015, hadden zich 6000 deelnemers aangemeld uit binnen en buitenland. Al 11 jaar wordt dit evenement gehouden, waarvan de opbrengst bestemd is voor het KWF en KIKA. Alleen al voor al het lekkers wat je onderweg wordt aangeboden, zou je mee lopen! We zagen o.a. krentenbollen, bananen, appels, kipwings, kippensoep, haring en kibbeling. De loop was pittig dit keer, er waaide een stevige wind en dat viel de lopers op het strand zwaar. Bij de finish ontvingen alle deelnemers een roos en een boeket bloemen van de trotse familieleden die langs de weg dit spektakel hadden bekeken en de lopers aangemoedigd hadden. De opbrengst was 255.000 euro, waarvan 165.000 euro bestemd was voor het KWF en 90.000 euro voor KIKA.
Jaap heeft deze loop gefilmd “uit de hand” en zonder draaiboek.

Tot slot liet Jaap nog 2 korte films zien van 6 en 2 minuten met de titel “ WIJSHEID EN CONFLICTSITUATIES”. Hij wilde graag weten wat de clubleden van gefilmde resultaat vonden, moeilijk te zeggen, niet alle meningen zijn hetzelfde en het blijft toch je persoonlijke “smaak” die de voorkeur geniet.

Verslag van de clubavond op 4-02-2016 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 14 leden.

Tineke opende de avond en deelde mee, dat Jeanne telefonisch contact heeft gehad met Teun. Hij heeft een operatie ondergaan en geeft groeten door voor alle clubleden.
Tineke vestigde ook nog even de aandacht op de 5 minuut wedstrijd voor donderdag 10 Maart en dat er te weinig  films/fotoseries “ingeleverd” worden voor clubavonden.........

Koos Barnhoorn liet nu de film “ Canadese Begraafplaats” op de Holterberg zien met een tijdsduur van 12 minuten. Het eerste gedeelte van de film had Koos gefilmd tijdens het kijken naar een documentaire van deze begraafplaats, waarin veel informatie werd ondertiteld. Hierna werd een bezoek gebracht aan deze begraafplaats, waarbij Annie Barnhoorn nog wat andere informatie heeft ingesproken. Passende muziek had Koos bij deze indrukwekkende film gemonteerd.
Sommige clubleden hadden wat moeite om deze film te beoordelen.

De 2e film van Koos duurde 16 minuten en was gemaakt tijdens “PINKSTEREN 2015”. Een fietsweekend in de mooie natuur van Drenthe, waar Koos, zijn vrouw en vrienden heel wat kilometertjes hebben afgelegd. Vanuit Spier werden er o.a. fietstochten gemaakt naar Beilen en het Dwingelderveld.  Mooie fietspaden, omgeving en de rust van dit gebied werden goed in beeld gebracht. Tijdens de fietstocht nog een kort bezoekje aan een Oorlogsmonument bezocht, evenals de grote radiotelescoop in Dwingelo. Met de muziek van o.a. Arnd Stein en de ingesproken tekst van Annie, maakte deze film tot een mooi geheel.
Jammer dat Rein er niet was, die zou hier van genoten hebben. Jaap deelde mee, dat Rein Longontsteking heeft....beterschap Rein!

PAUZE

Er was/waren geen films/fotoseries ingeleverd voor na de pauze, dus konden we naar een 50 minuten durende dvd kijken over de Blauwe tram, die door Piet Heemskerk was meegenomen. We zagen deel 1 van deze film van het NZH net getiteld “van Volendam tot Leiden”. Er waren unieke opnamen te zien uit de begin jaren 20 van de smalspoorlijn van Amsterdam naar Zandvoort. De doortocht van een stoomtram door de hoofdstraat van Monnickendam was leuk om te zien. De beelden waren origineel van Polygoon met bijbehorend commentaar. Een uniek stukje film!

Verslag van de clubavond op 28-01-2016 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 14 leden.

Tineke opende de avond met een welkom aan Bram Kruyt ( de vader van Hans ) die deze avond te gast was.

Voordat Bram een onderwaterfilm zou laten zien, vertelde hij over het “ontstaan” van zijn grote hobby het duiken, maar hoofdzakelijk om op behoorlijke diepte prachtige films van de wereld diep in de zee te maken. Bram liet het onderwaterhuis voor zijn filmcamera zien met de verwisselbare lenzen, de dieptemeter, en accessoires die je allemaal nodig hebt bij  duikapparatuur. Hij vertelde over zijn ervaringen bij de allereerste duik en voor welke “verrassingen” je kan komen te staan. Inmiddels kan je na 35 jaar Bram wel een ervaren duiker noemen en na zijn enthousiaste verhalen, werd de eerste film getoond. Met de duikvereniging “Het Onderwaterbos” werd er gedoken bij Marsa Alam, een plaats in het zuiden van Egypte aan de Rode Zee. Een bijzondere film met prachtige tropische vissen, enorme schildpadden, koralen en ook dolfijnen. Fantastisch!!!!

Na een korte pauze werd er weer een mooie onderwaterfilm getoond en nu bij Sulawesi, een eiland van de Indonesische archipel.  Ook hier weer de mooiste vissen, schorpioenen en Barracuda's die in een grote “school” voorbij zwommen. Erg indrukwekkend allemaal, het was alsof we een groot aquarium aan het bekijken waren.

Het duiken is wel een sport wat niet zonder gevaar is, daar zijn alle geoefende duikers zich terdege van bewust, daarom houdt men diep in de zee elkaar wel goed in de gaten!

Het was een inspirerende en leuke avond, met dank aan Bram Kruyt!!!!

Verslag van de clubavond op 21-01-2016 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 11 leden

Nadat Tineke deze avond had geopend, konden we meteen kijken naar de eerste film van Gert van Delft getiteld “REISJE LANGS DE RIJN” van 16.21 minuten. Niet de boot maar met de auto werd een mooie toer gereden naar o.a. St.Goar. hier werd Schloss Rheinfels uitvoerig bezocht. Het grootste kasteel aan de Rijn een enorme ruïne met een labyrint van tunnels en loopgraven die bezocht kunnen worden. De burcht Pfalzgrafenstein, gelegen op een eilandje in de Rijn, zeker de moeite waard om te bezichtigen. De schilderachtige stad Bacharach, omsloten door stadsmuren met kantelen en torens en niet te vergeten de Lorelei een 132 m.hoge rots die beklommen kan worden voor een fantastisch uitzicht.
Deze film was ingesproken door Sophie van Delft en Gert had hierbij heel toepasselijk, Duitse muziek gemonteerd. Een leuke vakantiefilm die door Gert geheel is gefilmd zonder statief!

De tweede film van Gert “ BEEKSE BERGEN” van 21.35 minuten is een groot wildpark gelegen in Noord Brabant. Gert was hier een weekend en heeft d.m.v. deze film laten zien, wat dit safaripark te bieden heeft. Prachtige roofdieren in het wild die je goed bekijken kan als je hier met de auto doorheen rijdt. Er waren ook veel jonge dieren te zien, een lust voor het oog. Tekst hierbij was eigenlijk overbodig vond Gert, rustige pianomuziek op de achtergrond( niet door iedereen gewaardeerd, maar dit is een persoonlijke keuze) een leuke film om naar te kijken.

PAUZE.

Piet Heemskerk liet nu 3 korte films zien, te beginnen met Palermo van ongeveer 8 minuten. Dit is de hoofdstad van Sicilië, met leuke straatjes, mooie architectuur, de prachtige kathedraal en Rosaliakapel, heel indrukwekkend.
Een mooie film met rustige muziek en ingesproken door Addy Heemskerk.

De tweede film”Kefalonia” is een havenplaats in Griekenland en duurde  ongeveer 7 minuten. Hier zagen we o.a. de hier altijd zwemmende zeeschildpad, de markt met vis en fruit, liggend in de brandende zon, de Drapanosbrug met de Obelisk en een mooie orthodoxekerk werden hier bezocht. Deze film was ook door Addy ingesproken met een goede uitleg en Piet had ook hier mooie muziek erbij gemonteerd.

De laatste film van ongeveer 6 minuten was gemaakt in “KORCULA”, gelegen voor de kust van Kroatië. De  mooie gotische St.Pieterskerk werd bezocht evenals de St Marcus kathedraal. Het Armeripaleis niet te vergeten en het huis van Marco Polo en het sfeervolle slot van deze film met de ondergaande zon.
Addy had deze film ingesproken met veel informatie en ook hierbij weer mooie muziek.

Verslag van de clubavond op 14-01-2016 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 16 leden.

Na allen welkom geheten te hebben, las Tineke een schrijven voor betreffende de jurering van de komende themawedstrijd van 5 minuten en de wedstrijd van de 1 ninuut film's/fotoseries. Deze brief wordt of is inmiddels via de mail naar alle leden verzonden.

Piet Heemskerk was geveld door de griep ( beterschap Piet ) daarom zal Jan Eekhof enkele films na de pauze laten zien.

Voor de pauze toonde Jan Tijsterman zijn 3e film van 20 minuten over de reis naar “Nieuw Zeeland” en dit keer het laatste gedeelte van Wanaka naar Christchurch. Wanaka, een prachtig stadje gelegen aan een meer, de Mirror Lakes, adembenemend mooie spiegel meren, het 8e wereldwonder Milford Sound, de Mitre Peak, een enorme rotspiek van 169 m.hoog en de Lady Bowen Falls. een prachtige waterval. Weer verder naar Dunedin, dit is een prachtig plaatsje met de imposante St.Pauls Cathedral, hierna het zicht op een pinquin broedplaats, de Boulders van Moeraki met de enorme grote ronde stenen, de Clay Cliffs en het wondermooie Lake Tekapo. Tot slot richting Christchurch, de stad die in 2011 zo zwaar getroffen is door een aardbeving en nu ( in 2013 toen Jan deze film aan het maken was ) hard bezig aan de wederopbouw.
Jan had voor deze film verschillende mooie muziekwerken uitgezocht en Sara had de film ingesproken. Een mooi slot van deze Nieuw Zeelandse film, die Jan op 3 verschillende clubavonden heeft laten zien.

PAUZE. 

Zoals hierboven beschreven liet Jan Eekhof nu enkele films zien i.p.v.Piet Heemskerk, te beginnen met een film van 16 minuten getiteld “Rijnsburg in Beeld”. Deze film was in 2004 door enkele leden van RSDA gefilmd, terwijl weer andere leden het monteren op zich hadden genomen. Er werd iets verteld over de geschiedenis van de Laurentiuskerk, met enkele shots van deze mooie kerk. Eveneens iets over de geschiedenis van o.a. het oude Regthuys en het Spinozahuis. Niet te vergeten de bloemenveiling Flora, die een grote plaats inneemt van dit dorp, waar veel tuinbouwbedrijven met enorme kassen gevestigd zijn. Bovendien heeft het bedrijf van  Heemskerk verpakte groenten zich hier ook gevestigd en is steeds meer uitgebreid. Bekende sporters die hier gewoond hebben: Jan Siemerink de tennisser, de dames Grimbergen die niet onverdienstelijk konden schaatsen en niet te vergeten Rijnsburgse Boys! De Rijnsburgse paardenmarkt, de feestweek, het kindercorso voorafgaand aan de jaarlijks terugkerende bloemencorso, mag ook niet vergeten worden. Tot slot nog winkelcentrum “ de Hoftuin” waar helaas enkele winkels dit winkelgebied hebben verlaten.

Kortom: Rijnsburg is een dorp om trots op te zijn!

Tot slot liet Jan nog een korte film zien van 6 minuten. gemaakt tijdens een vakantiebezoek aan “FLORENCE”, de bakermat van de renaissance en een culturele stad met een mooie architectuur.

Verslag van de Nieuwjaarsreceptie op 7-1-2016 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 27 personen ( Leden/Partners )

In een door Henk en Nel van Egmond sfeervol versierde foyer, werden allen door Tineke persoonlijk welkom geheten.
Na de koffie/thee nam Tineke even het woord en blikte terug op een geslaagd seizoen 2014/2015. Leuke films en fotoseries waren er getoond, Kees Hogewoning heeft een avond besteed aan de uitleg van P.T.E 8, er waren veel inzendingen voor de themawedstrijd van 5 minuten evenals de 1minuut wedstrijd en het “experiment” van Sjoerd voor het leveren van ruw materiaal, waarbij sommige leden een eigen versie aan hadden gegeven.
Ook is Hans Kruyt weer voor een instructieavond geweest en had zoals altijd weer iets te vertellen over de nieuwste “snufjes”betreffende film en fotocamera's. 
Hierna bracht Tineke een toast uit op een weer gezellig en leerzaam seizoen 2015/2016.
Ook werd even stil gestaan bij het overlijden van Nick van Nieuwkoop, de oprichter van RSDA, ruim 25 jaar voorzitter geweest en helaas na een ziekbed overleden op dinsdag 13 Oktober.
Uit eerbetoon werd er boven in de filmzaal gekeken naar een film van de huldiging van Nic en de feestavond van het 25 jarig bestaan van de RSDA.

Hierna werden er beneden in de foyer nog een hapje en een drankje geserveerd en rond 23.00 uur was er een eind gekomen aan dit gezellige samenzijn.

Donderdagavond 14 Jan. zal er voor de pauze film van Nieuw Zeeland getoond worden door Jan Tijsterman en na de pauze zal Piet Heemskerk 3 korte films laten zien over Palermo, Kafalonia en Korkulo.

Verslag van de clubavond op 17-12-2015 door Dick Schoneveld 

Op deze laatste clubavond van 2015 waren 14 leden aanwezig.

Na het welkom vertoonde Jan Tijsterman deel 2 van zijn reis door Nieuw Zeeland, deze keer van het noord eiland naar het zuid eiland van dit prachtige land. Bij de montage kreeg Jan hulp van Gert van Delft om deze bijna half uur durende film zonder haperingen te vertonen. In de Tasman Baai zagen we dolfijnen opduiken naast de boot, de overtocht van Wellington naar Picton, de pannenkoek- rotsen, uitbundig bloeiende gele bremstruiken. Wat een prachtige natuur afwisselend bergen met sneeuw en dalen met schapen, meren en soms donkere luchten en de vele rotsformaties langs de stranden.
Na afloop een technische discussie, maar van de film had iedereen genoten.

Pauze.

Cock de Vries stalde in 2014 zijn caravan langs de rivieren de Nied en Saar in grensgebied van Duitsland en Frankrijk. Al fietsend langs de steden  Saar-Louis en Saarburg. Opnames van eerst huilende wolven, later door een Nederlandse moedige jonge dame gevoed. Leuke doorkijkjes, het molenmuseum,  met de stoeltjeslift de Wasberg op en dit alles duidelijk ingesproken door Cock. Een fraai gebied om je vakantie door te brengen en een pilsje te drinken.

In het voorjaar van 2015 kwam Cock ’s morgens al fietsend langs kasteel Amerongen. Tijdens een 6 minuten durende fotoserie werden we verrast met beelden van bloeiende rododendrons, azalea’s, stambeelden vanuit de tuinen rondom het kasteel. Ook in het kasteel is genoeg te zien, getuige de duidelijke foto’s met uitleg door de fotograaf. Een leerzame, boeiende avond, waarvan wij ook in 2016 mogen genieten.

Tot slot wenst onze voorzitter Tineke ons fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling en tot ziens in januari 2016.

Verslag van de clubavond op 10-12-2015 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 17 leden.

Tineke opende de avond zonder mededelingen dus er kon meteen begonnen worden met haar fotoserie “BUSREIS NAAR ZUID ENGELAND” van 27 minuten. Deze reis was van Sussex naar Hampshire en Oxfordshire in 8 dagen met leden van de Engelse cursus. Vanuit Calais werd er naar Dover gevaren en met de bus gereden naar het hotel. Bezocht werd o.a. landgoed Stelden in Sussex waar mooie borduurwerken, keramiek en de beroemde Morris tapijten te bewonderen waren. Het prachtige Sheffield park, de mooie Chichester Cathedral uit de 11e eeuw en een 17e eeuwse Herenhuis. In de bekende badplaats Brighton werden de mooie Boulevard, de vernieuwde Pier,  Victoriaanse gebouwen en het Oosterse Royal Paviljoen bekeken. Een vermoeiende maar prachtige wandeling in de “droge vallei “van The devil's Dyke van 1 mijl wat volgens Tineke een enorme belevenis was. Vervolgens ging de reis weer verder en werd het landgoed Polesden Lacey bezocht en het landhuis Clandon, wat beroemd is door de prachtige Marmeren Hall. De volgende stad die bezocht werd was Oxford, een studentenstad met historische gebouwen en omgeven door glooiende heuvels. Een bezoek aan Blenheim Palace, een prachtig paleis in Italiaanse Baroksteil en geplaatst door UNESCO op de Werelderfgoeldijst, Tot slot werd het fotogenieke dorpje Dorchester-on-Thames bezocht om de abdij te bekijken en een Landhuis, gebouwd op een heuvel. Tineke had bij deze verschillende muziekwerken gemonteerd en voor de eerste keer ingesproken, voor toegevoegde waarde van het geheel.
Enkele goede adviezen van sommige leden werden door haar ter harte genomen. Een hele mooie fotoserie.

PAUZE.

Kees Hogewoning liet nu de fotoserie “KEUKENHOF “zien van 16 minuten gefotografeerd met verschillende lenzen voor het mooiste resultaat. In verschillende paviljoens waren o.a. een tulpen, narcissen en orchideeënshow door Kees in beeld gebracht en we zagen dat de bekende Rob Verlinden ook op de Keukenhof aanwezig om goedbedoelde tuinadviezen aan geïnteresseerden te geven. Een mooie serie met mooie close-ups!

Dick Schoneveld liet nu een film zien van 13 minuten ” Daun in de Eifel”. Dit is een toeristische plaats in dit gebied van “Maaren” die ontstaan zijn na krachtige freatomagmatische explosies, een mooi natuurgebied. In Maria Laach werd de Abdij bezocht, waar de paters verschillende liederen ten gehore brachten.  Cochem werd ook nog even in beeld gebracht en als laatste de gerestaureerde koudwatergeiser in Wallenborn,  die na elke 35 minuten een schouwspel laat zien van een 4 meter hoge waterzuil.
Dick kreeg na het zien van deze film enkele goedbedoelde adviezen van clubleden, betreffende “live” geluiden in combinatie met muziek en wat camera adviezen.

Volgende week voor de pauze kunnen we een film zien van Jan Tijsterman en na de pauze was mij op dit moment helaas nog niet bekend.

Verslag van de clubavond op 3-12-2015 door Conny van Haasteren 

Aanwezig 17 leden.

Na een kort welkom van Tineke, kregen we een film te zien van 43.minuten gemaakt door Dick Schoneveld en getiteld “ BUSREIS DOOR IERLAND”.
Met het vliegtuig naar Dublin en daar werd begonnen met de busreis van Dublin naar de westkust en eindigen aan de zuidkust. In Dublin zagen we o.a. het beeld van Molly Malone, een bekende dame uit de vroegere tijden, de prachtige baai, Dublin Castle en mooie stadsparken. Er werd een stop gemaakt bij het Connemara National Park, het Burren National Park, de Cliffs of Moher, het Bunratty Castle, en een leuk dorpje Adare. Er werd een bezoek gebracht aan een heel klein kerkje van 700 jaar oud, gemaakt van opgestapelde stenen, zonder klei of zand gebruikt te hebben. Het standbeeld van Charlie Chaplin in Waterville, waar deze beroemdheid graag een bezoek bracht. Deze film van dit prachtige land met ruige landschappen, mooie natuur en vele bezienswaardigheden, was door Dick goed in beeld gebracht en was rustig en duidelijk ingesproken. Met mooie Ierse muziek op de achtergrond maakte deze film tot een mooi geheel.
Dick kreeg van enkele leden nog wat tips betreffende het geluid en verbetering van de teksten.

PAUZE.

Hierna liet Kees van Delft 3 fotoseries zien, als eerste “DE TIJD VLIEGT” van 7.45 minuten een serie van Hollandse landschappen met mooie rustige muziek op de achtergrond. De tekst hierbij was ingesproken door Kees, in de vorm van een zelfgemaakt gedicht, met een diepe betekenis, erg mooi.......

De tweede fotoserie “LANZAROTE” van 12.11 minuten was gemaakt tijdens een vakantie met de vriendengroep van Kees en zijn vrouw, voorzien van tekst en een vrolijk muziekje op de achtergrond. Een bezoek aan het Timanfaya National Park, een prachtig beschermd gebied met een  vulkanische oorsprong. Leuke tripjes per fiets was daar ook mogelijk en gezelligheid alom, een leuke serie.

De laatste fotoserie “ TWENTE “ van 7.05 minuten betrof een prachtige fietsroute in het Twentse landschap. Landelijk, uitgestrekte velden en boerderijen, het was een rustgevende serie met passende muziek, waarvan het”vogeltje” helaas iets storend was.

Piet Heemskerk liet nu een kort filmpje van 1.30 minuten zien, toepasselijk voor deze periode, van hilarische Sinterklaasbloopers.

Verslag van de clubavond op 26-11-2015 door Conny van Haasteren

Aanwezig 15 leden.

Tineke heette allen welkom en had geen mededelingen, dus er kon meteen gekeken worden naar de 3 films die Piet Heemskerk had meegenomen.

Allereerst “NAPELS” van 8  minuten. een prachtige stad in Italië die met een bustoer langs de mooiste bezienswaardigheden reed. De bezichtiging van de Dom was geweldig, Piet had het mooi in beeld gebracht en Addy had hierbij goede informatie ingesproken. De toepasselijke muziek maakte deze film tot een mooi geheel. 

De tweede film” HERFST IN AL ZIJN KLEUREN” van 5 minuten had Piet gefilmd in de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar we o.a. vele soorten “paddestoelen” te zien kregen.
Een mooi lied op de achtergrond van Marco Borsato, de tekst die Piet erbij gemonteerd had en het gedicht, vond men iets teveel van het goede.

De laatste film “MALTA” van 8 minuten een eiland wat bekeken kon worden tijdens een cruise. Een bezoek aan Valetta Waterfront waar vele cruiseschepen te zien waren, een prachtig bloemen mozaïek, een geweldig muziekspektakel op het plein waar iedereen, jong of oud kon meedoen en waar goed gebruik van werd gemaakt. Het was echt leuk te zien hoe spontaan men hieraan mee deed. Het geheel was door Addy ingesproken en Piet had er mooie rustige muziek bij gemonteerd, kortom: een mooie film.

Als toegift had Piet nog een kleine film van 3 minuten die hij wilde laten zien, dit ging over een amateurfilmer in actie met een super 8 camera. Hij besloot een videocamera te kopen  waarbij met bandjes gefilmd moest worden. Een geheel nieuw systeem waarna de filmer het bandje opstuurde naar een ontwikkelcentrale. Een videoband kreeg hij hiervoor terug, maar wat moet je er dan mee? De rest laat zich raden.......

PAUZE.

Koos Barnhoorn had nu 2 films om te tonen,  de eerste” GOUDA” van 12 minuten gemaakt in en bij enkele bezienswaardigheden van dit mooie plaatsje. In het museum de Goudse Waag werd er veel verteld door een vrijwilliger, o.a. wat Gouda allemaal te “bieden” heeft. Kaas, kaarsen, stroopwafels, pijpen en plateel, genoeg om informatie over te verschaffen.Verder nog een korte impressie van de prachtige panden en de sluizen, waarvan Annie wat informatie ingesproken had. Men vond het jammer dat Koos de vrijwilliger veel in beeld had gefilmd, het was beter tot zijn recht gekomen als Koos datgene in beeld had gebracht waar de beste man over vertelde, met de stem op de achtergrond.

De laatste film van 15 minuten ging over de 5 Mei optocht over de “BEVRIJDING”, van 70 jaar geleden en gefilmd in Rijnsburg. Een colonne van militaire voertuigen reed door de straten, afgewisseld met een muziekkorps. Ook marcherende soldaten met zware bepakking moesten er tijdens deze “optocht” aan geloven en ook herauten te paard deden hieraan mee.
Mooie toepasselijke muziek had Koos erbij gemonteerd en hij vertelde dat alles vanuit de hand gefilmd was!

Volgende week zal voor de pauze Dick Schoneveld een film laten zien en na de pauze weer wat fotoseries van Cees van Delft.

Verslag van de clubavond op 19-11-2015 door Conny van Haasteren

Aanwezig 13 leden

Allen werden door Tineke welkom geheten, Koos is door omstandigheden niet aanwezig deze avond. Tineke liet een mail rond gaan van Foto Kruyt, over 2 koopavonden op 11 en 18 december. Op 11 december komt een “techneut” van Canon om gratis de beeldchip te laten reinigen van stof, tevens is een demonstrateur is aanwezig om te vertellen over de cashback acties en Arjan van Duijvenboden zal iets vertellen over zijn fotowerk in Gallery aan Zee. Canon geeft tijdelijk veel geld terug over je aankopen!!!!
Op 18 december staat de winkel in het teken van Nikon, camera's en objectieven worden gedemonstreerd en er wordt verteld welke cashback acties er zijn met bijna voor 150 euro aan extra voordeel! Dus sla je slag voor Oud en Nieuw EN op vertoon van je kassabon, krijg je gratis een kop erwtensoep of een glas glühwein! (dit terzijde).

Deze avond stond in het teken van de beoordeling van de 1 minuut wedstrijd films/fotoseries die getoond zijn in Maart j.l. Voor de pauze werden er 13 series  getoond en door de (helaas) maar 13 aanwezige leden beoordeeld.

PAUZE.

De laatste 13 series werden nu getoond en beoordeeld en hier en daar werden weer wat tips en adviezen aan elkaar door gegeven.

Volgende week worden er voor de pauze 3 films getoond van Piet Heemskerk en na de pauze zal Koos Barnhoorn 2 films laten zien.

De avond werd afgesloten door Tineke en werd er nog even nagebabbeld in de foyer van de Open Hof!

Verslag van de clubavond op 12-11-2015 door Conny van Haasteren

Aanwezig 14 leden.

Tineke opende de avond en meldde de afwezigheid van Piet Heemskerk en Jan Eekhof. Koos had op internet een artikel gevonden met tips, om een film “in elkaar te zetten” en had het uitgeprint voor de liefhebber.

Allereerst kregen we een korte film van 4 minuten te zien, recent op dvd gezet, betreffende een playbackshow. Hierin speelde Jan Tijsterman de rol van vader Abraham en zaten o.a. Dick Schoneveld en Ge Elkerbout in de jury, een leuke herinnering.

Jan Tijsterman liet nu het 2e deel van zijn film zien over de Balkan “ van Bar naar Bled” ( het eerste deel op 15-10-2015 ) met een tijdsduur van ongeveer 30 minuten. Prachtige beelden van de Tararivier, de badplaats Budva en een boottocht over het Skadermeer. Onderweg naar Dubrovnik werd een kerk in aanbouw bekeken, in Dubrovnik werd een wandeling door de stad gemaakt en met een boot een stukje gevaren, waarbij Jan een rotsbeklimmer opmerkte en een stukje van zijn heldendaad heeft gefilmd. Met de veerboot voer men toen naar Bled , hier maakte men een wandeling in het park, werd de finale van het jeus-de boules gespeeld en het afscheidsdiner gehouden.
Met wat hulp van enkele clubleden, heeft Jan er een mooie film van gemaakt, had toepasselijke muziek uitgekozen en de film was door zijn vrouw Sara ingesproken.

PAUZE.

Gert van Delft liet nu een film zien van 16.53 minuten over het “KINDERCORSO 2015 “. Deze film had Gert gemaakt op 3 verschillende locaties, van de lange stoet met bloemen versierde kinderfietsen, skelters, kinderwagens en driewielers. Mooie scherpe beelden en omlijst met de muziek van een draaiorgel.
De film had voor de helft ingekort kunnen worden, omdat men steeds dezelfde beelden te zien kreeg.

De tweede film van Gert “ ROTHENBURG EN EBERBACH van 20.51 minuten zijn twee plaatsen in het Zwarte Woud. De film was ingesproken door zijn vrouw Sophie en Gert had mooie muziek hierbij uitgezocht. In Rothenburg en omgeving werden mooie fietstochten gemaakt door de prachtige natuur, het prachtige stadhuis bewonderd en de stadsmuur met 5 toegangspoorten. Eberbach ligt aan de Neckar en ook hier kan je heerlijk fietsen. In natuurpark Odenwald werd een fikse wandeling gemaakt en gekeken naar het manoeuvreren van een schip in de sluis.
Mooie beelden en goed ingesproken, alleen miste men wat close-ups in deze film.

Tot slot nog een stukje film van de drukkerij waar Ge Elkerbout had gewerkt, nu in een iets verbeterde versie.

Volgende week worden de 1en 5 minuut wedstrijd films/fotoseries besproken.

Verslag van de clubavond op 5-11-2015 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden.

De avond werd geopend door Tineke en zij gaf het woord aan Terry Broeders, die een fotoserie zou laten zien van het “OPENLUCHTMUSEUM”. Terry gaf aan dat hij hier geen jurering van wilde hebben, alleen advies!.
Een mooie locatie om te fotograferen, er is genoeg te zien en daar had Terry  een leuk overzicht van gemaakt. De foto's waren van goede kwaliteit, de muziekkeuze was leuk, alleen had Terry teveel en te snelle overgangen gemonteerd. Hiervoor kreeg Terry wat adviezen van andere clubleden. De tijdsduur van deze serie was 9 minuten.

Jan Tijsterman liet nu deel 1 van een vakantiefilm zien van 29 minuten met de camper door “NIEUW ZEELAND”, waar je 2x 11 uur in een vliegtuig zitten voor over moet hebben! We zagen o.a. een wandeling door het regenwoud waarin een boom stond van 53 meter hoog met een omvang van 17 meter, de mooiste watervallen, een busreis over het strand en rijdende door rivierbeddingen. Een zandberg afglijden met een surfplank zagen we Jan doen evenals het nemen van een warm/heet zandbad. Een wandeling naar Cathedral Cove, prachtig om te zien en een  bezoek naar de Maorie's. Het slotstuk van deze film was een vaartocht met een raceboot, waar Jan enorm van genoten had. Spectaculair!
De film was ingesproken door de vrouw van Jan en er was mooie muziek bij gemonteerd, kortom: een fantastische film.

PAUZE.

Piet Heemskerk liet nu een film zien van 20 minuten getiteld  “NATIONAAL MILITAIR MUSEUM” in Soest. Een museum waarin je de wereld kan ontdekken van de krijgsmacht. We zagen een indrukwekkend Arsenaal en er waren hier themaruimtes te zien. Jeeps, tanks, bommenwerpers, gevechtsvliegtuigen, kanonnen en helikopters waren door Piet gefilmd.
De muziekkeuze voor deze film was zeer goed gekozen, Piet vertelde dat hij hier veel moeite voor had moeten doen. Het geheel was door Addy duidelijk ingesproken. Een film maken in een museum is moeilijk, meer geschikt voor fotografie, maar het resultaat was overzichtelijk en knap gedaan vond men.

Voordat Tineke deze avond sloot, vestigde ze alvast de aandacht op vrijdagavond 11 December a.s. Op deze avond zal bij foto Kruyt Arjan van Duijvenboden aanwezig zijn, later volgt meer info over deze avond.

Verslag van de clubavond op 29-10-2015 door Dick Schoneveld

Met een goede opkomst van bijna alle leden verwelkomde onze voorzitter Tineke Roozen ons en wenste ons een fijne avond toe. Een vol programma vanavond waarin 3 leden hun film- en fotoserie zullen vertonen.

Als eerste Jaap van Baarle met een Heemskerk Journaalfilm bestaande uit 4 onderdelen. Voorstellen van nieuwe medewerker, vorderingen van de high care nieuwbouwhal, de hobby van een medewerker en aankondiging van het jaarlijkse bedrijf Sinterklaasfeest. Vooral de hobby opnames uit de RAI   van rijdende miniatuur auto’s met mede hulp van een Gopro camera werd prachtig in beeld gebracht.

Vervolgens een film van Cock de Vries opgenomen op het smalspoor terrein in Valkenburg afgelopen winter. Mooi in beeld gebracht van deze attractie zo dicht bij huis. Een dag van tevoren had Cock de eerste buiten opnames gemaakt en de volgende dag samen met de kleinkinderen de stoomtreinreis gevolgd met afsluiting in de remise. Leuk gecombineerd tot een waardevolle familiefilm.
Tevens liet Cock mooie foto opnames zien van de Zandsculpturen uit Garderen over de VOC met ondersteunende achtergrond informatie.

Pauze.

Na de pauze toonde Kees van Delft ons 4 heel verschillende fotoseries.

Allereerst over de duinen. Een prachtige serie over de duinen met vergezichten, waarvoor Kees vroeg in de morgen naar duingebieden hier in de omgeving en Castricum gereisd was.

Een tweede serie over Freiland Rosen, buitenrozen rondom de plaats Steinfurth.

De 3e serie toonde ons de oevers en de plaatsen Wetslar, Braufels en Weilburg langs de rivier de Lahn. Historisch koninklijk land met een schitterende slottuin.

Voor de 4e en laatste serie fietste Kees en Wilma langs de IJssel, van Deventer naar Hattem en verder naar Elburg. Afwisselende foto’s ondersteund door muziek van Arnd Stein.
We genoten van de beelden uit ons eigen mooie land. Een zeer geslaagde filmfoto avond!

Verslag van de clubavond op 22-10-2015 door Conny van Haasteren

Aanwezig 15 leden

Tineke opende de avond en gaf het woord aan Ge Elkerbout. Hij bedankte namens Gre de vrouw van Nic van Nieuwkoop, alle leden voor het prachtige bloemstuk en de aanwezigheid bij de begrafenis.......

Piet Heemskerk liet de film zien “KOTOR” van 8.48 minuiten. Dit plaatsje in Kroatie is de moeite van het bezichtigen waard, het ligt in een baai met lange stadsmuren en prachtige architectuur. De mooie orthodoxe St. Nicolaaskerk waarin zich een verzameling van oude iconen bevind en de Tryphon kathedraal uit de 12e eeuw met het Romaans-gotisch ciborium is prachtig om eens te bezoeken.
Een mooie film met rustige muziek en ingesproken door Addy Heemskerk. Sommige leden vonden het een compliment waard, omdat een stad of dorp meest tot zijn recht komt door foto's te maken, maar dat Piet met deze film een goed beeld heeft gegeven.

De tweede film van Piet Heemskerk getiteld “KATWIJK 88 “ met een tijdsduur van 20 minuten. werd nagespeeld door een groep van 50 mensen in originele Katwijkse klederdracht en men liet zien, hoe het er bij de visafslag aan toe ging.  De locatie waar dit spel werd opgevoerd, was bij de Vuurbaak en de vrolijke noot van dit gebeuren lag geheel  bij de “Kink” die geheel in zijn spel van het “mijnen” opging, uiteraard in plat Katwijks! 
Een leuke film met gezellige muziek en goed gefilmd.

PAUZE.

De film van Gert van Delft “ OP DE GRENS VAN DUITSLAND EN OOSTENRIJK “ van 32 minuten was gemaakt in de prachtige streek rond Oberstdorf, in het zuidwesten van Beieren. Met de kabelbaan naar de Nebelhorn voor een geweldig uitzicht, de Breitagklamm wat een prachtig natuurlijk monument is van steile rotswanden en diepe kloven. Met de kabelbaan naar de Fellhorn, een schitterend skigebied. Het Zillertal en Kleinwalsertal, een lust voor het oog. De Kanzelwandbahn in Oostenrijk met het fenomenale uitzicht en tot slot nog 1x met de Nebelhornbahn naar de top van deze berg, om te kijken naar de schoonheid van de laag hangende wolken die langzaam opgelost zouden worden.
Een leuke vakantiefilm, ingesproken door Sophie van Delft met de voor deze streek toepasselijke muziek ( Gert's keuze ) Deze werd niet door iedereen op prijs gesteld, men vond het te langdradig en ook de film had iets ingekort mogen worden.  

Er was nog wat tijd over en Ge wilde graag een oude smalfilm laten zien waar hij een dvd van had gemaakt. Het betrof een korte film van de drukkerij waar Ge had gewerkt en het was leuk te zien wat een werk er in die jaren voor kwam kijken! Heel leuk Ge!

Volgende week wordt er voor de pauze door Cock de Vries twee korte films getoond en een film van Jaap van Baarlen. Na de pauze zullen er 4 fotoseries te zien zijn van Cees van Delft.

Hierna werd deze avond weer door Tineke afgesloten

Verslag van de clubavond op 15-10-2015 door Conny van Haasteren

Aanwezig 14 leden.

Tineke opende de avond met het verdrietige bericht, dat Nic van Nieuwkoop op dinsdag 13 oktober is overleden. Nic was de oprichter van RSDA, die inmiddels al 48 jaar “bestaat”! Zijn plaatsje op de hoek van de tafel was donderdag leeg..........Nic, we zullen je missen.......

Voor de pauze liet Jan Tijsterman een film zien over de “ BALKAN “ van 30 minuten.
De vakantie begon met veel regen en hagel, en een min of meer overstroomde camping. Een boottocht voer naar een enorme waterval van 78m. Het bezichtigen van een soort park waar men oude ambachten in vergane glorie kon bekijken. In Sarajevo werd met een bus een excursie gereden door de stad, hier kreeg men ook de gelegenheid om een film te zien van ongeveer 20 jaar geleden toen deze stad gebombardeerd werd, erg indrukwekkend. Hier en daar zie je nog huizen vol met kogelgaten. Maar er was ook vertier b.v. door een optreden van een volksdansgroep en om  onderweg een lekkere forel te kopen bij een kweekvijver. Een bezoek van een plaatselijke markt is ook altijd wel leuk, behalve als je lammeren aan het spit ziet, maar dat is s'lands wijs, s'lands eer. Onderweg rijdend van plaats naar plaats zagen we de prachtigste vergezichten en ook een bijzondere jeepsafari op grote hoogte naar en door de sneeuw!
Een mooie film, helemaal uit de hand gefilmd, door Sara Tijsterman ingesproken en de weemoedige muziek die Jan hierbij had uitgezocht, paste bij het geheel. De oorlog die zich daar heeft afgespeeld, zweeft door de reis heen volgens Jan. Deze film was erg beïnvloed door het weer en men kreeg de indruk dat de film te snel gemonteerd was.

PAUZE.

De volgende film die er getoond werd, was gemaakt door Koos Barnhoorn en getiteld “ VIERDAAGSE VAN NIJMEGEN 2015” met een tijdsduur van 29 minuten. Koos had vanaf zijn plekje bij het hotel dit evenement kunnen filmen, zodat een “niet loper” deze sfeer een beetje kan mee beleven. De donderdag was om een beetje het sfeertje te kunnen proeven, maar de vrijdag, de slotdag was echt een spektakel! Wat een sfeer en wat een gezelligheid, ook voor de lopers die op dit punt vrolijk werden verwelkomd door “Bennie Solo” met zijn gezellige muziek, waarop werd meegezongen en polonaise werd gelopen! Er werden natuurlijk ook  gladiolen uitgedeeld aan de vele mensen die van heinde en ver waren gekomen om deze tocht mee te lopen. Een leuk overzicht van deze Vierdaagse, gefilmd op een leuke locatie met gratis muziek.

Hierna deelde Koos aan de aanwezige leden mee, dat hij met aller goedkeuring samen met Tineke een bloemstuk voor de uitvaart van Nic ging bestellen.

Volgende week worden er door Piet Heemskerk voor de pauze 2 films getoond t.w. over het stadje Kotor in Montenegro en van de visafslag bij de Katwijk 88. Na de pauze een film van Gert van Delft op de grens van Duitsland en Oostenrijk.

Verslag van de clubavond op 8-10-2015 door Conny van Haasteren  

Aanwezig 14 leden en de broer van Piet Ravensbergen.

Allen werden door Tineke welkom geheten en de avond kon meteen geopend worden met een film/fotoserie van Piet Ravensbergen “SAIL 2015” van 5.30 minuten. Piet was met de “Inkoop FleuraMetz” naar Amsterdam getogen voor Sail 2015 en liet een impressie zien van dit evenement. Dit festijn begon met een gezamenlijke lunch, daarna via de doorloop van een woonboot naar de sloep waarmee gevaren zal worden naar het grote water, waar het krioelde van de grote en kleine plezierbootjes. Niet te vergeten natuurlijk de prachtige grote Klippers en Schoeners die vanuit de hele wereld vandaan kwamen voor dit schitterende gebeuren! Prachtige opnamen vooral eind van de dag met de ondergaande zon en tot slot het enorme vuurwerk.
Een goede indruk van dit spectaculaire gebeuren, door Piet goed in beeld gebracht.

Hierna liet Piet ons meegenieten van de film “Fietsvakantie 2014”van 24.30 minuten. Met 8 stoere vrienden werd deze tocht gefietst van gemiddeld 90 km per dag en op de slotdag zelfs 129 km.! Gefietst werd er door Overijssel, Twente, het Drentse- en Friesewoud, een stukje door Gelderland en Friesland. Een schitterende fietstocht door het prachtige landschap met leuke “verborgen”fietspaadjes! Piet had zelfs achterstevoren op zijn fiets gefilmd!
Een hele mooie film met een goed overzicht, we hebben weer kunnen genieten van al het moois dat dit stukje Nederland te bieden heeft.

PAUZE.

Tineke had een fotoserie gemaakt getiteld “BLOEMENCORSO 2015” van 15.15 minuten. Allereerst zagen we een stoet oldtimers voor de liefhebbers en daarna had Tineke de vele luxe auto's en praalwagens in beeld gebracht. De meest prachtige bloemen en bonte kleurenpracht waren hier weer in verwerkt, vooral de in het oog springende auto met de pauw van gladiolenveren was heel apart en ook niet te vergeten de hierbij behorende muziekkorpsen.
Tineke kreeg hierna nog wat adviezen van sommige clubleden.

Gert van Delft liet nu een film zien van 10 minuten “ TE GAST BIJ DE M.A.F. “. Dit is een afkorting voor Mission Aviaton Felloship, een organisatie die met hun kleine vliegtuigen   de mensen in afgelegen gebieden kunnen bereiken voor hulp zoals Flying Doctors, Unicef....
Gert was hier op uitnodiging en heeft een film laten zien van vele kleine vliegtuigen die hier landen en opstijgen. Ook mocht Gert met zijn kleinzoon mee de “lucht in” en heeft hier een kleine impressie van kunnen geven.
Live geluiden had Gert weggelaten, dit zou te storend voor de film geweest zijn, daarom had zijn vrouw Sophie had wat informatie ingesproken.

De avond was weer ten einde, volgende week wordt voor de pauze een film getoond door Jan Tijsterman over de “BALKAN” en na de pauze zal Koos Barnhoorn een film laten zien over de “VIERDAAGSE”.

Tineke sloot hierna de avond af met een wel thuis en welterusten!

Verslag van de clubavond op 1-10-2015 door Conny van Haasteren  

Aanwezig 18 personen.

Deze avond stond grotendeels in het “teken”  van de ledenvergadering. Hiervan heeft de secretaris een verslag gemaakt en zal t.z.t. kenbaar gemaakt worden.

Alle aanwezigen werden door voorzitster Tineke Roosen welkom geheten en zij deelde mee, dat Leo Heemskerk is overleden.............

De gezondheid van Nic van Nieuwkoop is zodanig, dat het voor hem te moeilijk wordt om de clubavonden te bezoeken. Wij wensen Nic. alle goeds toe.

Hierna werd een aanvang genomen van de ledenvergadering, die uitliep tot ver na 21.00 uur.

PAUZE.

De korte tijd die nog over was werd opgevuld door het bekijken van een dvd die Koos Barnhoorn had meegenomen. Deze dvd was er 1 uit de serie “Ons Erfgoed” uitgegeven door het Leidsch Dagblad. We keken naar: Ik Hou Van Holland, een schitterende serie van de prachtige natuur o.a. langs de Kromme Mijdrecht, de polder van Zevenhoven en de Woerdense Verlaat.

Al met al was het ver na 22.00 uur toen de clubavond ten einde was. Volgende week zal er voor de pauze een fotoserie te zien zijn van Piet Ravensbergen van “SAIL 2015” en een film van “Fietsvakantie 2014”.
Na de pauze krijgen we een fotoserie te zien van Tineke Roosen “BLOEMENCORSO 2015” en een film van Gert van Delft: “ Te gast bij MAF”.