Verslagen van de clubavonden RSDA

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 12-3-2020 DOOR CONNY VAN HAASTEREN. 

Aanwezig 15 leden, Piet Vooijs als bezoeker en de 3 juryleden: Jan Turk, Teun van Rijn en Hennie Kasteel.

Tineke opende de avond met een bijzonder welkom voor de 3 juryleden, die deze avond de moeilijke taak hadden om een juryrapport op te stellen, van de binnengekomen film/fotoseries van de 5 minuten wedstrijd. Helaas waren er wat minder inzendingen vanwege de Coronacrisis die momenteel  heftig aanwezig is. Tineke las een binnengekomen bericht voor, dat de vrouw van Reindert Strijker is overleden.......

Nadat de lootjes getrokken waren, werden de volgende series getoond:

1.      “ Familie “  film van Sjoerd Zwaan.

2.      “ Reuring aan de kust “  film van Ellert Eekma.

3.      “ Herdenking ontzet van Leiden “ fotoserie van Tineke Roosen.

4.      “ Fietstocht met de OV “ film van Koos Barnhoorn.

5.      “ Valentijn “ film van Jaap van Baarlen.

Hierna was er even tijd voor een korte pauze.

6.      “ The Narrows kloof “ film van Jan Tijsterman.

7.      “ Van windkracht naar stoomkracht “ fotoserie van Conny van Haasteren.

8.      “ Met Lars naar de kinderboerderij “ film van Koos Barnhoorn.

9.      “ Glasblazen “ film van Cock de Vries

10.  “ 130 jaar vooruitgang, innovatie en design “ fotoserie van Piet Ravensbergen.

De jury rest nu de moeilijke taak om al deze mooie inzendingen te waarderen voor de einduitslag. Hierop moeten we wachten tot de slotavond op donderdagavond 16 April a.s.

Als deze avond op die datum niet gehouden kan worden vanwege het CORONAVIRUS, zullen we hier in overleg een andere datum kiezen.

Inmiddels hebben jullie allemaal een mail van Tineke ontvangen betreffende de voorlopige stopzetting van de clubavonden tot nader bericht.

VERLAG RSDA CLUBAVOND 0- 5-3-2020 DOOR CONNY VAN HAASTEREN. 

Aanwezig 17 leden en 2 broers van Piet Ravensbergen.

De avond werd geopend door Tineke met enkele mededelingen. Op de lijsten voor intekening van de 5 minuut wedstrijd zijn nog weinig inzendingen gemeld, hopelijk komen er nog wat aanmeldingen binnen. Voor de jury waren Teun van Rijn, Ge Elkerbout en Wim Haazebroek gevraagd. Wim kan niet komen i.v.m. persoonlijke omstandigheden, Teun en Ge hebben hiervoor toegezegd. Helaas volgde daarna meteen de mededeling dat Ge donderdagmiddag een lelijke val heeft gemaakt, van harte beterschap Ge!

Piet Ravensbergen had een film gemaakt van een fietstocht in 2016, samen met 2 broers en 2 vrienden in de deelstaat Brandenburg van Duitsland. Bepakt en bezakt vertrokken ze met de trein naar Berlijn, waar de fietstocht zou beginnen. Een schitterende fietstocht van 1180 rondom Berlijn is uitgezet, waar deze mannen er 502 van hebben gefietst, voornamelijk in het noordoost gedeelte. Ruime fietspaden door prachtige natuurgebieden, een baantje trekken onderweg in een groot meer, even een kijkje nemen in een rustiek kerkje, dan weer schuilen voor hevig opkomend noodweer. Er werd even stilgestaan voor een bezoek aan het concentratiekamp Ravensbrück, zeer indrukwekkend.........Ook zagen we scheepslift Niederfinow met een hoogteverschil van 36 meter. Deze scheepslift is de oudste van Duitsland. Voor de thuisreis werd aanvaard, werd er nog even een kijkje genomen in Berlijn, waarvan er nog mooie beelden te zien waren.
We hebben genoten van deze prachtige film van Piet, die was ingesproken met veel informatie en ondersteund door afwisselende muziek.

Hierna nog een korte fotoserie van Piet gemaakt op Texel. Fietstochten werden er gemaakt naar o.a. den Hoorn en Oudeschild en natuurlijk ontbraken de schapen niet waarvan er net zoveel zijn als het inwonersaantal van dit eiland. Deze serie was voorzien van tekst en een gezellig muziekje op de achtergrond.

Tot slot nog een paar foto's van sneeuwopnamen uit 2010 om niet te vergeten hoe mooi een besneeuwd landschap er uit kan zien.

PAUZE. 

Cock de Vries had een film gemaakt in opdracht van een perkplantenkwekerij en er was in beeld gebracht hoe dit proces via de lopende band in zijn werking gaat. Hierna zagen we hoe men aan de gang gaat met Cool Wave hangviolen om ze onder de aandacht te brengen bij de mensen. Bij een grote Intratuin in Zoetermeer werd dit gratis aangeboden, men moest hiervoor alleen maar een naam en adres op een lijstje in te vullen. Een promotiefilm van ongeveer 10 jaar geleden met veel afwisselende muziek.

De tweede film van Cock had hij gemaakt in Leerdam bij het glasblaasmuseum, er werden op dat moment windblazers geblazen voor Oerol. Prachtig om te zien met hoeveel passie voor het vak deze blazers hun werk deden, mooi vakwerk. Tot slot nog een korte film gemaakt in de Keukenhof, bij een tentoonstelling van lelies. Mooi tentoongesteld in alle kleuren op roodwitblauwe fietsen, potten en vazen.
Het was een lust voor het oog!

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 27-2-2020 DOOR CONNY VANN HAASTEREN

Aanwezig 18 leden.

Tineke opende de avond met een korte mededeling, namelijk dat de filmclub NFVC uit Noordwijk op donderdagavond 19 Maart bij ons te gast zullen zijn.

Piet Heemskerk liet een film zien die gemaakt was in Madurodam, waarvan we eerst een soort van parkoverzicht te zien kregen. Hierna een bezoek aan “ Hof van Nederland “ waar je in de Statenzaal de eerste Statenvergadering uit 1572 in Dordrecht bij kon wonen. Dat was voor de kleinkinderen wel een beetje spannend en daarom snel door naar de “ Kleedkamer van Oranje” waar alle voetbalshirts van de speelsters te bewonderen waren. Natuurlijk hoorde daar een potje penalty schieten bij, wat natuurlijk een leuke bijkomstigheid was. Verder zagen we o.a. Schiphol, de haven van Rotterdam, booreilanden, de Ridderzaal en nog vele andere bekende gebouwen.
Met rustige achtergrondmuziek was dit een leuke film.

De tweede film van Piet was een gedigitaliseerde videoband van de Centrale Groothandelsmarkt uit de jaren 60 in Amsterdam. Hier zagen we op speelse wijze een rondgang in een enorme grote hal, bezocht door 2 acteurs bij  deze “ groothandel voor levensmiddelen “. Tijdens deze rondgang werd stilgestaan bij een verse vis markt, aardappelgrossiers, groente en fruithoek en een vers vlees hoek. Bij verschillende  “ afdelingen “ werd door 1 van de 2 acteurs een soort van sketch gezien in een droom waarin geacteerd en gedanst werd, wat men later al in het draaiboek zag staan om tot uitvoering te worden gebracht. Wat een toeval!

PAUZE.

Van Jan Eekhof kregen we allereerst een fotoserie te zien die gemaakt was in Sevilla, gelegen in Spanje. Jan bezocht daar o.a. het koninklijk paleis het oudste paleis van Europa, waar Jan prachtige foto's heeft gemaakt van het schitterende bouwwerk en de marmeren vloeren. Bij dit paleiscomplex zagen we ook de uitgestrekte  tuinen die in verschillende stijlen waren aangelegd zoals Rococo en  Renaissence met cipressen, palmbomen, pijn-en sinaasappelbomen.

De tweede serie was een korte film gemaakt in Leiden en gefilmd in de Groenesteeg  een lange smalle straat, die via de Heren- Oranje- en Waardgracht eindigt bij de begraafplaats, die dezelfde naam heeft. De Groenesteeg zelf is rijkelijk versierd met vele groene en bloeiende planten, voor de gevels van de huisjes die hier staan.
Jan had deze film ook ingesproken en het was ondersteund met rustige muziek.

Er was nog wat tijd over en kon Jan liet nog een korte film laten zien van het Moorse fort Alhambra in Granada. Dit is een prachtig middeleeuws paleis, gelegen op een heuvelachtig plateau en is een complex van paleizen, tuinen, torens en kerken.
Het geheel was door Jan prachtig in beeld gebracht en met informatie 

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 20-2-2020 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 13 leden.

Na het welkomstwoord van Tineke, liet Jaap van Baarlen een paar van zijn films zien, die hij heeft gemaakt van het wekelijks terugkerende Heemskerk journaal.
Van de eerste film kregen we het volgende te zien: 3 nieuwe medewerkers die in het kort zichzelf voorstelden en het Sinterklaasfeest voor de kinderen van de medewerkers die met een aantal bussen naar Trianon in Leiden waren gebracht. In dit filmtheater had men een leuk Sintfeest voor de kinderen in elkaar gezet en werden er natuurlijk cadeaus uitgedeeld. Ook de werknemers waren niet vergeten en kregen “ op de zaak “ een banketletter. Het babynieuws werd ook in deze film vermeld en tot slot zagen we flitsen van de Bingo, die altijd na de jaarvergadering wordt gehouden. Een leuke film die door de werknemers elke week reikhalzend naar wordt uitgekeken.

In de tweede film van Jaap konden we stagiairs aan het werk zien in de fabriekshal. Deze 5 studenten deden technische onderzoeken, waarna ze een rapport presenteerden waarin eventuele verbeterpunten naar voren werden gebracht.

PAUZE.

Dick Cederhout had 2 films om te vertonen en we  zagen als eerste een leuke film gemaakt van Sail 2019 in Scheveningen.  De grote en merendeels nog gestreken zeilen, enorme kabeltrossen, keurig gerangschikt, matrozen die hard aan het werk waren op de prachtige Tall ships en nog vele mooie gedetailleerde opnamen. Muziek ontbrak er ook niet, een shantykoor kon natuurlijk niet ontbreken en ook een Marokkaans  muziekgezelschap zagen we aan het “ werk “.
Een leuke gezellige film met ondersteuning van toepasselijke muziek.

De tweede film was gemaakt tijdens een vakantie in Zuid Afrika en waarvan we nu deel 1 kregen te zien. Ondersteund door het Afrikaanse volkslied ( waar ik persoonlijk kippenvel van krijg ) werd er gereden van Kaapstad naar Port Elisabeth en een bezoek gebracht aan het Taal monument in Pearl. Hierna zagen we een bezoekje aan een wijnproeverij in Stellenbosch en werd er even gepauzeerd bij Oom Samie se winkel, opgericht in 1904, waar je van alles kan kopen en waar tevens ook een museum in gevestigd is. Een prachtig uitzicht zagen we in het zuidelijkste puntje van Zuid Afrika, waar de Indische en Atlantische Oceaan samenkomen. Een prachtige safaritocht met jeep werd gemaakt in het Albertinia Wildreservaat, waar we van heel dichtbij de big five hebben gezien en vele andere dieren. Een bezoekje aan het Mossel Bay Maritime museum en tot slot een boottocht op de Indische oceaan en dit was het slot van deel 1 van deze geweldige film, waar we allemaal met veel interesse naar gekeken hebben.
Dick had hierbij veel informatie ingesproken en voor mooie muziek gezorgd. We kijken uit naar deel 2........

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 13-2-2020 Door Conny van Haasteren en Dick Schoneveld

Aanwezig 17 leden. 

Tineke opende de avond en vroeg of men al aan een thema, had gedacht of  wellicht al aan het werk geweest is voor de 5 minuten wedstrijd van 12 Maart a.s.! Het gaat sneller dan je denkt en hopelijk zullen er weer veel inzendingen zijn. De avond begon met een fotoserie van Terry, hij had een fotoserie gemaakt van het Daf museum in Eindhoven. Een goed overzicht van de vele auto's, vrachtwagens en bussen die hier te bezichtigen zijn. Terry had de stoute schoenen aangetrokken en voor het eerst ingesproken, wat hem redelijk goed af ging. Met wat informatie, hier en daar een kwinkslag en ondersteund met toepasselijke muziek, had Terry hier een leuke serie van gemaakt.

Hierna waren er 3 fotoseries van mijzelf te zien, waarvan Dick Schoneveld een kort verslag hiervan heeft gemaakt. Dankjewel Dick.

Vervolgens toonde Conny van Haasteren ons een drietal korte fotoserie van ongeveer 5 minuten , gemaakt met haar telefoon camera.

Eerst een sfeervolle serie van de Canadese Begraafplaats op de Holterberg in Holten.Op deze indrukwekkende begraafplaats omgeven met prachtige rododendrons en keurig onderhouden graven schotelde Conny ons mooie afwisselende beelden voor, kort genomen na de herdenking begin mei.
De prima muziekkeuze van Wolgang Amadeus Mozart onderstreepte het geheel.

Op het Oldtimer Festival in Sassenheim naast beelden van melkbussen en melkkannen, oude tweewielers zoals fietsen en motoren ook historische brandweerauto’s en ambulances en vele grote Amerikaanse oldtimers. Bijpassende achtergrondmuziek van orkestleider Bert Kaempfert.

Ergens in Oegstgeest en in de Horsten te Wassenaar beelden van rijk bloeiende rododendrons. Keurig in beeld gebracht, maar het verschil van foto’s uit een telefooncamera en een goede echte camera(wordt binnenkort door Conny aangeschaft) is duidelijk te zien in de scherpte, fletsheid, achtergrond.
Toch complimenten en lovende woorden voor deze 3 series.

PAUZE.

Cock de Vries zou nu 2 filmseries laten zien, maar omdat er wat problemen waren met de USB stick, zal dit op een andere club avond getoond worden. Tineke liet nu een korte fotoserie zien met foto's die gemaakt zijn tijdens de opening van haar fototentoonstelling in het gemeentehuis van Katwijk in November 2019, waarbij enkele leden van de RSDA bij aanwezig waren geweest.

Hierna liet Gert van Delft een film zien, die hij gemaakt van een oldtimer show in Voorthuizen, waar auto's, vrachtwagens, motoren, bromfietsen en tractoren opgesteld stonden en en rondjes reden. Ook verschillende legervoertuigen waren er te zien vanwege het thema “ the Army “. Hierna nog een korte film van een herfstwandeling in de de Horsten met de prachtige herfstkleuren, eveneens door Gert gefilmd en gemonteerd. Het was weer...

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 6-2-2020 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 18 leden. 

Tineke opende met het verzoek om de lijst in te vullen voor de avond naar Noordwijk. Dan kan het bestuur de film/fotoseries bekijken en beoordeling welke bij de Noordwijkse filmclub getoond kunnen worden..

Piet Heemskerk had een film gemaakt in en rondom de bijna 900 jaar oude Pieterskerk, die door Addy met veel informatie was ingesproken en ondersteund door prachtige orgel/piano muziek. We zagen het mooie Thomas Hill orgel, prachtige beeldhouwwerken en vele graven, waaronder het familiegraf van Rembrandt van Rijn. Kortom een mooi overzicht van dit prachtige kerkgebouw. Rondom de Pieterskerk oude huisjes en smalle straatjes,het Pieter Gerritz Speckhof en in de Gekroonde Liefdepoort zagen we het ouderlijk huis van Jan Steen waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde.

De volgende fotoserie die Piet liet zien was gemaakt door Peter Korbee, waarvan Addy de foto's  geprepareerd had en Piet gemonteerd. Een overzicht gemaakt in Normandië in 2019 tijdens de viering van 75 jaar bevrijding in 2019.  Het oorlogsmonument in Utah beach zagen we evenals vele opnamen van legervoertuigen,vliegshows en onmiskenbaar de doedelzakken.

PAUZE.

We kregen nu nog 2 inzendingen van het dagje uit van de PCOB te zien. Alle bewerkte films zijn nu vertoond en kan Dick Schoneveld aan de slag gaan om te beoordelen welke film hij aan de leden van de PCOB zal laten zien.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 30-1-2020 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 17 leden.

De avond werd geopend door Tineke, zij liet inteken formulieren rondgaan betreffende de bezoekavond naar de Noordwijkse filmclub op maandagavond 6 April a.s.

Kees Hogewoning zou ons deze avond 2 van zijn fotoseries laten zien, waarvan de eerste was gemaakt vanuit een vakantieadres in Limburg. Vanuit Landalpark Hoog Vaals werden er mooie tochten gemaakt o.a. naar de Gulperberg voor een prachtig uitzicht en de bezichtiging van een Maria monument, versierd met mozaïeken, wat staat op een 13 meter hoge sokkel, op de top van de berg. Verder konden we genieten van prachtige natuuropnamen van het Geuldal, een wandeltocht rondom Epen, velden met klaprozen en het beeld van de Hollandse koeien die ter verkoeling in het water stonden.
Een hele mooie serie met muziek van Jan Vayne.

Vervolgens konden we kijken naar het zandsculpturenfestival in Garderen met het thema: Een reis om de wereld. Fraaie “ beeldhouwwerken “ van wereldleiders met levensechte gezichten, dieren en mensen, steden en de matroesjka's van Rusland. Figuren van vroegere tv-series, artiesten en sportmensen, gemaakt van en met speciaal zand. Alles haarscherp en met mooie kleuren ondanks het feit dat het moeilijk fotograferen is in een binnenruimte met gekleurde spotjes. Buiten waren er nog opnamen gemaakt van houtsculpturen die hoofdzakelijk waren gemaakt van dieren, een waar kunstwerk, gezien de mooie foto's die Kees ook hiervan had gemaakt.

PAUZE.

Gert van Delft was op vakantie geweest naar Frankrijk en stond met de caravan bij het meer van Annecy. In deze omgeving werd druk gebruik gemaakt van de sport paragliden wat door Gert goed in beeld was gebracht. Beelden van ontspannen zwemmen in het mooie zwembad, fietsen van Annecy naar Albertville een tocht van 45 km en even een tochtje naar Col de la Forestiere. Vanuit Doussard werd er een boottocht gemaakt naar Annecy, om daar deze plaats eens even te gaan bekijken. De Fier stroomt dwars door het dorp en hier vind men ook de mooiste winkelstraat met bogen voor verkoeling om even rustig te pauzeren.
Deze film was ingesproken door Sophie met veel informatie en ondersteund door gezellige muziek.

Tot slot liet Tineke een fotoserie zien die zij gemaakt had tijdens een busreis naar België en die zij voor de eerste keer had ingesproken! Vanuit Blankenberge werd er gereden naar Antwerpen voor een kort bezoek aan deze stad. Hier werden enkele monumenten bekeken En gefotografeerd. Vervolgens werd Brugge bezocht met een uitgebreid bezoek aan het Begijnhof, waar Tineke veel informatie ingesproken had. De loopgraven “ Dodengang “ genoemd, zijn bewaarde loopgraven uit de eerste wereldoorlog, was erg indrukwekkend om te zien en ook hier wist Tineke veel over te vertellen. Hierna een bezoek aan de stad Gent, de stad met vele kerktorens en ook zeker de moeite van het bezichtigen waard. Weer terug in Blankenberge werd nog een wandeling gemaakt op de Boulevard met uitzicht op het strand.
Een mooie serie, ondersteund met verschillende muziekkeuzes.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 23-1-2020 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 17 leden.

Tineke was weer present en opende de avond, waarna zij het woord gaf aan Jan Eekhof. Hij vroeg of er clubleden bereid zijn en tijd hebben om wat filmwerk te doen in het LUMC en er hebben zich een paar leden hiervoor aangemeld.

Sjoerd zou deze avond 2 films laten zien en de eerste film had hij gemaakt bij Sail in Scheveningen. Hij had een mooie plek toegewezen gekregen ( met dank aan de havenmeester ) en kon van daar uit mooie beelden maken van de talloze tall ships uit heel Europa, die koers zetten naar open zee, nagestaard door de vele bezoekers die hiervoor gekomen waren. Het blijft een mooi gezicht als je die matrozen hoog in de mast ziet zitten, waarna de zeilen gestreken werden. Een mooi terugkerend evenement en steeds vanuit een andere haven in Nederland. De muziek die Sjoerd erbij gemonteerd had was zijn eigen keuze, sommige leden hadden liever iets gehoord wat meer met sail te maken had.

De tweede film van Sjoerd was gemaakt tijdens een familie uitje en wel in het Oude Ambachten Museum in Terschuur, gelegen vlakbij Barneveld. Hier kan je alle oude ambachten zien, merendeels uit de 50er jaren, kapsalon, dokterskamer, smid, schoenmaker, fotograaf enz.enz. Een bezoek is zeker de moeite waard en de familie van Sjoerd heeft zich hier prima kunnen vermaken.

PAUZE.

Hierna waren er een paar “ anonieme “ inzendingen te zien van de POCB, zoals eerder vermeld uit een ruwe film. Die was gemaakt was door Dick Schoneveld en Jaap van Baarlen en zij zullen later beoordelen welke film het beste was gemonteerd.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 16-1-2020 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 17 leden

Tineke was door de griep aan bed gekluisterd, beterschap Tineke, waardoor Koos de avond opende met een korte openingsgroet. Cock zou deze avond de mening van de clubleden vragen n.a.v. de bekeken films, wat hem goed af ging! Aan Koos de eer om deze avond enkele van zijn Griekse vakantiefilms op Kos te kunnen laten zien.

De eerste film had Koos gemaakt van een eiland toer met een bus, allereerst werd de plaats Asklepieion bezocht, een archeologische plaats waar de restanten van een sanatorium te zien waren. Vervolgens een wijnboerderij waar uiteraard de wijn geproefd kon worden. Hierna werd er verder gereden naar Zia, een bergdorpje waar de lunch werd genuttigd om daarna een korte wandeling door dit dorpje te maken. De bus ging weer verder en nu naar Kefalos voor een grandioos uitzicht, waarna een imkerij werd bekeken en honing werd geproefd EN gekocht.
Een hele mooie film, ingesproken door Annie en ondersteund door mooie rustige muziek.

Hierna werd een film gedraaid over een rondritje met de auto met een bevriend echtpaar over dit eiland. We zagen de plataan van Hippocrates, de grondleger van de geneeskunde en  meren met veel flamingo's. In een klein dorpje werd de plaatselijke vismarkt bekeken waar het er niet erg hygiënisch met de vis werd omgegaan.  Een oud Grieks huisje van 100 jaar oud is ook altijd leuk om te zien en tot slot een kerkje in Kefalos. Met Griekse achtergrondmuziek en ingesproken door Annie, was dit een film om van te genieten. Er was nog kort tijd over voor de pauze om een korte film van Jan Tijsterman te zien van de POCB, maar helaas, door een technische storing verschoven naar een andere datum.

PAUZE

De derde film van Koos op Kos vertoonde een boottochtje naar de vulkaan Nicyros op het gelijknamige eiland. Allereerst werd op dit eiland een kerkje bekeken en daarna koers gezet naar de vulkaan, waar men ook in de krater kon lopen, wat toch wel heel bijzonder is. Vanuit het plaatsje Nikya zagen we een prachtig uitzicht op de vulkaanopening en in de verte de zee. Ook dit was een hele mooie film met de commentaarstem van Annie en een goede muziekkeuze. 

Tot slot kregen we een korte film te zien van een onbekende “ inzender “ over de POCB vaartocht met 2 rondvaartboten met 206 deelnemers. Dit was de eerste bewerkte film van de ruwe film  van dit project. De komende 2 clubavonden kunnen we de andere bewerkte films zien, waarna we te horen krijgen wie welke film had bewerkt.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 9-1-2020 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 27 clubleden en partners.

In de nog speciaal voor ons met kerstbomen versierde zaal van het Open Hof, met dank aan Henk en Nel, werd de Nieuwjaarsreceptie gehouden.

Nadat we allen voorzien waren van koffie en thee, sprak Tineke een openingswoordje met nog wat hoogtepunten aanhalend van vorig jaar. Hierna werd een toost uitgebracht op het seizoen 2019-2020 en Tineke wenste allen een gezellige avond.

Om 21.00 uur gingen we naar onze filmzaal boven en hebben daar een mooie film van Oud Rijnsburg gezien.

Weer beneden in de gezellige zaal werden we verwend door heerlijke snacks die door Henk en Nel waren opgediend en na nog een uurtje gezellig samen zijn, keerde ieder weer huiswaarts.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 19-12-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 18 leden en een gast: Paul Ravensbergen.

Tineke opende de avond met een welkom aan Paul. Tevens liet zij een intekenlijst rondgaan voor de Nieuwjaarsreceptie die gehouden wordt op donderdagavond 9 Januari 2020 om 8 uur. Ditmaal NIET in de foyer, maar de aangrenzende GROTE ZAAL, die door Henk en Nel voor ons gezellig gemaakt zal worden.

Ellert liet een korte film van 20 jaar oud zien, die kwalitatief nog redelijk was, maar volgens enkele clubleden nog verbeterd kan worden. Jan Eekhof zal Ellert hierbij behulpzaam zijn. De film die Ellert liet zien, was gemaakt in Kenia tijdens een werkbezoek. Een leuk overzichtje van de omgeving waar Ellert was en het bezichtigen van een bekende vulkaan in dit land.
Een leuk filmpje en zoals gezegd zal er met hulp iets aan de film verbeterd worden.

Gert liet nu een film zien van het Dafmuseum in Eindhoven waar vele vrachtwagens, legertrucks, enorme jeeps die meegereden hebben met de Parijs-Dakar rally en de luxe auto's opgesteld stonden. Zelfs de “ afgedankte “ bus en de vakantie cabrio van het koninklijk huis staan hier tentoongesteld. De film was door Sofie ingesproken en Gert had gezorgd voor leuke muziek op de achtergrond.

PAUZE.

De laatste film van de serie van Jan Tijsterman kregen we nu te zien, d.w.z. Deel 1 van de reis naar de hak van Italië. Deze vakantie begon in Kramsach in Oostenrijk waar na een nachtelijk verblijf de volgende dag koers gezet werd naar het Gardameer. Vanuit Desenzano werd een boottocht gemaakt naar Lasize en de stad Garda. Vanuit een camping in Bologna, bezocht men 1 van de basilieken en de Asinellitoren. Alweer aangekomen bij een volgende camping werd een forellenkwekerij bekeken en men maakte een rit naar een aardbevingsgebied in Preci wat zeer indrukwekkend was, gezien de beelden die Jan hier had gemaakt. Via het Ambrussi National Park werd er weer verder gereden naar de volgende bestemming die via een hele grote omweg bereikt werd doordat halverwege de route een stuk van de weg was ingestort. Men kwam terecht in het dorpje Opi waar de kapel van Sint Joh.de Doper werd bezocht. De laatste camping die op deze film staat was in de plaats Viesta. Men vertrok van hier voor een fantastische boottocht langs en door de zeegrotten. Een prachtige en adembenemende tocht langs dit mooie natuurschoon.
Jan had weer gezorgd voor mooie ondersteunende muziek en Sara had deze film met informatie ingesproken.

IK WENS JULLIE ALLEMAAL HELE FIJNE KERSTDAGEN EN EEN VOORSPOEDIGE JAARWISSELING!

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 12-12-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 15 leden.

Tineke deelde mee  dat we op maandag 6 April 2020 zijn uitgenodigd bij de Noordwijk Film en Videoclub  ( NFVC ) on films/fotoseries te laten zien. Op deze clubavond hebben we afgesproken om je film/ fotokeuze voor vertoning door te geven aan het bestuur van RSDA , die na het bekijken hiervan en daarna, mede met de clubleden beslist zal worden welke in aanmerking komen om in Noordwijk te vertonen.

Dick Schoneveld liet nu 2 van zijn films zien,  de eerste was gemaakt tijdens een vakantie in het Sauerland, een gebied in de Duitse Deelstaat Noordrijn-Westfalen. Vanuit het Sofiahotel in Bleiwasser, werden er leuke tochtjes gemaakt. Met een bustocht o.a. naar Soest ( Duitsland ) waar men de typische witte vakwerkhuisjes kan zien en een bezoek gebracht werd aan de Sint Patroklidom met de 80 meter hoge Romaanse westbouwtoren. Verder waren we getuige van het schutzenfest, opgeluisterd door het plaatselijke fanfarekorps en met een overzicht van het feestgebeuren.
Het geheel was ingesproken door Dick en ondersteund door verschillende muziekkeuzes.

De volgende film betrof een dag uitje naar het zandsculpturenfestival in Garderen. Verschillende onderwerpen waren hier te zien, Reis om de Wereld, het Wilde Westen, Reis om de plantenwereld en Romantische plekken met o.a.Venetie. Meerdere onderwerpen werden ook bekeken en in beeld gebracht en het geheel ook weer ondersteund met de muziekkeuze van Dick.

PAUZE.

Van Jan Tijsterman kregen we nu het laatste deel te zien van de reis naar Marokko. De rit ging via de woestijn en het Atlasgebergte naar Marrakech, in het westen van Marokko. Hier werd de markt bezocht, het bekende Djemaa el Fnaplein bekeken en een ritje gemaakt met de paardenkar. Onderweg naar de kust kon er heel goedkoop getankt worden en komisch om een arga boom vol met geiten te zien. Zij eten de vruchten van de bomen, zaden worden uitgespuugd en die worden weer “ uitgeperst “ voor olie.  Aan gekomen bij de haven van Essouira lagen allemaal blauwe bootjes, omzwermd door een fiks aantal meeuwen en  in deze plaatst wordt het mooiste houtsnijwerk gemaakt. De grootste minaret in Cassablanca werd bezocht en eveneens de centrale markt. De reis liep ten einde, er werd van Rabat naar Tanger gereden. Deze stad werd nog even bezocht alvorens men naar een chic restaurant ging voor het afscheidsdiner.  Het was een mooie overzichtelijke film, ingesproken door Sara en ondersteund met toepasselijke rustige muziek.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 28-11-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 14 leden

Na een kort openingswoordje van Tineke, kreeg Jaap van Baarle de mogelijkheid om de leden uitleg te geven EN het tonen van intro's die hij mist bij foto en filmseries van de mede clubleden. Dick Schoneveld had zich afgemeld voor deze avond, zodat Jaap deze tijd kreeg om wat voorbeelden van Intro's aan de leden te tonen. Hier werden vele vragen over gesteld en er werd stevig gediscussieerd. Al met al een leerzame “ les “ die voor de pauze geheel werd gevuld met vraag en antwoord.

PAUZE.

Jan Tijsterman liet ons nu meegenieten van het 2e deel van de caravanreis naar Marokko. Wat een prachtige natuuropnamen van het Atlasgebergte, de Sahara en de zandduinen. Een rit op de dromedarissen, een jeeptocht naar de woestijnbewoners waar men een bezoek bracht. Hier zagen we hoe primitief deze mensen leven en een woestijnvos als huisdier hebben om hen te behoeden voor de muizen. Die jeeptocht was niet bepaald een rustige tocht, je moest niet bang zijn om over smalle wegen te rijden met een enorme diepte naast je. Bovenal waren het veelal geen plaveide wegen, maar met gaten en vooral veel steengruis van grote en kleine steentjes. Heerlijk eten kan men daar ook, dat hebben we wel gezien en wat een dadelbomen die deze heerlijke vruchten geven. Een prachtig overzicht van deze reis die was ingesproken door Sara en ondersteund met vele soorten van muziek, zorgvuldig door Jan uitgekozen....

 

Verslag RSDA clubavond van 21 november 2019 door Dick Schoneveld

Aanwezig 18 personen

Na welkom door voorzitter Tineke een korte discussie over onze  apparatuur, waarbij Piet Heemskerk de opmerking van het wegvallen van bepaalde geluidsfragmenten bij vertoon in de zaal, terwijl er thuis bij montage geen sprake van is.  Jan Eekhof belooft de oorzaak te onderzoeken.

Hierna een 25 minuten lange film opgenomen door dochter Rolien van clublid Kees Hogewoning, die wel zelf de montage deed. Opnames vanuit het eiland Madera, waar de familie vorig jaar op vakantie was. Alles uit de hand filmend van de grillige kust, de wandelboulevard, hagedissen, excursies naar oostkant, vergezichten en in mist omhulde bergketens, tropische tuinen enz.  Beelden vanuit  de kabelbaan en de bus. Regelmatig kwam ook Kees al fotograferend in beeld. De met zorg uitgezochte muziekkeuze van Sting passend bij de juiste beelden tonen vakwerk aan. Waarderende woorden voor aan de kinderen overgebrachte hobby van Kees.

De Hooglandse kerk is een imposant gotische gebouw in Leiden met veel historie. Het klokkenspel met de door Christiaan Huygens aangebrachte slinger is uniek. Het prachtige orgel, kansel, vele grafzerken in de kerk en met  banken in de zijbeuken uit alle hoeken gefilmd en belicht. Een klim via steile trapjes bracht ons bij het carillon, vroeger met touwen en tegenwoordig met een druk op de laptop wordt opgestart. De duidelijke uitleg via de voice-over door Piet’s  vrouw Addy gaf inzicht en de grote betekenis van deze kerk in het verleden. Vanuit de hoog gelegen Burcht prachtige, steeds wisselende opnames tonen ons diverse  kanten van deze grootse en monumentale kerk in het hartje van Leiden.

Pauze. 

Een bezoek aan het familiepark Mondo Verde in het Zuid Limburgse Landgraaf  met een oppervlakte van 250.000m2 met een heleboel van alles wat. Internationale tuinen met bijbehorende cultuur, allerlei vogels en dieren zoals tijgers en diverse attracties. Genoeg om dit alles  prachtige te fotograferen door Kees. Ondersteund door muziek van Arnd Stein een genoegen om naar al deze diversiteit te kijken.

Op de rotonde bij Voorhout legde Kees het Bloemencorso van de Bollenstreek 2019 met als thema Changing World vast. Praalwagens met allerlei thema’s rijkelijk voorzien met de streekgebonden hyacinten, narcissen en tulpen en kale bollen trokken voorbij, afgewisseld met luxe wagens waarop ook vele andere bloemen zoals lelies, sieruien en anthuriums waren opgestoken. Een prachtig geheel met figuranten, deze keer zonder muziekkorpsen, maar wel de passende muziek van Mark Knopfler op uitstekende wijze in beeld gebracht. Niet voor niets bezoeken honderdduizenden bezoekers uit alle werelddelen dit kleurrijke spektakel in het voorjaar in de bollenstreek. Een uitstekend reclame voor de bloemen uit Holland.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 14-11-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 13 leden.

Tineke opende de avond en vroeg even de aandacht voor wat mededelingen. Het betreft een verzoek van Jaap om inlevering van de korte films die gemaakt zijn vanuit een ruwe bewerking van een film van Jaap. Tevens moeten ze anoniem ingezonden worden, zodat niemand weet wie de maker is!

Kees Hogewoning wil op  21 November een film en 2 fotoseries tonen, dit omdat het ivm vakantie van Piet niet op tijd op de website geplaatst kan worden. Tot slot heeft Koos email contact gehad met een bestuurslid van een Noordwijkse filmclub en gevraagd om een uitwisseling, hier is een positief antwoord op gekomen. Het bericht is met goedkeuring door de leden ontvangen.

Piet Heemskerk liet nu zijn eerste film zien die hij heeft gemaakt tijdens een bezoekje aan Leiden met andere clubleden. Piet was geïnteresseerd geraakt door het Rapenburg en de omliggende straten. Het Cornelis Spronghhof op de hoek van het Rapenburg en de Doezastraat, restaurant de Gapende eter, prachtige panden veelal studentenhuizen waar o.a. leden van het Koninklijk Huis tijdens hun studie gewoond hebben. De Hortus Botanicus, de Gijzelaarsbank en het Sieboldhuis, Leiden heeft veel moois te bieden.

De tweede film betrof een bezoek aan de Hooglandse Kerk met mooie beelden van de buiten kant en  ook vanaf de Burcht gezien een fraai gezicht. In de kerk zelf werd door een vrijwilliger de geschiedenis van de klokken verteld, waarna we beelden te zien kregen hoog vanuit de klokkentoren. Een mooie film met veel informatie, ingesproken door Addy en ondersteund door rustige muziek.

PAUZE.

Gert van Delft was eveneens mee gegaan om een film te maken van Leiden en had de film Sleutelstad genoemd. De Sleutelstad is te herleiden tot Sint Pieter, de schutspatroon van de Pieterskerk. Het Meermanshof kregen we te zien, het grootste hofje van de 37 die Leiden rijk is en tevens een Rijksmonument. De Pieterskerk en omgeving, het Wees of Oudeliedenhuis voorheen een huis voor de armen van de Hervormde kerk en thans een studentenhuis. De Groene Steeg waar de begraafplaats naar is vernoemd, eveneens ook beelden van de Hooglandse Kerk en de Burcht, een bouwwerk midden in Leiden wat gebouwd is op een kunstmatige heuvel en een Rijksmonument. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad Leiden. De gehele film was ingesproken door Sofie van Delft en Gert had voor mooie muziek gezorgd.

De laatste film van vanavond eveneens door Gert gemaakt in Panneland, de Waterleidingduinen bij Vogelenzang. Hier kan je heerlijk wandelen, al of niet “ vergezeld “ door herten die je hier veel ziet, de vele paddenstoelen die je overal ziet staan en de vergroeide bomen, gevormd door de natuur. Tot slot een bakkie doen in het Boshuis en je bent er even heerlijk tussen uit. Als kleine toegift nog een korte film van Panneland met mooiere kleuren, dit kan veel schelen of je de film maakt op een sombere dag of een dag met zon afgewisseld door wolkenpartijen.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 7-11-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 19 leden.

De avond werd geopend door Tineke met weer zo'n grote opkomst!

Koos beet de spits af met een mooie film van Kos, waar hij zijn nieuwe filmcamera kon uitproberen met beelden van dit mooie vakantie eiland. Allereerst wat shots vanuit het vliegtuig, Schiphol in alle vroegte en de opkomende zon in Griekenland. Op naar het hotel en vandaar uit werden per fiets tochtjes gemaakt naar o.a. de haven waar hele grote schepen aangemeerd lagen en de grote kathedraal waar de sporen van de aardbeving in 2017 nog goed te zien waren. Verder hebben Koos en Annie hier een heerlijke luiervakantie gehad met lekker niks doen en uit eten gaan zoals we te zien hebben gekregen.
Een ontspannen film, ingesproken door Annie en ondersteund met fijne muziek.

Koos heeft nog een aparte film gemaakt van een dagtocht naar Bodrum, een plaats in Turkije waar met een boot naar toe gevaren was. Met een busrit werd men naar een bergtop gereden voor een prachtig uitzicht en weer terug in deze stad een beetje rond gekeken en wat gewinkeld.

PAUZE.

Jan Tijsterman had in mei van dit jaar een ANWB reis gemaakt met de caravan naar Marokko, waarvan we nu deel 1 te zien hebben gekregen.
Na het repareren van een kapotte mover, ergens in Europa kon de reis beginnen/verder gaan. Met de boot werd overgevaren van Algeciras naar Tanger, een tocht van ongeveer een uur en daarna op weg naar de camping. De volgende dag in alle vroegte kon men met de plaatselijke bevolking mee op visvangst, maar de vis werd gekocht op de vismarkt. Filmen doet Jan graag al rijdende en konden we zien met welke caperiolen er op de weg gereden wordt er door o.a. met overvolle vrachtwagens en fietsen halsbrekende toeren uitgehaald. In Volubillis waren Romeinse ruïnes te zien en in het bedevaartsoord Moulay Idriss. Een koninklijk Paleis mocht ook bezocht worden evenals een pottenbakkerij. Ook de prachtige toegangspoort van Fez werd bekeken en de medina waar van alles te koop is. De natuur ook niet te vergeten, de kloof van EN het Atlasgebergte. Op bezoek bij de Berberbevolking en gastvrij mee mogen eten en tot slot nog het meemaken van een enorme storm, die zo plots op komt zetten terwijl men even ervoor nog heerlijk buiten zat te genieten.
Jan had bij deze film verschillende muziek genres gemonteerd en Sara had het geheel ingesproken. Ben wel weer benieuwd naar deel 2 van deze reis......

Verslag RSDA clubavond van 31 oktober 2019 door Dick Schoneveld

Aanwezig 18 leden

Voorzitter Tineke, deze keer als enige vrouw tussen de mannen, verwelkomde ons hartelijk.

Ons gewaardeerd clublid Kees Hogewoning heeft enkele maanden geleden een nieuwe camera gekocht. Eerst toonde hij een test serie van diverse foto’s met deze nieuwe camera, gevolgd door de vraag over het type camera, wat juiste en onjuiste antwoorden opleverde.
Vervolgens een uitleg filmpje van de camera en het antwoord waarom Kees voor deze camera gekozen had. Bij Camera Express in den Haag had Kees goede voorlichting en uitleg over diverse camera’s ontvangen, gevraagd naar het doel van zijn hobby om zo de juiste en toch betaalbare camera aan te schaffen. Zijn keuze is gevallen op de LUMIX FZ2000 van Panasonic.  Het is een compact “power house” camera, een perfect alternatief voor de spiegelreflexcamera met meerdere lenzen.
Een bridge camera met een gewicht van 960 gram. De presentaties zijn minstens zo indrukwekkend als het handzame uiterlijk.

Na de pauze vertoonde Kees de eerste beelden van zijn toen 1 week oude nieuwe camera. Eerst een 6 minuten durende serie van de Open Tuindag in Rijnsburg, gevolgd door een serie van 9 minuten van allerlei soorten en vormen van rijk bloeiende dahlia's opgenomen 's morgens bij Kasteel Keukenhof en later tussen de regen door bij de CNB Showtuin in Voorhout. De schoonheid en de perfect weergegeven sfeerbeelden waren adembenemend. Close-ups, diepte en kleuren, steeds overvloeiend bevestigde de juiste keuze van zijn nieuw gekochte camera. Bijpassende muziek van saxofonist Kenny G zorgden voor een zeer geslaagde leerzame clubavond

VERSLAG CLUBAVOND RSDA OP 24-10-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 17 leden

Tineke opende de avond en Jaap vroeg hierna het woord met een voorstel om door het maken van een ruwe film, clubleden enthousiast te maken om hier een goede film van te maken. Hier werd positief op gereageerd.

Ellert had 2 korte films gemaakt, de eerste van Hof Meermansburg, gesticht eind van de 17e eeuw, door een vermogend echtpaar. Het is een Rijksmonument en het grootste hofje van Leiden. Ellert had een leuk overzicht op film vastgelegd en wat tekst ingesproken met ondersteuning van toepasselijke muziek. De tweede film heette Hofjes in Leiden, met een paar andere clubleden waren deze hofjes bezocht en door Ellert gefilmd. Men bezocht o.a. Het Roggebroodshof, oorspronkelijk bewoond door arbeiders van een textiel en conservenfabriek uit Leiden. Het Schagthofje, het Pieter Gerritshofje en het Pieter Loridanshofje, wat gebouwd is op het achtererf van een toenmalige herberg.
Ontzettend leuk om te zien hoe knus die hofjes gelegen zijn in de drukke binnenstad van Leiden. Een leuk overzicht met mooie rustige muziek.

Er was nog wat tijd over voor een korte film van Gert over Gorges du Fier, een prachtig rotsachtig gebied waar erosie door stromend water is ontstaan. Via een loopbruggetje is deze bergpas te bewonderen, met enorme rotswanden van rotsblokken en kolkgaten die door de rivier in duizenden jaren uitgegraven zijn. Een indrukwekkend, prachtig stuk natuur, door Sophie ingesproken met op de achtergrond typisch Franse muziek met accordeon.

PAUZE.

Na de korte pauze konden we nog een stukje film van Gert zien van de Frankrijk vakantie, beginnend in Sint Geertruid waar een paar dagen werd doorgebracht met fietsen door het mooie Limburgse landschap. Daarna richting Meurthe et Moselle naar een mooie camping aan een rivier in Liverdun ,waarna men zuidelijker ging en een mooie plek vond bij Lepin Le Lac. Weer zo'n prachtig gebied in Frankrijk waar het heerlijk vertoeven is.

Van Jan Tijsterman kregen we nu deel 3 te zijn van zijn reis met de Globetrotters naar Italië.
Van de camping bij Pompeii, vertrok de caravaan richting Assisi naar camping Green Village om van daar een bezoek te brengen aan de prachtige Sint Franciscusbasiliek met de mooie fresco's uit 1700. Hierna naar Perugia om de San Lorenzo kathedraal te bekijken en daarna het bezoeken van het dorpje VilleFranche. Een geweldige belevenis was om de opera Aida te zien in het openluchttheater van Verona. Wat ontzettend groot en wat een mensen die hier bij wilden zijn, het was prachtig om hier een klein beetje van mee te kunnen meegenieten. Tja en nu ging men  weer huiswaarts via de Fernpas in Oosternrijk en de Romantische Strasse naar Wertheim am Main voor de laatste overnachting.
Het geheel was ingesproken door Sara en Jan had vele muzieksoorten voor de achtergrond erbij gezocht. Het is nu nog wachten tot we deel 1 van deze reis te zien krijgen......

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 17-10-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 17 leden.

Na een kort openingswoordje van Tineke, konden we kijken naar de eerste film gemaakt door Jaap van Baarlen. Kippenloop 2019, altijd leuk om hier weer een korte samenvatting van te zien, met de onderweg afgenomen interviews. Ruim 5000 enthousiastelingen die op deze druilerige dag in Juni de 40-25-15 of 10 km. wandelden, om veel geld op te halen voor het KWF. Zoals gewoonlijk werden de lopers onderweg verwend met allerlei lekkers om de moed er in te houden en de opbrengst van deze Kippenloop heeft 300.000 euro opgebracht.

Cock de Vries maakte een korte film in het spoorwegmuseum in Utrecht met deelnemers van een spaaractie. Proeverijen waren er veel, waar volop gebruik van werd gemaakt zoals we konden zien. Natuurlijk kon men ook het museum zelf bezoeken, hier hebben we weinig beelden van kunnen zien.

Hierna een fotoserie van Cock gemaakt in Avifauna van het dagje uit t.g.v. het 50 jarig jubileum van RSDA. Veel diersoorten werden in beeld gebracht en Cock had deze serie ingesproken met wat informatie over het bestaan van dit park.

 PAUZE.

De film van Jan Tijsterman die met een paar “ Globetrotters “ eropuit was getrokken met de camper naar de hak van Italië, begon met deel 2 omdat deel 1 het technisch liet afweten. Niet getreurd want deel 2 begon al met allerlei pech momenten die goed in beeld waren gebracht, want Jan kreeg onderweg spontaan een lekke band, die door hem vakkundig werd vervangen. De motorpech die daarna volgde kon er ook nog wel bij, de camper werd gesleept naar een plekje op de camping en …..“ knalde “ tegen een boom! Na deze hindernissen kon de vakantie weer vrolijk verder gaan en er werden prachtige dorpen en steden bezocht. Zo kom je bij een mooi kerkje een paar bruidsparen tegen, een klein dorpje met alleen maar witte huisjes en een klein vissershaventje en een dorpje met bijzondere bouwwerken. Het stadje Lecce waar een amfitheater werd bezocht o.l.v. een gids en waar Jan aandachtig naar een kerk stond te kijken en door een duif werd “ beloond “ met een kunstig  brouwsel op zijn witte T-shirt. Pompei werd bekeken in alle vroegte, hier kon men de resten te zien wat de uitbarstingen van de Vesuvius hadden veroorzaakt en je zag hier zelfs versteende lichamen, die in gips gegoten waren. Met de trein werd naar Napels gereden om daar o.a. een prachtige kathedraal te bekijken. Ook was Jan de mooie natuur niet vergeten te filmen wat hij graag al rijdend in de auto doet.
Een leuke vakantiefilm waarvan we nog 2 delen te zien zullen krijgen, ingesproken door Sara en ondersteunend door vele soorten achtergrond muziek.

Verslag RSDA clubavond op 10 oktober 2019 door Dick Schoneveld

Op deze avond waren alleen 14 mannen vertegenwoordigd. Secretaris Koos Barnhoorn heette ons van harte welkom en meldde de afzegging van de 3 dames.
Gestart werd met FANTASY een korte film van Ellert Eekma. Hij stelde de schriftelijke waardering niet op prijs, maar wel een mondelinge discussie over de film zou Ellert waarderen.

Getoond werd dat “met fantasie alles overwint” door ladderzat via een balkende ezel als het kwartje viel toch naakt een automaat kunt openen. Hilarisch, door de maker ingesproken een heerlijk filmpje kan maken, die ieders waardering oogstte.

Vervolgens een boottocht door Leiden onder vele bruggen. Met stuurman Henk van Egmond , passagiers Dick Cederhout en Sjoerd Zwaan en de ondergedoken filmer Ellert rustig gefilmd, maar toch door de korte afwisselende beelden snelheid erin gebracht steeds vanuit dezelfde positie. Bijpassende muziek ondersteunde deze alleraardigste vaartocht met vele herkenbare punten. 

RSDA lid Jaap van Baarle had van Flora Holland medewerker Sander van der Kwaak een door hem geproduceerde film van het logistieke proces in en buiten de bloemenveiling. Speciale effecten, opnames vanuit een drone met snelle, hedendaagse muziek als promotie voor Flora Holland.
Een levendige discussie na afloop over de ingesproken tekst, beeldenkeuze uit het hele proces om door te geven aan de maker. Dat hij kwaliteit bezit om een boeiende film te produceren is zeker.

Pauze

Tijdens het Pinksterweekend 2019 brachten Annie en Koos Barnhoorn samen met hun vrienden een van der Valk  fietsweekend door in Duiven bij Arnhem. Zij bezochten Doesburg waar in het museum op de ouderwetse manier mosterd werd gemaakt. Fietsend langs de oevers over dijkjes  van Rijn en IJssel met de veerboot naar  de overkant heen en terug genoten we van dit rustige stukje Holland in Gelderland. Op de achtergrond duidelijke informatie via de voice-over van Annie met passende muziek.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 3-10-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 15 leden.

Na een kort welkomstwoord door Tineke, was het de eer aan mij om voor de pauze 3 fotoseries te laten zien.
De 1e serie was gemaakt op de “ ss Rotterdam “ die ik samen met mijn echtgenoot, dochter en schoonzoon vorig jaar heb bezocht. Men vond het jammer dat ik geen korte inleiding had getypt met wat informatie over dit passagiersschip en er waren een paar dubbele foto's te zien.

De 2e serie betrof een bezoek aan de “ Cactus Oase “ in Ruurlo, een 6000 m2 overdekte kas met heel veel soorten cactussen en vetplanten. Men vond de foto's mooi maar de serie had verder weinig inhoud vanwege de grauwe ruimte. Er hadden meer close-ups gemaakt mogen worden.

De laatste serie  van “Dahlia's “ had ik gemaakt bij kasteel Keukenhof. Men vond het een mooie serie, maar ook hier te weinig close-ups. Een nieuwe fotocamera aanschaffen........daar moet ik nog maar eens hard over gaan denken!

PAUZE.

Gert liet nu een film zien van een vakantie in Luxemburg gefilmd in de warme/hete zomer van 2018. De caravan stond in de nabijheid van het Mullerthal, een prachtig natuurgebied!  Grillige rotsen, kloven en riviertjes en het via een loopbrug bereikbare Schiessentumpel Cascade waar een mooie waterval is ontstaan. Het is een heel mooi wandelgebied, gezien de filmbeelden van Gert. Rivier de Sure ligt tussen de grens van Duitsland en Luxemburg, gelegen in een mooi natuurgebied en nodigde uit tot een bezoek aan Wallendorf, een mooi plaatsje gelegen aan deze rivier. Ook Echternach werd bezocht o.a. de Abdijkerk gesticht door Willibrord en waar hij ook gestorven en begraven is. De standbeelden die je overal kunt zien in deze plaats zijn van heiligen en ook het bezichtigen van amfitheater “ Hollay Cave “ met rotsformaties was een lust voor het oog. Een mooi overzicht van deze vakantiefilm met rustige muziek  en ingesproken door Sophie. Beelden waren gezien de weersomstandigheden niet optimaal en Jan zal zich met Gert hierover gaan “ buigen “.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 26-9-2019 DOOR CONNY VAN HAASTEREN 
( ledenvergadering )

Aanwezig 14 leden

 Na een kort welkomstwoord door Tineke werd de vergadering geopend. Op sommige punten werd er gereageerd met een pittige discussie. Het verslag van deze vergadering wordt t.z.t. toegezonden. twee punten wil ik hierbij nog even extra aanhalen t.w. de contributieverhoging van 10 euro vanwege het mindere aantal clubleden, dit om het clubvermogen een beetje op peil te houden. De waarderingsbriefjes zullen in stand blijven vanwege het wedstrijd element, echter: je bent niet verplicht om jouw film of fotoserie te laten beoordelen. Wil je dit wel laten gebeuren, dan ben je wel verplicht om een ander clublid die dit wel op prijs stelt, ook te beoordelen, niemand uitgezonderd.

Deze vergadering heeft de hele avond gevuld, dus er bleef geen tijd over om iets te laten zien.