Verslagen van de clubavonden RSDA

Bezoekersteller

Verslag RSDA clubavond 19 april 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 26 leden en partners.

Op deze laatste avond van dit seizoen, zouden de prijzen uitgereikt worden van de wedstrijd thema's en de trofeeën van het afgelopen seizoen 2017/2018. Deze laatste club en tevens afscheidsavond werd gehouden in onze eigen filmzaal. Na het drinken van de koffie/thee aangeboden door RSDA, werden alle aanwezigen door Tineke welkom geheten. In het kort keek zij nog even terug op het afgelopen seizoen, waarbij we ook 2 nieuwe leden konden verwelkomen op onze gezellige en leerzame clubavonden. Ook keek zij nog even terug op de thema avonden die weer werden beoordeeld door een onafhankelijke jury. Na het heffen van het glas werden de volgende prijzen uitgereikt.

De uitslag van de 1 minuut film/fotoserie waren voor:
1e prijs: Piet Ravensbergen met de fotoserie: Opdat wij niet vergeten.
2e prijs: Jaap van Baarlen met de film: Heemskerkjournaal 2018.
3e prijs: Conny van Haasteren met de fotoserie: Stilte.

Allen ontvingen hiervoor een beker.

De zaalprijs was voor Conny van Haasteren en kreeg hiervoor een oorkonde.

De uitslag voor de 5 minuut film/fotoserie waren voor:
1e prijs: Piet Heemkerk met de film: Van Bol tot bloem.
2e prijs: Sjoerd Zwaan met de film: Herfst en winter.
3e prijs: Jan Eekhof met de fotoserie: St.Annahofje.

De zaalprijs was voor Gert van Delft en kreeg hiervoor een oorkonde

De prijzen voor de trofee van de fotoseries waren voor:
1e prijs: Kees Hogewoning met Huis Warmelo.
2e prijs: Kees van Delft met Kerstsferen in Rijnsburg.
3e prijs: Tineke Roosen met Schotland.

De prijzen voor de trofee van de films waren voor:
1e prijs: Koos Barnhoorn met Kasteeltuinen van Arcen.
2e prijs: Koos Barnhoorn met Watersnood museum.
3e prijs: Piet Heemskerk met Ijsland 2.

De RSDA trofee was voor Kees Hogewoning en de JAKO trofee voor Koos Barnhoorn.

Piet Ravensbergen kreeg een fles wijn voor het bijhouden van de website en Rob/Ge Elkerbout ontvingen een fles wijn voor de technischecommissie en jurering.

Na dit officiële gedeelte werd er met een hapje en een drankje nog gezellig nagepraat en kon de overzichtslijst van het behaalde puntensysteem bekeken worden.

Hierna bedankte Tineke alle aanwezigen voor hun komst en wenste iedereen een fijne zomerperiode!

RSDA 50jaar!! veslag door Conny van Haasteren

Afgelopen zaterdag hebben we met 34 leden, echtgenoten/partners het 50 jarig oftewel het gouden jubileum gevierd van onze RSDA! Het was een superdag met redelijk mooi weer. Allereerst hebben we een boottochtje gemaakt richting het Groene Hart en de Braasemermeer met een boot van rederij Avifauna.
Daarna konden diegenen die goed ter been zijn een wandeling maken door het park van Avifauna om naar hartelust te filmen/fotograferen.
Rond 5 uur gingen we aan tafel voor een heerlijk uitgebreid buffet, waar goed gebruik van is gemaakt.
Door een tip van een van de leden aan de serveerster, werden er 2 luchtige taarten met vuurwerk op tafel gezet, om deze feestelijke dag af te sluiten!
We kunnen terugzien op een hele geslaagde dag!!!!

Donderdagavond 19 April is dus de laatste clubavond van dit seizoen, die gehouden zal worden in de bovenzaal. Deze avond zullen de prijzen van het seizoen en de themawedstrijden bekend worden en beloond met de gewonnen bekers. Hierna hebben we nog een gezellig samenzijn.
Verslag RSDA clubavond 12 april 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 18 leden.

In het openingswoordje van Tineke deelde ze mee telefonisch contact te hebben gehad met Bert Wakka. Fijn te horen dat het nog redelijk goed met hem gaat en dat Bert van plan is om in het nieuwe seizoen, ons een bezoek komt brengen! Dit bericht werd door alle clubleden zeer gewaardeerd.
Hierna volgden nog enkele mededelingen betreffende het uitje naar Avifauna en de laatste clubavond van 19 April.

Koos begon deze avond met een korte film van een bezoek aan de “ Sint Servaasbasiliek “ in Maastricht.
Een mooie overzichtsfilm van deze kathedraal en door Annie met veel informatie ingesproken. Met de muziek van Mozart op de achtergrond was het een mooi geheel.

De volgende film van Piet Heemskerk “ Tuinaanleg “ had hij gemaakt van het begin van dit proces tot het eindresultaat. Deze tuin werd aangelegd bij de villa van Cas Zwaan, ergens in Rijnsburg. Vanaf het aanbrengen van o.a. de beschoeiing, het spitten en graven, plaatsen van het ingebouwde hekwerk met de sierlijke zwanen, het ingraven van bomen, aanleggen van het  tuinpad, graszoden en de beplanting, was door Piet op deze film vastgelegd. Met rustige muziek op de achtergrond, weinig informatie want er was genoeg te zien, is het een mooie overzichtsfilm geworden.

PAUZE.

Gert van Delft liet ons nu een door hem gedigitaliseerde super 8 film zien uit 1971. Deze film was gemaakt door Jac.Ravensbergen, een oud clublid van RSDA, gemaakt van een tocht van  “ Ouden van Dagen “. Uitgezwaaid door familieleden vertrok een colonne auto's richting Rotterdam om daar een gezellige dag door te brengen. Er reed zelfs een auto mee van een filmploeg! Vele clubleden herkenden oud Rijnsburgers, aan hun onmiskenbare sigaar of kalotje. Op de terugweg werd er naar Avifauna (hoe toevallig) gereden voor een borreltje en daarna een diner. Hierna weer richting Rijnsburg, waar men door het muziekkorps werd “ ingehaald “.

Verslag RSDA clubavond 5 april 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 19 leden.

Na het openingswoordje door Tineke met enkele mededelingen betreffende het uitje naar Avifauna, konden we kijken naar een film van Dick Schoneveld.
Zijn film “ Senioren uitgaansdag “  die deze dag voor de 70e keer werd gereden, vertrok met 4 volle bussen en 2 rolstoeltaxi's, uitgezwaaid door velen, in de richting van Volendam. Daar aangekomen werden de vele rollators uit de bus gehaald, om bij Hotel Volendam te gaan genieten van koffie met gebak en aansluitend een lunch. Hierna vertrok men naar het gebouw van de St.Jozef Vereniging voor het bijwonen van een theatershow. Een gezellige middag met inhaken, meezingen en “ deinen “ met vele Hollandse liedjes en natuurlijk nodigde dit uit tot een polonaise. Aan al deze gezelligheid kwam er een einde en werd er weer teruggereden naar Hotel Volendam voor een heerlijk diner. Na een woordje van de voorzitter van de vereniging, werden er nog enkele psalmen gezongen en kreeg iedereen nog een afscheidspresentje. De bussen stonden inmiddels al weer klaar voor de terugreis naar Rijnsburg. Hier werden alle deelnemers van deze reis weer opgewacht door hun familieleden en na het in ontvangst nemen  van een gerberaplantje, toog men weer huiswaarts.
Een leuk overzicht van een dagje uit, wat zeker in ere gehouden moet worden. Een leuke herinneringsfilm met veelal live geluid.

Tineke liet hierna een kort familie vakantiefilmpje zien, gemaakt met een super 8 camera en door Gert gedigitaliseerd.

PAUZE.

Piet Heemskerk liet nu een film zien die hij had gemaakt in het themapark “ Archeon “ op een zonnige maar erg winderige dag, voor een bezoekje met de kleinkinderen. Hier is er zeker voor kinderen, gelegenheid om deel te nemen aan een soort programma, wat gericht is op de Nederlandse geschiedenis. Er werd gekeken naar o.a. het werk van een houtbewerker een bakker een smid en pottenbakken. Ze kregen les in zwaardvechten en mochten schieten met een pijl en boog. Je kan hier ook kijken naar verschillende boerderijen en hutten uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Het zwaardgevecht in de arena is voor kinderen een spektakel wat ook al een belevenis op zich is.  Kortom een park waar je met kinderen een leerzame dag kan doorbrengen.
Ondanks het storende geluid van de wind die duidelijk hoorbaar was, is het een een leuke en overzichtelijk film geworden. Door een probleem met de apparatuur, liepen de getoonde films niet synchroon. Dit probleem zal zo spoedig mogelijk opgelost worden.

Verslag RSDA clubavond 22 maart 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 19 leden en de jury van deze avond.

Na een kort welkomstwoord van Tineke voor de aanwezige clubleden en de jury t.w. Quirin en Marjolein, kon een aanvang worden gemaakt van de 1 minuutwedstrijd met een vrij thema.

Voor de pauze werden 11 films/fotoseries getoond:

1.      Jan Eekhof met de film: Orchideeën van clips voorzien.

2.      Tineke Roosen met de fotoserie: Jeugdcircus Miloco.

3.      Sjoerd Zwaan met de film: Busreis.

4.      Koos Barnhoorn met de film: Rondje Kaag in 75 seconden.

5.      Piet Ravensbergen met de fotoserie: Opdat wij niet vergeten.

6.      Jaap van Baarlen met de film: Intro van een trouwerij.

7.      Jaap van Baarlen met de film: Intro Heemskerk journaal 2017.

8.      Jan Eekhof met de film: Maken van pasta.

9.      Piet Heemskerk met de film: De som.

10.   Terry Broeders met de fotoserie: Glow.

11.  Conny van Haasteren met de fotoserie: Klinkenbergerplas.

 PAUZE.

12.  Tineke Roosen met de fotoserie: Alvast een voorproefje.

13.  Jan Eekhof met de film: Eb en vloed.

14.  Cock de Vries met de film: In de wolken.

15.  Tineke Roosen met de fotoserie: Lotte rijdt paard.

16.  Jaap van Baarlen met de film: Heemskerk journaal 2018.

17.  Jan Eekhof met de fotoserie: Cinqur Terre.

18.  Sjoerd Zwaan met de film: Dordrecht in beeld.

19.  Piet Heemskerk met de fotoserie: Moeder aarde.

20.  Conny van Haasteren met de fotoserie: Stilte.

21.  Terry Broeders met de fotoserie: Groeten uit Rijnsburg.

22.  Sjoerd Zwaan met de film: Knipoog.

Het was weer een leuke leuke avond, de uitslag zal op donderdagavond 19 April, de laatste clubavond alweer van dit seizoen,  bekend gemaakt worden!

Donderdagavond 29 Maart is er GEEN clubavond i.v.m. de Witte Donderdagviering in de Open Hof.

Verslag RSDA clubavond 15 maart 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden.

Koos opende de avond i.v.m. afwezigheid van Tineke. De aandacht werd nog even gevestigd op de 1 minuutwedstrijd van donderdag 22 Maart, waar nogal onduidelijkheid was ontstaan over de datum. Deze datum stond ook vermeld op de website bij de agenda en elk clublid heeft vorige week een mail ontvangen betreffende het aanmelden hiervoor.

Ellert Eekma vertoonde deze avond zijn eerste films, “ Greep uit 2015 “ was de titel die werd vertoond, met korte flitsen van dat jaar. We zagen wat beelden opgenomen bij een bezoek aan een Kerstfair bij het landgoed Marienwaerdt in Beesd en eveneens een Kerstfair in Haarlem. Van beiden een overzicht van de drukte en gezelligheid bij dit soort evenementen.
Vervolgens een bezoekje aan de mooie stad Den Bosch, met een vaartochtje over de Dieze.
Wat korte flitsen van de huldiging na een gewonnen wedstrijd van de D1 bij Rijnsburgse Boys, wat beelden van een avondvierdaagse en tot slot nog wat beelden van voetbalwedstrijd.
Deze films werden niet gejureerd, Ellert wilde graag opmerkingen van de clubleden en goede adviezen, waar ruimschoots aan werd voldaan.

Tot slot nog een korte film van het “ Bloemencorso 2017 “ in Rijnsburg. Alle beelden waren met live geluid en Ellert had deze film gemaakt in een zittende positie. Deze tip had hij eens gekregen en hierdoor krijg je een heel ander beeld dan als je staand langs de kant van de weg opnamen hiervan maakt. Leuk gedaan!
Hierna kreeg Ellert ook nog wat tips van enkele clubleden.

Gert van Delft liet nu een korte film zien “ Een dagje Berlijn “ dat bekeken is tijdens een vakantie. Met een vaartochtje ging het onder mooie bruggen door en vanaf het water zie je ook mooie gebouwen en kerken. Te voet werd nog een stukje Berlijn bekeken met o.a. De Brandenburger Tor, het Rijksdag gebouw en de mooie Gedachtenis Kerk. Deze film was door Gert ingesproken en ondersteund met mooie rustige muziek.

PAUZE.

Jan Tijsterman liet nu zijn film van het mooie “ Lapland “ zien. Vanuit het vliegtuig gemaakte beelden vervolgde Jan de reis per bus naar de eindbestemming door het besneeuwde prachtige landschap. Mooie beelden van een verlichte sneeuwpiste, een sledetocht voortgetrokken door 6 Husky's, een toer met de sneeuwscooter, een tocht met de arrenslee getrokken door een rendier en een wandeltocht met speciale “ sneeuwschoenen “ naar een bevroren waterval. Prachtige adembenemende beelden van dit besneeuwde landschap, met een temp. van – 15 gr! Een poging tot het vangen van een vis, buiten in de sneeuw picknicken, in een Lavvu ( Laplandse tent van rendierhuid ) een glas warme wijn drinken en een bezoekje aan een rendierfarm. Dit alles in een weekje tijd!
Een prachtige film van dit mooie besneeuwde land, mooie muziek en ingesproken door Sara Tijsterman.

Tot slot van deze avond, kregen we een film te zien van Jaap van Baarlen over het “ Heemskerkjournaal “. Hierin werden de laatste nieuwtjes verteld en getoond: het interviewen van een nieuwe medewerker, met 24 collega's van de personeelsvereniging paintballen, wat hilarische taferelen gaf, het huwelijk van een medewerker met een oud medewerkster van het bedrijf en een aandachtspuntje voor medewerkers om deel te nemen aan een gratis Paasworkshop.

Verslag RSDA clubavond 8 maart 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 17 leden.

Na het openingswoordje van Tineke met enkele mededelingen betreffende de 1 minuut wedstrijd, het jubileumdagje naar Avifauna en de invulling van de laatste clubavond, was het haar eer te beurt om te beginnen.

De fotoserie “ Bazaar “ was een opdracht van de vrije school in Leiden. Alle kinderen kunnen iets kopen naar keuze door het gebruik van een stempelkaart, de opbrengst is voor het goede doel. Deze dag was georganiseerd door de kinderen van groep 2 en hun ouders, zij hadden gekozen voor het project “ Nieuwe energie in de school blazen ”. Door het probleem op te lossen van een opgesloten directeur die gered wordt door een beroemde wetenschapper, is dit prima in orde gekomen, waardoor er weer nieuwe energie in de school geblazen kan worden.
Een mooie serie met heldere foto's en een goede muziekkeuze.

Gert van Delft liet hierna een film zien van het “ Spreewald “, gelegen in de deelstaat Brandenburg. Vanaf de camping in Bork werd er gewandeld en uitstapjes gemaakt. We zagen o.a. het indrukwekkende DDR museum, een boottocht op de rivier waar je onderweg mooie natuur tegen komt en sluizen die met de hand bediend moeten worden. Gefietst werd er naar Lubbenau en Burg door de prachtige omgeving van dit gebied, waar  300 natuurlijke waterlopen te zien zijn. Een leuke vakantiefilm en goed gekozen muziek, in het bijzonder de toepasselijke Duitse muziektekst in het museum die Gert hierbij had gemonteerd.

 PAUZE.

Piet Heemskerk had een film gemaakt van zijn “ Cruise naar Ijsland 2 “. Na een bezichtiging van de St.Magnus Cathedral  in Kirkwall,  vertrok de boot naar Reykjavik de hoofdstad van Ijsland. Hier werd met een taxi , gereden door een prachtig landschap, een bezoek gebracht aan de Barnafoss watervallen, een enorm complex van 900 m. schitterend mooi. Er werd een bezoek gebracht aan de haven, het Reagen/ Gorbatsjovhuis bezocht, een wandeling gemaakt naar het centrum en een boottochtje naar Akureyri, een stadje in het noorden van IJsland. Na weer een gezellige avond aan boord, werd er de volgende dag een bezoek gebracht aan een van de grootste watervallen de Godafoss van 30 meter breed. 'S avonds werden o.a. Piet en zijn vrouw aan boord gehuldigd, omdat ze er inmiddels al 100 zeedagen op hadden zitten! Dit was tijdens de vaartocht naar Bergen in Noorwegen. Aldaar werd deze stad ook met een bezoek vereerd vanwege de gekleurde handelshuizen en de grootste openluchtmarkt van Noorwegen. Op de laatste avond van deze cruise werd er gekeken en geluisterd naar het optreden van een zangeres, die met het schitterend gezongen Nessun Dorma uit Turandot, een mooi slot was van deze reis.
Een prachtige film met mooie beelden en goed uitgekozen muziek en de vele informatie die door Addy was ingesproken.

Verslag RSDA clubavond 1 maart 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden.

Met een kort welkomstwoordje door Tineke, speciaal voor de jury Quirin en Marjolein, konden we gaan kijken naar de wedstrijd van de 5 minuten films/fotoseries. Er waren 20 meldingen binnen gekomen, waarvan er 10 voor en 10 na de pauze werden vertoond.

1 Sjoerd Zwaan: Op de markt. ( film )
2 Tineke Roosen: Samen een dagje uit. ( fotoserie )
3 Ge Elkerbout: Oost west, thuis best. ( film )
4 Jan Eekhof: Dahlia's. ( fotoserie )
5 Koos Barnhoorn: Pinksteren in Gilze Rijen. ( film )
6 Cock de Vries: Stroomopwaarts ( film )
7 Piet Ravensbergen: Daar waar steden soms kleiner zijn dorpen ( fotoserie )
8 Piet Heemskerk: Koekjes bakken. ( film )
9 Jan Eekhof: Oud leiden. ( fotoserie )
10 Tineke Roosen: Verleden, heden en toekomst. ( fotoserie )

 Inmiddels 21.30 dus werd het tijd voor:

 PAUZE.

 11 Sjoerd Zwaan; Herfst in het bos. ( film )
12 Piet Heemskerk: Van bol tot bloem. ( film )
13 Jan Eekhof: Impressie Rijnsburgs bloemencorso ( fotoserie )
14 Sjoerd Zwaan: Herfst en winter ( film )
15 Piet Heemskerk: Olifantenkamp ( film )
16 Jan Tijsterman: Met 7 man de Loire af ( film )
17 Gert van Delft: Een stukje geschiedenis ( film )
18 Sjoerd Zwaan: Vakantie Torremolinos ( film )
19 Koos Barnhoorn: Bloemencorso 2016 ( film )
20 Jan Eekhof: St.Annahofje ( fotoserie )

Het was inmiddels bijna 23.00 uur! Een leuke avond door de vele inzendingen. Op de uitslag moeten we nog even wachten tot de laatste clubavond op 19 April.

Verslag RSDA clubavond 22 februari 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 14 leden.

Na een kort openingswoordje van Tineke betreffende het invullen van de lijst voor de 5 minuten wedstrijd, konden we kijken naar de eerste fotoserie van Kees Hogewoning. “ Elburg “. Dit is een gemeente gelegen aan het Veluwemeer, waarvan een deel een beschermd stadsgezicht is. Een leuk plaatsje met smalle straatjes en doorkijkjes, karakteristieke kleine huisjes, rijks en oorlogsmonumenten. Kees had zoveel mogelijk in beeld gebracht door de  mooie foto's met heldere kleuren en het was goed gemonteerd. Met de muziek van Jan Vayne  een mooi geheel.

Hierna kregen we een korte fotoserie te zien van walrussen en stellerzeeleeuwen in het Dolfinarium van Harderwijk, waarbij het opspattende water goed in beeld was gebracht. Ook  springende dolfijnen die zich in het buitenmeer vermaakten is altijd een mooi gezicht. Mooie heldere en kleurrijke foto's ondersteund door de muziek van Sting.

De derde fotoserie was gemaakt in het  dierenpark van Amersfoort, waar vele dieren door Kees waren gefotografeerd en soms ook close-up in beeld gebracht. De muziek was van de componist John Barry.

Tot slot voor de pauze nog een korte film van een dochter van Kees, die een poging had gewaagd om te tokkelen. Er stond een stevige wind, dat was ook te zien door de camerabewegingen, maar de dochter van Kees, kwam heelhuids beneden aan.

PAUZE.

Tot slot van deze clubavond, liet Kees een bewerkte film zien van “ Tasmanië “ uit 1996. Deze film was al eerder vertoond, maar Kees heeft geprobeerd alle oneffenheden weg te werken.   We zagen mooie bezienswaardigheden van dit eiland,  een Staat van het Gemenebest van Australië. We zagen o.a. het Field national park met watervallen, grote varens en enorme rotsblokken. Grindelwald, Zwitsers nagebouwd met veel houtsnijwerken, de Russell Falls, Tasmanië Zoo en een wandeling in het regenwoud. Dit eiland is voor 80% een natuurgebied en er wonen ruimen 500.000 mensen en is twee keer zo groot als Nederland. De muziek van Enya op de achtergrond was toepasselijk bij deze film.

En omdat er nu nog wat tijd over was kon Jan Eekhof wilde nog wat bewerkte foto's laten zien van Oud Rijnsburg, met op de achtergrond “ Het dorp” gezongen door Wim Sonneveld. Een mooie serie....

Verslag RSDA clubavond 15 februari 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden. 

Koos opende deze avond i.v.m. de afwezigheid van Tineke.

De twee films voor de pauze waren door Koos gemaakt en als eerste zagen we “ Kasteeltuinen van Arcen “. In dit dorpje in Limburg, ligt een groot bloemen en plantenpark  met 15 unieke tuinen met vijvers en watervallen, een historische buitenplaats en een kasteel, wat ook met een bezoek werd vereerd. Het rosarium met de verschillende thematuinen, de casa verde met subtropische beplanting en het bamboebos schitterend aangelegd en “ gedecoreerd “ met enorme rotsblokken. Koos had van dit alles een prachtig overzicht gemaakt en het was met veel informatie door zijn vrouw Annie ingesproken. Met mooie rustige muziek op de achtergrond was het een mooi geheel.

In de tweede film “ Monumentendag in Limburg “, werd de Hompesche Molen gelegen bij Stevensweert uitvoerig bekeken. Deze stellingmolen is 37 meter hoog en de grootste van Limburg. Deze molen heeft 5 verdiepingen en tijdens het bezoek volop in bedrijf als graanmolen. Zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent! Het volgende bezoek werd gebracht aan de St. Michaels kerk, in het witte stadje Thorn, vroeger de stiftskerk van de abdij van Thorn. Deze Gotische kruisbasiliek met o.a. Barokaltaren, een Renaissance altaar, een grafmonument en ook de kapittelzaal en de archiefruimte werden uitvoerig bekeken.  Deze film was ook door Annie met veel informatie ingesproken en ondersteund door toepasselijke muziek.

PAUZE.

Piet Heemskerk liet nu zijn film “ Cruise naar Schotland “ zien, opgenomen tijdens deze vaartocht met een cruiseschip van de Holland Amerikalijn. Vanuit Rotterdam werd er gevaren naar South Greens Ferry bij Edinburgh. Van hieruit werd er met een taxi gereden via Invergordon, over een indrukwekkende brug bij Falkirk naar Edinburgh en een bezoek gebracht bij de Botanische tuin met vele tropische planten en een leuk tuinhuisje, aan de buitenkant “ bekleed “ met schelpen. Hierna werd een bezoek gebracht aan Paleis Holyroadhouse, de St.Gillis Cathedral en het landgoed Hopetoun House. De whisky distillery Glen Ord werd bezocht, waar 76 whisky soorten gestookt en worden verkocht in verschillende prijsklassen. Er werd even gestopt bij een monument van het slagveld van het National Trust for Scotland. Dit is een charitatieve instelling voor het behoud van plaatsen van historisch belang. Weer verder gereden naar Inverness, waar ook de Botanische tuin van Verness werd bekeken. Ook hier kon men tropische planten o.a. vele cactussoorten en prachtige bloemen bewonderen en tot slot werd de prachtige St. Andreas Kathedraal behorende tot de Anglicaanse Gemeenschap in Inverness bekeken. En als je dan toch in de buurt van de rivier Loch Ness bent, wordt er toch even langs gereden om te kijken of je misschien het monster kan spotten.........Weer terug bij de boot werd er tot slot een klein optreden gehouden door de Schotse doedelzakspelers.
Deze prachtige film met mooie kleuren, was informatief ingesproken door Addy Heemskerk en Piet had er toepasselijke muziek bij gemonteerd.

Verslag RSDA clubavond 8 februari 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 17 leden. 

Na het openingswoordje van Tineke, kon Cock de Vries een film en 2 fotoseries laten zien. Allereerst keken we naar “ Limmen “ voor het jaarlijks terugkerende evenement van de kleurrijke mozaïeken. Deze staan in het hele dorp, op straat, bij mensen in de tuin, aan lantaarnpalen en bruggen, een mooi schouwspel door Cock in beeld gebracht.

Hierna kregen we de film “ 70 jaar Bevrijding “ te zien, een “ optocht “ van vele legervoertuigen, waarvan sommige met rupsbanden, jeeps, tankwagens en wagens voor kanonnen. Herauten te paard, praalwagens, muziekkorpsen en marcherende soldaten met zware bepakking en met live geluid, was het een overzichtelijk geheel. De laatste fotoserie van Cock was gemaakt in een “ Stiltegebied “ bij Achttienhoven. Een mooi stukje natuur met wat grazende lakenvelders, een ooievaarsnest en wat foto's van een molen, waarbij Cock informatie had ingesproken. Met een mooi rustig muziekje op de achtergrond was het een leuk geheel geworden. 

PAUZE.

Kees van Delft zou nu 4 series laten zien waarvan 3 met foto's en een filmpje.  We zagen eerst de “ Wonderen van de natuur “, een serie die gemaakt was bij bloemententoonstellingen in Aalsmeer en Vijfhuizen. Een keur van veelal close-ups gefotografeerde planten en bloemen. Mooie heldere kleuren en met een muzikale ondersteuning door Jan Vayne en Misha Goldstein, was het een mooi geheel.

Bij boerderij “ Geertje “ in Zoeterwoude, had Kees een filmpje gemaakt met zijn fotocamera van een bezoekje met zijn kleinkinderen, die hier veel plezier hadden door o.a. een ritje te paard en het voeden/verwennen van de vele geiten. 

“ Wintersfeer in Rijnsburg “ toonde een fotoserie in de sneeuwperiode van 2 dagen. Met de camera is Kees op pad gegaan om wat mooie sfeerfoto's te maken. Met de verlichte huizen, veelal versierd met kerstverlichting en langs de Vliet, was het een mooi geheel.

De laatste fotoserie van Kees “ Rondom Rockenberg” , gelegen in de deelstaat Essen/Duitsland. Dit is een typisch klein Duits dorpje in een streek waar je leuke tochtjes kan maken. Landschappelijke uitzichten, vakwerkhuisjes en de typische oude boerderijen.
Een leuke serie ondersteund met leuke walsmuziek.

Verslag RSDA clubavond 1 februari 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 17 leden en Addy Heemskerk.

Tineke heette allen welkom en gaf het woord aan Addy Heemskerk die deze avond voor de pauze een gastoptreden mocht geven, van enkele fotoseries.

Als eerste een overzicht gemaakt in de “ Royal Botanic Garden “ in Edinburgh. Vele bloemen en plantensoorten waren hier te bewonderen, waarvan sommige ook een mooie close-up was gemaakt. In deze tuin, was ook de herdenkingstuin van de Queen Mother te bewonderen.

De volgende serie was gemaakt van de enorme “ Watervallen “ in Ijsland, waarvan Godafoss in de top 5 van de meest spectaculaire watervallen genoemd wordt. Deze worden door enorme rotsblokken in meerdere stukken gedeeld. Heel mooi in beeld gebracht!

De volgende serie “ Herfst “was o.a. gemaakt in de waterleidingduinen bij Vogelezang. Mooie foto's van de natuur in deze tijd van het jaar, ondersteund door mooie rustige muziek en een toepasselijk gedicht. “ Spinoza “ een korte serie van wat beelden in Rijnsburg, met op de achtergrond, het plaatselijke volkslied, leuk bedacht.

Mooie foto's waren er gemaakt tijdens “ Een dag in Lourdes “. Deze serie toonde een overzicht wat er hier op een dag allemaal gebeurt en wat je kan zien. De kruiswegstatie van marmeren beelden, de basiliek van Pius X de grootste kerk van Lourdes, de straat en lichtprocessie, gaven hier een goed beeld van. Addy had deze serie met veel informatie ingesproken en het geheel was ondersteund door Mieke Telkamp,s lied van St.Bernadette.

De laatste fotoserie toonde wat beelden van een grote bloemententoonstelling “ IFTF “ in Vijfhuizen. Een keur van vele soorten bloemen was hier tentoongesteld in de mooiste kleuren, waarvan Addy ook sommige close-ups had gemaakt.

PAUZE.

Terry Broeders liet nu zijn fotoserie “ Bloemencorso 2017 “ zien, gemaakt bij bloemenveiling Flora. Een mooie serie zonder kijkers aan de kant van de weg, zodat Terry alle vrijheid had en daar mooi gebruik van heeft kunnen maken. Het thema was Spreekwoorden en Gezegdes, dit was merendeels te bewonderen op de verschillende praalwagens die meereden. Ook de luxe auto's waren opgemaakt met enorme boeketten met de mooiste kleuren van verschillende bloemen.
Een mooie serie ondersteund door rustige muziek.

Piet Heemskerk liet als laatste deze avond de film “ Glow “ zien, gemaakt in Eindhoven van dit jaarlijks terugkerend evenement. Een wirwar van flitsende beelden, waar je een beeltenis uit kon halen, verlichte gebouwen, het Abbemuseum, een moskee en van de Catharinakerk.
Een mooie film die gemaakt is onder de moeilijke omstandigheden van moeilijk begaanbare wegen en het vele publiek wat hier rond liep. Met live geluid en rustige beelden, is het een mooie overzichtelijke film.

Verslag RSDA clubavond 25 januari 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden.

De avond werd geopend door Tineke die verder geen mededelingen had. De eerste film van Koos Barnhoorn “ Watersnoodmuseum “ liet een totaalbeeld zien wat er op die stormachtige dag in Februari 1953, 65 jaar geleden, is gebeurd. Zeer indrukwekkend vertoonde filmfragmenten, aangespoelde huisraad en kleding waren hier te zien en alle namen van de 1836 verdronken volwassenen en kinderen, zijn hier te lezen. Ook aan de hulp en de wederopbouw was ruim aandacht besteed.
Een prachtige film, door Annie Barnhoorn met veel informatie ingesproken en ondersteund door rustige muziek. Dit museum is zeer de moeite waard om te gaan bezoeken.

De tweede film van Koos “ Bezoek aan Texel “ was gemaakt tijdens een fietsweekend, in het kopje van Noord Holland. Vanuit het hotel in de Wieringermeer, werd een fietstocht gemaakt naar het IJsselmeer en een dagje fietsen op Texel op een mooie zonnige dag kon niet ontbreken. Na een kwartiertje met de boot vanuit Den Helder, even een parkeerplaatsje zoeken voor de auto, fietsen eraf en een mooie tocht maken op dit eiland. Een bezoek aan Ecomare is een must en altijd leuk om even een kijkje te nemen. Hierna werd er doorgefietst naar de Koog en Oudeschild, waarna er met de boot weer werd teruggevaren naar Den helder. De volgende dag werd er nog een rondje Wieringermeer gefietst en daarna keerde men huiswaarts.
Ook deze film was door Annie ingesproken en Koos had er passende muziek bij uitgezocht.

PAUZE.

De film van Gert van Delft “ Rondje Potsdam “ was gemaakt tijdens zijn vakantie. Potsdam ligt in de deelstaat Brandenburg en bekend door de Brandenburger Tor en is een bezoek waardig. Het paleis van Frederik de Groot met een enorm groot park en een terrassenwijngaard werd ook bezocht evenals het Slot Sanssoussi en Kloster Lehnin.
Deze film was informatief ingesproken door Sophie van Delft en met passende muziek ondersteund!

De laatste film van vanavond, eveneens gemaakt door Gert van Delft, was gemaakt in Drente en wel in de streek “ Hondsrug “. Een bezoek aan de schaapherder in Orvelte, een wandeling langs het Indianenpad bij Buitencentrum Boomkroonpad in Borger met hier en daar een mooi houtsnijwerk langs de kant van het pad, is heel leuk voor kinderen. Een rondrit met een huifkar, dit keer niet getrokken door paarden maar een tractor, op weg naar de Hunebedden, moet je natuurlijk ook gezien hebben. Het openluchtmuseum van Ellert en Brammert in Schoonoord waar o.a.plaggenhutten te zien zijn, evenals een Saksische boerderij en expositiegebouwen, is ook zeker de moeite waard. Tot slot nog een kijkje bij het allergrootste hunebed van 23 meter in Borger, opgegraven in 1685!
Ook deze film was ingesproken door Sophie van Delft en ondersteund met originele muziek uit Drenthe!

Verslag RSDA clubavond 18 januari 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 personen.

Na een kort openingswoord door Tineke, liet Kees Hogewoning zijn eerste fotoserie zien “ Fantasietuin “ van 5 minuten gelegen in het dorpje Oldebroek. Een prachtige tuin, met een grootte van ongeveer 4000m2 aangelegd door  ene familie van der Put, waar al 25 jaar aan gewerkt is. Het hoogte verschil van ongeveer 15 m. laat een mooi overzicht zien van deze met zorg aangelegde tuin. Vele planten en bloemensoorten had Kees gefotografeerd, ook met enkele mooie close-ups en ondersteund met muziek uit de serie Villa Felderhof. 

De tweede fotoserie “ Huis Warmelo “ van 11.30 min.gelegen in Diepenheim, een landgoed waar in het verleden Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard heeft gewoond. In het park van 7 hectare groot, kan men een prachtige wandeling maken in de Franse stijltuin met o.a.hortensia's, azalea's, rododendrons en op verschillende plaatsen waren mooie zandsculpturen te bewonderen. Deze sculpturen met uiteenlopende voorstellingen, waren door Kees haarscherp in beeld gebracht. Een hele mooie serie met mooie heldere kleuren van de foto's, ondersteund door de mooie muziek van Enya.

Als laatste liet Kees een kort stukje film zien uit 1995, gemaakt in Tasmanië en bewerkt met het programma van Pinnacle 21. Voor de leden die ook met dit programma werken, kon Kees enkele nuttige tips geven.

PAUZE. 

Piet Heemskerk liet nu een 26 minuten durende film zien “ De Rommelpiet “. Deze film was gemaakt in opdracht van een basisschool en bracht ons weer even terug naar feestmaand December 2017. We zagen een Zwarte Piet die de titelnaam van deze film met glans heeft vervuld. Hij had er in verschillende klassen een enorme puinhoop van gemaakt door spulletjes uit kasten te trekken en op de grond te gooien. Closetrollen uitgooien was ook een geliefde bezigheid, werkstukjes van de plaats halen en ga zo maar door.  De juffen van deze klassen zullen hierna heel wat werk gehad hebben om alles weer toonbaar te maken. Dat de kinderen genoten hebben van deze film was een ding dat zeker is, voor het tonen op de clubavond had het iets korter mogen zijn.

Tot slot wilde Tineke een stukje van haar gedigitaliseerde film zien van 1000 jaar Rijnsburg,  De oorspronkelijke film van 10 minuten was gemaakt met een super 8. De kwaliteit en kleuren van deze film waren mooi en identiek aan die tijd.

Verslag RSDA clubavond 11 januari 2018 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden.

De avond werd geopend door Tineke en er stond veel op het programma deze keer. Ellert Eekma beet de spits af met een korte film van 6 minuten gemaakt tijdens “ Sail 1995 “. Een leuk overzicht van verschillende pleziervaartuigen die het schouwspel dichtbij wilden kijken van de enorme Tall Ships en tjalken.
Na het bekijken van deze film, kreeg Ellert vele goede adviezen van enkele clubleden.

Terry Broeders liet nu een fotoserie zien van 5 minuten “ Bloemencorso 2017 “ , die hij had gemaakt de avond voor het corso in de veilinghal. Een goede opbouw van deze serie met enkele close-ups, mooie muziek en wisselende overvloeiers.

Piet Heemskerk liet hierna zijn serie “ Ouden van Dagen uitje 1968 “ van 6 minuten zien. Deze  was gemaakt door het overzetten van dia's te digitaliseren. Met een toepasselijk achtergrond muziekje EN de beelden van 50 jaar geleden, merendeels gemaakt in Avifauna, was het een mooi geheel geworden.
Er was nu te weinig tijd voor de andere film van Piet, die zal nu volgende week getoond worden.

PAUZE. 

Cock de Vries had 2 films gemaakt van de “Paardenmarkt 2017 “ en beiden waren 11 minuten. Een overzicht van de paardenmarkt, de braderie, het varen op een stukje van de Vliet en het optreden van het Shantykoor waren uitvoerig in beeld gebracht.

De laatste film van deze avond, eveneens gemaakt door Cock de Vries en getiteld “ Ampie Bouw van 6 minutenwas gemaakt van een prachtige tuin met meer dan 1000 bloemen en plantensoorten. Ampie bouw  is te vinden in ' t Harde en omdat deze tuin 15 meter boven het maaiveld torent, is het in wijde omgeving bekend als Ampie's Berg. In deze mooie tuin worden de vele planten en bloemen  afgewisseld met vijvers en watervallen, een prachtig stukje natuur. Voor de liefhebbers zijn er ook nog koikarpers te zien in de vijvers en men kan 15 m.hoog klimmen voor een mooi overzicht van deze tuin.

Rest mij nog te vermelden dat ik vorige week geen verslag heb kunnen maken van de Nieuwjaarsreceptie, omdat ik door griep genoodzaakt was om thuis te blijven. In de wandelgangen heb ik vernomen dat het een hele gezellige avond is geweest!

Verslag RSDA clubavond 14 december 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 18 leden. 

Na het welkomstwoord van Tineke, vroeg Jaap van Baarlen even de aandacht betreffende de nabespreking van films/fotoseries. Er kwamen verschillende ideeën op tafel, die het bestuur ter harte zal nemen.

Tineke liet voor de pauze 3 fotoseries zien: de eerste was  “ Schotland “ van 12.15 minuten en met het vertrek van de nachtboot vanuit IJmuiden naar Newcastle kon de toer beginnen. De bus bracht men naar het Floorcastle, het grootste bewoonde “huis “ in Schotland. Een bezoek aan de Leskine bridge was zeker de moeite waard voor een korte stop om te genieten van het uitzicht. Verder ging de reis langs Loch Lomond, het grootste meer met prachtige vergezichten was  indrukkend om te zien. De bus reed verder naar Inveraray, daar bezocht men de Church of Schotland en het gevangenis gebouw. Weer verder met de bus naar het Kilmartin museum en de Arduaine garden, een adembenemend mooie tuin. Hierna met de boot naar Isle of Mull , waar naar hartelust de prachtige natuur op de foto gezet kon worden. In Glencoe met de kabelbaan naar de Ben Nevis, hoog boven in de sneeuw! Tot slot bracht de bus de reizigers naar Edinburgh, de hoofdstad van Schotland voor vele bezienswaardigheden. Vanuit hier werd een tochtje genaakt naar een schaapherder, die over belangstelling niets te klagen had. 6 honden hielden de schapen onder bedwang en de schaapherder had voor elke hond een eigen fluitsignaal.
Het was een hele mooie serie met toepasselijke muziek.

De tweede fotoserie “ Na gedane arbeid “ van 7.15 minuten was gemaakt in Zuidwolde, hier zagen we het huis van de broer van Tineke wat tijdens zijn afwezigheid door Tineke en Willem onderhouden werd, zoals de moestuin, bloemen en planten verzorgen enz. Na deze arbeid was het goed vertoeven in het prachtige Drentse landschap, een bezoek aan Giethoorn en het genieten van een high tea!
Met rustige muziek op de achtergrond was het een mooi geheel.

Tot slot nog een korte fotoserie van 4.05 minuten. “ Wandelen in Zuidwolde “ genietend van deze mooie streek.

PAUZE.

Koos Barnhoorn liet nu 2 films zien, “ Pasen 2017 “ van 15.45 minuten was gemaakt in Vught. Vanuit hier werden weer verscheidene fietstochten gemaakt, markten bezocht en gewinkeld in Marktveld. Den Bosch is een mooie stad, de St-Janskathedraal het hoogtepunt van de Brabantse gotiek werd met een bezoek vereerd en een wandeling langs de weekmarkt is ook altijd gezellig. Een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught stond ook op het programma, een concentratiekamp uit de tweede wereldoorlog, waar de barakken en de fusilladeplaats te bezichtigen zijn. Indrukwekkend.......Tot slot werd er nog gevaren vanuit Drimmelen door de Brabantse Biesbosch. Hier kon men genieten  van de prachtige natuur, het uitzicht en de bewoners van het drasland.
Een prachtige film, ingesproken door Annie Barnhoorn en ondersteund door de muziek van Kenny G.

De tweede film van Koos “ Pinksteren 2017“ van 13.45 minuten was gemaakt in Emmen. In de provincie Drente is het heerlijk om te fietsen, dat liet Koos in deze film wel zien. Je komt van alles tegen, ooievaars, nest met jonge eendjes, heerlijke zonneweiden aan natuurmeren, dit alles in de omgeving van Emmen. Ook werd er gefietst naar Nieuw Amsterdam/ Schoonebeek. Prachtige natuur tijdens deze tocht langs de Rietplas, een stoet van oude tractoren kwam voorbij en  men werd  “ verrast “ door hardlopers, vergezeld van fietsers, dit alles had te maken met een estafetteloop naar Hamburg. Hunebedden zie je er vanzelfsprekend ook en overblijfselen uit het stenen tijdperk.
Kortom, weer zo'n prachtig stukje Nederland door Koos in beeld gebracht en ingesproken door Annie Barnhoorn en ondersteund door de muziek van Arnd Stein.

Tot slot van deze avond nog een korte film van 3 minuten gemaakt door Ellert Eekma en gefilmd in verschillende tuincentra van Kerstshows, toepasselijk voor deze tijd!

Verslag RSDA clubavond 7 december 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 17 leden en een gast t.w. Wim de Beer.

Tineke heette allen welkom, speciaal de gast van vanavond.

Ons nieuwe clublid Ellert Eekma viel de eer te beurt om zijn eerste film van 11.30 minuten te laten zien. Een titel ontbrak, maar was ook niet de bedoeling, Ellert wilde alleen laten zien hoe hij een film maakt en wilde graag adviezen van de clubleden. We zagen o.a. wat filmbeelden van Ellert zijn werkzaamheden, wat beelden die gemaakt zijn van de bovenwindse eilanden en in Kenia! Deze beelden waren een aantal jaren gemaakt met de eerste filmcamera van Ellert. Met de nieuwe filmcamera werd gefilmd o.a. een bezoek aan Doesburg waar we een groot varken aan het spit zagen draaien en het optreden van enkele koren. De bloemencorso in Rijnsburg,  een dankbaar onderwerp om te filmen, een vakantie aan het Uddelermeer met de familie en tot slot wat beelden van een Kerstshow van een tuincentrum in Ter Aar.
Complimenten kreeg Ellert van de clubleden voor zijn eerste film!

Sjoerd Zwaan liet nu de film ” 40 jaar Sjoerd en Willeke “ zien van 23 minuten. Dit feest werd gevierd in het Heiderbos met het hele gezin, alwaar eerst een toost werd uitgebracht op het Robijnen bruidspaar. Op dat complex werden verschillende activiteiten gedaan met zijn allen, klimmen en klauteren, over steenblokken in het water lopen, waterfietsen in ZWANEN,......en niet te vergeten een heerlijke grote en uitgebreide barbecue. Weer thuis werd het Robijnen paar tot slot nog getrakteerd op een aubade van Floraband ( jongere generatie).

PAUZE.

Sjoerd vervolgde nu met een korte film van zijn weekend “honeymoon “ naar Groningen, met een tijdsduur van 20 minuten. Samen met Willeke vertoefde hij in een “ van der Valk “ hotel. Ze bezochten de stad met o.a. de Martinitoren, de Korenbeurs en de markt waar veel bloemenkramen te vinden waren. Slochteren en Loppersum werden bezocht om te kijken naar de schade van de aardbevingen, maar waar ze weinig van hebben kunnen ontdekken. En tot slot nog een toertje naar het vestingstadje Bourtange/Vlagtwedde. De laatste film van Sjoerd duurde 12 minuten.” Kersthuis Zwaan “ getiteld en was opgenomen in de stijl van een slapstickfilm. We hebben gelachen hoe het in elkaar fabriceren van een Kersttafereel in zijn werk ging, maar het resultaat mocht er zijn. Heel leuk Sjoerd!

De avond was in goede aarde gevallen bij Wim de Beer en hij besloot zich meteen aan te melden als lid! Welkom bij RSDA Wim!

Verslag RSDA clubavond 30 november 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden.

Bij het openingswoord van Tineke had ze twee mededelingen: vriendelijk verzoek voor de contributiebetaling en om tijdens de beoordelingen na het zien van film en/of fotoseries, niet allemaal door elkaar te praten, dat werkt onrustig en verwarrend.

Gert van Delft liet ons vanavond een de film “Kom in de kas 2017 “ zien van 11.43 minuten. We zagen o.a. prachtige orchideeën in allerlei kleuren en ook close-ups, lelies eveneens in de mooiste kleuren en een leuk detail in deze kas, was het rondscharrelen van overjarige kippen, die op hun oude dag nog dienst konden doen. De grond werd hier door hen mooi los gehouden en onkruid vrij. Bij kwekerij Esmeralda werden de gerbera's bewonderd en als je uitgekeken was, kon je buiten nog getuige zijn van een roofvogelshow. Een snijbloemen kas is ook altijd leuk om te zien, verschillende bloemen die prachtig in bloei stonden, o.a. tulpen en blauwe druifjes. Tot slot nog een bezoekje aan kwekerij de Bosrand voor vele soorten plantensoorten en naar/bij een potplantenkwekerij van Anthuriums.
Rustig en mooi gefilmd met passende muziek.

De tweede film van Gert was gemaakt vanuit camping “WezerBergland “ gelegen in Heinsen en duurde 8.30 minuten. Vanuit deze camping werden leuke fietstochten gemaakt o.a. naar Hann Munden . In dit stadje zie je mooie vakwerkhuizen, evenals de dorpjes Witzenhausen en Hessen. Heinsen ligt in het mooie natuurgebied Weserbergland in NederSaksen waar men heerlijke en mooie fietstochten kan maken door de mooie natuur. Ondersteund door mooie pianomuziek en ingesproken door Sophie van Delft, is het een mooie film geworden.

PAUZE. 

Passend voor deze tijd van het jaar, liet Piet Heemskerk een film van ongeveer 25 minuten zien, getiteld “Sinterklaas bij RSDA “ van ongeveer 20 jaar geleden. Opvallend was dat er die tijd wel meer leden waren dan nu, maar dit even tussendoor! Er werd Bingo gespeeld door Koos en Rein die dit spel presenteerden en waarbij men leuke prijzen kon winnen. Het bezoek van Sint ( Sjoerd )en zijn Zwarte Pieten (dochters Sjoerd) was hilarisch. Sommige leden werden verzocht bij Sint te komen, o.a. Jan Turk, te zwaar om op schoot te zitten, evenals Jeanne en Bert Wakka, die ook het e.e.a. te horen kregen van Sint! Een leuke herinneringsfilm van Piet, waarvan nog steeds leden herkenbaar in beeld waren en helaas toenmalige leden die niet meer in leven zijn......

Verslag RSDA clubavond 23 november 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 18 leden.

Tineke heette alle aanwezigen welkom en gaf het woord aan jan Eekhof, die de gehele avond een film zou laten zien van zijn vakantie. Echter, de film duurde ongeveer 45 minuten dus hier hebben we voor de pauze naar kunnen kijken. Met reisorganisatie Kras, had Jan een reis gemaakt naar “Italië”. Beelden vanuit de lucht bij de landing in Napels en na het inchecken bij het hotel, werd er meteen een wandeling gemaakt in de stad. Een prachtige kathedraal werd bezocht, het strand, de oude stadswijk met smalle straatjes. EN de Via San Gregorio Armeno het beroemde kerststalletjes straatje, geweldig om te zien. De volgende dag ging men naar Pompeii, de stad die verwoest is door de Vesuvius en een limoncello brouwerij. De citroenen waren er niet aan te slepen. De badplaats Sorrento aan de Armalfische Riviera en gelegen op een schiereiland werd ook nog even bezocht. Dag 3 ging men naar Paestum om het Amfitheater van Pozzuoli te bekijken, het museum en de tempel van Athene. De volgende dag weer verder naar Campo Vaticano waar je een prachtig uitzicht hebt op de Straat van Messina met helder blauw water. Ook kon men zien hoe er Tartufo, een Italiaanse ijsspecialiteit werd gemaakt, Zag er heerlijk uit!!!! Dag 5 , een tocht naar Matera, gelegen in een dal, de stad van de grotwoningen en de kathedraal werden hier bezocht. De volgende dag ging men naar Martina Franca waar de San Martino Basiliek werd bekeken en het pittoreske dorpje Alberobello, allemaal witte huisjes met kegelvormige daken. Op de een na laatste dag toog men naar Lecce, een studentenstad met gele gevelstenen. Hier werd een wandeling gemaakt en een bezoek gebracht aan de kathedraal. De laatste dag werd doorgebracht in Barri, in dit plaatsje zagen we dat er in een smal straatje allerlei soorten pasta werd gemaakt. Een bezoekje aan een fruitmarkt en tot slot werd de Kathedraal van Barcelona uitvoerig bekeken.
Deze film had Jan ook aan de reisorganisatie gegeven. Met Italiaanse muziek op de achtergrond en met soms wat tekst en soms wat ingesproken, hebben we een goed beeld gekregen van deze mooie streek in Italië.

PAUZE.

Jan Eekhof liet nu een korte film van 6 minuten zien die hij had gemaakt in Eindhoven van Glow en eveneens een fotoserie van 2 minuten beiden gemaakt met zijn telefoon. Prachtige beelden en toepasselijke muziek.

Tot slot kregen we een korte film van 6.21 minuten te zien van Gert van Delft “Vlinders aan de Vliet”. Een kleine vlindertuin, waar men niet alleen vlinders rond ziet vliegen, ook toerako's (vogelsoort), schildpadden en tropische planten kan bewonderen. Een rustige film met toepasselijke muziek.

Verslag RSDA clubavond 16 november 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 15 leden.

Na een kort openingswoord van Tineke met een mededeling betreffende de contributiebetaling, kon ze haar 4 fotoseries laten zien. Deze waren gemaakt tijdens een cruise naar Noorwegen en in de eerste serie “ Schotland “ van 7.50 minuten zagen we het vertrek van de boot vanuit Amsterdam, via IJmuiden naar Schotland. Daar werd Edinburgh bezocht en hier werd een panoramische rondrit gemaakt.
Hierna werd er koers verder gevaren naar Inverness en ook hier werd een rondrit gemaakt. Tot slot nog een een wandeling naar de watervallen van River Shin, waar het water klettert over een bedding van rotsen.

De tweede serie “ IJsland “ van 6.50 minuten werd er van Inverness gevaren naar Reykjavik en van hieruit werd met een bus een excursie gehouden naar The Golden Circle. Allereerst naar de geologische breuklijn. Dit land ligt op de scheiding van 2 continenten met een diepe kloof. Daarna werd een bezoek gebracht aan de geisers en  watervallen in het Thingviller National park. Hier zagen we de hoog opspringende geisers waarvan de Sprokkur, de actiefste geiser, elke 2 minuten een spectaculair beeld geeft. De laatste bezienswaardigheid betrof de waterval Gullfoss, bekend om de gouden regenboog. Deze waterval valt eerst 11 meter naar beneden en daarna nog eens 21 meter. Spectaculair!

Serie drie “ Ijsland 2 “ van 8.35 minuten werd een bezoek gebracht aan het het kleine stadje Isafjordur, waar visserij de belangrijkste bron van inkomsten is. Prachtige landschap van hoge bergen en als in januari de zon weer tevoorschijn komt, wordt er traditioneel feest gevierd met koffie en pannenkoeken met slagroom. Na een dagje varen werd een bezoek gebracht aan Akureyri, een landtong met akkers. Ook hier weer prachtige opnamen van dit gebied in Ijsland.

PAUZE.

De laatste serie van Tineke is gemaakt in Noorwegen, waar het cruiseschip na een dag en nacht varen aan wal ging bij Alesund. Hier werd een rondrit gemaakt door de wijde omgeving en er werd gereden door een onderzeese tunnel, die verbinding maakt met het eiland Giske. Bij terugkomst werd nog een wandeling gemaakt in dit stadje, opgebouwd in Art Nouveau Stijl. Hierna werd er gevaren naar Bergen waar een wandeling werd gemaakt langs de vissershaven en kon men de huizen met puntgevels bewonderen. Met de kabelbaan werd nog een tochtje gemaakt naar de Floienberg, 365 m. hoog voor een fantastisch uitzicht.
Een geweldig mooie fotoserie, met wat kleine filmopnamen tussendoor, van deze prachtige landen.

Tineke kreeg nog wat film en fotoadviezen van clubleden. Vanwege de hardnekkige hoest van Tineke, had ze gekozen om voor elke serie informatie voor te lezen. Men had liever gehad dat Tineke de series had voorzien van tekst, maar dit was een persoonlijke keuze.

Als laatste van deze avond liet Jan Tijsterman een film zien die hij had gemaakt in 1998 en was getiteld “ Huizenbouw op de Dauwbraam “ in Rijnsburg van 25 minuten een project van 30 huizen. Hier zagen we de bouw van zijn huis, beginnend met alle voorwerkzaamheden zoals de grond bouwrijp maken en het gehele proces wat het bouwen van de woonwijk maar vooral zijn huis. De bouw duurde anderhalf jaar en gebeurde onder allerlei weersomstandigheden. Kou en sneeuw, maar ook in de zomerwarmte! Interessant om te zien hoe het er 20 jaar geleden in de bouw aan toe ging. Sommige situaties waren echt gevaarlijk te noemen, daarom draagt men tegenwoordig een helm! Heel leuk om dit vanaf het begin te kunnen filmen met een prachtig eind resultaat.

Verslag RSDA clubavond 9 november 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 19 leden.

Na een kort openingswoordje van Tineke, kon Jan Tijsterman zijn film “Zakynthos” van 13 minuten laten zien. Voor 7 dagen had Jan hier een leuk hotelletje aan zee gehuurd en vanuit hier met de auto leuke ritjes gereden door deze mooie streek. We zagen o.a. een enorme oude olijfboom, de bezichtiging van een klooster, scheepswrakken op het strand en prachtige rotspartijen. Met een boot door het mooie heldere water varen, door en langs enorme grotten, met als slot een picknick op een onbewoond eilandje. Een avondje met Griekse dansen kon niet ontbreken en Jan en Sarah dansten vrolijk mee.
Deze ontspannen vakantiefilm was gedeeltelijk ingesproken en soms voorzien van tekst.

Een fotoserie gemaakt door Terry Broeders van 6 minuten kregen we nu te zien en was getiteld “ Slootkantje”. Een serie van alles wat groeit en bloeit langs de sloot, waterlelies, kroos, wat bloemetjes en eendjes. Terry werkt met PTE 9 en met dit bewerkingsprogramma, is er een scala van mogelijkheden waarbij Terry veel gebruik van heeft gemaakt. De muziekkeuze hierbij was gevarieerd, veelal uit de jaren  60/70, leuk en afwisselend.

PAUZE

Kees van Delft had 4 fotoseries om te laten zien, allereerst “Landgoed Zuilen” van 4.02 minuten Hier kan je een wandeling maken door de prachtige tuin met veel beelden, planten, bloemen en afwisselend natuurschoon. Het geheel was door Kees goed in beeld gebracht, ondersteund door rustige muziek. De tweede serie “Oktoberpracht” van 7.10 minuten liet mooie foto's zien gemaakt o.a. in het Leidse Hout en het bos van Poelgeest. De bomen waren getooid in herfstkleuren en ook waren er wat soorten paddenstoelen te bewonderen.  Met de muziek van Arnd Stein was het een mooie serie.

Hierna konden we kijken naar een serie van de “Costa Brava” van 7 minuten. De foto's die Kees hier had gemaakt, waren veelal van de prachtige bloemen, planten en enorme cactussen. We zagen ook wat mooie vergezichten van de Middellandse Zee met mooie strandjes, het geheel was ondersteund met muziek van Berdien Stenberg.

De laatste serie “Emsflower” van 5.20 minuten was gemaakt bij deze grote kwekerij/tuincentrum in Emsburen, vlak over de grens bij Oldenzaal. Dit is de grootste kwekerij van Europa en je kan hier een rondleiding maken in de tropische tuin, een vlindertuin en het productieproces. Prachtige foto's van o.a. een tomatenkas, vlinders en orchideeën en passieflora.  Een mooie serie met muziek van Berdien Stenberg.

Verslag RSDA clubavond 2 november 2017 door Dick Schoneveld (voor de pauze) en Conny van Haasteren

Na een hartelijk welkom door onze voorzitster Tineke, werd op verzoek van ons nieuwe lid Ellert Eekma een voorstel rondje van van de aanwezige 14 leden gehouden.

Vervolgens werd door Piet Ravensbergen een 3 tal fotoseries over hun vakantie in juni 2015 in Frankrijk en Zwitserland. De eerste, korte prachtige serie van 4.15 min van de hoofdplaats Langres in de Haut Marne. In dit gebied ontstaan 4 rivieren. Prachtige beelden, die ieders waardering toonde.

De tweede langere serie van 10.20 min rond de Port du Soleil, een bekend skigebied, maar zeker ook een uitgebreid wandelnet onder het meer van Genève. Piet toonde ons indrukwekkende bergen, hoogteverschillen, kudde witte koeien. In duidelijk ingesproken informatie door Piet zelf, het bezoek aan het bloemrijke plaatsje Yvoire met kasteeltuin en stadsmuur. Beelden van aan het meer gelegen stad Annecy met veel bruggetjes en sfeervolle pleintjes. Door de blauwe, zuivere glans van de smeltende gletsjers is dit meer van Annecy, omringd door het massif des Bornes wereldberoemd geworden.

De 3e en laatste serie van 5.20 min een fietstocht langs de Rhône naar het meer van Genève. Aan dit een van de grootste meren van Europa liggen in Zwitserland de beroemde en dure plaatsen zoals Genève, Montreux en Lausanne. Prachtige beelden van havens en schepen met passende muziekkeuze. We keken naar een band op een pleintje met een dolenthousiaste dirigent. Vooral de rustige afsluiting van zowel beelden als muziek spraken uit van een kundige manier van in beeld brengen van deze boeiende fotoserie. Onze complimenten.

PAUZE.

Piet Heemskerk had een film gemaakt rondom Cuyk. van ongeveer 25 minuten en toonde een overzicht van van natuur, cultuur en historie. Allereerst een bezoekje bij de belevingsboerderij de Nieuwenhof in Mill. Hier zagen we het scheren van enkele schapen, een wolspinster druk aan het spinnen EN Piet aan het vertellen hoe het een en ander in zijn werk gaat. Ook waren er uilen te zien, prachtige roofvogels die zich van dichtbij lieten filmen. In het oorlogsmuseum van Overloon, had Piet een ruim beeld gefilmd van o.a. legervoertuigen, stukjes beeldmateriaal gefilmd door een kijkgaatje,wat ter plekke vertoond werd (erg indrukwekkend) en een gesprek met een vrijwilliger van het museum, die veel informatie kon vertellen van de laatste Wereldoorlog. Daar wordt je wel even stil van......De laatste beelden van deze film, waren gemaakt bij de tuinen van Appeltern, een prachtig tuininspiratiepark, groots en met vele voorbeeldtuinen, o.a. sfeertuinen, modeltuinen en architectentuinen is het hier genieten van de vele soorten bloemen en planten. Een leuk overzicht van een Pinksterweekend.

Verslag RSDA clubavond 26 oktober 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden EN Ellert Eekma als nieuw lid van RSDA. Welkom Ellert!

Na een kort welkomstwoord van Tineke, in het bijzonder aan Ellert, werd medegedeeld dat op zaterdag 14 April 2018 definitief het uitje van het gouden jubileum van RSDA is vastgezet in Avifauna!

Jan Tijsterman had 2 films om te laten zien, de eerste “ Globetrotters” van 11 minuten gaf een impressie weer van 12 vakantievrienden die met elkaar een gezellig weekendje doorbrengen. Gezamenlijk op de camping in de Noordduinen, van waaruit diverse activiteiten werden gedaan, zagen we o.a. een gezellig samen zijn bij Jan en Sara thuis, met een hapje, drankje en lekker eten! Er werd meegedaan met een schilderworkshop en een bezoek aan festiviteiten in Voorhout waar men keek naar het kindercorso en het “grote” bloemencorso van de streek. Als afsluiting werd er gegeten in een strandpaviljoen, op naar het volgende weekend of vakantie.
Deze film was hoofdzakelijk bedoeld voor de vakantievrienden, maar Jan wilde laten zien hoe of zo,n weekend verliep. Men vond het jammer dat er geen tekst of info bij deze film gegeven was.

De volgende film “ Een fijn gevoel”was gemaakt in Sri Lanka en omdat Jan deze film al eerder had laten zien ( 2004 ) was jureren nu niet aan de orde. Deze reis had een doel, er was  door Jan en zijn vrouw kleding en andere spullen ingezameld,  om het in dit land aan arme bevolking uit te delen. Ook had Jan gezorgd voor veel rijst en andere etenswaren, wat in dank werd aangenomen. Een klein ongelukje trof Jan, doordat hij met blote voeten was gaan lopen, hadden enkele bloedzuigers zich vast gezogen tussen de tenen van een voet van Jan. Kordaat heeft hij ze zelf verwijderd.

 PAUZE.

 Gert van Delft had 3 films en begon met de allerlaatste serie van het dagje “ Dordrecht “ en duurde 13.23 minuten. Verrassend te zien dat Gert beelden liet zien die we in de andere 6 series nog niet te zien hadden gekregen! Het geheel was door Sophie ingesproken met een duidelijk verhaal en passende muziek op de achtergrond.

De tweede film”” Een stukje Polen” van 10.24 minuten was gemaakt tijdens een kort vakantieverblijf in dit land. Mooie natuur en de bezichtiging van een kerk in Barokstijl, een toertje met een skilift naar boven voor een prachtige wandeling en uitstapjes naar leuke dorpjes/plaatsen met moeilijk uit te spreken namen. Een mooie film ingesproken door Sophie met goede informatie van de streek waar Gert deze film had gemaakt. Met rustige achtergrondmuziek maakte het tot een mooi geheel.

Voor de laatste film van de “ Vlindertuin “ was helaas geen tijd meer, dus die wordt een volgende keer vertoond.

Verslag RSDA clubavond 19 oktober 2017 door Dick Schoneveld

 Met een hartelijk welkom op deze goedbezochte clubavond een lange film van ruim een uur over de bouw van villa Cas Zwaan. Uit bij uur 10 uur “ruwe filmbeelden” schotelde  Piet Heemskerk ons een gedetailleerde bouw voor van dit huis aan de Voorhouterweg in Rijnsburg. In een tijdsbestek van 1 jaar zien wij de villa vanuit het bouwrijp maken en het hijen van de eerste palen verrijzen tot een prachtig geheel.  Tijdens de bouw heeft de filmmaker dagelijks en wel zo’n  2 á 3 keer per dag de bouwlocatie gefilmd en met diverse personen gesprekken gevoerd. We zagen de villa steeds verder uitgroeien, gerealiseerd door  Zwammerdam Bouw. Eerst de binnen en buitenmuren, loodgieter en elektriciens al in het voortraject, de werktekeningen van de architect steeds erbij. Kozijnen plaatsen, sleuven, uitsparingen, isolatie, dakpanelen precies plaatsen, alles vakkundig in beeld gebracht, zodat de film bleef boeien. Het hoogste punt werd bereikt, een biertje en een boeket bloemen van de vaak aanwezige nieuwe eigenaar Cas.

Pauze, tijd voor een glaasje.

Vervolg met meer beelden van het binnenwerk, voorzieningen voor spots en de alarminstallatie. Wat een kabels zijn er nodig. De aanleg van de  vloerverwarming, badkamer, keuken en de schouw. De stukadoors en schilders deden hun werk, de trap werd geplaatst en tegels op de vloeren gelegd. Alom waardering voor het boeiend houden tijdens de bouw met zijn vele facetten soms met versnelde opnames. De uitleg van Piet wat er tijdens de bouw soms wijzigt en het vele handwerk tijdens de bouw met voortdurend de “bouwmuziek” erbij.

Kortom,  er is voor de eigenaar  door vele handen en machines een prachtige villa gebouwd, die voor vele jaren woonplezier zal zorgen.

Verslag RSDA clubavond 12 oktober 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 17 leden en Ellert Eekma.

Allen werden door Tineke welkom geheten, in het bijzonder Ellert Eekma!
Hierna vroeg Koos heel even het woord, hij was benaderd door meneer Hoogstraten die een super 8 filmprojector heeft en of er iemand in geïnteresseerd is. Piet Heemskerk wilde deze camera wel hebben. Gert van Delft liet weten dat hij nu ook 16 mm. films kan digitaliseren voor de mensen die dit graag zouden willen.

Jan Tijsterman liet ons nu een film zien van 25 min. getiteld  “ De Franse Boer “ gemaakt tijdens een 10 daagse fietsvakantie rondom de Loire! Vanuit een leuke boerencamping van Nederlandse eigenaars, werden leuke fietstochten georganiseerd o.a. langs tarwevelden en wijnstreken. Een tractorritje waarop veel campinggasten, gezeten op een lange aanhangwagen met een kist als zitplaats, een ritje vanaf de boerderij konden maken. Er werd goed gebruik van gemaakt en de campingboer had veel informatie te vertellen. Er werd een bezoek gebracht aan een kalkoenfokkerij, waar duizenden jonge kalkoenen rond scharrelden. Ook zagen we een “ machine” aan het werk die strobalen maakte, klaar voor het vervoer naar Duitsland. Een muskusrat kwam ook nog bezoek op de camping brengen , dat schijnt daar vaker voor te komen. Tot slot een groots barbecue feest waarbij men kon luisteren naar een eigen gecomponeerd lied, gezongen door de boer en zijn dochter! Sara Tijsterman had de film ingesproken en Jan had er mooie rustige muziek bij gemonteerd. Een schitterende film met mooie kleuren en heldere beelden.

PAUZE.

Jan Eekhof liet nu een fotoserie zien van 12 minuten. “ Bloemendagen in Anna Paulowna”. Allereerst een kijkje in de Poldertuin naar vele soorten en kleurige tulpen, een prachtig gezicht. Hierna waren er verschillende mozaïeken te zien o.a. de zanger van Queen die op straat aan het stofzuigen was. André Hazes, zangeres Adele en Jan,Jans en de kinderen, stuk voor stuk allemaal prachtig en levensecht gemaakt! Een mooie serie met toepasselijke, rustige muziek.

Hierna liet Jan de film” Etna “ zien van 8.30 min. een excursie naar deze vulkaan op Sicilië. Met een busrit, daarna een gondel en tot slot met een 4wheeldrive, ben je ruim 3000 meter hoog bij de vulkaan aangekomen! De Etna is de op 1 na actiefste vulkaan van Europa, de laatste uitbarsting was in 2012.
Jan heeft hier een mooi overzicht van gefilmd, volgens hem was het daar erg moeilijk om te filmen. Het was toch mooi overzichtelijk en Jan had hierbij ook voldoende informatie ingesproken. Een leuke film Jan!

Verslag RSDA clubavond 5 oktober 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 13 leden.

Koos opende de avond i.v.m. .afwezigheid van Tineke. Er zijn verder geen reacties binnen gekomen betreffende het dagje uit vanwege het 50 jarig bestaan van RSDA. De datum is nu definitief vastgesteld op zaterdag 14 April 2018.

Ik ( Conny ) mocht deze avond als eerste een fotoserie laten zien “ Bloemencorso 2017 “ van 6.31. minuten. Over het algemeen waren de reacties positief, Kees Hogewoning heeft nog wat tips gegeven betreffende het instellen van de camera.

Terry Broeders liet hierna zijn fotoserie zien getiteld “ Museum van de 20e eeuw “ van ongeveer 12 minuten. Deze serie heeft Terry gemaakt met P.T.E.9 en hierin konden we zien welke uitgebreide mogelijkheden er zijn met dit programma. Kleuren waren prima, de overgangen erg leuk en de muziek hierbij, was door Terry zorgvuldig en toepasselijk uitgezocht. Het is een leuk museum in Hoorn en zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen!

PAUZE. 

Kees van Delft had weer 3 fotoseries gemaakt, de eerste “ Dwars door de bollenvelden” van ongeveer 7 minuten laat zich niet moeilijk raden. Mooie foto's gemaakt van veelal bloeiende tulpenvelden in allerlei kleuren. Afgewisseld met foto's van mozaïeken, de Keukenhof en ondersteund met de muziek van Goldstein, was het weer een mooi geheel. “

Winterpracht “ was een hele mooie serie met winterse taferelen. Molens, bruggetjes en bevroren slootjes, het leken soms wel ansichtkaarten. De ondersteunende muziek was van Arnd Stein.

De laatste serie van vanavond “ Mooie tuinen in Rijnsburg “ duurde ongeveer 7 minuten. en was gemaakt bij inwoners die hun tuin beschikbaar hadden gesteld voor bezoekers. Kees had hier gebruik van gemaakt en heeft enkele mooie tuinen gefotografeerd. Sommige heel fraai aangelegd met vele bloemen en planten, waarvan Kees ook close-ups had gemaakt. Met muziek van Goldstein was ook deze serie een mooi geheel.

Verslag RSDA clubavond ( ledenvergadering ) 28 september 2017 door Conny van Haasteren

Aanwezig 16 leden.

De avond werd door Tineke geopend en zij liet weten dat Jeanne helaas verhinderd was door een ongelukkige val met haar fiets. Hopelijk kan zij weer snel in ons midden zijn. Beterschap Jeanne!

Voor de pauze was er zoals gewoonlijk de ledenvergadering, fijn dat de meeste clubleden hierbij aanwezig waren.

Na de pauze werd er een film gedraaid van ongeveer 20 minuten betreffende een uitgaansdagje van Jaap van Baarlen die Reinder Strijker had meegenomen voor een dagje naar zijn geliefde Drenthe. Het weer liet wat te wensen over en we zagen ondergelopen straten van de heftige regen die er die dag was gevallen. Het doel van de reis was een bezoek aan de grootste hunebed die men kan vinden in Borger, opgegraven in 1685. Rein kon zijn hart hier ophalen met het maken van foto's evenals bij andere mooie plekjes waar een autostop werd gemaakt.

Gert van Delft liet hierna een gedigitaliseerde film zien, die hij had overgezet van een hele oude zwart/wit film uit de jaren ' 40. Het ging over het leven in en om de boerderij van de Fam. van Egmond uit Rijnsburg, voor enkele clubleden wel bekend. De persoon die in die jaren deze film had gemaakt, had er duidelijk al gevoel voor, er zat een opbouw in. Fantastisch om te zien hoe het er in die tijd aan toe ging. Leuk dat we dit mochten bekijken.

P.s Mag ik jullie er nog even aan herinneren om de ledenlijst na te kijken of al jullie gegevens nog kloppen en eventuele veranderingen zoals b.v. email adres of gebruik apparatuur door te geven.