Verslagen van de clubavonden RSDA

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 25-4-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 27 leden en partners.

De laatste avond van seizoen 2018/2019 alweer, het is weer snel voorbij gegaan en we moeten weer een klein half jaartje wachten voor de gezellige clubavonden weer zullen beginnen.

Na de koffie/thee aangeboden door RSDA en uitgeschonken in de gezellige “ foyer “ door Henk en Nel, nam Tineke even kort een welkomstwoordje met een terugblik op het afgelopen seizoen. Ook stond zij heel even stil bij het overlijden van Reinder Strijker, die deze middag was begraven en waarbij bestuurs- en een aantal clubleden aanwezig waren geweest.

Na het eerste drankje, aangeboden door RSDA, was het tijd om de bekers en oorkondes uit te reiken van de 5 en 1 minuut wedstrijd.

Allereerst de bekers voor de 5 minuten wedstrijd en die waren voor:

1e prijs: Jan Tijsterman met de film: Mijn Hobby.
2e prijs: Piet Heemskerk met de film: 100 jaar CNB.
3e prijs: Piet Ravensbergen met de foto/film serie: Noorwegen in een notendop.

De zaalprijs was voor Piet Ravensbergen en hij ontving hiervoor een oorkonde.

 Hierna werden de bekers uitgereikt voor de 1 minuut wedstrijd en die waren voor:

1e prijs: Terry Broeders met de film: Vergeten.
2e prijs: Sjoerd Zwaan met de film: Een nieuw gebit.
3e prijs: Jaap van Baarlen met de film: Krijn Verdoes.

De zaalprijs was voor Jan Eekhof met de fotoserie Sleutelstad, waarvoor hij een oorkonde kreeg.

De prijzen voor een trofee van getoonde films waren voor:

1e prijs: Jaap van Baarlen met: Jaarverslag PV.
2e prijs: Koos Barnhoorn met: Er even tussenuit in Lent.
3e prijs: Gert van Delft met: Salland.

De prijzen voor een trofee van getoonde fotoseries waren voor:

1e prijs: Kees Hogewoning met Oost-West tour.
2e prijs: Piet Ravensbergen met Normandië.
3e prijs: Kees van Delft met: Rondom het Gardameer.

De trofeeën waren voor Kees Hogewoning en Jaap van Baarlen.

In de filmzaal werden hierna de gewonnen films en fotoseries van de 5 en 1 minuut wedstrijd getoond.

Weer beneden werden er nog een paar flessen wijn uitgedeeld voor bewezen diensten aan Piet Ravensbergen voor het bijhouden van de website en Ge Elkerbout voor de jurering/waardering en Henk en Nel ontving een mooi boeket bloemen voor de uitstekende verzorging.

Hierna kon er nog gezellig nagepraat worden met een drankje en een lekker hapje. 

Ik wens jullie allemaal een hele fijne zomerperiode/vakantie en graag tot ziens in het volgende seizoen.

VERSLAG CLUBAVOND 11-4-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 17 leden en de gastspreker van vanavond Hans Kruyt.

Na een kort welkomstwoord van Tineke, gaf zij het woord aan Hans Kruyt, die deze avond als gastspreker was uitgenodigd. Hij sprak deze avond over de vele printmogelijkheden van foto's o.a het plaatsen van foto's op plaatmateriaal, hout, canvas en sublimatie. Verschillende voorbeelden hiervan werden doorgegeven en vooral een afdruk die geprint was op geschuurd aluminium vond men erg mooi.  Hierna werden er wat mogelijkheden besproken voor de clubleden die actief zijn op het gebied van filmen. Het filmen met SLR  werd uitgelegd, het systeem met of zonder spiegel,de grootte van de beeldsensor, de Systeem camera met aps-c of fullframe en informatie over objectieven en lenzen. Het was een leerzame avond en Hans Kruyt kreeg hiervoor een fles wijn aangeboden.

Komende donderdag 18 April is er vanwege Witte Donderdag GEEN clubavond.

Donderdagavond 25 April is de laatste clubavond van dit seizoen. Deze avond zullen de prijswinnaars van de 5 en 1 minuut wedstrijd bekend gemaakt worden, evenals de hoogste puntenwaardering voor de film/fotoserie van seizoen 2018/2019.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 4-4-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 16 leden

Tineke opende de avond met een welkom aan allen en in het bijzonder de jury van deze avond: Teun van Rijn, Wim Haazebroek en Bram Kruyt voor de wedstrijd van de 1 minuut foto's/film series .Er 20 inzendingen binnen gekomen en  het trekken van de lootjes kregen we het volgende te zien 

1  Piet Heemskerk met: Twee reebruine ogen.

2  Sjoerd Zwaan met: Een nieuw gebit.

3  Conny van Haasteren met: Gezichten van het corso.

4  Piet Heemskerk met:  De foto.

5  Jaap van Baarlen met:  Krijn Verdoes.

6  Jan Eekhof  met:  Vissen.

7  Sjoerd Zwaan met: Vakmanschap.

8  Ellert Eekma met: Dwingelderveld.

9  Dick Schoneveld met: Bij de kapper.

10  Tineke Roosen met: Eerste zonnestralen.

Tijd voor een pauze

11.  Jan Eekhof met: Sleutelstad.

12.  Conny van Haasteren met: Wasbeurt.

13.  Terry Broeders met: ?????

14.  Piet Heemskerk met: De bedelaar.

15.  Jan Eekhof met: Ei.

16.  Jan Tijsterman met: Ook de dieren.

17.  Cock de Vries met: Knotwilgen.

18.  Terry Broeders met Moppeke.

19.  Sjoerd Zwaan met: Doen.

20.  Jaap van Baarlen met: Paramaribo. 

Hierna konden degenen die nog zin hadden in een drankje naar de foyer, terwijl de jury de moeilijke taak had om alles te beoordelen wie er in de prijzen zou vallen. Deze zullen op donderdagavond 25 April de slotavond bekend gemaakt worden

A.s. Donderdagavond 11 April zal er weer een presentatie zijn van nieuws op foto en filmgebied door Hans Kruyt.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 28-3-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN EN GE ELKERBOUT.

Aanwezig 19 leden.

Na de opening van onze voorzitster, werd aandacht gevraagd voor de 1 minuut producties voor de volgende week en vertelde zij afgelopen dinsdagmorgen naar een samenkomst geweest te zijn bij genootschap Oud Rijnsburg. Hier worden door enkele leden van onze club films getoond voor geïnteresseerden, veelal van Rijnsburg uit vroegere jaren.

Voor de pauze werden er 2 fotoseries van mij vertoond, waarvan Ge een kort verslag heeft geschreven:

Conny dus als eerste met een fotoserie uit 2011 getiteld Zeeland. Een leuke en indrukwekkende serie, met prachtige close-ups en indrukwekkende vergezichten. Ja, foto's maken kan ze wel, het was weer genieten.

Ook de tweede serie getiteld Hensbroek, gaf een goede indruk van Noord Holland met natuurlijk Volendam, maar ook de groenteveiling die vroeger heel apart met bootjes werd aangevoerd, was leuk in beeld gebracht. Een mooi begin van de avond en zoals gebruikelijk werden de producties van commentaar voorzien en tips gegeven hoe het nog beter kan.

Dankjewel  ge voor het maken van dit verslagje.

Ellert liet nu een verbeterde korte film zien van het Openluchtmuseum in Arnhem, waarbij dit keer de tips en ideeën van enkele clubleden ter harte waren genomen. Goed idee van een oud opengeslagen boek met de “verouderde “ foto's” aan het begin, met aan het einde het dicht “ slaan “ van het boek.
Leuk gedaan Ellert!

PAUZE. 

Piet Heemskerk liet nu een film zien over dieren. Dieren in Wildlands Emmen, het Krugerpark in Zuid Afrika en Ouwehands dierenpark in Rhenen. In Wildlands varend met een bootje kom je langs vele dieren en kan je ze van dichtbij bewonderen zoals, olifanten, otters, apen en nijlpaarden. In het park zagen we verder giraffen, pinguïns, een ijsbeer en een grote schildpad. Een mooi opgezet park, verzorgd en voor elk wat wils. Met een jeep door het Krugerpark om de big 5 te spotten, wie wil dat niet! Het is natuurlijk een belevenis als je leeuwen, neushoorns buffels, zebra's  antilopen, mariboe's, een vette krokodil/kaaiman of een sprinkhaankolonie voor je ogen ziet verschijnen. Weer terug in eigen land bij Ouwehands dierenpark zie je ook veel wilde dieren, hier gekooid of achter een hoge muur met een sloot ervoor, maar het blijft toch altijd weer een publiekstrekker.

Volgende week dus de 1 minuut wedstrijd. Komt allen!!!!

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 21-3-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 16 leden en Paul en Adri Ligtvoet die vanavond een gastoptreden verzorgen.

Tineke heette allen welkom en in het bijzonder Paul en Adri. Verder gaf zij de intekenlijsten door voor de 1 minuutwedstrijd van 4 April a.s. met de mededeling dat er maximaal 3 films/fotoseries per clublid ingeleverd mogen worden.

Voor de pauze kregen we 6 korte films te zien, waarvan de eerste film getiteld was : Even voorstellen, een introductiefilm wie de persoon Paul Ligtvoet is en wat hij zoal in het dagelijkse leven doet.

In deze film speelde Sara, een lappen pop, de rode draad. Leuk gedaan. Het tweede filmpje had de naam gekregen: Kan jij je laptop missen? Dit liet duidelijk zien hoe makkelijk of het is om een laptop te stelen in een studentenhuis, waar men nogal nonchalant hiermee om gaat.

Filmpje nummer 3 liet zien hoe de pop Sara een nieuwe outfit gaat kopen bij Snijders textiel. Op een eenvoudige manier werd het verteld en kon men zien hoe het winkelen met kinderen er aan toe gaat bij het kopen van nieuwe kleding.

De volgende film toonden de 2 honden van Paul die zich samen spelend en soms vechtend vermaakten in een bos.

Film nummer 5 ging over een toneelstuk, waarin de hoofdpersoon niets vermoedens als publiek in de zaal zat. Deze mevrouw was dementerend maar herkende toch zichzelf in de actrice. Een mooie film waarin het spel van de actrice EN eigenlijk de hoofdpersoon uit het publiek, heel goed weergegeven was.

De laatste film voor de pauze had Paul genoemd: Sinterklaas. Deze film was min of meer een opdracht van de school waar de vrouw van Paul werkt. De kinderen kregen in deze film te zien waarom of de Sint per fiets op school was aangekomen. Leuk in elkaar gezet met allerlei fratsen die Sint en de Pieten onderweg naar school mee hadden gemaakt en waarbij de Sint met fiets in het water was gevallen.

PAUZE.

De 7e film was gemaakt n.a.v. een vraag van de kinderen uit de klas van Adri, hoe een radio reportage was gemaakt. Sara de pop ging op bezoek bij een radio opname studio en hier werd getoond hoe alles een beetje werkt aan de pop Sara, die voor de kinderen van de school, inmiddels een vertrouwd persoon is.

Film nummer 8 was een voorbeeld voor een 1 minuut film, getiteld Spijkers, waarin iemand naar een timmerman gaat, vraagt om spijkers,  ze vervolgens met een nijptang uit planken en balken haalt en tot slot aan de timmerman vraagt: Hoelang kan je ze missen? Super leuk! Hierna zagen we de film: De …...academie, opgenomen bij en in een oude school in Leiden. 2 “ domme kerels ” zagen we aan het werk met huishoudelijke klusjes,  waar ze niks van terecht brachten. Leiden heeft verschillende Academie gebouwen, maar deze nog niet. Op de puntjes kan dus van alles ingevuld worden.

De laatste film die we te zien kregen was gemaakt op Koninginnedag 30 April 2009. Burgemeester Henri Lenferink zagen we acte de precense geven bij allerlei activiteiten die plaatsvonden in Leiden. Deze middag eindigde zeer treurig, door het tragische incident wat plaats vond in Apeldoorn, allen wel bekend, waardoor de burgemeester meteen actie ondernam om alle festiviteiten onmiddellijk stop liet zetten.

Dank aan Paul en Adri Ligtvoet voor dit gastoptreden.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 14-3-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 18 leden.

Tineke opende met een kort woordje en het verwelkomen van de jury van deze avond t.w. Wim Haazebroek en Bram Kruyt. Er waren veel inzendingen voor de 5 minuut wedstrijd, dus snel aan de slag met het trekken van de lootjes!

Voor de pauze werden de volgende films/fotoseries getoond:

1.      Jan Tijsterman met: Giethoorn.

2.      Tineke Roosen met: Eiland Koudenhoorn.

3.      Ellert Eekma met: Hobbykok.

4.      Tineke Roosen met: Oudenbosch.

5.      Terry Broeders met: Bloemencorso 2018.

6.      Piet Heemskerk met: CNB 100 jaar Coöperative Nederlandse Bloembollen.

7.      Kees Hogewoning met: Parijs op de lentetuin.

8.      Koos Barnhoorn: Een winterse dag.

9.      Piet Heemskerk met: Barmhartige Samaritaan in deze tijd.

Korte pauze.

10.   Jan Eekhof met: Leiden.

11.   Jan Eekhof met: Nine eleven.

12.   Sjoerd Zwaan met: Bevrijdingsfakkeloptocht.

13.   Piet Heemskerk met: Slaapfestijn bij R.B.B.

14.   Jan Tijsterman met: Mijn hobby.

15.   Cock de Vries met: Avifauna.

16.   Dick Schoneveld met: Nieuwkoopse Plassen.

17.   Piet Ravensbergen met: Noorwegen in een notendop.

18.   Sjoerd Zwaan met: De Betuwe.

Hierna kon de jury in alle rust de inzendingen beoordelen, de uitslag van deze avond zal bekend gemaakt worden op de laatste clubavond.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 7-3-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 17 leden.

Tineke deelde na een kort welkomstwoord mee, dat er inmiddels 13 aanmeldingen waren voor de 5 minuten wedstrijd van donderdag 14 Maart a.s. ( aan het eind van deze avond waren er 18 aanmeldingen ).

Cock de Vries toonde vanavond 2 films waarvan de eerste gemaakt was bij “ Kom in de kas “ in Rijnsburg. In de kassen van kwekerij van Tilburg zagen we prachtige lelies, evenals bij kwekerij Ravensbergen, waar men tevens een demonstratie van miniatuur vrachtwagens kon bekijken. Gerbera's in allerlei kleuren waren te bewonderen bij kwekerij Esmeralda en bij weer bij een andere kwekerij volop chrysanten. Buiten de kassen kon men genieten van een kleine roofvogelshow, die erg in trek was voor de kinderen die hier ook bij betrokken werden. Bij kwekerij de Bosrand kon men genieten van het optreden van een Brassband en tot slot zagen we bij kwekerij Zonneveld, veel blauwe druifjes, flamingoplanten, anthuriums en lavendel.
Het geheel was ingesproken door Cock en met een vlot muziekje op de achtergrond, was het een leuk geheel.

De volgende film van Cock liet een dropping zien van parachutisten, die de dag ervoor actief aan het werk gezien waren op de Ginkelse heide, waar jaarlijks deze herdenking wordt gehouden. Deze sprongen werden gemaakt door diegene die EEN demonstratie te weinig vonden en uitgeweken waren naar een ander veld, om de dag erna nog een kleine “ show “ te geven voor belangstellenden.
Er waren prachtige beelden bij waar we zagen hoe de sprongen achter elkaar werden gemaakt vanuit 3 vliegtuigen, in een bewolkte lucht en beeldvullend met de parachutisten.

PAUZE.

Pinksteren in Wolvega, dat is de titel van een film die Koos had gemaakt met Pinksteren 2018. Na aankomst in het hotel werd per fiets eerst de omgeving een beetje verkend, om de volgende dag een mooie tocht te gaan maken richting Klokkenstoel, een rijksmonument in de buurt van Heerenveen. Deze zg. klokkenstoelen vind je veelal op begraafplaatsen. De volgende dag werd er een bootje gehuurd en een heerlijke vaartocht gemaakt die de sloepenroute  genoemd wordt in waterrijk Friesland! De laatste dag werd er een mooie fietstocht gemaakt naar landgoed de Eese, gelegen op de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel. Een mooi fietsgebied om te genieten van de natuur en rust. Onderweg werd nog een korte stop gehouden voor de bezichtiging van een klein kerkje met begraafplaats en daarna weer verder gefietst langs de rivier de Linde, in het zuiden van Friesland, wat een mooi natuurgebied is.
Een mooie film die zoals gewoonlijk was ingesproken door Annie met wat informatie en ondersteund met rustige muziek.

Jaap van Baarlen had een kort filmpje gemaakt van Happietaria, hier kon men dineren, wat gekookt en opgediend werd door Leidse studenten. In Het Gebouw is het tijdelijke restaurant gevestigd en de opbrengst komt ten goede aan een goed doel, dit keer voor slachtoffers van mensenhandel in Zuid-Oost Azië. Er werden wat korte interviews afgenomen en tussendoor hoorden we op de achtergrond rustige muziek.

Het was weer een gezellige avond.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 28-2-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 18 leden

Meteen na haar openingswoordje deelde Tineke de formulieren uit voor de 5 min. wedstrijd voor donderdag 14 maart a.s. Hierop kan men de deelname bevestigen en er werd helaas nog niet erg veel ingevuld. Laten we allemaal ons best doen en proberen om deze lijst vol te krijgen!

Jan Eekhof had een film gemaakt van zijn vakantiereis met Kras naar Malaga aan de Costa del Sol. Vanuit hotel Mias werd er met de bus vele tourtjes gereden en uitstapjes gemaakt naar mooie plaatsen. We zagen o.a. Mijas Pueblo, een klein dorpje met witte huisjes waar identieke blauwe bloempotjes aan de muren hangen met bloeiende geraniums. In Malaga zelf het geboortehuis van Picasso waar een klein museum is gevestigd en een standbeeld van hem is geplaatst. Onderweg naar Monda sprong er steeds een aapje op de spiegel van de bus, hilariteit alom van de medereizigers. In Granada werd het paleis Alhambra bezichtigd, vervaardigd van Islamitische kunst, de Gotische kathedraal van Sevilla, de druipsteengrotten in Nerja, het optreden van flamingodansers in Mijas en in Cordoba een grote moskee die “ overgaat “ in een kathedraal. Een reis met vele bezienswaardigheden, waar Jan zijn hart heeft op kunnen halen met filmen van al het moois wat er zoal te zien is.
Jan had informatie ingesproken en het geheel was ondersteund door Spaanse muziek.

Het was nog wat vroeg voor de pauze dus kregen we nog een korte fotoserie te zien van de bloeiende bollenvelden met hyacinten en tulpen in vele kleuren.

PAUZE. 

Dick Schoneveld liet nu een film zien die hij had gemaakt tijdens een ballonvaart die opgestegen was in Houten en “ vloog “ over de Utrechtse Heuvelrug richting Amersfoort, om in Nijkerk een veilige landing te maken. Dick kon zelf dus niet laten zien hoe de ballon was “ opgestegen “.

Na het zien van deze film, zagen we hem nogmaals, nu bewerkt door Jaap van Baarlen. Hierna kwam er een discussie betreffende het bewerken van een film, zodat er geen tijd meer was voor de film die Jaap wilde laten zien.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 21-2-2019 DOOR CONNY AN HAASTEREN.

Aanwezig 16 leden.

Na een kort openingswoordje van Tineke konden we meteen gaan kijken naar een vakantieserie met mooie foto's gemaakt door Kees Hogewoning. Saarburg ligt prachtig gelegen tussen de wijngaarden in het heuvelachtige landschap van de Saar en Moezel. Leuke doorkijkjes, een kabelbaan voor een prachtig uit EN vergezicht en de bezichtiging van het prachtige interieur van een kerk. In Grevenmacher werd de Butterfly Garden bekeken, waar je je hart kunt ophalen met het fotograferen van de vele soorten vlinders. Je ziet hier ook vele soorten bloeiende planten voor de nectar van de vlinders. Sommige vlinders zijn niet bang voor publiek, een dochter van Kees werd verrast door een vlinder die een plaatsje op haar neus vond, wat een leuke foto opleverde. De volgende bezienswaardigheid was het bezoeken van kasteel Vianden, waarvan het hoofdgebouw bewaard is gebleven en in het bijzonder de kapel, de grote en de kleine zaal. Het kasteel is gerestaureerd na 1977 en tot op heden een toeristische trekpleister, Kees heeft mooie foto's laten zien die hij hier heeft gemaakt. De volgende stad die bekeken werd was Trier, hier staan prachtige gebouwen mooie vakwerkhuisjes en de kathedraal van Trier, wat de oudste bisschopskerk van Duitsland is. Een bezoek aan deze kathedraal is zeker de moeite waard, gezien de mooie foto's die Kees hier heeft gemaakt. De 10 meter hoge Sint Joris fontein die staat op de markt en is EEN van de mooiste Rococo fonteinen van Duitsland. Er werd ook een leuke rondvaart gemaakt over de Saar, waardoor je mooi zicht had over de wijnvelden. Een doortocht van een sluis is ook leuk om mee te maken en in Metlag mocht men even van boord voor een korte bezichtiging. Tot slot van deze serie werd Monschau, gelegen in een van de mooiste streken van Duitsland, ook nog even bekeken vanwege de mooie vakwerkhuizen.
Een prachtige serie van Kees en  ondersteund met de muziek van Enya, waarvan we allen genoten hebben.

PAUZE.

Sjoerd Zwaan had met behulp van enkele clubleden een film gemaakt van de bejaarden uitgaansdag naar Zeeland. Dick Schoneveld had de eer om wat mensen voor de rit te interviewen en met 5 volle bussen werd het hele gezelschap naar Sint Annaland gereden, voor een mooie vaartocht met de Frisia. Tijdens deze vaartocht werd er door de kapitein veel informatie verteld en waar aandachtig naar werd geluisterd. Er werd gevaren via de Oosterschelde onder de Zeelandbrug door langs een zeebank waar vele zeehonden goed te zien zijn, omdat er vrij dicht langs gevaren kon worden. De als gast mee gemogen Dominee Buitendijk dankte met een gebedje aan het eind van de vaartocht, waarna de bussen vertrokken naar Rotterdam voor een heerlijk diner bij Rotterdam airport.
Piet Heemskerk liet enkele mensen hun belevenissen van deze dag vertellen en na het dankgebed van de dominee, vertrokken de bussen weer richting Rijnsburg, waar men opgewacht werd door een draaiorgel. Door de vele bijgeluiden was muziek ondersteuning niet nodig.

Hierna liet Sjoerd nog een korte film zien van een gezins boottochtje met de blauwe Bever. Tijdens deze tocht vertelt de gids interessante zaken wat er te zien is en ook aan de kinderen wordt er gedacht. Die mogen onder de deskundige leiding van de kapitein de boot besturen, wat natuurlijk reuze interessant is.

Hierna werd door Tineke nog even de aandacht gevestigd op de de 5 min.wedstrijd van 14 Maart a.s.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 14-2-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 15 leden.

Tineke opende de avond met een kort woordje betreffende  Jan Eekhof dat zijn herstel voorspoedig gaat en hoopt weer snel aanwezig te zijn op de clubavond.

Ellert Eekma had een film meegenomen die gemaakt is in 1953 van het dorpje Parrega, gelegen in Zuid-West Friesland, het geboortedorp van Ellert. Dit streekdorp is gelegen tussen Bolsward en Workum en in de vroegere strenge winters, werd over de Workumer trekvaart die dwars door dit dorpje stroomt, de elfstedentocht geschaatst. Deze film toonde de prachtige beelden van weleer die bijna alle clubleden nog vers in het geheugen liggen. We zagen o.a. een demonstratie van de plaatselijke brandweer, de breiende vrouwenclub, het piepers jassen boven een emmertje op een bankje voor het huis, het wel en wee op de boerderij en een kijkje op de lagere school. Vele dorpsgenoten van toen waren ook in beeld, wat men maar al te leuk vond.
Een leuke film waar we met veel interesse naar gekeken hebben.

Het tweede filmpje van Ellert was een soort van introductiefilm, waarin Ellert liet zien hoe hij een film monteert met Pinnacle 21, tevens adviezen vragende aan de kijkende clubleden. Leuk om dit op deze manier  te vertonen.

PAUZE.

Nadat we vorige week het eerste deel van de film over Mallorca gemaakt door Koos hadden kunnen zien, volgde nu deel twee. We zagen een excursie met een boot die een geweldige tocht door de Coves del Drach, oftewel de Drakengrotten maakte. Hier vind je het grootste ondergrondse meer, waar je ook genieten kan van een klassiek concert, waarbij de musici met een gondel over het meer varen. En in Manacor werd er een bezoek gebracht aan een winkeltje waar men prachtige kettingen maakt van edelstenen. Met een gehuurde auto werden er tenslotte nog tripjes gemaakt naar een berggebied aan de westkust van Mallorca, de haven van Port d'Andratx en tevens een mondaine badplaats en Valldemossa, waar je genieten kan van de Spaanse cultuur. Tot slot werd de kathedraal de la Seu in Palma bezocht, een prachtige Gotische kathedraal met mooie beeldhouwwerken en een indrukwekkend orgel.  Een wandeling door Palma om nog even een indruk te krijgen van deze prachtige stad. Vanuit het vliegtuig waren nog wat beelden gemaakt van een donker landschap met vele lichtjes.
Een mooie vakantiefilm die ingesproken was door Annie en ondersteund door rustige muziek.

Verslag RSDA clubavond van 7 februari 2019 door Dick Schoneveld

Met een goede opkomst van 16 leden een hartelijk welkom door de voorzitter. De leden werden attent gemaakt op de data van 14 maart: de 5 minuten themawedstrijd en op 4 april de 1 minuut wedstrijd. Als jury zijn gevraagd en toegezegd te komen de heren Wim Haazebroek(oud voorzitter) en Bram Kruijt (Foto Kruijt Webshop).

In de herfst van 2018 maakte Kees van Delft een boswandeling in de omgeving van Heemstede/Aerdenhout. Hij toonde ons prachtige, kleurrijke  herfstfoto’s. De bladeren van de bomen in de rood-geel-bruine kleuren, sloten bedekt, boomstronken met mos en zwammen, afgewisseld met paden en lanen. Mooie beelden, prima balans en bijpassende muziek ondersteunde deze reportage van ongeveer 6 en een halve minuut.

Vervolgens reisden we af naar Italië, rondom het Gardameer. Wat een schitterende beelden van diverse dorpjes gelegen rondom dit meer. Wij ontvingen veel informatie door de duidelijke inspraak door Kees van al deze plaatsen en plekjes. Doorkijkjes, indrukwekkende oude burchten, de azuurblauwe kleur van het Gardameer, panoramische uitzichten en een 100 meter lange oude kerk. Water, stadjes en natuur wisselden elkaar steeds af met muziek van Vivaldi.

Als bloemenliefhebber bracht Kees van Delft een bezoek bij de Dahliakweker. Wist u dat er wel 20.000 soorten dahlia’s bestaan, enkele, halfgevulde, gevulde en dan ook nog in bijzondere vormen. Dahlia worden veel gebruikt in corso’s, mede door de prachtige kleurcombinaties, die mogelijk zijn en houdbaarheid. Als achtergrondmuziek koos Kees het romantische pianospel van Misha Goldstein.
In zijn enthousiasme voor de dahlia had hij veel informatie ingesproken over deze schitterend in beeld gebrachte bloem tot zelfs verzorgingstips toe. 

Pauze, tijd voor een drankje.

Na de pauze vertrokken we per vliegtuig naar Majorca of Mallorca, eind augustus 2018, waar onze secretaris Koos Barnhoorn met de voice-over van zijn vrouw, een ruim 20 minuten durende film toonde over hun bezoek aan dit mooie vakantie eiland. Aankomst laat in de avond bij het hotel in Cala d’Or. Beelden van het zwembad en tuin vol met ligstoelen en een braderie in dit plaatsje. Ze boekten voor een excursie,  een bus rondreis over het westelijk deel. In dit bergachtig gebied met vele haarspeldbochten en spectaculaire uitzichten, afgesloten met een vaartocht langs de kust. Een 100 jaar oude houten trein reed dwars door de plaats Sollér en bracht de deelnemers terug in Palma. Een auto werd gehuurd voor een tocht naar het noordelijk deel van dit eiland. Hoge grillige kliffen met uitzichten op prachtige baaien toonde ons de schoonheid het toeristische Majorca. Dit alles ondersteund met een gezellige muziek, lekker eten met ijs toe in de straten en op de pleinen van Cala d ‘Or.
Dit was het 1e deel van het goed in beeld gebrachte vakantie met scherpe beelden, zelfs in het donker. 
We kijken uit naar deel 2.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 31-1-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 13 leden.

Na een kort openingswoord door Tineke die verder geen mededelingen had, konden we gaan kijken naar een fotoserie van Terry. Deze 4e serie toonden plan “ de Hoek “ de op EEN na de laatste serie foto's die Terry had bewerkt. De laatste serie, nr.5 had Terry ons al laten zien tijdens de Nieuwjaarsreceptie. Vele duizenden foto's zijn door hem bewerkt en gedigitaliseerd. 
Velen zullen hier nu en in de toekomst met veel plezier naar kijken en oude herinneringen op kunnen halen.

Er was nog wat tijd over voor de pauze, dus konden we kijken naar een mooie film van Koos, die samen met zijn vrouw er weer even tussenuit was, voor een fietstochtje in de buurt van Lent bij Nijmegen. Vanuit het nieuwe van der Valk hotel uit Lent, werd een fietstochtje gemaakt richting Oosterhout langs de uiterwaarden van de Waal, door de mooie natuur. Ook werd er gefietst richting Beuningen, daar werd de Waal overgestoken en verder gefietst langs fruitboomgaarden en sluis Weurt bij Nijmegen. In Nijmegen werd er nog een bezoek gebracht aan de bloemenzaak van Jan van Delft en een wandeling gemaakt op de Waal kade. 
Een mooie film met passende muziek en ingesproken door Annie met wat informatie.

PAUZE.

Jaap van Baarlen had een film gemaakt voor de P.V. van Heemskerk fresh & easy. Een bloeiende vereniging die veel evenementen organiseert voor hun personeelsleden. We zagen allereerst hoe na het jaarverslag een bingo werd gehouden met mooie prijzen. Vervolgens een workshop kerstkrans maken, een zaalvoetbaltoernooi, paintballen, een paaskrans maken, een dames dagje naar Den Bosch waar ze Bossche Bollen hebben gemaakt, gewinkeld in Tilburg en tot slot een diner in Rotterdam. Het jaar was nog niet om dus men is nog gaan forellen vissen in Geervliet bij Rotterdam waarbij bijna alle uitgezette forellen gevangen waren met als afsluiting een BBQ, een dagje uit voor Vutters en 50+sers naar het draaiorgelmuseum in Hilvarenbeek, aansluitend een boottocht door de Biesbosch EN een diner in Montfoort. We gaan weer verder met een BBQ bij strandpaviljoen Zomers in Katwijk en een bezoek bij Haringrock voor een dansje. Een kaartavond bij buurtgebouw Hoornes was het volgende wat op het programma stond om te pokeren, te jokeren en een potje biljarten. Een klapper was naar Andre Hazes live in Ahoy en tot slot was er ook aan de kinderen van de werknemers gedacht en werd er met een paar bussen gereden naar Leiden, om bij Trianon een groots Sinterklaasfeest te gaan vieren.
Het geheel was ingesproken door een medewerkster van Heemskerk en er waren wat medewerkers geïnterviewd. Jaap had veel aandacht aan deze film besteed.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 24-1-2019 D00R CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 15 leden

Allen werden welkom geheten door Tineke, zij vertelde telefonisch contact gehad te hebben met Reinder Strijker, die hoopt dat hij toch nog eens een clubavond kan bezoeken.

Piet Heemskerk had een film gemaakt van een busreis naar Praag, die hem en zijn vrouw toch niet zo bevallen was, maar dit terzijde. Vanuit Nederland met 3 stops om de 3 uur waar je dan 3 kwartier je benen mag strekken, kwamen Piet en zijn vrouw aan bij het hotel. 11 hoog was hun kamer, dan heb je wel een geweldig uitzicht. Er werden uitstapjes gemaakt naar o.a. de P.C.Hooftstraat van Praag, de Sint Nicolaaskerk in Barokstijl, een tuin midden in de stad, een avondtoer met de bus, een boottocht over de Moldau en de prachtige St. Vitus kathedraal. Het Strahovklooster met een enorme bibliotheek, in NovyBor werd een enorm grote glasblazerij  bezocht waar het glasblazen nog op de oude manier werd gedaan. Detail: de z.g. hulpjes van de glasblazers zijn gevangenen, die niet aangesproken mogen worden en ook aandacht voor de glasblazers die enorm veel bier drinken vanwege de hitte! Je kan hier de mooiste kunstwerken van glas kopen voor betaalbare prijzen. Vanuit de bovenstad van Praag heb je een prachtig uitzicht op de benedenstad. De aflossing van de wacht op de binnenplaats van de burcht is een ceremoniële wisseling die dagelijks plaats vind om 12.00 uur en hebben we dus ook nog even kunnen zien.
Dit was een kleine greep van Piets film die in 5 dagen tijd meer te zien heeft gekregen waar je er zeker 14 voor nodig hebt. Een prachtige film met mooie muziek en ingesproken door Addy.

PAUZE.

Gert van Delft had een film gemaakt vanuit een grote camping Therme Catez, op de grens van Slovenië/Kroatië  gelegen aan de Sava rivier. Op deze camping zijn er zwembaden die verwarmd worden door geneeskundig bronwater en een mooi uitgangspunt voor leuke en interessante uitstapjes. Deze plaats leent zich uitstekend voor mooie fiets en autotochten door de schitterende natuur en mooie gebouwen. Het kasteel Mokrice werd bekeken en met de trein werd vanuit Sabova naar Zagreb gereden voor een bezichtiging naar deze stad. Hier werd de Sint Marcuskerk bekeken en gelegen op het Sint Marcusplein met het Parlementsgebouw en de oude stadspoort. Voor de Cathedral Zagreb blinkt een vergulde Madonna net 4 engelen er omheen, heel mooi om te zien. De streekmarkt werd ook met een bezoek vereerd evenals het park met mooie planten, een grote fontein en een muziekpaviljoen.
Deze film was niet onverdienstelijk door Gert ingesproken en ondersteund door rustige muziek.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 17-1-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

AANWEZIG 19 leden. 

Na een kort openingswoordje van Tineke, zij deelde de clubleden mee, dat Jeanne van der Valk na 20 jaar met haar functie als penningmeester wil gaan stoppen. Het verzoek is daarom aan alle clubleden wie er bereid is om deze functie van Jeanne over te nemen. Hierna wilde Jaap van Baarlen doorgeven, dat de gezondheid van Reinder Strijker het niet meer toe laat om de clubavonden te komen bezoeken.

Kees Hogewoning had 3 fotoseries voor deze avond, allereerst een serie op het eiland Madeira in de plaats Canico de Baixo. Dit is een toeristische plaats met prachtige rotspartijen aan zee en waar je prachtige bloemen, planten ziet staan. Deze waren veelal door Kees in close-up gefotografeerd, evenals cactussen, groot en klein soms gesierd door bloemen. Met op de achtergrond mooie muziek van Enya en Lord of the Rings was dit een hele mooie serie.

Ook de tweede fotoserie was gemaakt op het eiland Madeira, nu aan de zuidkust om van hieruit een boottocht te maken, die vertrok uit Funchal. Doel van deze tocht was om dolfijnen te spotten waar de opvarenden rijkelijk voor beloond werden. Al varende langs de kust zagen we prachtige rotspartijen en een bloemenkwekerij en via Camra de de Lobos weer terug naar Funchal. Met de muziek van Sting en sommige foto's voorzien van tekst, was ook dit een mooi serie.

Tot slot van deze fotoserie voor de pauze zagen we nog een prachtig overzicht van de bloemencorso uit 2018 van Rijnsburg. Vele foto's waren speels omlijst door leuke en aparte overvloeiers en Kees had hier ook vele close-ups in verwerkt. Met phil Collins op de achtergrond was ook deze serie erg mooi gemaakt.

PAUZE.

Een film van Koos kregen we nu te zien, gemaakt op het eiland Lanzarote van de Canarische Eilanden en ingesproken door Annie. De film begon al op Schiphol 's morgens heel vroeg en vanuit het opstijgende vliegtuig. Een leuk gezicht al die hele kleine lichtjes die langzaam vervaagden. Vanuit het hotel Puerto Carmen werden leuke tripjes gemaakt. Met een excursie mee naar het woeste vulkanische maanlandschap van Nationaal Park Timanfaya. Daar liet men o.a. zien hoe je op een put van 8 meter diep kan barbecuen, zo heet is het daar. De rit in de bus rijdt dwars door dit landschap en via een bandopname krijgt men veel informatie. Verder zagen we nog een bezoek aan een wijnboerderij, de plaatselijke markt, de prachtige grotten van Cueva de los Verdes en een auto gehuurd om naar het uitzichtpunt Mirador del Rio te rijden om te genieten van de mooie natuur die je daar kunt zien. Last but not least: Koos en Annie maakten een ritje op een kameel! Ook DAT moet je eens meegemaakt hebben!

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 10-1-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 17 leden.

Tineke opende de eerste clubavond van het nieuwe jaar en memoreerde nog even kort aan vorige week, de gezellige Nieuwjaarsreceptie. Een speciaal welkom voor Kees van Egmond, een computerspecialist, die ons wat meer wilde vertellen over zijn werkzaamheden.

Hierna vroeg Piet Heemskerk even het woord, Jan Eekhof heeft een lelijke val gemaakt met de fiets, zijn heup was gebroken en hij is meteen hieraan geopereerd en al aan het revalideren. Verder veel last van de kneuzingen en het verzoek is aan de leden, om Jan in alle rust hier van te laten herstellen.

Piet Ravensbergen liet nu een schitterende fotoserie uit Frankrijk zien, gemaakt in Vienne. Dit is een departement in het westen van Frankrijk, met de hoofdstad Poitiers. Hier zijn mooie steden en dorpen te bezichtigen met auto, maar ook op de fiets. O.a. Chateau de Bourg -Archamboult, een prachtig kasteel en de gemeente Chauvigny, een middeleeuws stadje met kleine steegjes en mooie gebouwen. Poitiers is gelegen op een heuvel en is de hoofdstad van het departement met een mooi oud centrum en de prachtige Kathedrale de Sant Pierre.
Piet heeft hier echt een prachtige serie van gemaakt, door hem zelf ingesproken en  ondersteund door rustige muziek.

De tweede fotoserie van Piet was gemaakt  in Normandië om en nabij de gemeente Arromanches. Deze gemeente is bekend door de invasiestranden en het bekende monument Mulberryhaven, gelegen op het strand van D Day en het landingsmuseum.
 Een prachtige overzichtelijke serie van deze streek, ook weer door Piet ingesproken met mooie muziek op de achtergrond.

PAUZE.

Het woord was nu voor Kees van Egmond, die een kort inleidend woordje sprak wie hij was, waar hij woonde, welke opleiding hij had gevolgd en wat zijn dagelijkse werkzaamheden zijn.

Kees weet veel van computers en het bewerken van filmprogramma's met het Pinnacle programma. Enkele vragen hierover werden aan hem gesteld en daar wilde hij aandacht aan gaan besteden. Op een nader te bepalen datum, zal hij hier op in gaan en uitleg komen geven.

Als laatste op deze avond liet Jan Tijsterman een film zien van de bloemencorso van 2018. Hij had dit een keer gefilmd en gemonteerd en wilde van de aanwezige clubleden graag advies.
Die heeft jan van verschillende kanten gekregen, waarop hij besloot de film in zijn geheel opnieuw te monteren.

VERSLAG RSDA CLUCAVOND 20-12-2018 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 16 leden.

Door de afwezigheid van Tineke werd de avond geopend door Koos.
Terry Broeders liet nu zijn 3e serie zien van de gedigitaliseerde foto's van Oud Rijnsburg. Deze keer het Noordoostelijke gedeelte o.a. de Brouwerstraat, LangeVaart, de Dijk en het oude dorp. Door het bekijken van al deze nostalgische foto's, komen er heel wat verhalen los bij de meeste clubleden,  die vroegere tijden weer her beleefden. Het laatste gedeelte van deze serie foto's, zullen we te zien krijgen tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 3 Januari.

PAUZE.

Piet Heemskerk had een leuke film gemaakt van een bezoekje bij de Apenheul in Apeldoorn. Vele soorten apen zijn hier te bewonderen, waarvan er verschillende op film waren vastgelegd. We zagen o.a. doodshoofdaapjes, een oerang oetang, de witgezichtsaki, de zwarte brulaap en leeuwapen. Een moeder aap met een 4 maanden oud aapje, vertederend om te zien hoe ze haar kind overal mee naar toe “ sleepte “. Gorillaleider Jambo zagen we nog even in beeld, vlak voor de verhuizing naar een andere dierentuin. De mooie natuur in deze “ apentuin “ en ook andere dieren die hier rondliepen waren door Piet op beeld vastgelegd. Een leuke film met goed gekozen muziek en voorzien van wat tekst.

Hierna een fotoserie met beelden van het heden en verleden, die de titel gekregen had van “ zo was het vroeger “. Geen wasmachines, drogers, stofzuigers, televisie, mobiele telefoon, computer en ga zo maar door. Wat leven wij in het heden toch in een mooi tijdperk met alle goede voorzieningen die men tot zijn/haar beschikking heeft.

Tot slot van deze avond nog een korte toepasselijke Kerstfilm, gemaakt in verschillende tuincentra van vele kerstversieringen. Met Kerstmuziek op de achtergrond en het slotfragment van Piet en Addy in een “ sneeuwbol “, was dit een mooie afsluiting van het jaar 2018.

Ik wens jullie allemaal Gezegende Kerstdagen en een gezellige jaarwisseling tot donderdag 3 Januari 2019!!!!

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 13-12-2018 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 17 leden.

Tineke opende de avond met een hartelijk welkom aan allen, waarna Terry Broeders de tweede fotoserie van Oud en nieuw Rijnsburg kon laten zien. Dit keer waren er gedeelten te zien van Frederiksoord, de Kleipetten en de Oude Vlietweg. We zagen o.a. het oude Floragebouw, de tramremise aan de Splitsing, de oude garage van Dijksman waar nu de Kringloopwinkel is gevestigd EN zwembad het Waterbos, waar menigeen heel wat uurtjes heeft doorgebracht in dit golfslagbad. Ook aan deze 2e serie heeft Terry veel tijd EN zorg aan besteed.

Er was nog wat tijd over voor de pauze, Koos liet nu een korte film zien die hij heeft gemaakt met zijn nieuwe 4 K filmcamera en had omgezet in full HD. Koos en zijn vrouw hadden bezoekjes gebracht aan verschillende Kerstmarkten in Duitsland. Deze film was ondersteund met muziek en behoefde geen commentaar, de beelden spraken voor zichzelf.

PAUZE.

Gert van Delft vervolgde deze clubavond met een tweetal films en we keken het eerst naar AGF online uit Barendrecht, een groothandel in groente en fruit, waarvan een neef van Gert de grote “ baas “ is. We zagen verschillende groenten en fruitsoorten, die in natte en droge koelcellen worden bewaard en die elke dag vers aangeleverd worden.
Een mooie overzichtelijke film ondersteund met muziek.

De volgende film heette Ampies Berg en is  gelegen in 't Harde. Hier kan men een tuin bewonderen waar meer dan 1000 verschillende soorten bloemen en planten een plekje hebben gekregen. Vijvers met koikarpers en watervallen zijn speels in dit tuincomplex opgenomen en je kan hier uren rond dwalen. Gert heeft deze tuin ruimschoots gefilmd, het is zeker een bezoekje waard.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 6-12-2018 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 18 leden en 3 bezoekers t.w. Sara Tijsterman en Jan en Ellen Houtman

Tineke opende de avond met een speciaal welkom voor Jan Houtman en zijn vrouw Ellen, komende uit Hellevoetsluis. Jan Houtman zal deze gehele avond zal opvullen met het vertonen enkele van zijn films. De grote hobby van Jan is filmen om er daarna een mooie reportage van maken, ondersteund met passende muziek.

De eerste film uit was gemaakt in opdracht van de rederij waar Jan heeft gewerkt en het betrof  de berging van een een containerschip op de Botnische Golf, die vast was komen te zitten in het dikke ijs. Prachtig weergegeven hoe  dit allemaal in zijn werk gaat. Deze film is te zien in een Maritiem Museum.

In 2015 werd er met de driemaster Antiqua een 15 daagse reis gemaakt van Noorwegen naar Spitsbergen. Tijdens deze reis mag men meehelpen o.a. met het hijsen van de zeilen. Er werden excursies gemaakt met de Zodiac om walvissen en walrussen te spotten, prachtige opnamen waren hiervan gemaakt. Minder om tegen te komen en ook nog ongewild te moeten zien, maar toch de werkelijkheid, was het vangen van een walvis door een speciaal schip en hoe respectloos men daar mee omging. Ook ijsberen en rendieren zagen we tijdens deze excursies en niet te vergeten de adembenemende natuur, die op deze prachtige film was te zien.

Voor de pauze werd er nog een korte film vertoond van het schip de Chain die met enorme ankerkettingen van een containerschip boeien uit de zee aan het takelen waren. Deze film was ook gemaakt in opdracht.

PAUZE.

We kregen nu een grappig kort filmpje te zien hoe de krijgers van de Masai en bewoners van een dorpje op Sri Lanka vuur maakten, de een met draaiende houtbewegingen en de ander met vuurstenen. En wij? Wij maken de houtblokken in de open haard aan met een gasaansteker, zoals Ellen Houtman aan het eind van dit filmpje liet zien.

In de volgende film zagen we hoe het Ramtorenschip “ Buffel “ verscheept werd van Rotterdam naar Hellevoetsluis. Dit bleek vaak niet zo makkelijk te gaan, getuige de beelden van nauwe doorgangen bij bruggen. Eenmaal in Hellevoetsluis werd men onthaald door veel publiek, kanonschoten en het fanfarekorps.

Hierna een korte vakantiefilm gemaakt in Cuba, toonde beelden van de tabaksplantages, bergen met tabaksbladeren, het aanleveren van dieren die op de meest rare en op elkaar gepropte manier per fiets naar de veemarkt werden vervoerd. Alhier zagen we ook hoe koeien werden gebrandmerkt, au! Paardenraces tussen de bewoners van verschillende dorpen is er ook een vermaak en bijzonder om te zien was hoe de rijst op de openbare weg te drogen wordt gelegd.

Tot slot van deze filmrijke avond een film van en over het werk van “ Roeiers “. Dit zijn de zogenaamde vastmakersboten voor het vast en losmaken van zeeschepen met enorme kabels. Dat is een zwaar beroep, dat blijkt wel uit de beelden die we zagen, dat ben je niet zomaar, er is een speciale opleiding voor vereist. Je moet je mannetje kunnen staan in alle weersomstandigheden.

Een mooie avond met prachtige films van Jan Houtman. Dank hiervoor!

Verslag RSDA clubavond 29 november 2018 door Dick Schoneveld

 Na het hartelijk welkom door voorzitter Tineke(de enige vrouwelijke aanwezige deze avond) de 2e foto serie van Kees Hogewoning van zijn bezoek in het voorjaar van het Portugese eiland Madera. Allereerst een toelichting van Kees over het ontstaan van Monte Palace Tropical Garden. De tuin begon als een 18e-eeuws landgoed. Later een groot luxe hotel, wat tot verval kwam. In de jaren 80 opgekocht door de rijke ondernemer José Berardo, die hier zijn droom van een openbare botanische tuin wilde waarmaken. Van de tuinopbrengst studeren jaarlijks gratis 30 kinderen in Portugal met als tegenprestatie verplichte terugkeer naar Madera. De beelden toonden eerst vanuit cabine van de kabelbaan naar de tuinen een uniek uitzicht over de huizen van de baai tot de bergen van Madera met een uniek uitzicht op de oceaan naar de Tropical Garden met een oppervlakte van 70.000 km. Hierin een verzameling inheemse en exotische planten en bloemen. Met een Japanse tuin, rode bruggetjes, prachtige vijvers, diverse watervallen. Via grote tegeltableaus wordt de geschiedenis van Portugal weergegeven.
Van deze schitterende beelden, ondersteund door muziek van Mark Knopfer, is het een lust voor het oog om deze serie te bekijken.

Aansluitend een 2e N.O. tour op Madera, een bos- bergwandeling op de Pico do Areeiro.
Met zijn  hoogte van 1818 meter is de Noordzijde, door het laurierwoud, vaak in flarden mist en wolken omhuld, maar met uitstekende vergezichten. Steile rotsen, palmen, huisjes van hout en stro, wijnranken, prachtige strelitia’s, nuthan, close-up van bloemen. Door de combinatie van de meeslepende muziek van de componist Vangelis en de prachtige natuur, samengevoegd  in deze adembenemende serie waren we allen  diep onder de indruk.
Onze complimenten en lof voor deze series, de zo in elkaar gebrachte beelden met de afweging van  muziekkeuze door ritme tot een vloeiende harmonie samen te brengen.

Pauze.

Met de mededelingen van het inschrijven van het nieuwe lid Jan de Vreugd, de in 1994 opgenomen film van de Koninklijke Marine met als titel: Een taak voor vrede. Deze professioneel gemaakte film, beschikbaar gesteld aan ons lid Piet Heemskerk, toont hoe de Marine slagvaardig, met geweldige inzet en door goede samenwerking de crisis bedreiging en vele brandhaarden op de wereld bestrijdt. Spectaculaire beelden van marineschepen, onderzeeërs, helikopters, met hun bemanning en leidinggevende zorgen ervoor als de politiek daarom vraagt de Taak van Vrede optimaal kan worden uitgevoerd.

Verslag RSDA Clubavond op 22 november 2018  door Dick Schoneveld

Aanwezig 14 leden, wat afmeldingen door reizen en ziekten. Bijzonder dat het oudste clublid Rein Strijder via een skype verbinding ook in ons midden was en mee kon genieten van alles wat er zich in het clublokaal te horen en te zien was.

Na het hartelijk welkom met de mededeling van een instructieavond op 10 januari 2019 door Kees van Egmond, de uitgesteld vertoning van de Voorjaarsreis film door Wales van onze voorzitter Tineke.
In april vertrokken uit Hoek van Holland per ferry naar Engeland. Verder ging het gezelschap per bus naar Wales. We zagen prachtige opnames van kastelen, kathedralen. Omdat het een klim is naar Great Orme is het een leuke belevenis met de Great Orme Tramway  door het dorp en natuur omhoog te gaan. Bezocht werd een leisteengroeve, het Powis Castle, een prachtig van oorsprong 13de -eeuwse burcht, Een schitterende plek hoog op een klif kijkt uit op een prachtig landschap met prachtige tuinen. De terrassentuin is spectaculair gelegen op de helling voorzien van balustrades, verfraaid met tuinvazen en beelden. In het bos park een collectie van bloeiende rododendrons, magnolia’s, de rode esdoorn en eeuwenoude eiken.
Het Penhryn Castle is een prachtig oud kasteel met een schitterende tuin erom heen. In Wales vindt met plaatsen met onuitsprekelijke namen van wel 58 karakters.
Deze ruim 22 minuten durende serie werd omlijst door zorgvuldig uitgekozen passende muziek, afwisselend instrumentaal en vocaal, zodat het kijk- en luistergenot voor grote waardering zorgde.

Vervolgens een korte 7 minuten durende serie over het bezoek van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Beelden van exotische vissen en koralen, later diverse grote en kleine dieren, pelikanen met vis in hun lange snavel. Afgewisseld met beelden met kleindochter Lotte en haar neef Daan.
De prachtige beelden, precies op muziek. Een nauwkeurige bewerking om de geluids- en dia lijn precies in overeenstemming te brengen, waarin Tineke voortreffelijk in geslaagd is.

PAUZE

De familie Barnhoorn en Ravensbergen  kozen  in september voor een verblijf op het Porta Isola Vakantiepark in Stevensweert(Limburg). Vanuit dit bungalowpark de omgeving via diverse fietstochten ontdekken. Bezoekjes aan plaatsen zoals het witte stadje Thorn, Maaseik, Echt, Maasbracht en Roosteren. Via pontjes werd diverse keren de Maas overgestoken. Beelden van door de droogte geteisterde landbouwgronden, bezoek aan bedevaartsoord en Lourdesgrot. Uitstapjes naar het nabijgelegen België, bezoek aan ijssalon en supermarkten.
Kortom vele prachtige afwisselende beelden uit Limburg, die passend ondersteund werden door muziek van de Best Summer. Wellicht Koos zelf te weinig in beeld.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 15-11-2018 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 17 leden.

Na het korte openingswoord van Tineke, die op verzoek van Jeanne de leden attendeerde op het betalen van de contributie, konden we naar twee fotoseries van Kees Hogewoning kijken.
Funchal, de hoofdstad van Madeira, een prachtig eiland wat hoort bij Portugal. Tijdens de vakantie van Kees, heeft hij hier prachtige foto's gemaakt van de natuur, met prachtige vergezichten en een keur van bloemen en planten. We zagen een markt met vele soorten netjes gerangschikt fruit, groenten en vis, maar ook van het bloemenfeest. Prachtige orchideeën en gerbera's in de meest uiteenlopende kleuren en mooie mozaïeken waren hier te bewonderen, waarvan de meeste uit Nederland kwamen. Smalle straatjes en doorkijkjes, sommige “ behangen “ met paraplu's en een dansvoorstelling een lust voor het oog.
Een prachtige serie met mooie muziek en voorzien van informatieve teksten.

De tweede serie toonde een dagtoer met de bus langs de westkant van het eiland, o.a. naar Cabo Girao voor de prachtigste vergezichten, een van de mooiste dorpjes Ribeira Brava, hoofdzakelijk door het historische centrum en de daar gelegen prachtige kerk. Bananenplantages, vulkanische zwembaden en Camara de Lobo wat een leuk vissersplaatsje is. Een prachtig eiland voor een mooie vakantie. Ook deze serie was erg mooi, voorzien voor wat tekst en ondersteund doo filmmuziek. 

PAUZE.

Piet Heemskerk had ook 2 series voor vanavond, waarvan de eerste hoofdzakelijk gemaakt was met foto's van de beeldentuin en de zandsculpturen in Garderen, met het thema Hollandse meesters. O.a. het huishouden van Jan Steen, de Nachtwacht van Rembrandt, een zeeslag van  Ferdinand Bol en het Melkmeisje van Johannes Vermeer waren hier te zien. Ook kon je hier meedoen met een wedstrijd van 34 tegeltjeswijsheden uitgebeeld in zand, voorzien van een letter die als het in de juiste volgorde was geplaatst de oplossing aan gaf. Mooie foto's met een rustig achtergrondmuziekje.

De volgende serie, gefilmd en gefotografeerd was gemaakt in kasteel Cannenburgh gelegen in Vaassen ( GLD ). Het verhaal bij de beelden werd op een duidelijke manier verteld en uitgelegd door Addy Heemskerk en tijdens de rondleiding, zag men de vroegere bewoners o.a. de kasteelheer en kasteelvrouw, de rentmeester, tuinman en de molenaar. Dit kasteel stamt al uit de middeleeuwen en hier zijn veel portretten en voorwerpen van de vorige bewoners te bewonderen. Dit middeleeuws kasteel ligt in een oud parkbos met weilanden en vijvers, de moeite waard om hier eens te gaan kijken.

 

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 8-11-2018 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 18 leden en 2 belangstellenden: Piet Vooys en Henk van Egmond 

Na het openingswoordje van Tineke, konden we kijken naar een mooie fotoserie van Terry Broeders. Deze serie foto's van oud Rijnsburg zijn door Terry uitgezocht en bewerkt. 9000 foto's uit het verleden heeft hij uitgezocht en er 5 series van gemaakt, verdeeld in bepaalde delen van Rijnsburg. Voor vele clubleden was dit een herkenning en beleving van vroegere tijden, dat veel herinneringen op riep. Vele oud dorpsgenoten zag men in beeld, waardoor er herinneringen naar boven kwamen. Met gezellige achtergrond muziek was het een leuk geheel.

PAUZE.

Dick Cederhout liet nu het tweede gedeelte van zijn film uit Cyprus zien. We zagen nu wat excursies met de bus naar o.a. een wijnproeverij. Prettig voor medereizigers dat er een Nederlands sprekende gids bij aanwezig was. Er werd uitleg gegeven hoe een druivenpers werkt en niet onbelangrijk: er mocht natuurlijk wijn geproefd worden. Architectuur is ook een interessant onderdeel en hier werd het verhaal van Aphrodite verteld. Door de verschillende gidsen is er dus veel informatie verteld, wat we allemaal op deze film hebben kunnen horen.

De tweede film van Dick had hij gemaakt bij Glow in Eindhoven. Met live geluid/muziek en de beelden van een spookachtig verlicht huis, was dit een mooie voorstelling.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND VAN 1-11-2018 DOOR CONNY VAN HAASTEREN/

Aanwezig 19 leden

Het welkomstwoordje van Tineke was kort en bondig, met toch nog een kleine aanvulling betreffende het nieuwe jureren/waarderen.

Kees van Delft was weer op pad gegaan met de fiets en had 3 fotoseries gemaakt. Allereerst een fietstochtje in de Beemster, de Rijp en de Zaanstreek in Noord Holland. Al fietsend door deze streek, kom je mooie stukjes natuur tegen om te fotograferen. Ondersteund door de muziek van Arnd Stein is het een mooi geheel geworden.

Daarna de Romantische Strasse die loopt via Oostenrijk naar Duitsland en is de moeite waard om een bezoek te brengen. Je ziet hier prachtige natuur, mooie dorpjes o.a. Rothenburg, Dinkelsbuhl, Landsberg am lech, prachtige kerken en het kasteel in Neuschwanstein. Met de pianomuziek van Alfred Brendel en  voorzien van wat informatieve tekst, had Kees hier een mooie serie van gemaakt.

Tot slot nog een serie van Sail Leiden, die de afgelopen zomer in Leiden te zien was. Een overzicht van historische schepen die hier afgemeerd lagen en door velen werd bezocht, de foto's die we te zien kregen, spraken voor zich. Met de pianomuziek van Wibi Soerjadi, had Kees er een leuke serie van gemaakt.

PAUZE.

De eerste film van Sjoerd Zwaan was gemaakt van de bloemencorso in de bollenstreek met het thema : Cultuur.  Door steeds op dezelfde plaats te blijven staan, kon Sjoerd een leuke overzichtsfilm maken van de prachtige praalwagens, mooi met bloemen versierde auto's en muziekkorpsen, waarvan 1 korps musiceerde op de fiets. De muziek bij deze film was van de Militaire kapel.

De tweede film van Sjoerd had hij gemaakt van de jaarlijks terugkerende Zwanendag. Heel toepasselijk startte de film met een moeder Zwaan met kleine zwaantjes in een met “ kroost “ gevulde sloot. De bijna gehele familie Zwaan, deze dag vertegenwoordigd door 122 nazaten, werden door het organisatie comité “ afgeturfd “ en na het welkomstdrankje gingen allen op weg naar de Nieuwkoopse Plassen. De auto's werden netjes geparkeerd en de gehele familie “ Zwaan kleef aan “ zagen we netjes achter elkaar in colonne naar de boten lopen. Aan boord had men hier en daar de grootste lol en er werd toch ook genoten van de mooie natuur. Halverwege werd er aangemeerd voor een picknick, even zwemmen en een potje kaarten.  Hierna werd er weer teruggevaren naar de haven en toog men weer naar Rijnsburg, waar het Rad van Avontuur en de prijzen al klaar stonden. De opbrengst hi ervan was voor Kika, een prachtig doel voor verder onderzoek van kinder kanker. Tot slot nog een uitgebreide barbecue en een harinkje eten bij de haringkar. De kleinkinderen konden zich nog heerlijk vermaken in de opblaaszwembadjes en de “ oudjes “? Die vermaakten zich nog opperbest. Een leuk overzicht van een gezellige en hele grote familie!

VERSLAG RSDA CLUBAVOND VAN 25-10-2018 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 18 leden en 1 bezoeker/nieuw clublid Jan de Vreugd.

Tineke heette allen welkom en was blij me de grote opkomst vanwege de uitleg die Ge Elkerbout zou houden betreffende de huidige gang van zaken over het jureren.
Voor sommige clubleden was het huidige puntensysteem niet geheel duidelijk. Na de uitleg hiervan volgde er toch weer een nuttige discussie, waaruit enkele nuttige zaken naar voren zijn gekomen. Het woord jureren is eigenlijk niet van toepassing en zal vervangen kunnen worden door het woord waarderen. Clubleden zijn vrij om al of niet te stemmen, stem je niet, dan zal jouw ingezonden serie ook niet gewaardeerd worden. Voor de te vertonen serie zal het clublid een korte samenvatting hiervan geven. Daarna volgt het invullen van het formulier waar men rustig de tijd voor moet krijgen. Hierna mag men dan opbouwende “ kritiek “ geven. Het bovenstaande zal door het bestuur worden besproken, waarna de eindbeslissing hiervan kenbaar gemaakt zal worden.

PAUZE.

Na de storing van vorige week, liet Dick Cederhout opnieuw een paar van zijn films zien. De eerste film was gemaakt in Cyprus tijdens een georganiseerde reis. De film die Dick had gemaakt was veelal op en rondom zijn hotel gemaakt en tijdens wat uitstapjes. Er werden wat uitstapjes gemaakt en Dick liet wat shots van de omgeving zien.

De tweede film was gemaakt van de stad Napels. We zagen wat opnamen in de lucht van wolkenpartijen, de bus die klaarstond om allen naar de stad Napels te vervoeren en een bezoek aan de prachtige kathedraal. Mooie beelden gemaakt in de kathedraal en ondersteund door mooie orgelmuziek.

Na het zien van beide films werden er aan Dick nog goede adviezen gegeven.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 18-10-2018 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 16 en Piet Vooys, oud clublid.

Nadat Tineke allen welkom had geheten, konden we kijken naar een film van Gert van Delft.
Deze film was gemaakt in Kroatië en wel op het eiland Krk, het grootste eiland in de Adriatische Zee. Op dit prachtige eiland was veel zien en te bekijken, pittoreske kleine plaatsjes met nauwe doorkijkjes en het smalste straatje van de wereld, dat slechts 42 cm breed is! De prachtige natuur met mooie vergezichten, bloemen en planten. Het plaatsje Punat wat bekend is om de olijventeelt, de bezichtiging van een prachtige kerk en een klooster waar nog slechts 4 monniken wonen. Een mooie boottocht op de kraakheldere blauwe zee, langs  eilanden en indrukwekkende rotspartijen was een lust voor het oog.
De film was ingesproken door Sophie van Delft met behoorlijk veel informatie en ondersteund door rustige muziek. Het enige wat een beetje werd gemist waren de live geluiden, die Gert bewust had weggelaten, dit zou storend geweest in deze film.

PAUZE.

Door een technisch probleem, konden Dick Cederhout en Jan Eekhof hun films helaas niet laten zien, maar hiervoor komt een herkansing. Gert van Delft was de reddende engel door het vertonen van een 2e film, die gemaakt was in het gebied van de Veluwe, met een fietszwerftocht langs o.a. Het Solse Gat, de Posbank, Beekhuizerzand de Renderklippen waar de schapen liepen te grazen en we konden zien hoe de schapen een voetverzorging kregen.
Harderwijk ligt hier ook praktisch in de buurt en een fietstocht door deze toeristische plaats is zeker aan te raden.
Met pianomuziek op de achtergrond was dit een mooie film om naar te kijken.

Tot slot kregen we nog een klein stukje film te zien van Seeboden, gelegen aan de Milstattersee. Een mooie gemeente gelegen in de deelstaat Karinthië van Oostenrijk, waar je kan genieten van de prachtige natuur en de vele bezienswaardigheden.

 

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 11-10-2018 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 18 leden en 2 belangstellenden t.w. Ron Mokkenstorm en Sophie van Delft

Deze druk bezette clubavond werd geopend door Tineke, zij vertelde dat er inmiddels een bestuursvergadering is geweest betreffende de jurering. Dit is allemaal nog niet zo eenvoudig, toch hopende dat we er met zijn allen tot een goede beslissing kunnen komen. Door enkele leden zijn er wat ideeën  naar voren gebracht en Ge Elkerbout zal op de clubavond van 1 November a.s. een toelichting geven betreffende de huidige jurering. Hierna zullen we na alles goed doorgesproken te hebben, door het aantal voorkeursstemmen tot een beslissing komen.

Jan Tijsterman heeft voor de pauze twee films om te vertonen, de eerste korte film betrof een een dagbezoek aan het pittoreske Giethoorn. Er werd gefietst en gevaren en dat leverde mooie beelden op, er is hier genoeg te zien aan wat de schoonheid der natuur te bieden heeft. Een leuke film die met voldoende informatie door Sara was ingesproken.

De volgende film had Jan gemaakt bij de Nederlands/Franse boer op zijn gemoedelijke camping, die hij samen met Sara voor de tweede keer had bezocht. Vele leuke fietstochten zijn er hier gemaakt. o.a. een sluizentocht met onderweg een gezellige picknick waar de soep uit de melkbus werd getapt. Een fietstocht naar een wijnboer waar de wijn natuurlijk “ geproefd “ werd en een sluizencomplex werd bezocht. Een slapende dorpjestocht en een kastelentocht en nog een mooie fietstocht langs de Loire stonden ook nog op het programma, kortom er zijn heel wat kilometertjes gemaakt. Veel vrolijkheid en gezelligheid met de andere campinggasten en op de slotavond een heerlijk buffet bij een knapperend vuur. Leuke film Jan en beide films zijn op de oude manier gejureerd.

PAUZE.

Ellert liet nu 2 korte films zien, die op zijn verzoek niet gejureerd behoefde te worden, liever een beoordeling van de aanwezige clubleden. De eerste korte film was gemaakt bij de bloemencorso van 2018, Ellert had hierbij gekozen voor alleen live geluid dus geen toepasselijke muziek. De beoordeling hiervan leverde voor Ellert zinvolle tips op. 

De tweede film vertoonde beelden van het Openluchtmuseum in Arnhem, hierbij was er wel muziek bij gemonteerd en ook werd na afloop van het zien van deze film wat adviezen gegeven, wat door Ellert op prijs werd gesteld.

Tot slot van deze clubavond konden we naar film kijken van Reinder Strijker, deze film was gemaakt van de laatste vakantie in 2014 samen met zijn vrouw. Drenthe, de geboortestreek van Reinder, blijft een geliefd stukje Nederland om je vakantie vieren en tevens familiebezoeken af te leggen.  Een voor Reinder emotionele film, soms voorzien van tekst en leuke muziek.

Verslag RSDA clubavond 4 oktober 2018 door Dick Schoneveld

Totaal 16 leden aanwezigen.

Na het hartelijke welkom door het enige vrouwelijk aanwezige  lid, onze voorzitster Tineke, een bijzonder welkom aan Hubert van Zuijlen, die ondanks zijn ziekte in ons midden was.
Er ontstond al gelijk  een discussie over het vorige week in de ledenvergadering besloten besluit over wel of niet jureren. Toen was de meerderheid tegen, maar het wedstrijd element gaat verloren. Diverse voorstellen werden besproken, wel of niet invullen, criteriums wijzigen, overgaan naar een Beter Systeem. Er komt een voorstel van Ellert Eekma en het bestuur zal op korte  termijn extra vergaderen. Respect voor elkaar, gezelligheid en deskundigheid met hulpvaardigheid van  leden aan de andere leden zijn de basis van de ruim 50 jaar oude RSDA club.

Na alle discussies toonde Kees van Delft ons een prachtige fotoserie van zijn bezoek aan het Zuiderzee Museum in Enkhuizen. Wij werden een 6 tal minuten verwend met beelden van oude ambachten, klederdracht, doorkijkjes, kotters enz. Ondersteund door passende muziek van Laurens van Rooyen.

Begin september bracht Kees een bezoek aan de rijk versierde kerk in Naaldwijk met als thema Flower Power. Composities van bloemen, soms artistiek gecombineerd met fruit en afwisselend met moderne en natuurlijke materialen. Gekozen voor muziek van Handel  en ondanks de drukte van veel bezoekers toonde Kees ons  toch uitsluitend bloemstukken op deze  kleurrijke expositie.

Om te voldoen aan de privacy wet vulden we het betreffende formulier in. Tijd voor de pauze.

Om ons alvast in de kerstsfeer te brengen bracht Terry Broeders een bezoek aan diverse tuincentra in de omgeving. Afwisseling van foto’s, soms in kleiner kader, toonden ons wat er allemaal te koop voor de dagen rondom Kerst, afgeknald met vuurwerk.

Door een technisch probleem  krijgen we volgende  de 3 korte films van Ellert de volgende keer  te zien.

In Assen wordt  jaarlijks eind juli  het Truckfestival met 2500 trucks uit heel Europa gehouden. De cabines, als 2e woning , zijn het domein van de beroepschauffeurs. De meest fantasie rijke afbeeldingen  zijn op hun trucks aangebracht, beschilderd en/of beplakt. Beelden van de  voorkanten  van deze trucks aangevuld met extra  koplampen en allerlei extra’s kwamen scherp in beeld, natuurlijk ondersteund door liedjes van oud trucker Henk Wijngaard. Met ruim 55.000 bezoekers op het TT circuit werd het  Star Truck Festival voor de liefhebbers mooi in beeld gebracht door Kees van Delft. Onze complimenten.

Verslag RSDA clubavond ( ledenvergadering ) 27 September 2018 door Conny van Haasteren.

Aanwezig 17 leden.

Nadat Tineke alle aanwezigen had welkom geheten en nog even kort memoreerde aan de gezellige dag ter ere van het 50 jarig jubileum in Avifauna, werd de vergadering geopend.

Het was een vergadering die soms uitnodigde tot een pittige discussie, waardoor de pauze pas rond half 10 genomen kon worden.

Na deze korte onderbreking, hebben we genoten van een gedigitaliseerde oude film, waarin een clublid de conferencier Kees Stet op een voortreffelijke manier kon nadoen. Jaap van Baarle toonde hierna een film die gemaakt was van een dagje uit naar Drenthe met Reinder Strijker. Laatst genoemde hoopte in zijn geboortedorp nog oude bekenden tegen te komen en maakte zo hier en daar een praatje met dorpsgenoten. Een kort bezoekje bij goede vrienden en een heerlijk etentje onderweg maakte dat dit voor Reinder een fijne dag.