Verslagen van de clubavonden RSDA

Verslag RSDA clubavond 20 april 2017 door Conny van Haasteren

In de gezellige foyer, met leuke zitjes en grote parasols, met dank aan Henk en Nel, waren er 26 personen ( clubleden met of zonder partner ) bijeen voor een gezellig samenzijn EN de prijsuitreiking van het afgelopen seizoen, wat toch altijd weer een spannend ogenblik is.

Na de koffie/thee en het eerste drankje, aangeboden door RSDA, werden alle aanwezigen met een kort woordje door Tineke welkom geheten, zij memoreerde op het afgelopen seizoen en de thema avonden die net als vorig jaar, door een onafhankelijke jury beoordeeld is geweest.  Hierna werd gestart met het uitreiken van de prijzen, allereerst van de 1 minuut films/fotoseries door Conny, die gelijk maar de 1e prijs bekent maakte...dat was een beetje dom..... excuses hiervoor.....de uitslag was als volgt:

1e Prijs: Jan Eekhof met de film: TOMATEN.
2e Prijs: Jan Tijsterman met de film: VAN NIETS NAAR IETS.
3e Prijs: Tineke Roosen met de fotoserie: ZANDKASTEEL

De prijzen voor de 5 minuut themawedstrijd Spreekwoorden en Gezegdes werden uitgereikt door Tineke.

1e Prijs: Jan Eekhof met de film: MEERDERE KORTE SPREEKWOORDEN.
2e Prijs: Jan Tijsterman met de film: EEN GOED BEGIN.
3e Prijs: Koos Barnhoorn met de film: PLUK DE DAG.

 De zaalprijzen voor de thema avonden waren gewonnen door Jan Eekhof en Jan Tijsterman.

 De prijzen voor de RSDA trofee van de fotoseries werden uitgereikt door Tineke.

1e prijs: Kees van Delft met: DICHTBIJ.
2e prijs: Kees Hogewoning met: ZANDSCULPTUREN.
3e prijs: Piet Ravensbergen met: VAN BASEL NAAR KOBLENZ. 

De prijzen voor de films werden eveneens uitgereikt door Tineke.

1e prijs: Jan Tijsterman met NAMIBIE.
2e prijs: Piet Heemskerk met : OPEN TUINEN DAG.
3e prijs: Piet Ravensbergen met: FIETSTOCHT LUXEMBURG-RIJNSBURG.

Evenals vorig jaar kregen Piet Ravensbergen, Ge en Rob Elkerbout een fles wijn voor resp. het bijhouden van de website, de techniek, com.en de jurering. Conny kreeg een geschenkverpakking Rituals voor de wekelijkse verslagen en tot slot Nel en Henk die een fles wijn en een plant kregen voor hun uitstekende verzorging van het afgelopen seizoen.

Hierna werden boven in de “filmzaal” de gewonnen films/fotoseries van de 5 en 1 minuut wedstrijd getoond, wat met een welgemeend applaus beloond werd.

Weer beneden werden onder het genot van een borrelhapje, een zakje friet en een drankje nog even wat nagepraat en kwam er een eind aan het gezellig samen zijn!

Tineke wenste alle een fijne vakantie en maakte tevens bekend, dat het thema voor het seizoen   2017-2018 een vrije keuze is!

In Augustus zal er nog een mail gestuurd worden betreffende het dagje Delft!

Verslag RSDA clubavond 4 april 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 15 leden en 2 bezoekers.

Allen werden welkom geheten door Tineke, zij herinnerde ons allen aan de intekenlijst betreffende de slotavond EN dat er donderdagavond 13 April GEEN clubavond is i.v.m. Witte Donderdag.

Kees Hogewoning liet nu zijn fotoserie “Rozenfestival” zien van ongeveer 15 minuten. Deze foto's waren gemaakt tijdens het rozenfestival in Lottum, wat elke 2 jaar te zien is in dit rozendorp. Het thema van 2016 was “ Rozen uit de kunst” en dat was te zien door schilderijen, prachtig gemaakt door de vele rozen die hierin verwerkt waren. Verder zagen we nog hoe mooi de kerk versierd was met vele rozen, de mooi versierde tuinen, een kijkje in de Rozenhof en vele leuke onderwerpen die de plaatselijke bevolking in hun tuinen had tentoongesteld.
Een hele mooie serie met mooie achtergrond muziek van Andrea Boccelli.

Gert van Delft had een film gemaakt van 20 minuten” Verborgen Rijnsburgse tuinen”. d.w.z. prachtige aangelegde en verzorgde tuinen, gelegen achter de huizen van verschillende inwoners van Rijnsburg. Een lust voor het oog om te zien met hoeveel tuinliefde deze keurig onderhouden waren, met vele bomen planten en struiken. Sommige bewoners met een artistieke aanleg hadden in hun tuinen kunst tentoongesteld EN een waterval of zwembad is natuurlijk ook iets wat je ziet in een verborgen tuin!
Men vond het jammer dat Gert verder geen uitleg had gegeven in deze film.

PAUZE.

Een drietal fotoseries van Kees van Delft kregen we nu te zien, gemaakt in “ Anna Paulowna” van 5.30 minuten. De jaarlijks terugkerende bloemendagen waar men vele versierde bruggen, straten en mozaïeken kon bewonderen, o.a. Daphne Schippers, Trump en sprookjes. Met de muziek van Arnd Stein en de foto's die mooi van kleur waren, was het een goed geheel.

De tweede serie van Kees “ Dordrecht “ van 7.56 minuten was niet gemaakt tijdens het uitstapje van sommige clubleden. De foto's die we nu te zien kregen waren gemaakt van “ bovenaf “, d.w.z. niet vanuit een rondvaartboot, waardoor men een hele andere kijk van deze mooie stad krijgt.  Met de muziek van Alfred Brendel had Kees ook hier weer een mooie serie van gemaakt.

De laatste serie “ Een lust voor het oog” van 5.20 minuten was gemaakt bij een bloemententoonstelling. Prachtige close-ups en overzichten waren haarscherp door Kees gefotografeerd en ondersteund door de muziek van Arnd Stein, maakte dit tot een mooi slot van deze avond.

Volgende week donderdag de 13e is er dus geen clubavond en treffen we elkaar op de slotavond van 20 April, waar ook alle prijzen bekend gemaakt zullen worden en de bekers uitgereikt!!!.

Ik wens iedereen hele fijne en gezellige Pasdagen!

Verslag RSDA clubavond 30 maart 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden.

Tineke opende de avond en deelde intekenlijsten uit om aan te geven wie er op de laatste avond van 20 April aanwezig zullen zijn. 

Koos Barnhoorn kon als eerste zijn zijn film laten zien,  “ Park het Lageveld “ van 20.20 minuten tonen. Het park gelegen in een prachtige fietsomgeving, uitnodigend voor leuke fietstochtjes die we ook te zien kregen. Mooie fietspaden langs de rivier de Regge, het Reggedal Koemaste gebied, een museumboerderij bezoek en het Carmelitessenklooster in Zenderen Zompen op de Regge met het historische vaartuig in de Twentse natuur en natuurlijk even een wandelingetje en het bezichtigen van o.a. Nijverdal en Vroomshoop.
Een leuke vakantiefilm van een prachtige omgeving, ondersteund met rustige muziek en informatief ingesproken door Annie Barnhoorn.

Koos zijn tweede film “ Emmerich”,van 10.55 minuten toonde een familiebezoekje met een vaartocht op de Rijn. De boot vertrok uit Rees en het was verbazend dat schepen met o.a. tractoren en legervoertuigen te zien waren op deze drukke scheepvaart route. Er is altijd veel te zien vanaf een boot dus dit maakte het ook voor de kinderen die erbij waren een gezellig uitje. Hierna zagen we nog een stukje film van een fietstochtje van Koos en Annie vanuit Duiven naar Arnhem, langs een mooi natuurgebied. Ook deze film was ingesproken door Annie en ondersteund door rustige muziek.

PAUZE.

Dick Cederhout had vandaag de “premiere” van zijn eerste film. Gemaakt in “Kreta “ van 17 minuten en waarbij hij eerlijk vermeldde dat hij hulp van Jan Eekhof had gekregen. Afgewisseld door verschillende muzieksoorten, werden beelden getoond van veel marktjes, Griekse straatjes, de haven en een Griekse kerk. Het was niet ingesproken of tekst erbij geplaatst, de beelden waren mooi van kleur en ook aan close-ups had Dick gedacht.
Mooie begin van je eerste film Dick!

Ikzelf kon nu mijn fotoserie laten zien van “ Dordrecht” en duurde 7.10 minuten. Dit was de 6e bijdrage van het dagje naar deze stad en omdat ik in de veronderstelling was dat er vaak dezelfde foto's te zien zouden zijn, heb ik geprobeerd er een eigen ” draai” aan te geven, zoals ik van te voren had vermeld. Daarom hoefde het van mij ook niet gejureerd te worden. Erg jammer dat dit niet door iedereen gewaardeerd werd.

Er was nu nog tijd over voor een korte film van 8 minuten die Koos had gemaakt van “Zandsculpturen “ op landgoed Warmelo in Diepenheim. Veel werk was er besteed door het uitbeelden van oude beroepen zoals de scharensliep en de dorpsomroeper.  Ook het punteren, bijenkorven en knotwilgen waren er te zien, knap gemaakt. Annie had deze film ingesproken en vertelde hierin ook nog het e.e.a. over dit landgoed.
Een mooie slotfilm van Koos voor deze avond.

Jan Eekhof kreeg nu nog even kort het woord met het voorstel om dit jaar met belangstellenden een dagje naar Delft te gaan voor het maken van een film of een fotoserie. Dit zal op de slotavond van 20 April nog een keer aangekaart worden.

Verslag RSDA clubavond 23 maart 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 15 leden en de jury t.w. Quirin en Marjolein Calis en Bram Kruyt. 

Na een hartelijk welkom van Tineke met nog wat huishoudelijke mededelingen, kon er snel gestart worden met de wedstrijd van de 1 minuut films/fotoseries, waarvan er 23 getoond zullen worden! Voor de pauze keken we naar:

1.      Sjoerd Zwaan met de film “ De kroket “.

2.      Jan Eekhof met de film” Tulpen “.

3.      Koos Barnhoorn met de film “ Het is zo lekker! “.

4.      Tineke Roosen met de fotoserie “ Dit is geen zuivere koffie “.

5.      Piet Heemskerk met de film” Vroege vogels “.

6.      Dick Cederhout met de film “ Wadi Run “.

7.      Jan Eekhof met de film “ Tomaten “.

8.      Gert van Delft met de film “ Vroege winterse zondagmorgen “.

9.      Koos Barnhoorn met de film “ De zomp “.

10.  Conny van Haasteren met de fotoserie “ Fotograferen “.

11.  Jan Eekhof met de film “ Kasteel Endegeest “.

12.  Piet Heemskerk met de film “Aardappelen “.

Tijd voor een korte pauze.

13.  Jan Tijsterman met de film “ Van niets naar iets “.

14.  Sjoerd Zwaan met de film “ De levensloop van de mens “.

15.  Koos Barnhoorn met de film “ Er zijn er 2 jarig! “.

16.  Cock de Vries met de film “ Kunst met verbeelding “.

17.  Sjoerd Zwaan met de film “ De gaarkeuken “.

18.  Jan Eekhof met de film “ Whisky “.

19.  Cock de Vries met de film “ Hamsteren “.

20.  Piet Heemskerk met de film “ Wat zei de dokter? “.

21.  Tineke Roosen met de fotoserie “ Het zandkasteel en de zee “.

22.  Conny van Haasteren met de fotoserie “ Sigarenbandjes “.

23.  Terry Broeders met de fotoserie “ Huisje “.

Het was een ontzettend leuke avond, waar ook veel te lachen viel! De jury had het er maar druk mee!. Op donderdagavond 20 April a.s. Zullen de winnaars bekend worden gemaakt!

Verslag RSDA clubavond 16 maart 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 18 leden en Addy Heemskerk

Tineke opende de avond met een speciaal welkom voor Addy Heemskerk, die voor de pauze als gaste 3 fotoseries mocht laten zien. Hierna had Tineke nog enkele mededelingen betreffende de clubavond van 9 Maart jl.

Zoals gezegd zou Addy voor de pauze ons 3 fotoseries laten zien en de eerste was gemaakt in DORDRECHT. Deze duurde ruim 13 minuten, was door haar zelf ingesproken en had veel effecten gebruikt. Dit was de 5e serie die we van het dagje Dordrecht te zien hebben gekregen en ook deze serie was verrassend te zien hoe Addy dit beleefd had. Het geheel was ondersteund met mooie muziek. 

De tweede serie  THERE IS A PLACE van 6 minuten was gefotografeerd in o.a. Griekenland, Israël en de Cariben. De toepasselijke tekst van dit lied, gezongen door Nana Mouskouri op de achtergrond, maakte deze serie tot een prachtig geheel.

De laatste van deze 3 series heette TULPEN VOOR DE CORSO UIT van ongeveer 7 minuten toonde heel wat soorten in allerlei kleuren. Prachtig gedecoreerd in potten en vazen, een lust voor het oog. Dankjewel Addy voor je gast optreden...

PAUZE.

Piet Heemskerk liet nu 2 films zien waarvan de eerste “ LELIE'S “ getiteld was, met een tijdsduur van 16.05 minuten. Deze film had Piet in opdracht van Paauw Lilies B>V. gemaakt van deze tentoonstelling in de Hobahohal te Lisse. Een overzicht van prachtige lelie's o.a. Rodina, Altaris en  Euphoria waren hier tentoongesteld en druk bezocht door publiek en eventuele kopers. Een promotiefilm waarbij Piet veel had laten zien van deze bloemen, maar ook b.v. gesprekken die in een kantoor plaats vonden. Met rustige pianomuziek op de achtergrond is het een mooi geheel geworden!

De laatste film “BOLLENSTREEK “ van 10.5 munuut met ongeveer dezelfde beelden die Addy voor de pauze in haar fotoserie had laten zien. Nu dus gefilmd om het verschil te laten zien van een presentatie hiervan gefotografeerd of gefilmd. Het is aan de kijker zelf te beoordelen waar je voorkeur naar uit gaat. Eveneens met dezelfde rustige pianomuziek op de achtergrond, was het een leuk overzicht geworden.

A.S. Donderdag 23 Maart de wedstrijd van de 1 minuut film/fotoseries. Komt allen!

 

Verslag RSDA clubavond 9 maart 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden en de juryleden: Bram, Quirin en Marjolein. 

Na het welkomstwoordje van Tineke, konden we gaan kijken naar de 14 ingezonden films en fotoseries voor de 5 minuten wedstrijd, met het thema: Spreekwoorden en gezegdes.

Geen makkelijk thema deze keer maar toch fijn dat er clubleden hieraan hebben willen meewerken.

 De loting was als volgt:

1.      Terry Broeders met de fotoserie: “ Geen nieuws is Ook nieuws “.

2.      Piet Heemskerk met de film: “ Jong geleerd is oud gedaan “.

3.      Tineke Roosen met de fotoserie: “ Alle begin is moeilijk “.

4.      Jan Tijsterman met de film: “ Naar de hut “.

5.      Conny van Haasteren met de fotoserie: “ Drie gezegdes “.

6.      Gert van Delft met de film: “ De appel valt niet ver van de boom “.

 Hierna was er een korte pauze.

7.      Jan Eekhof met de film: “ Meerdere korte spreekwoorden: “.

8.      Piet Ravensbergen met de fotoserie: “ Ergens als een berg tegenop zien “.

9.      Koos Barnhoorn met de film: “ Pluk de dag “.

10.  Sjoerd Zwaan met de film: Uit de oude doos in een nieuw jasje “.

11.  Cock de Vries met de film: “ Goede wijn....”'.

12.  Piet Heemskerk met de film: “ Wraak is honing “.

13.  Piet Heemskerk met de film: “ Als je mensen leert kennen, ga je van dieren houden.

14.  Jan Tijsterman met de film: “ Een goed begin is het halve werk “.

Na elke getoonde film/fotoserie, werd er door de jury wat opmerkingen en adviezen gegeven.

Deze intensieve avond werd een latertje.......de jury werd door Tineke bedankt met een klein presentje en de deelnemers voor hun inzet! De uitslag van deze avond, zal bekend gemaakt worden op de slotavond van donderdag 20 April!

Verslag RSDA clubavond 2 maart 2017 door Dick Schoneveld

Om 20.15 uur heette  voorzitter Tineke iedereen van harte welkom. In het bijzonder onze gast Michel.

15 leden waren aanwezig.

Door technische geluidsproblemen met storend gekraak wordt de fotoserie van Kees Hogewoning over het Rozenfestival in Lottum uitgesteld. Wel toont Kees zijn serie over de zandsculpturen bij Putten. Prachtige opnames van binnen en buiten over de wereld van Rien Poortvliet. Dagelijkse taferelen uit zijn jeugd,  in details naar voren gebracht van mens en dier met passende muziek. Ondanks de saaie zandkleuren, die door de invloed van zonlicht telkens lijken te verschillen.

Aansluitend een korte impressie uit de vlindertuin Costa Rica in Someren(N-Br). Door prachtig in te zoomen zagen we in kaders de scherpe kleuren van allerlei vlinders. De toegevoegde muziek verscherpte de beelden. Kort, maar geweldig mooi.

Na de pauze toont Gé Elkenbout zijn film Jaargetijden. Startend in de lente met ontluikende bomen en voorjaarsbloemen. Overgang naar de zomer met zonnebloemen, strandtaferelen, op het water varen, Volendam enz. Heel rustig gefilmd naar de overgang: nu het herfst wordt met spinnenwebben, bladeren, die verkleuren, eikels en tot slot: winter met kerstbomen, oliebollen, kale bomen met de witte rijp erop. Het geheel prachtig ondersteund met passende instrumentale muziek.

Als afsluiting toont Gé een 14 jaar oude film uit 2003 over zijn vakantiereis in de Provence. Via smalle binnen weggetjes bezochten zij diverse pittoreske dorpjes met markten en de omgeving met zijn schitterende natuur.

Tot slot laat onze gast Michel door de computer selecteerde beelden van huizenbouw zien, welke in een razend tempo wordt uitgevoerd.

Verslag van de clubavond op 23-2-2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 12 leden en 3 bezoekers.

Na het korte welkomstwoordje van Tineke, kon Piet Ravensbergen direct zijn fotoserie uit 2013 “ FIETSVAKANTIE ” van 17.30 minuten laten zien. Er werd gefietst van Rijnsburg naar Amsterdam en vandaar met de nachttrein naar Bazel. Hier werd gestart voor een ruim 600 km lange fietstocht naar Koblenz in 6 dagen, met zon en regen! Een schitterende serie van 7 vrienden die fietsten van Bazel via Freiburg en Strassbourg naar Karlsruhe, waar onderweg genoten werd van de steden, dorpen en prachtige natuur. Met veel regen en fietsend door modderige zandpaden, werd er gereden naar Mainz, waar de prachtige Dom werd bezichtigd. Via Wiesbaden en Rudesheim, ook zo'n plaatsje waar even werd rond gekeken, reed men verder via Kaub naar Koblenz, om met de trein weer richting Amsterdam te gaan.
Een serie waar we met veel plezier naar gekeken hebben, met schitterende foto's, soms afgewisseld met een stukje film, ondersteund met leuke muziek en ingesproken door Peter Schreve.

We kregen nu een korte film te zien van rond 13 minuten die Gert van Delft in “ VENETIË “ had gemaakt. De Brug der Zuchten, het San Marcoplein, de vele gondels met toeristen, de beroemde Rialtobrug, vele nauwe straatjes...kortom een geweldige stad.
Ingesproken door Sophie en met Italiaanse muziek op de achtergrond was het een leuke film.

PAUZE 

Gert van Delft liet nu de film “ Kop van Overijssel “ zien van 19,29minuten. Vanuit de camping in Blokzijl werden fietstochtjes gemaakt door dit mooie natuurgebied. Het standbeeld van “de baggeraar “ in Dwarsgracht, het natuurgebied de Wieden, het plaatsje Vollenhoven, Blokzijl met het haventje en de sluis voor de vele pleziervaart. Ossenzuil en Muggenplaat, een Nationaal park waar veel ooievaars komen. In St.Jansklooster was er een dahliacorso te zien, miljoenen dahlia's waren er verwerkt in de 12 praalwagens van wel 6 meter hoog die hier te bekijken waren.
Een mooie film van Gert en door Gert zelf ingesproken! Compliment hoor Gert!

De laatste film van vanavond, eveneens door Gert gemaakt, en gefilmd in het “ VOORJAAR 2016“ van 12.25 minuten. De opnamen zijn gemaakt in en om het huis, Voorhout, Sassenheim en Lisse. De tuin was volop in bloei met tulpen, hyacinten en narcissen, velden volop narcissen in verschillende kleuren, rode en gele tulpenvelden met het het lied Tulpen uit Amsterdam toepasselijk erbij gemonteerd en prachtige rododendrons.
Een mooie film met vrolijke muziek.

Hierna ging er nog een lijst rond om in te vullen voor deelname van de 5 minuten wedstrijd die op donderdagavond 9 Maart zal zijn.

Verslag van de clubavond op 16-2-2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 17 leden en 4 belangstellenden, o.a. de oom van Kees Hogewoning, de maker van deze foto's.

Na een kort welkomstwoord van Tineke, werden er voor de pauze de eerste 4 fotoseries van Afrika getoond. Leuk te zien hoe elk clublid zijn zijn/haar “ draai “ aan deze serie heeft gegeven. Opmerkelijk toch wel dat er sommige, in het oog springende foto's , in elke serie werden gebruikt. De muziekkeuze was geheel persoonlijk, merendeel toch wel Afrikaanse muziek. Soms wat tekst, soms iets ingesproken, over het algemeen heel leuk gemonteerd!

PAUZE.

Hierna mochten er nog 3 clubleden hun serie laten zien, met eveneens bovenstaand resultaat. Lof voor alle 7 clubleden die hier hun tijd en energie in hebben gestoken. Men vind/vond zo'n opdracht voor herhaling vatbaar en dit zal zeker in het nieuwe seizoen weer op het programma komen te staan! Ook de filmende clubleden zullen hiervoor benaderd worden!

Tot slot liet Kees Hogewoning een korte versie van deze serie zien die hij heeft gemaakt in PTE 9. Er zijn hierin weer veel meer mogelijkheden te gebruiken, o.a. raamwerk-omlijstingen en andere soorten overvloeiers te gebruiken. Een uitdaging voor de fotografen onder ons!

Verslag van de clubavond op 9-2-2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 14 leden.

Na allen welkom geheten te hebben, vestigde Tineke nog even de aandacht op volgende week donderdag, als de 7 bewerkte fotoseries van Afrika getoond zullen worden. Kees Hogewoning zal hierna ook een serie laten zien, die hij heeft bewerkt met PTE 9!

Voor de pauze liet Kees van Delft een drietal fotoseries zien, de eerste was getiteld “ DWARS DOOR HET WESTLAND “ van 6.21 minuten. Een leuk fietstochtje langs Wateringen, Schipluiden, 't Woud, de glazen stad en Flora Westland. Een fraai stukje van dit Hollandse landschap, met mooie kleuren van de foto's en goed gekozen achtergrondmuziek van Misha Goldstein.

De tweede serie “ BLOEMENPRACHT “ van 5.41 minuten had Kees gemaakt bij verschillende bloemen tentoonstellingen die hij bezocht had. Schitterende kleuren, heldere foto's en mooie close-ups. Ondersteund met harpmuziek van Handel, was het een mooi geheel.

De laatste serie “ DIERENTUIN “ van 6.45 minuten was gemaakt bij Ouwehands dierenpark en Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Mooie close-up opnamen van o.a. apen, een met emmer spelende ijsbeer, een witte uil en een slapende tijger. Bijzondere mooie foto's had Kees gemaakt van leeuw en een leeuwin, een poster waardig!

PAUZE

Sjoerd Zwaan was het vierde clublid die zijn bijdrage van het dagje Dordrecht zou laten zien. Dit keer een film van 9.27 minuten en weer heel anders van “opzet” dan de andere series die we gezien hebben.  Leuke overgang van de muziek t.o.v. de beelden van de stad naar de kerk. Deze film had Sjoerd merendeels gemonteerd op de maat van de muziek. Leuk gedaan Sjoerd.

De laatste film van Sjoerd “ APENHEUL “ met een tijd van 16.50 minuten was gemaakt tijdens een familie-uitje. Het is leuk om te zien hoe apen zich vrij bewegen tussen de mensen. Ze springen op hoofden en schouders en nemen een duik in de wandelwagen!. Sjoerd had ook etende apen EN mensen gefilmd en meer van die gelijkenissen. Jammer dat het met de afwisseling van de muziek wat problemen had gegeven, maar hiervoor heeft Sjoerd weer goede tips van clubleden ontvangen.

Volgende week 7 clubleden die hun bewerkte fotoserie van Afrika zullen laten zien. Kees Hogewoning heeft 368 foto's naar deze leden doorgestuurd, waaruit men een keuze kon maken voor een serie van 7 minuten.!

KOMT ALLEN!!!

Verslag van de clubavond op 2-2-2017 door Dick Schoneveld

Na het hartelijke welkom door onze voorzitster in het bijzonder de gastspreker voor vanavond Bram Kruyt. Als thema de vraag: Waarom vinden wij een foto of film mooi? met als ondergrond: over smaak valt niet te twisten. Met het tonen van winterse foto’s langs de Rijnsburgse Vliet, is het verschil in diepte duidelijk zichtbaar. Door het onderwerp scherp in beeld te brengen en gebruik van verschillende lenzen suggereert diepte. Deze technische uitleg was vooral leerzaam en voor praktisch gebruik waardevol.

Na de pauze vertoonde Bram 2 onderwater films. Opgenomen in 2011 op het Indonesische eiland Sulawesi (het vroegere Celebes), met verblijf op het Bangka Eiland. Een geweldige plaats om vanuit hier met een bootje te gaan duiken naar de mooiste koralen ter wereld. Geprojecteerd werd de onwaarschijnlijkste mooie kleuren, vormen, camouflages van allerlei vissen in de meest bizarre kleuren en schutskleuren. Kleine en grote vissen, steeds wuivende koralen op de klippen in alle denkbare kleurencombinaties. Onvoorstelbaar mooi in beeld gebracht met een geweldige muziekkeuze. Een groot applaus van waardering voor Bram.

Wij hebben genoten!

Verslag van de clubavond op 26-1-2017 door Gé Elkerbout

Na de opening door de voorzitter, was het doek en de aandacht voor Koos Barnhoorn.
Koos had 2 filmpjes.
Als eerste een film getiteld: Max Verstappen op Zandvoort. In een open auto werden wij via Vogelenzang naar Zandvoort gereden om daar te genieten van autorijden. Speciaal de kleinzoon van Koos had de dag van zijn leven. De filmbeelden waren prachtig helder en duidelijk. Iets dat niet makkelijk is met de snelheid waarmee de racemonsters voorbij komen. Ook de montage was goed, juist het live-geluid was een sterk punt.

De tweede film, getiteld Pasen in Harderwijk was zoals we van Koos gewend zijn een goede weergave van een paar dagen er tussenuit, iets wat Koos elk jaar wil herhalen. Verveeld hebben zij zich niet, want met bezoekjes aan leuke dorpjes, een boottocht vanuit Lemmer, en een bezoek aan het legermuseum in Soest werd het een leuke interessante film.
De opname, montage en vooral de duidelijke inspraak was van grote kwaliteit.

Na de Pauze, zagen we de Kerstwandeling 2016, van Cock de Vries. De film had als doel het verschil te tonen van twee camera’s, bij vooral donkere omstandigheden. De kwaliteit van opname en montage, was hier niet van belang. De film was niet afgewerkt en diende alleen voor de verteller.

De avond werd afgesloten met een juweeltje van Jan Eekhof getiteld Cordoba, van 5 minuten. In een woord `fantastisch`

Na al dit moois sloot Tineke de avond en zien wij elkaar a.s. donderdag. 

Verslag van de clubavond op 19-1-2017 door Conny van Haaster en Dick Schoneveld

Aanwezig 15 leden.

Na een kort openingswoord van Tineke, konden wij kijken naar de door haar gemaakte fotoserie “LENTEFEEST VAN DE VRIJE SCHOOL “ van 6 minuten. Deze serie was door Tineke gemaakt in opdracht van de school,  alwaar dit lentefeest gevierd wordt rondom de meiboom. Dansende, springende en zingende kinderen, alle klassen maken een gezellige dag van het Meifeest en het Pinksterfeest.
Een fleurig geheel van dit “ gebeuren “ door Tineke goed in beeld gebracht., met vrolijke muziek.

Hierna liet Gert van Delft een film zien van 6.15 minuten “ OP WEG NAAR BETHLEHEM “, gemaakt op een donkere avond vlak voor Kerst. Het Kerstverhaal speelde zich af in de buitenlucht, voor en door kinderen met zang en spel. Wat schaapjes ontbraken ook niet en tot slot werden de marshmallows min of meer geroosterd boven een knapperend vuurtje.
Leuk gefilmd in het donker zonder het gebruik van een extra cameralamp.

De tweede film van Gert voor de pauze met de titel “ BURANO EN MURANO “ van 10 minuten speelde zich af in Italie. Burano is een kleurrijk eiland in de lagune van Venetie, waar de huizen allemaal in pasteltinten geverfd zijn. De Sant Martinokerk met de scheve klokkentoren en het Museum met een kostbare collectie kant zijn o.a. hier te bewonderen. Ook heel apart is de ambulanceboot die hier de patiënten over moet varen. Met een ferry werd hierna doorgevaren naar Murano, het glaseiland genoemd, waar glasblazers nog steeds actief zijn.
De film was ingesproken door Sophie en met een rustig muziekje op de achtergrond, maakte het tot een leuk geheel.

Na de pauze zou onze vaste verslagschrijfster Conny van Haaster haar fotoserie over Dordrecht op een humoristische wijze vertonen. Echter haar serie bleek onvindbaar. Geen probleem, 2 andere mooie series wel beschikbaar. Eerst prachtige beelden uit de omgeving van Kinderdijk in de Alblasserwaard. Natuurlijk de wereldberoemde molens langs het pad en vaart. Door telkens de voorgrond goed te gebruiken komt diepte, ruimte in het landschap, waardoor bij deze serie een passende wijdheid ontstaat.
Na afloop wat discussie over het relevant zijn van close-ups ter afwisseling.

Haar 2e serie beelden van de herfstvakantie in de omgeving van Berkhout en Hoorn. Prachtig in beeld gebracht met beelden uit de historische stad Hoorn, de haven, replica van het VOC schip de Halve Maen. De volgende morgen waren er rondom haar vakantie woning mistflarden over de weilanden. Op een schitterende wijze in beeld gebracht, samen met beelden van het IJsselmeer met als afsluiting in de avondschemering. Een mooie mix van vergezichten en close-ups en passende muziek.

Verslag van de clubavond op 12-1-2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden en Sofie van Delft.

Met een kort welkomstwoord van Tineke en even terug kijkende op de Nieuwjaarsborrel van vorige week, die overigens zeer geslaagd was, liet Jan Tijsterman het laatste deel van zijn reis naar “ NAMIBIE 4 “ zien.
Deze film van ongeveer 22 minuten. was door zijn vrouw Sara ingesproken. Het laatste deel van deze film was spectaculair had Jan al gezegd en nadat we eerst een safaritocht hadden gezien waarbij veel roofdieren gespot waren, werd er een boottocht gemaakt. Buffels en nijlpaarden waren er volop op het land en in het water en na deze boottocht werd er doorgereden naar de Victoria Falls in Zimbabwe. Deze enorme watervallen zijn wereldkundig gemaakt door David Livingstone en hij heeft het de naam Victoria gegeven, naar de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk . Spectaculaire beelden van deze breedste watervallen van Afrika. Maar.....toen kwam de rit van 75 km door een zandweg, een helse tocht waar niet alleen Jan maar ook de medereizigers herhaalde malen vast kwamen te zitten. Je had geluk als er iemand in de buurt was om je uit deze benarde positie te bevrijden en anders moest je jezelf maar zien te redden bij een temperatuur van 40 graden! Jan en Sara hebben hierdoor benauwde uurtjes meegemaakt! Terug op de camping was er dus genoeg te vertellen en kon de volgende dag de reis weer voortgezet worden. Nu met een soort van kano varen en wat later op een grotere boot langs dorpjes , waar genoeg te zien was door de plaatselijke bevolking en ook de mooiste vogels in de bomen te zien waren.
Een prachtige documentaire had Jan van deze film gemaakt met passende muziek, een film waar hij trots op kan zijn! We hebben genoten Jan!

Pauze.

Kees van Delft liet nu een drietal fotoseries zien, waarvan de eerste “ RUST VOOR DE WINTER “ van 6.55 minuten gemaakt in het Landgoed Elswout bij Overveen. Met mooie achtergrondmuziek van Beethoven zagen we wat winterse taferelen, zoals de bevroren slootjes, rijp op de bladeren van de bomen/struiken en de schitterende natuur. Een goede combi van foto's en de muziek.

De tweede fotoserie “ LICHT IN DE DUISTERNIS “ van 7 minuten gemaakt tijdens de invallende duisternis, ergens in Duitsland, Leiden en Haarlem. Sfeervol verlicht door o.a. lampjes in de bomen met de Kerstdagen in het vooruitzicht, had Kees foto's gemaakt van deze sfeervolle steden.
Met Kerstimprovisaties van Martin Mans op het orgel, was dit een mooie door muziek gedragen serie geworden.

De laatste fotoserie van 6.37 minuten. “MOOI BRABANT “ met achtergrond muziek van Arnd Stein, had Kees gefotografeerd op de laatste mooie herfstdag van 2016. In Drunen bij de  Loonse en Drunense duinen, leuke dorpjes in de omgeving van dit natuurgebied, landelijk gelegen boerderijen en bossen met verschillende soorten paddenstoelen van het Brabantse land kregen we te zien.
Een leuke serie van dit gedeelte van Nederland, waar je heerlijk kan fietsen.

Verslag van de clubavond op 5-1-2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig  26 personen ( leden/partners ).

De foyer was weer sfeervol en met kerstbomen versierd door Henk en Nel van Egmond, het gastvrije beheerders echtpaar van de Open Hof.
Na het rondgaan van de koffie en thee, nam Tineke kort het woord met een welkom voor alle aanwezigen. Met een “ korte terugblik “ betreffende het seizoen 2015/2016, o.a. de inbreng van de leden met films en fotoseries, de nieuwe jury van “buitenaf “ voor de 5 en 1 minuut wedstrijd en het dagje Dordrecht van sommige leden, werd aangehaald.
Ook werd de aandacht gevestigd op het ruwe materiaal van de Afrika foto's die aangeleverd zijn door Kees Hogewoning en op donderdagavond 16 Februari door 7 leden getoond zullen worden.
In 2018 bestaat RSDA 50 jaar en we zullen met elkaar brainstormen om er een leuk feest van te maken.
Hierna werd een toost uit gebracht op het seizoen 2016/2017. Na dit woord van Tineke werden allen verzocht naar boven te gaan, waar we in onze filmzaal konden kijken naar een film van Sjoerd Zwaan die hij had gemaakt tijdens het Chinese buffet in April 2014. leuk gedaan Sjoerd!
Weer beneden werden er lekkere hapjes geserveerd en kon men nog een drankje bestellen voor nog een gezellig uurtje samenzijn. Het was weer een gezellige avond!

Verslag van de clubavond op 15-12-2016 door Conny van Haasteren

Aanwezig 17 leden

Tineke opende deze avond en vestigde de aandacht op excursie avonden van foto Kruyt, waarvan verdere info te vinden is op hun website. Voor diegene die zich hebben opgegeven voor het maken van de serie “ AFRIKA “ waarvan Kees Hogewoning foto's beschikbaar heeft gesteld, deze avond wordt gehouden op donderdag 16 Februari.

De film “ Namibie 3 “ gemaakt door Jan Tijsterman van 25 minuten was weer een lust voor het oog. Dit gedeelte van de film was hoofdzakelijk opgenomen in het Etoshapark, waar 4 dagen gespot werd op wilde dieren. Giraffen, zebra's, olifanten groot en klein, parende koedoe's, leeuwen en neushoorns. Schitterend te zien hoe dichtbij Jan dit heeft kunnen filmen. Het grootste deel van dit park is een enorme zoutvlakte van 6000 km2, wat een paar maanden per jaar gedeeltelijk onder water staat. Er werd een boottocht gemaakt op de Okavanga rivier om nijlpaarden te spotten en van een schitterende ondergaande zon te kunnen genieten. Tot slot nog mooie beelden van de Popa falls en op de camping nog even genieten van een traditionele dansgroep.
Jan had alles met de hand gefilmd, goed ingesproken door Sara en rustige achtergrondmuziek, een schitterende film.

Nu liet Tineke haar fotoserie zien van “Dordrecht “ , de 3e van de 7 film/fotoseries die getoond zullen worden. Tineke had deze serie van 10.50 minuten ingesproken als een documentaire serie en voorzien van rustige muziek op de achtergrond. Verrassend om te zien dat Tineke weer iets anders van deze serie heeft weten te maken dan de film van Piet en de fotoserie van Terry, die we al te zien gekregen hebben.

PAUZE.

Gert van Delft liet nu een film zien die hij heeft gemaakt in de St.Bavokerk in Haarlem, getiteld “ ZING IN “ van 39 minuten. Een geheel muzikale film gemaakt op Koningsdag waar het optreden te zien was door het trio Bijlsma met zang en piano, het Projectkoor van zangstudio Haarlem en Teke Bijlsma op het imposante Muller orgel. De dames Bijlsma en Hooglugt zongen een lied over het Spaarne, een lied over ulevellen die kwistig uitgedeeld werden en het lied  Oranje Boven wat goed meegezongen werd. Op het orgel werd o.a. De Zilvervloot gespeeld en zelfs Daarbij de waterkant. Tot slot werd het Wilhelmus door alle toehoorders in de kerk uit volle borst meegezongen. 
Een leuke overzichtsfilm die volgens de clubleden toch wel iets ingekort had kunnen worden.

Ik wens alle clubleden hele mooie, warme en sfeervolle Kerstdagen en een gezellige jaarwisseling!

Verslag van de clubavond op 8-12-2016 door Conny van Haasteren

Aanwezig 13 leden en een gast t.w. de broer van Piet Ravensbergen.

Een kort welkom door Koos i.v.m. griep van Tineke.

Piet Ravensbergen startte de avond met een schitterende fotoserie “FIETSVAKANTIE VAN RIJNSBURG NAAR WINTERBERG “ van 12 minuten met de fietsclub een tocht van 520 km in 6 dagen.  De eerste dag werd gereden via Vlist, Schoonhoven en Ameide naar Acquoy een mooi dorpje langs de Linge. De volgende dag via Culemborg en Wijk bij Duurstede richting Nijmegen, met als eindpunt Millingen.  Weer verder richting Duitsland via Xanten, het Ruhrgebied in naar Duisburg. Er werd een bezoekje gebracht aan Hattingen en langs de rivier de Ruhr gefietst naar Wickede, een plaatsje met veel bezienswaardigheden. Via Wiemeringhausen werd er verder gefietst naar Winterberg, waar de thuisreis met de trein werd afgelegd.
Zoals gezegd een schitterende fotoserie van deze fietstocht door en langs mooie stukjes Nederland en Duitsland, steeds voorafgaand door foto's van een overzichtelijke kaart met de fietsroute en dagetappe.
Deze fotoserie was duidelijk ingesproken door Peter Schreve en met mooie muziek op de achtergrond.

Koos liet nu de 13 minuten durende film zien “ NATIONALE DIABETES CHALLENCE “ een initiatief van de Bas van de Goor Foundation . Koos heeft op de slotdag in Apeldoorn de 5 km route meegelopen om opnamen hiervan te maken. De overige afstanden waren 10 en 20 km. die 4000 deelnemers uit het hele land meegelopen hebben. We zagen de warming-up, deelnemers op de foto met de ernstig zieke Bas van de Goor en de mooie wandelroutes door de Apeldoornse bossen rond het Loo .
Een leuke overzichtsfilm waar Koos veel energie in heeft gestoken. 

PAUZE.

Met een tijdsduur van 45 minuten werd tot slot van deze avond de film van Piet Heemskerk “AMELAND “ getoond. Over de afsluitdijk werd naar Holwerd gereden voor de overtocht naar Ameland om 5 dagen van dit mooie eiland te genieten. Strandwandelingen, vuurtoren, het plaatsje Nes met 1200 inwoners en waar geen auto's mogen rijden, Buren met 670 inwoners, waar een bakkerij werd bezocht. Met een boottocht werd gevaren naar het Schelpeneiland, waar iedereen volop schelpen aan het verzamelen was en daarna zeehonden spotten. Vissersboten met een hele colonne meeuwen achter de netten  en garnalenvissers aan het werk. De Stellingmolen werd bezocht en hier werd door de vele vrijwilligers veel uitleg gegeven, evenals bij de mosterdmaalderij. Het Maritiem museum Fok, het museum Sorgdrager, het Natuurmuseum waarin het skelet van een aangespoelde potvis in 1994 te zien was en tot slot de Korenmolen uit 1880.
Een mooie film met veel info door Addy ingesproken, met rustige muziek op de achtergrond.
Tot slot vertelde Piet over de in 1974 verdronken paarden van de reddingboot, na deze gebeurtenis mocht er op Ameland nergens meer in zee gezwommen worden.

Verslag van de clubavond op 1-12-2016 door Conny van Haasteren

Aanwezig 15 leden en een gast:  Hans Heemskerk.  

Met een welkom door Tineke, in het bijzonder voor de gast van deze avond, kon Jan Tijsterman deel 2 van zijn film over de mooie reis naar “NAMIBIE “ van 24 minuten gaan vertonen.  Van Solitaire naar Zwakopmund, een lastige gravelweg, langs en door het Naukluftgebergte al rijdende in de camper door Jan gefilmd . Hierna werd een boottocht gemaakt naar de Walvisbaai, waarbij een zeehond heel gemoedelijk de boot op”schoof “! Langs de kust werd verder gereden naar Cape Cross waar duizenden pelsrobben te zien zijn. Verder weer langs en door het prachtige Brandberg gebergte, naar Rhino Camp en daarna naar het Damara Living Museum. Hier werden door Bosjesmannen en vrouwen een kleurrijke dans uitgevoerd. Tot slot op weg naar het Organ Pipes National Park waar rotstekeningen te zien zijn en er werd er ook nog even een bezoekje gebracht bij een  Himba stam.
Sara had bij deze film veel informatie ingesproken, interessant bij alles wat we te zien hadden gekregen.  Alles was ondersteund door veelal Afrikaanse muziek. Een mooie film Jan!

Er was nog wat tijd over voor de pauze dus kon Gert nog een korte film laten zien van “ GIETHOORN “ gemaakt in het oosten van het dorp, waar weinig toeristen komen.  Je ziet hier de mooiste huizen en prachtige tuinen. Een bronzen beeld van Albert Mol was ook te zien, hij had een prominente rol gespeeld in de film Fanfare die hier was opgenomen. Het is een leuk dorpje waarin je 180 bruggen kan vinden vanwege het vele water en de nodige oeververbindingen.
Mooi opgebouwd met vrolijke muziek ter ondersteuning.

 PAUZE.

Kees van Delft had nu 3 fotoseries om te laten zien, allereerst “ GROETEN UIT WARMOND “ van 6.11 minuten.  Mooie huizen en aangelegde tuinen, een stukje van de Kaag en het bos van Huys te Warmont, mooie beelden van dit watersport dorpje, met op de achtergrond de muziek van Arnd Stein.

Hierna konden we kijken naar de serie “ NADER BEKEKEN “ van 6.20 minuten. Een schitterende serie van veelal close-ups van o.a. dievenklauwen, distels, klaprozen en zonnebloemen, haarscherp gefotografeerd, mooie kleuren en ook ondersteund door muziek van Arnd Stein.

De laatste fotoserie van Kees, die evenals de andere series gemaakt zijn tijdens de fietstochtjes van Kees en deze keer rondom de “NIEUWKOOPSE PLASSEN “ van 6.30 minuten. Ook in dit watersportgebied heeft Kees zijn hart op kunnen halen door het maken van mooie foto's. De prachtige waterlelie's waren op vele plaatsen te zien, wedstrijdzeilboten, leuke doorkijkjes via de vele sloten naar de de plassen, kortom: ook hier kan je wat foto's maken betreft je hart ophalen, wat Kees met zijn mooie foto's heeft laten zien!

Verslag van de clubavond op 24-11-2016 door Conny van Haasteren

Aanwezig 15 leden.

Allen werden door Tineke welkom geheten, hierna liet Cock de Vries de film “ALGARVE OOST “ zien van 17 minuten. Een film gemaakt in het Portugese Monte Gordo, een toeristisch plaatsje gelegen tegen de Spaanse grens. Hier vind men een kilometers lang zandstrand gezellige strandtentjes, winkeltjes en terrasjes. We zagen een vissersbootje, door een tractor de zee ingereden voor het “ vissen “ naar kokkels en discodancing op het strand. Met een treintje werd een uitstapje gemaakt naar Tavira, een leuk oud dorpje, waar je de elektriciteitsdraden aan elkaar geknoopt tegen de gevels van de huizen ziet.
Een leuke vakantiefilm met Portugese muziek en ingesproken door Cock, die van enkele leden nog wat tips mee kreeg betreffende het geluid.

Een 9.30 minuten durende fotoserie van Cock getiteld “BETUWE “ kregen we nu te zien. Met de caravan op een vakantiepark in Maurik aan de Uiterwaarden en de fiets paraat, werden leuke tochtjes gereden in deze mooie streek. Het plaatsje Buren werd uitvoerig bezocht en we zagen de Prins van Oranje molen, de middeleeuwse muurtoren en het marechaussee museum. Hier vind men de bijzondere wereld van de oudste politieorganisatie van Nederland, een bezoekje waard!
Cock had deze serie ingesproken en na het zien hiervan, kreeg Cock nog wat tips van de leden.

PAUZE.

Piet Heemskerk liet nu  een drietal films zien, de eerste was getiteld” British Columbia “ van 8.30 minuten Een mooie film van het besneeuwde landschap en het Icefield Centre Columbia voor een prachtig uitzicht. Met een bus op rupsbanden werd een tocht gereden naar een gletsjer, we zagen watervallen, stromende beekjes en Lac Moraine, een schitterend mooi blauwgroen meer.
Al met al een zeer mooie film die ingesproken was door Addy en ondersteund met rustige muziek. 

De tweede film “ BLOEMENDAGEN WIERINGERWAARD ” van 5.20 minuten waar de mooiste bloemenmozaïeken te zien waren, gemaakt door de bewoners van deze streek, die met vele handen dit prachtige schouwspel hebben gemaakt. Johan Cruyff, een draaimolen met figuurtjes uit kinderseries van de tv, Sneeuwwitje en de 7 dwergen, een bruidspaar, mooie versierde bruggen en langs de weg schildersezels waarop de bekende Nederlandse kunstschilders o.a. Rembrandt geportretteerd waren.
Een hele mooie film met rustige muziek.

De laatste film van 7 minuten ” Butchart Gardens “ getiteld, toonde schitterende tuinen met de mooiste bloemen en planten, Een waterfontein hiertussen maakt het beeld compleet.
Haarscherpe close-ups, prachtige kleuren en mooie muziek, maakte het tot een mooi geheel.

Verslag van de clubavond op 17-11-2016 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden

Na het openingswoordje van Tineke, was het Terry die deze avond de spits afbeet en zijn fotoserie liet zien van het dagje “DORDRECHT “. In deze serie van 12 minuten had Terry de stad weergegeven met goede scherpe foto's en mooie kleuren. De muziek op de achtergrond maakte het tot een mooi geheel.
Men vond het jammer dat Terry geen tekst bij sommige foto's had geplaatst, maar dit was een bewuste keuze van Terry.

Tineke liet nu haar 2e fotoserie “ IERLAND “ zien van 12 minuten deze keer voorzien met een gedeelte aan tekst maar ook ingesproken, waarvoor Tineke na afloop nog wat adviezen kreeg van clubleden. We zagen o.a. The Rock of Cashel, een 60 m. hoge kalkstenen rots gelegen in county Tipperary. De Dingle whiskey distillery in county Kerry. De in ruige gelegen onbewoonde Blasket Islands, een boottocht op de Dingle, op zoek naar de dolfijn Fungy die uiteindelijk toch nog gespot werd. Een rondleiding in de Swiss Cottage en een bezoek aan het kasteel Blasket Centre. Tot slot nog mooie beelden uit het vliegtuig van het Nederlandse landschap, heel leuk te zien omdat het helder weer was.
Deze serie was door Tineke in raw gefotografeerd en daarna bewerkt met het programma  lightroom.

PAUZE.

Een film van Jan Tijsterman kregen we nu te zien” Namibie-Botswana “ van 29 minuten. Een camperreis met de Globetrotters met wie Jan en zijn vrouw vaker verre reizen mee maken. Met een voortreffelijk uitziend buffet werd deze reis begonnen en de eerste filmbeelden toonden wat dieren die je onderweg tegen komt, dood en levend. In een National park werd even genoten van de “ hot springs “ waarna een wandeling werd gemaakt in een droge rivierbedding. Prachtige beelden van de Fish River Canyon de op een na langste van de wereld.  De kloof is 160 km lang, 27 km breed en met soms wel een diepte van 550 m. Erg indrukwekkend om te zien. Beelden rijdend gefilmd van de mooie natuur, veelal op gravelwegen, met Nederlandse fileberichten (hilarisch) en soms rijdend in het donker, avontuurlijk hoor! We zagen dat Jan iemand van de plaatselijke bevolking een fles water gaf en een geanimeerd gesprekje begon. In de Sossusvlei van de Namib woestijn werd naar de opkomst van de zon gekeken, wat een bijzondere belevenis was. Het slot van deze film was komisch: Jan en de andere reisgenoten werden op de bon gezet voor het oversteken in een National Park, wat ten strengste verboden is. Met de portemonnee een flink stuk lichter waren dit de laatste beelden van het eerste gedeelte van deze reis.
Een prachtige film, goed ingesproken door Sara en met goede uitgekozen muziek.

Verslag van de clubavond op 10-11-2016 door Conny van Haasteren

Aanwezig 17 leden. 

De avond werd geopend door Tineke en gaf het woord aan Gert die vertelde aan het beroep voor het maken van een DVD (zie vorige week) gehoor heeft gegeven en naar volle tevredenheid van de school voor hen heeft gemaakt.

Piet Heemskerk liet nu de film “ POLDERTUIN “ zien van 5.30 minuten die hij gemaakt heeft van deze mooie tuin, gelegen in Wieringerwerf. Heel kleurrijk en leek op een kleinere opzet dan de Keukenhof, met een scala van kleurrijke en vele soorten bloeiende tulpen. Blauwe druifjes en narcissen waren er ook volop te zien en het was een lust voor het oog.
Met rustige muziek op de achtergrond maakte deze film tot een mooi geheel.

De tweede film “ WERELDWIJD “ van 15.12 minuten was tot stand gekomen door het uitzoeken van gemaakte films merendeels uit Canada, van de vele dieren die je onderweg tegen kan komen. We zagen o.a. Aquariums met de mooiste vissen en schildpadden, tropische vogels, olifanten, spelende ijsberen en met gevaar voor eigen leven beren en grizzly's van heel dichtbij gefilmd.
Heel leuke film met goede ondersteunende muziek.

De laatste film “ KLEURENPRACHT “ van 4.30 minuten was gemaakt van de in het voorjaar weelderig kleurrijke bollenvelden. Altijd mooi om deze kleurenpracht van de bloeiende tulpen, hyacinten en narcissen te kunnen bewonderen.

Voor de pauze nam Kees Hogewoning nog heel even het woord om n.a.v. de mail die hij aan alle leden gestuurd had betreffende de foto's van Afrika, zeven clubleden toegezegd hadden om aan dit project mee te willen werken.

PAUZE

Terry Broeders liet nu de fotoserie “ BLOEMENCORSO 2016 “van 15.00 minuten zien. Deze serie had Terry gemaakt op het veilingterrein en had daar ongestoord kunnen fotograferen, geen “ last “ hebbende van de vele mensen die altijd langs de route staan. Ook was hij voor de afwisseling op verschillende punten van dit terrein gaan staan.
Een mooie serie met een goede muziekkeuze, waarbij het idee werd geopperd, om het volgende corso met een paar leden te maken, voor een totaal overzicht en b.v. close-ups van de figuranten.

De laatste film van deze avond was gemaakt door Jan Tijsterman, getiteld “ Après-ski” van 10 minuten en gemaakt in Canazei een gemeente in Italië. Jan en zijn vrouw bezoeken al jaren deze plaats tijdens de wintersport en wilde nu een stukje film laten zien hoe gezellig het in de winter met de caravan kan zijn. Buiten de beelden van alle leut die de après-ski met zich mee brengt, zagen we o.a. een bar gemaakt van sneeuw waarop de hapjes en drankjes staan en een polonaise met “ sterretjes “ mooie beelden van de zon op de besneeuwde bergen en de 70 km durende langlaufloop. Een film vol gezelligheid, leuk om te zien.

Verslag van de clubavond op 3-11-2016 door Conny van Haasteren

Aanwezig 20 leden, 3 belangstellenden en Ron Mokkenstorm

Tineke heette allen een warm welkom, speciaal voor de belangstellenden! Deelde verder mee dat zij een verzoek heeft ontvangen van een basisschool met de vraag, of er leden bereidwillig zijn om films van o.a. schoolkamp, musical enz.op DVD te willen zetten. Enkele leden zijn bereid dit op zich te willen nemen.

Jaap van Baarlen liet als eerste een korte film van 6.10 minuten zien van een “ RONDVLUCHT “ van Lelystad tot Rijnsburg met een Cessna. Op de heenvlucht zagen we o.a. de Nieuwkoopse Plassen, Alphen, Hoogmade, Leiden en Rijnsburg en de vlucht terug ging via Breukelen en Naarden. 

De 2e film” IJsbergsla 2016 “ met een korte tijdsduur van 3 minuten liet eerst een heel korte shot zien hoe de  productie van de kroppen ijsbergsla er aan toe ging en dat het door gebruik van “ robots “ veel makkelijker is geworden. Men vond het jammer dat Jaap dat korte shot vooraf had gemonteerd, het deed afbraak aan de film. Jaap wilde hiermee hiermee het verschil van de werkmethode tonen.

Hierna liet Tineke het eerste gedeelte van haar 14.40 minuten durende fotoserie “ IERLAND “ zien.
Deze reis naar Zuidwest-Ierland had Tineke gemaakt mede met haar “ Engelse lescursisten ".  Allereerst werd het Cobh Heritage Centre museum van de Ierse emigratie bezocht, waarin de emigratie van miljoenen Ieren door de jarenlange  mislukte aardappeloogst werd uitgelegd met beeld en geluid. Hierna zagen we een bezoek aan het museum van Molly Gallivan's Cottage & Traditional Farm. Hier was o.a. Een 200 jaar oud huisje te zien en later ook een whisky stokerij bezocht. Met paardenkarren werd er door de oerbossen van een nationaal park gereden en verder zagen we prachtige en ruige natuurgebieden,  mooie landhuizen en kastelen. Ook werd er een boottocht gemaakt over het meer van Killarney waarbij zeehonden werden gespot.
Het geheel had Tineke in raw gefotografeerd en met lightroom bewerkt.
Een hele mooie serie met rustige muziek en voorzien van tekst, wat bij sommige leden de vraag opriep, waarom Tineke het niet had ingesproken.

PAUZE.

Tineke vroeg nog even de aandacht betreffende het betalen van de contributie en dat foto Kruyt op dinsdagavond 13 December. a.s. een cursus avondfotografie zal verzorgen.

Kees van Delft liet nu een drietal fotoseries zien, allereerst “ de ZAANSTREEK “ van 7.05 minuten. Een leuke serie van de Zaan en de Zaanse Schans met de karakteristieke groene huizen en de molens, ondersteund door de rustige muziek van Arnd Stein.

De tweede serie “ DAHLIA'S DICHTBIJ “ van 6.00 minuten toonde een bonte mengeling aan kleuren van deze prachtige bloem. Een hele mooie serie met haarscherpe foto's, waarbij de muziek van Jan Vayne en Richard Clayderman het tot een mooi geheel maakte. 

Tot slot keken we naar “ MALLORCA “ een vakantiefilm van 7.45 min. Hier kregen we een overzicht te zien van dit bekende vakantiegebied met mooie stranden, de haven, een gezellige markt en terrasjes. Een serie met muziek van Alfred Brendel maakte het tot een mooi geheel.

Verslag van de clubavond op 27-10-2016 door Conny van Haasteren

Aanwezig 18 leden

Tineke opende de avond en was blij met de grote opkomst!
Piet mocht meteen van wal steken door zijn film van 45 minuten toe te lichten. De titel “ OPEN TUINEN DAG “ betrof een evenement van Juni j.l. waarbij particulieren in Rijnsburg hun tuinen open gesteld hadden voor belangstellenden. 22 Schitterende tuinen waren te bekijken met kunst,cultuur en muziek. Sommige eigenaren waren door Gert van Delft geïnterviewd en zij vertelden vol passie over hun grote hobby. Een van de tuinliefhebbers had zelfs een hele grote bijenkas waarin naar schatting 20.000 bijen huisden! We zagen ook nog een vinoloog en taartenmaakster, die de mensen wijn lieten keuren en een stukje taart lieten proeven. 
Een prachtige film met mooie toepasselijke achtergrond muziek, een lust voor het oog!

PAUZE.

Gert van Delft toonde nu zijn vakantiefilm “ ITALIE “ van 23 minutenen was ingesproken door zijn vrouw Sophie. Deze reis hadden Gert en zijn vrouw gewonnen op een vakantiebeurs, 14 dagen in een stacaravan aan de Adriatische kust! Met de auto werd deze reis in 3 dagen gereden met een tussenstop in Duitsland en Oostenrijk, waarvan enkele beelden getoond werden. Verder zagen we in Italië o.a. wat rustieke dorpjes, een mooie kathedraal, een visafslag, restanten van gebouwen uit de 5e eeuw en vermaak voor jong en oud op de camping. Een leuke film, door Gert uit de hand gefilmd. 
Sommige leden waren van mening dat film iets ingekort had mogen worden en dat het leuk geweest zou zijn als Gert iets van zijn vakantieverblijf had laten zien.

Verslag van de clubavond op 20-10-2016 door Conny van Haasteren

Aanwezig 15 leden.

Tineke heette alle aanwezigen welkom en gaf hierna meteen het woord aan Terry Broeders, die na een korte inleiding zijn fotoserie “ BURGEMEESTER BERKHOUTPARK “ van 7 minuten liet zien. Heel toepasselijk had Terry hierbij de song “ what a wonderful world “ bij het begin van deze serie gemonteerd.
Prachtige foto's van een schitterend park, met mooie kleuren en een haarscherp beeld.
Hier en daar een close-up had men er graag bij willen zien, maar verder niets dan lof voor deze serie die uiteindelijk met goed vinden van Terry gejureerd werd.

Piet Heemskerk liet hierna de film zien met de titel “ DORDRECHT “ van ongeveer 16 minuten. Deze film had Piet gemaakt op en zonnige dag in September in aanwezigheid van 6 mede clubleden en zijn vrouw Addy, die deze film met veel informatie heeft ingesproken. Piet was dus de eerste die zijn beelden hiervan liet zien en het is een mooi geheel geworden.
Dordrecht is een mooie stad met aparte gevels, hofjes, een prachtige kerk en met de rondvaart door de grachten gaf dit een goede indruk van het geheel.
De film zat technisch goed in elkaar, mooie beelden en een goed overzicht van deze oude stad. Kortom: een indruk van een gezellige dag die voor herhaling vatbaar is!

PAUZE. 

Sjoerd Zwaan wilde nu d.m.v. zijn film “ LOENATIK “ laten zien hoe je met ongeveer 3 uur aan ruw materiaal een film tot een goed overzicht kan inkorten. Allereerst werd de film getoond in een versie van 38 minuten om een overzicht te krijgen van de feestelijke voorbereidingen van een bruiloft.
Hierna werd deze film getoond in een tijdsbestek van 11 minuten waarin dit overzicht duidelijk in beeld was gebracht. Sjoerd vertelde hierna dat het ruwe materiaal bestond uit filmopnamen die gemaakt waren met een telefoon, met een fotocamera en met een filmcamera.
Hierna werd deze film met de clubleden besproken en enkele adviezen aan Sjoerd gegeven.

Verslag van de clubavond op 13-10-2016 door Dick Schoneveld

Na welkom door Tineke voor slechts 11 aanwezige leden toont Dick Schoneveld de bruiloftsfilm van zijn dochter José, die op 30 april 2016 in Noordwijk getrouwd is. Inleidend zien we dat de bruidegom Yoeri zijn bruid ophaalt bij het ouderlijk huis. Fraaie beelden van de fotoshots tussen de bloeiende tulpenvelden in Noordwijk. Hierna de huwelijksceremonie in strandtent Witsand, gefilmd door Gert van Delft. Aansluitend receptie en familie taferelen met afsluitend het bruidspaar op strand bij de ondergaande zon in de Noordzee. Dick ontving diverse nuttige tips van leden waarmee je rekening moet houden met een maken van een bruiloftsfilm. Pauze.

Cock de Vries toont beelden rondom de heuvels van Winterberg, eerste paden met zo goed als geen sneeuw, later komen de sneeuwkanonnen in actie en wordt een sneeuwlandschap met afdalingen voor skiërs gecreëerd. Ondersteund door synthesizer muziek van de Griekse muzikant Vangelis maakte deze serie boeiend door de tegenstellingen van voor en na ingrijpen door sneeuwkanonnen, zodat men ’s winters altijd kan skiën. Duur 10 minuten.

Vervolgens toont Gert van Delft filmbeelden van 70 jaar bevrijding. Eerst zien we de opstelling in Valkenburg, dan de beelden gefilmd aan de linkerzijde bij de hoek Sandtlaan-Langevaart en later de rechterkant vanaf de Oegstgeesterweg.  Zo’n 50 voertuigen. Jeeps, tanks, trucks, UN vredeswagens afgewisseld met diverse muziekkorpsen trokken voorbij.
Wellicht wat langdradig door alles te filmen, maar de passende muziek van soldatenliedjes, toonde een gevarieerd beeld van deze optocht op de 70e Bevrijdingsdag in mei 2016.

Verslag van de clubavond op 6-10-2016 door Dick Schoneveld

Na het hartelijke welkom door voorzitster Tineke aan de 15 aanwezige leden zagen we eerst de 30 minuten durende film van Piet Ravensbergen over zijn fietstocht met 4 vrienden van Luxemburg naar Rijnsburg eind mei begin juni 2015. Met de trein naar Luxemburg, vanuit hier via de Vennebahnroute (de fietsroute van het jaar 2014) via diverse besproken overnachtingadressen terug. We zagen prachtige beelden over soms smalle, klimmende en dalende paadjes met vergezichten in het grensgebied van Luxemburg, België en Duitsland. In Monschau een demonstratie glasblazen. Via Aken naar het centrum van Roermond, Schijndel, beelden van de markt en de beroemde St. Jan kerk in ’s-Hertogenbosch. Via Zaltbommel, het vestingstadje Buren in de Betuwe naar het groene Hart van Zuid-Holland. Totaal 575 km met dikwijls mooi weer. Vaak al fietsend gefilmd. Prachtige beelden met een grote afwissende muziekkeuze.

Hierna een 10 minuten durende fotoserie uit Amsterdam van Tineke. Prachtig lijnenspel in, rondom en vanaf filmmuseum EYE. Weerspiegelingen in glas met bijpassende muziek. Haar broer woont wat verderop aan de Nieuwerdammersdijk in Amsterdam Noord. Op 14 september vroeg in de morgen met een stralende blauwe hemel en opkomende zon fotografeerde Tineke daar oude panden, kinderen, fietsers in dit pittoreske straatje. We genoten van deze twee bijzondere series.

Pauze om wat te drinken en daarna toonde Cock de Vries zijn film genaamd: Leven op dood hout. Augustus 2014 was een erg natte maand en hierdoor verschenen in september vele paddenstoelen en schimmels in de bossen rondom Ermelo. Cock filmde de vele variaties, zocht de namen op en toonde ons paddenstoelen, dichtbij dan weer wat verderaf een dode boomstam bedekt met paddenstoelen. Schimmels in gele kleuren waarvan wij het bestaan niet vanaf wisten. Een boeiende, leerzame film met passende muziek.

Op open Monumentendag 2014 bezocht Cock een tweetal stoomgemalen in de Arkerheempolder nabij Nijkerk. Deze oude stoomgemalen, geheel in oude glorie herstelt, doen soms nog dienst om de waterhuishouding in de polder op het juiste waterpeil te houden. De capaciteit is groot en met mooie beelden en duidelijk ingesproken tekst ontvingen wij veel informatie over deze historische stoomgemalen.