Verslagen van de clubavonden RSDA

VERSLAG VAN DE SLOTAVOND OP 21-4-2022 DOOR CONNY VANHAASTEREN

De laatste avond alweer van een roerig seizoen 2021/2022 vanwege de Corona. 30 leden met partners waren aanwezig met als speciale gasten Ge en Rietje Elkerbout, in de door Henk en Nel van Egmond gezellig gemaakte ruimte met zitjes en een bloemetje op de tafels. Na de koffie/thee met een heerlijk petit fourtje, werd al snel het eerste drankje ingeschonken. Cock nam namens Tineke even het woord en bracht een toast uit, waarna de prijzen voor de beste films en fotoseries van dit seizoen werden uitgereikt.

De prijzen voor de mooiste fotoseries gingen naar: Piet Ravensbergen met de 3e prijs voor de serie “ Rondom de Bodensee “. De 2e prijs was voor Jan Eekhof  met de serie  “ Pelgrim “en de 1e prijs was eveneens voor Jan Eekhof met de serie “ Lente “. Jan ontvangt binnenkort ook de wisselbeker.

Over nu naar de films, de 3e prijs was gewonnen door Jaap van Baarlen met “ Heemskerk Journaal 20 “. De 2e prijs ging naar Piet Ravensbergen met “ Fietsvakantie Duitsland 2017 “. De 1e prijs is gewonnen door Koos Barnhoorn met “ Vakantie bij de Moezel “, waarvan de delen 1 en 2 afzonderlijk waren vertoond en beiden de meeste punten had behaald. Koos had dit samengevoegd tot 1 prijs en verdiend dit seizoen ook de wisselbeker.

Hierna werden Henk en Nel van Egmond nog even naar voren geroepen om hen te bedanken voor 10 jaren een prettige samenwerking  met RSDA, met een mooi boeket voor Nel en voor beiden een lunchbon.

Na dit officiële gedeelte van de avond, was in de grote benedenzaal alles in gereedheid gebracht om een half uurtje te genieten van een film die door enkele leden van de club was gemaakt, ter ere van het 50 jarig bestaan van RSDA  in 2018, (volgend jaar 55 jaar)!. Een leuk overzicht o.a. op de rondvaartboot met enkele korte interviews van sommige leden, de bezichtiging van het park en tot slot bij het heerlijke buffet. Super leuk om dit alles weer terug te zien en nog even na te genieten.

Weer terug naar de gezellige foyer waar we getrakteerd werden op hartige hapjes en een bakje frietjes. Met nog wat drankjes werd hierna dit gezellige samen zijn afgesloten.

Rest mij nog jullie allemaal een hele fijne, gezellige en bovenal gezonde zomertijd toe te wensen en heel graag tot eind September!!!!

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 7-4-2022 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 14 leden

Na een kort welkomstwoord van Cock, konden we gaan kijken naar een film van Piet Ravensbergen. Een fietsvakantie met 6 kameraden die ze jaarlijks ondernemen en deze keer betrof het een prachtige rit in Duitsland. Deze fietstocht van 547 km werd grotendeels afgelegd langs de rivier de Lahn, die 242 km lang is. Er werd gefietst van Koblenz naar Lahn, langs pitoreske plaatsjes. In Lahn werd het kasteel bezocht en ergens onderweg bij een leuk klein plaatsje lagen vele kano's in de rij te wachten in de sluizen. Dag 3 volgde deze prachtige rit langs mooie natuurgebieden met enorme velden met klaprozen en op de rivier zagen we vele vakantiegangers die genoten van hun roeitocht. De volgende dag ging het weer verder langs het laatste stukje van de rivier Lahn, die hier over ging in de Sieg. De komende dag was een zware tocht van 104 km langs de rivier Sieg naar de Rijn, ook weer zo'n geweldige tocht met mooie natuurschoon. Nog 2 dagen te gaan, men fietste nu door het gebied Eifel noord, een gebied met ook hier die mooie vakwerkhuisjes die je veel in Duitsland ziet. En toen was de laatste dag weer aangebroken en fietste men op het dooie gemak naar Aachen, alwaar de trein hen weer huiswaarts bracht. Deze film was door Piet met veel informatie ingesproken en ondersteund door rustige muziek, het was weer genieten!

Hierna volgden er nog 2 korte films van uitstapjes van RSDA, de eerste was gemaakt in 2008 ter ere van het 40 jarig bestaan, het uitje was gepland op en bij paleis Soestdijk en  met een mooie wandeling in de paleistuin. Het laatste filmpje was van het 50 jaar bestaan in 2018 wat gevierd werd met een boottocht van Avifauna langs de ringvaart en een wandeling in het park waar men o.a. kon genieten van de vogels en andere dieren die hier leefden.

PAUZE

Het tweede gedeelte van deze avond was gereserveerd voor Sjoerd met wat korte films. Het eerste filmpje toonde een dagtocht op de Wieringen 2 over de Waddenzee om voornamelijk zeehonden te spotten, die juist die dag verstek lieten gaan. De kleinkinderen van Sjoerd hadden toch een geweldige tocht aan boord en werden ingelicht over de vangsten uit zee, die ter plekke bekeken werden. Al met al was het toch een leuke ervaring.

RSDA slotavond uit 2015 werd vervolgens bekeken, een leuke samenvatting van deze avond met onze clubleden die gezellig met elkaar aan het converseren waren EN genoten van het heerlijke Chinese buffet, waarvan Sjoerd leuke opnames had gemaakt! Het geheel was ondersteund door muziek, verder commentaar was hierbij overbodig. Dank Sjoerd, was leuk om weer terug te kunnen kijken.

De laatste film van Sjoerd had hij de naam gegeven “ onbekend “ , we konden kijken naar lentebeelden in de maand Maart van dit jaar, hoe de lente zich gaat aankondigen door het tonen van o.a. het nestelen van de meerkoeten, de in bloei zijnde knoppen van de bloemen die later mooi van kleur waren uitgekomen. Nijlganzen met hun kroost en de lammetjes dartelend in de wei, een leuk overzichtje. Ellert vroeg hierna nog even aandacht voor zijn gemaakte proeffilm van beelden in de avond en wilde hiervoor graag adviezen van mede clubleden, die hier gehoor aan gegeven hebben en Ellert zullen gaan helpen met o.a. camera instellingen.

Let op; a.s. Donderdagavond is er GEEN clubavond vanwege Witte Donderdag!

Ik wens jullie allemaal mooie, warme, fijne en gezellige Paasdagen en tot 21 April op de slotavond, aanvang 19.30 uur!

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 31-3-2022 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 14 leden en een gast t.w. Cees Noort.

Cock opende de avond en liet een lijst rond gaan voor intekening van de laatste clubavond 21-4-2022 a.s.

Piet draaide een film over over de particuliere dahliakwekerij van Henk van Eeuwijk, een 84 jarige oude knollenkweker van deze bloem, die met veel liefde over zijn vak sprak. Het bedrijf van de firma van Eeuwijk is deelnemer van het Holland Dahlia Event 2022 en gevestigd in Lisse, dit Event wordt gehouden in het gebied tussen Leiden en Haarlem en wordt gehouden van Augustus tot eind September.  In dit gebied wonen nl. de belangrijkste dahliakwekers, knollenkwekers en knollenexporteurs. Even terug naar Henk die na zijn pensionering op een lapje grond van een halve hectare ( achter de Keukenhof )  dahlia's ging kweken omdat dit zijn grootste hobby is. Met veel passie heeft deze meneer de ongeveer 20 minuten durende film hierover gesproken met mooie beelden en close-ups van de vele soorten dahlia,s die in volle bloei op zijn landje stonden. Absoluut de moeite waard om hier eens een kijkje te gaan nemen.

PAUZE.

Twee films van het Heemskerk journaal, gemaakt door Jaap van Baarlen stonden nu op het programma. Jaap maakt deze films al jaren en worden met veel interesse door het personeel in de kantine bekeken, waar deze films op 5 schermen geprojecteerd worden. De eerste film die we zagen was van 2020  met verschillende items: het voorstelrondje van nieuwe werknemers, hoe de veiligheid op de productie steeds weer opnieuw wordt onderzocht en bekeken of hier voldoende aandacht aan besteed wordt, want de werknemers moeten hier veilig hun werk kunnen doen. De workshop en dit keer taarten maken voor Valentijnsdag, waar zelfs 12 heren aan deelnamen en hun lekkernijen mee naar huis konden nemen. Karten bij Bleekemolen in wedstrijdverband, ook een hele leuke activiteit en deze keer wie in anderhalf uur tijd zoveel mogelijk rondjes kan rijden. Het tweede journaal kwam uit 2019 en ook hier werden nieuwe werknemers voorgesteld, een kijkje op de fruitafdeling bij het verwerken en inpakken van stukjes meloen. Ook kregen we te zien hoe een wervingsactie wordt voorbereid en audits in verschillende bedrijven, die de firma Heemskerk met hoge percentages beloonden!

VERSLAG CLUBAVOND RSDA 24-03-2022 DOOR DICK SCHONEVELD

Na het hartelijke welkom door voorzitter Cock de Vries, toonde clublid Gert van Delft zijn 12.36 minuten duren film LENTEPRACHT. In coronatijd van het voorjaar 2020 ging Gert op stap met zijn camera. Een filmreportage van maart tot in de maand mei. Eerst de vroegste bloeiers.  Een afwisseling van uitgestrekte lappen grond vol bloeiende narcissen, hyacinten en tulpen en ertussen fraaie close-ups. Verderop beelden uit Rijnsburg en uit eigen tuin met forsythia, magnolia bomen in volle bloei, maar ook de sneeuwbal en sering en goudenregen. Uitlopende bomen, goed in beeld gebracht het verschil door de maanden heen. Moeilijkheidsgraad is door het verschil van zonstand, helderheid, tijdsverschillen in het voorjaar het  filmen met een vrij eenvoudige camera de beelden soms wat kleurverschil tonen. Met goed in elkaar gezette film tonende dat ondanks corona toch de natuur door gaat. Passende achtergrondmuziek maakte het een boeiend geheel van.

Hierna volgde de door Gert gemaakte l0 minutenfilm een stukje Friesland. Beelden vanuit de fraaie stad Franeker, Harlingen. Een dagje met de boot naar het Waddeneiland Terschelling. De vuurtoren “de Brandaris” is de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland. Helaas waren nog vele terrassen gesloten op dit eiland. Terug op de camping bij Franeker een fietstocht door deze veelzijdige stad met zijn rijke historie, ook wel de ster van de Elfsteden genoemd, een stad met zijn prestigieus stadhuis uit de 16e eeuw en het helaas gesloten Planetarium van Eise Eisinga. Conclusie een fietstocht in de omgeving van Franeker is ZEKER DE MOEITE WAARD!! Langs de Maas in het Noordoosten van de provincie Brabant is ook een prachtige stukje Nederland om te verkennen. De caravan op de camping van Escharen en dan fietsen langs de Maas. Ravenstein is zo’n prachtig oud vestingstadje aan de Maas, die Gert en Sofie met Cock en Bertie bezochten. Opeen kwam er een optocht langs van afsluitende scholieren van het lager onderwijs. Zo onverwachts, eerst afvragend wat is er aan de hand en toch paar een paar leuke beelden geschoten. De omgeving is prachtig , men kan aan beide zijden van de Maas heerlijk fietsen.

PAUZE

Eerst toont Jan ons een film van een bergwandeling in 2002  in Oostenrijk. Een lange klim naar een berghut, wat uitrusten en terug. Jan en Saar waren af en toe letterlijk in de wolken. Smalle bergpaadjes over rotsen en langs watervallen met vele imposante uitzichten. Zo’n wandeling geeft een voldaan gevoel volgens Jan. De sfeervolle Tiroler muziek, soms live, maakte het zien van deze film een voorbeeld van de sportieve vakantie in de bergen.

Hierna toonde ons clublid Jan Tijsterman nog meer uit zijn uitgebreid filmarchief. Deze keer uit “verre reizen” Afrika 2003. Een scala van een schitterende beelden van het Afrikaanse dierenrijk zagen wij in beeld verschijnen. Indrukwekkende kuddes trokken voorbij. Wat een natuur en wat een dieren!

We genoten van de fraaie beelden met prachtige close-up ertussen. Een reisverslag zo boeiend in beeld gebracht. Jan, laat ons maar meer genieten van zulke prachtige filmbeelden!

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 17-3-2022 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 17 leden.

Nadat Cock met een kort woord de avond had geopend kregen we een film te zien van Piet Ravensbergen, met een compilatie van een korte samenvatting van het jaar 2021.Familiebezoekjes in Huize Ravensbergen, vooral met de aanwezigheid van de kleinkinderen is het altijd een feest om het op film vast te leggen. De onverwachte sneeuwpret in februari met niet te vergeten een mooie schaatsvijver in een natuurgebied waar allen konden sleetje rijden en schaatsen. Met zijn allen op vakantie in Groenlo, met  pannenkoeken eten en wandelen op het strand, dit waren o.a. wat fragmenten van de film.

Hierna een eerder vertoonde fotoserie van een fietsvakantie in Noord Engeland uit 2011, met de fietsgroep van 8 vrienden. Ik had verwacht wat informatie van deze film terug te kunnen vinden om te verwerken in dit verslag, maar helaas is juist seizoen 2012/2013 niet meer te achterhalen. Dus beknopt dit keer een kort verslag hiervan. Er zijn heel wat kilometers weggefietst in deze coast to coast route, Van heftige regenbuien tot een stralende warme dag. De mannen waren hier wel tegen opgewassen, soms was het stevig afzien, maar merendeels genoten ze van de prachtige natuur. Vele kilometers werden er dagelijks afgelegd, om dan in de avond heerlijk te kunnen eten en slapen in een B en B. Een van de vrienden van Piet had deze serie ingesproken met veel informatie en het geheel was ondersteund met rustige muziek.

PAUZE.

Jan Tijsterman liet ons nu een korte film van een minuut zien van een arme kikker die in de bek van een reiger zijn einde tegemoet ging “ de een zijn dood.....”.

Hierna een korte filmimpressie over de beklimming van de Imster Muttekopf, een 2774 meter hoge bergtop in de Lechtaler Alpen. In 1992 heeft Jan met een groep stoere mannen deze zware beproeving doorstaan, in de bergen van Tirol. Een goed overzicht van deze tocht in de ruige natuur en dat het een zware tocht was, kon men van de bezwete gezichten wel aflezen! Een prachtige film.

De laatste film van vandaag en ook van Jan, waren we getuige van een reünie van een 21 koppig reisgezelschap, inmiddels een hechte vriendengroep, die deze keer gehouden werd in Vogelenzang. Elke dag werd er wel iets ondernomen, o.a met Pasen een gezamenlijk ontbijt dat ieder zich goed liet smaken. Daarna werd er een fietstocht gereden via Zandvoort naar de sluizen van IJmuiden. 2e Paasdag sneeuwde het en niet zo zuinig ook, dat mocht de pret niet drukken want Jan had voor heerlijk gebak gezorgd en de warme maaltijd werd verzorgd door het cateringbedrijf van een van de leden van deze groep . Haarlem werd ook bezocht, o.a. het Proveniershofje, de Zaanse schans, een fietstocht naar de bollenvelden en een wandeltocht op het strand met een ijzig koude wind. Potje jeus de boule, pannenkoeken bakken en weer genoten van de catering.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND OP 10-3-2022 DOOR CONNY VAN HAASTEREN.

Aanwezig 18 leden.

Met een volle filmzaal sprak Cock een kort welkomstwoordje met de mededeling dat er op korte termijn bekend wordt gemaakt hoe de laatste clubavond op 21 April a.s. ingevuld zal worden.

Dick Cederhout nam ons nu mee d.m.v. het vertonen van een prachtige film die gemaakt was in Zuid Afrika, waar hij in 2019 op vakantie was. In Johannesburg zagen we Mandelahuisjes die Nelson Mandela had beloofd om te gaan bouwen voor de sloppenwijkbewoners. Een prachtig woningbouwproject, waar er inmiddels een paar miljoen van gebouwd zijn. In Buffelsdrift werd overnacht in safaritenten en van hieruit een safaritocht gemaakt o.a. naar een struisvogelboerderij. Bij kasteel de Goede Hoop in Kaapstad trof Dick een herdenking van de eerste wereldoorlog, wat indrukwekkend was om te zien. Dit kasteel is in opdracht van de VOC gebouwd en is het oudste nog bestaande Europese bouwwerk in Zuid Afrika. De moslimwijk in Kaapstad, Bo Kaap genoemd trekt vele toeristen door de gekleurde huisjes en de nauwe straatjes. In Waterfront werd men verrast door het optreden van koortjes en dansgroepen en kan je met de Wankeleliki kabelbaan naar de Tafelberg voor een prachtig uitzicht. Hier kan je in de verte  het Robbeneiland zien liggen en uiteraard Kaapstad met het grote voetbalstadion.
Tot slot nog een leuke boottocht naar de Kaapse rotsen, waar wel 20 koloniën met Kaapse pelsrobben te zien zijn.
Goed gefilmd, ondersteund door Afrikaanse muziek en ingesproken door Dick, we hebben genoten!

Omdat er nog wat tijd over was voor de pauze, liet Jan Tijsterman ons nog wat korte films zien, om te lachen zagen we: aan de bar, de dronken man en pillen, waar enkele clubleden hadden meegewerkt. Een korte film van Paragliding met Jan zijn vrouw Sara en een film van Jan zijn grootste hobby aquarelleren en dat kan hij zeer goed, gezien de prachtige doeken die we zagen.

PAUZE.

Jan Tijsterman vervolgde nu weer met als eerste een film van een fietstochtje door Hollands midden, een mooie natuurtocht langs de Vlist. Even pauze bij Vlisterstee voor iets lekkers en weer verder langs Polsbroek en het mooie plaatsje Oudewater. Tot slot nog kersen kopen en eten in Hekendorp, een voormalig dorp/gemeente in de gemeente Oudewater.

De laatste film van vanavond is gemaakt door Jan tijdens een vakantie in Thailand uit 1994. Het betrof dit keer een jungletocht van 5 dagen afzien wat betreft lopen met bepakking in de brandende zon, overnachten bij de plaatselijke bevolking en soms eten wat men onderweg had ' geplukt “. Met twee auto's werd de groep vervoerd over zeer slechte wegen naar het start punt. Een weg werd gebaand door met een kapmes takken weg te slaan en ook om je “ bord en bestek “ heel kunstig uit te hakken, om toch te kunnen eten bij de plaatselijke bevolking die in primitieve hutjes wonen, doch zeer gastvrij iedereen werd ontvangen. Dit ging zo 5 dagen lang, elke dag weer naar een ander gehucht, af en toe een weg banend door een snel stromend riviertje. De laatste dag was de zwaarste tocht in de zinderende hitte, wetende dat de auto's weer stonden te wachten om allen weer naar de bewoonde wereld te brengen. Hier konden allen overnachten in een “fatsoenlijk “ huis in een ruimte waar ook de olijven te drogen lagen, wat geen obstakel bleek te zijn.
Dank Jan voor dit leuke overzicht.

VERSLAG CLUBAVOND RSDA 3-03-2022 DOOR DICK SCHONEVELD

Na opening en welkom door voorzitter Cock de Vries een 6 tal fotoseries van Cees van Delft.

Als eerste het bollenstreekcorso voorjaar 2019. Een stoet van prachtig opgemaakte praalwagen met opgestoken alle kleuren hyacinten, narcissen en tulpen. Ook gerbera’s, allium, fritillaria,  lelies en gladiolen waren in bloemstukken verwerkt. Onder muziek van een mars gespeeld door de Flora Band uit Rijnsburg zagen we scherpe opnames van dit kleurrijke corso.

Een weekend naar het Waddeneiland Vlieland in 2019. Een afwisseling van zee, duinen, bossen, weilanden. Vele zeilboten in de haven en de Waddenzee en op het drooggevallen wad. De trap naar de vuurtoren, en een ondergaande zon. Geheel prachtig omlijst met muziek. Een prachtig eiland om eens enkele dagen te verblijven.

Vervolgens de lelieshow in de Keukenhof uit 2019. Lelies omlijst als een schilderij . Diverse close-ups, afgewisseld met scherpe beelden toonde Cees ons allerlei kleuren en nuances van diverse soorten lelies. Een genot om naar te kijken omringd met pianomuziek door Jan Vayne.

Een bezoek van enkele dagen aan de Portugese stad Porto aan de noordoever van de rivier de Douro. Deze tweede stad van Portugal heeft alles voor een goede stedentrip. Een fijne bruisende sfeer, cultuur, gemoedelijkheid en vele prachtige bezienswaardigheden. Cees toonde ons de veelkleurige huizen, Aveiro, het Portugese Venetië met vrolijk gekleurde gondels, het station vol met blauwwit geschilderde tegels. Een uitstapje met de tram naar de kust, het oude gedeelte met z’n smalle schilderachtige straatjes, de wijnstokken waaruit de beroemde PORT wordt gemaakt. Geheel omlijst met piano muziek van de befaamde pianist Alfred Brendel.

Tot slot de Keukenhof 2019. De schitterend aangelegde bloemtuinen in  alle denkbare vormen en kleuren van de tulpen, hyacinten, blauwe druifjes en narcissen. De lente ten top. Prachtige opnames rondom waterpartijen met ontluikende bomen, close-ups en vergezichten, speels afgewisseld. Passende rustige muziek van Ard Stein verhoogde het kijkgenot.

PAUZE

Jan Eekhof fietste met zijn camera naar Leiden, naar de Jan van Goyenkade 44 waar ’t Kasteeltje zich bevind. Het is een woonhuis bij de Trekvliet in Vreewijk, dat is gesitueerd is op een eilandje. Het twee- laagse huis met een vierkante plattegrond en daarboven steekt op de zuidwesthoek gelegen de veelhoekige drielaagse toren. Kenmerkend zijn verder de rondbogen en een erker in het westen. Jan zag in de verte nog een toren, hij erop af, een megapand met een bijzondere geschiedenis. Nu omgebouwd voor 73 appartementen. De vele informatie werd duidelijk ingesproken door Jan.
Bij de nabespreking kwam ter sprake hoe moeilijk het fotograferen van gebouwen is met beperkte afstanden, je kan moeilijk in het water gaan staan.

In de vroege ochtend een bezoek aan een van de oudste nog bestaand voorbeelden van een burcht. De burcht  bevindt zich midden in Leiden, op een plek waar de twee armen van de Rijn samenvloeien. Het ronde bouwwerk is gebouwd op een kunstmatig aangelegde heuvel al in de 9e en 10e eeuw en kan betreden worden door een zandstenen poort. Hierboven een stenen  leeuw die het wapen van Leiden met de twee rode sleutels vasthoudt. Restauratie is pas voltooid, maar blijft in de toekomst terugkomen door verzakking van de grond. De overvloeiende foto’s  voorzien weer met veel informatie ingesproken met de heldere stem van Jan Eekhof lieten ons genieten van zo dichtbij huis zijnde stukje oud Leiden.

Een herfstwandeling in landgoed de Horsten in Wassenaar. Dit landgoed is ontstaan uit drie aankopen van prins Frederik(1797-1881) te weten: Raephorst, Eikenhorst en Ter Horst. Geheel omringd met hoekpalen met de tekst: “Eigen jagt van Z.H.K. prins Frederik”. Door vererving en aankoop in 1903 werd de Horsten eigendom van Koningin Wilhelmina, ging over op koningin Juliana, die bij haar overlijden naliet aan haar oudste kind koningin Beatrix. In november 2017 schonk zij het aan haar eigen oudste kind, koning Willem Alexander. Echter dat twee van zijn neven, de prinsen Floris en Pieter-Cristiaan, het eeuwigdurend recht van erfpacht en opstal hebben gekregen van de boerderijen Raaphorst en Horstlaan 14. Tijdens de prachtige beelden van paddenstoelen, zwammen, doorkijkjes, bomen in herfsttooi, paden en lanen de duidelijk ingesproken informatie van Jan Eekhof.

Een 2.29 minuten durende fotoreportage: Lente tijdens de Corona Lockdown. Met nadruk op STILTE, passende beelden van lege straten, afstand nemen, een nieuwe tijd ontdekken. Maar we zagen ook dat de natuur doorgaat. De warme stem van Stef Bos  erdoor heen heen zorgde voor een indrukwekkend geheel.

Afsluitend wat vrolijks: Onder zang van een leuk liedje foto’s tijdens het voetbaltoernooi in de Zilk.
“Goede morgen, zonneschijn” met voetballende jongens en meisjes, oud en jong en na afloop een biertje en een barbecue.

VERSLAG CLUBAVOND RSDA 24-2-2022 DOOR DICK SCHONEVELD

Op deze goedbezochte clubavond een hartelijk welkom door bestuurslid Gert van Delft.

Tineke Roosen-Kortekaas toonde ons voor de pauze een zestal korte filmpjes.
Als eerste: een vijf minuten film van 25.000 dagen.  Uitgerekend was op 14-11-2009 Tineke 25.000 dagen oud, dat heuglijke feit met een etentje thuis aan de Prins Bernhardlaan in Rijnsburg. Aan de feestelijk versierde tafel een 25 tal  gasten. Een blijde Tineke, toespraak van broer Dick en heerlijke lekkernijen. Omlijst door een enigszins wat treurige muziek van cellist Saint Saens.

Het volgende was een korte fotoreportage: “Herfst… Even er tussen uit” vanuit Warnsveld, gemeente Zutphen. Herfstachtig, mistig uitzicht, bomen in de herfsttooi,  maar toch er even uit. Bezocht werd het oudste en kleinste stadje Bronkhorst met slechts 90 inwoners aan de IJsel  in Gelderland. Bronkhorst, een kerkje een dorpspomp, een museum, wat horeca, een winkeltje, een paar huizen én stadsrechten. Ook vanuit hun vakantiehuis een bezoek aan Deventer. Dit alles met passende muziek Colorfull Autumn.

Vervolgens: “Vanaf vandaag……..Als in een droom” een vier minuten reportage met prachtige beelden, overvloeiend windsurfers in zee, meeuwen enz. Dit schitterde geheel omlijst met zang van de dochter en enig kind van Lisbeth List, Elisah Bayens met het ontroerende lied: “Je moet blijven, vandaag leef jij in mij”.

Vervolgens met de nadruk op de bloemen “Einsame Blumen” scherpe beelden met soms donkere achtergrond, waardoor de aandacht geheel op de bloemen komt. Zeer passende piano muziek van componist Robert Schumann.

Een kort 1 minuut film: “Alles heeft z’n charme” vanuit een vakantiehuisje aan het zuid strand van Katwijk aan Zee.

Tot slot de indrukwekkende en ontroerde opnames vanuit huis over “Mijn Mereltje”. Een merel die maar dagelijks bleef komen in de achtertuin van Tineke. Wat kan zo’n bezoek toch vreugde brengen, wat bijvoeren en na korte operatie opname was de merel terug met………2 bruine jonkies. Gevoed door moeder merel, merel geluiden op maat van de piano muziek van Bennie Anderson.

Allemaal hebben we genoten van de prachtige opnames en montage van alle zes filmpjes. Hulde!!

Pauze.

Na de pauze toonde Jan Tijsterman ons prachtige beelden van zijn reis uit 2003 naar Afrika, Kenia met een bezoek aan de Masai Mara, het populaire natuurreservaat. Jan toonde ons beelden van vele wrattenzwijnen, olifanten, zebra’s, leeuwen, giraffen, buffels en gnoes. Vooral de leeuw werd duidelijk en scherp in beeld gebracht. Bij de Masai’s in hun omringde beschermde kralen een douchende Jan, de Masai dans rondom het kampvuur en hoe met een scherp mes een houten tandenborstel werd gemaakt. De leeuwen deden zich met het duidelijk hoorbaar breken van botten tegoed aan een buffel, het restant overlatend aan de gieren. Krokodillen die wachten op de jaarlijkse oversteek wanneer er in de Sereneti de droogteperiode aanbreekt. Meer dan een miljoen gnoes komen in beweging om een nieuw leefgebied op te zoeken. Afwisselende passende muziek bij deze in 2003 opgenomen reis, waarvan de scherpe beelden in prima  staat zijn gebleven.

Als tweede film een bezoek aan de toeristisch attractie van de Skagway in Alaska. Via het cruiseschip Amsterdam is Skagway in Alaska VS te bereiken en dient als startpunt via een smalspoor naar Klondike. Deze plaats is bekend geworden door de goudzoekers.  In 1898 tijdens de Klondike Gold Rush werd deze spoorlijn aangelegd om goud en materialen te vervoeren. De aanleg van de rails tussen Skagway en Whitehorse werd onmogelijk geacht door massieve bergen, duizelende dieptes. Er zijn 3 locs nodig om de toeristentrein op een hoogte van 3000 meter te brengen. Gefilmd vanuit deze trein met indrukwekkende uitzichten en uitgestrekte landschappen, gletsjers en kloven en gevaarlijk uitziende houten bruggen en door tunnels. Adembenemend in 2010 gefilmd door Jan de steile klim over de White Pass over tot het keerpunt bij de grens Alaska-Canada. Hiervandaan de terugreis. Geheel omlijst met diverse passende muziekstukken genoten wij van deze prachtige beelden.

VERSLAG CLUBAVOND RSDA 17-2-2022 DOOR CONNY VAN HAASTEREN 

Aanwezig 14 leden

Na de opening van Cock werden er nog enkele vragen gesteld door o.a. Piet Heemskerk of er nog leden in het bezit waren van films van Jan kromhout en  Jan Tijsterman die nog in het bezit is van sleeën met dia's uit vroeger tijden van RSDA.

Voor de pauze had Cock drie films om te laten zien waarvan de eerste gemaakt was tijdens de Rijnsburgse paardenmarkt in 2018. Na de opening gevolgd door een trompetsolo, werd er een kijkje genomen bij de paarden en pony's, het klaarmaken en koopwaren uitstallen van de vele kraampjes en wat beelden van het ringsteken. Dit ondersteunt met vrolijke muziek van James Last.

De Monumentendagen  uit 2019 in de buurt van Ermelo/Putten toonde beelden van een groot bedrijf van veel druivenkassen en bijen/honingraten, de keuterboerderij Mariahoeve in Putten waar je de sfeer van het boerenleven van ruim 100 jaar geleden ervaren kon en tot slot een bezoekje aan kasteel de Vanenburg, een 17e eeuws buitenverblijf ook in Putten.

Tot slot nog wat beelden van een gezellige avond op camping de Strengen in Borger, waar we een optreden zagen van een mannenkoor en beelden die overdag gemaakt waren waar men in een grote golfkar gezeten een toer kon maken over een landgoed. Hierna was het weer tijd voor de

PAUZE

Koos vervolgde nu met 2 films van zijn vakantie in de Moezel vanaf het bungalowpark in Thalfang, een plaats in de deelstaat Rijnland-Palts. Met een bezoekje aan vrienden die vakantie hielden in Waxweiler vervolgden we deze Moezelreis per fiets van Mehring naar Leiwen, een prachtige route met een panoramisch uitzicht en in het weinort  Detzen werd even een stop gehouden voor een lunch met flamkuchen! De tocht ging daarna verder langs de vele druivenranken, waar een korte stop werd ingelast om de grote trossen te bekijken.
Een mooie fietstrit werd ook gereden van Neumagen naar Piesport ( denk aan wijn ) en weer terug, alweer zo'n prachtige tocht waar we ook Deltavliegers zagen en in Bernkastel kom je zelfs nog dorpsgenoten tegen! Tot slot werd er in Minheim nog genoten van een prachtig uitzicht over de Moezel.
In het derde deel van deze serie, zagen we dat het er ook flink kan regenen en ook dat hoort bij een vakantie. Er werd een bezoek gebracht aan een particulier vliegtuigmuseum in Hermeskeil, waar binnen en buiten meer dan 100 vliegtuigen en helikopters te zien zijn. De meeste zijn na oorlogs, maar er staan ook enkele vliegtuigen uit de tweede wereldoorlog, zoals een Messerschmitt en een Henkel. Ook vliegtuigmotoren en andere onderdelen zijn hier ten toon gesteld. Een terrein wat eens 7000m2 groot was is inmiddels uitgegroeid tot 80.000m2 en als je hier geïnteresseerd in bent, is het zeker de moeite waard om eens te gaan kijken. In Saarburg werd de St.Laurenskerk bezocht evenals de watervallen, een toeristisch trekpleister van deze stad. Er werd nog gefietst van Brandenburg naar Ehrden, alwaar onderweg een vreemde vrucht werd geplukt en meegenomen werd naar huis voor nader onderzoek! Als laatste noem ik nog de edelsteenmijn in de “ Steinkaulenberg “ gelegen in Idar Oberstein, de enige mijn in Europa die bezichtigd kan worden. Hier hebben Koos en Annie ook een rondleiding van een uur gehad door onderaardse gangen, waar je agaten, bergkristallen, jaspis en amathisten kan zien in hun oorspronkelijke gedaante in het moedergesteente. Met deze mooie beelden werd deze avond afgesloten.

VERSLAG CLUBAVOND RSDA 10-02-2022 DOOR COCK DE VRIES

De opkomst van de leden was wel aan de lage kant. Maar dan mocht de pret niet drukken.

Piet Ravensbergen heeft nog iets op de plank liggen van voor „Corona“. Een serie van film en foto van hun bezoek aan de Bodensee in Zuid-Duitsland, waar zij met de fiets achter op de auto verschillende etappes hebben gefietst rond de Bodensee. Daar hebben zij prachtige stadjes en dorpen bezocht. De waterval van Schaffhausen is altijd weer een heel mooi schouwspel. Ook een overtocht met de ferry naar Zwitserland stond op het programma. Het bekende bloemen eiland Meinau is niet vergeten.
Piet prachtig zeker voor een ieder, een bezoek waard.

Daarna heeft Terry korte series laten zien van onze regio. Leiden heeft veel te bieden en Voorschoten niet te vergeten. Met de boot kun ook weer een heel andere kant laten zien van soms heel dichtbij en toch heel bijzonder wat onze  regio te bieden heeft. Terry laat zien dat om de hoek ook veel interessants te zien is.

Na de pauze heeft Soerd een film uit de oude doos. Zij ouders waren 45 jaar getrouwd en dit werd door de familie even stevig gevierd en de ouders in het zonnetje gezet. De kinderen en kleinkinderen lieten zich van hun goede kant zien, Zij vulden de hele avond met sketches, zang en opvoering van toneel. 
Sjoerd een waarde volle herinnering, want velen die er op staan zijn niet meer onder ons.

Als sluitstuk heeft Gert nog een filmpje van het voorjaar en vooral de bloeiende velden met tulpen boden weer een prachtig decor voor de beelden waarvan wij konden genieten. Het is niet zo vreemd als dit kleurrijk geheel ziet dat mensen van ver weg dit zo graag een keer willen zien. Wat voor ons een min of meer gewoon aanblik is, voor een ander heel bijzonder.
Leuk Gert zo kunnen we weer uit kijken naar een kleurrijk voorjaar.

VERSLAG CLUBAVOND RSDA 3-02-2022 DOOR DICK SCHONEVELD

Na het hartelijke welkom van voorzitter Cock de Vries toonde Kees Hogewoning een prachtige serie over Ampies Berg. De mooiste tuin op de Veluwe, plaatsje ’t Harde, geïnspireerd door het Oostenrijkse landschap legde Ampie Bouw een prachtige tuin aan met meer dan 1000 verschillende bloemen in planten. De tuin torent meer dan 15 meter boven “t maaiveld uit en staat bekend als Ampies Berg. Prachtige bloeiende planten, op voortreffelijke wijze in beeld gebracht door Kees, worden afgewisseld met grote vijverpartijen en complete watervallen. Dat Kees een bloemen liefhebber is bleek uit de afwisselende beelden met  close-ups en overzichten. Ondersteund door muziek van Britse componist John Barry genoten wij allen van deze 7,5 minuten durende serie.

De volgende serie die Kees ons toonde beelden van de Passiflorahoeve in Harskamp op de Veluwe. Uitgeroepen tot de meest complete vlindertuin ter wereld. Tussen de grote collectie van passieflora bloemen, orchideeën, fuchsia’s, hibiscussens, bijzondere irissen fladderen de vlinders rond. Close-up opnames van vlinders, zo close dat je de haartjes op de vlinders duidelijk waarneemt, wat met het blote oog bijna niet te zien is. Wat een afwisseling, een genot voor iedere vlinder- en tuinliefhebber.Ook vindt men hier een verzameling van honderden kleurrijke  geprepareerde vlinders te bewonderen in vitrines. De door de Amerikaanse componist van filmmuziek Danny Elfman paste uitstekend bij deze serie.

Tot slot beelden van op Madeira genomen bloemen en vruchten deze keer op muziek en zang van de Italiaanse tenor Andrea Bocelli met zoon Matteo. Door Kees uitgeprobeerde passende muziek bij korte serie. 

Gert van Delft filmde in zijn omgeving Winter in Rijnsburg, de sneeuwstorm in februari 2021 en ijspret op de bevroren sloten. Pauze. Na de pauze wat rommelig door dat het in eerste instantie niet  lukte om de juiste beelden te vertonen van de film molenviergang in Aarlanderveen. Deze molenviergang in het Groene Hart van Zuid-Holland, ten zuiden van Aarlanderveen bemaalt de drooggemaakte polder. Het overtollige water wordt afgevoerd naar de Oude Rijn. De vier molens op een rij brengen trapsgewijs het water uit de lage polder bijna vijf meter omhoog. Jan toonde ons beelden van molen 1 t/m 4 met een duidelijk ingesproken uitleg. De 4e molen of putmolen bemaalt het laagste deel van de polder. De oorspronkelijke molens zijn rond 1786 gebouwd, maar zijn in de loop van de tijd door brand verwoest en vervangen. De Putmolen is in 1801 gebouwd om de door turfwinning ontstane veenplas te bemalen. Duidelijke uiteenzetting met fraaie afwisselende beelden.

In een Brabants café zong de eigenaresse het lied “Ons Dorp” met een aangepaste toepasselijke tekst van de Coronatijd. Vermakelijke beelden in zwart-wit, een prachtige combinatie van beelden en gezongen tekst.

VERSLAG CLUBAVOND 27-01-2022 DOOR DICK SCHONEVELD

Aanwezig 14 personen

Na een onderbreking vanaf eind november 2021 mochten we weer in bij elkaar komen in onze bekende filmzaaltje in gebouw de Open Hof in Katwijk aan de Rijn. Welkom geheten door bestuurslid Gert van Delft kreeg eerst Dick Schoneveld het woord. Hij was ontzettend dankbaar om hier na maanden afwezigheid te mogen zijn. Sprak zijn dank uit voor de vele ontvangen kaarten, gebeden, medeleven en bemoedigingen van de RSDA leden.

Als eerste toonde Ellert een 8 minuten durende film over Maritiem Katwijk 2021. In de binnenhaven van Katwijk lagen dicht naast elkaar allerlei schepen zoals tjalken, sleepboten, de scheepvaart van vroeger. Op de terugvaart bij de geopende Sandtlaanbrug filmde Piet Heemskerk. Oud en nieuw voeren langs elkaar.
Alles vakkundig gemonteerd door Ellert genoten wij van dit stukje nostalgie van de scheepvaart.

Koos en zijn vrouw Annie bezochten de stad Leeuwarden. In het oude stadshart beelden van de markt, de kerk en grachten. Zij bezochten het Boomsma museum. Hier reist men in een interactieve film terug in de tijd naar de distilleerderij in de jaren 30. De oorsprong van Boomsma Beerenburger en jenever en likeuren. Gevolgd door een proeverij. Een geheim mengsel van kruiden zorgen voor een unieke Friese Beerenburger.
Bij de nabespreking blijkt weer hoe moeilijk het is om de achtergrondmuziek op de juiste manier te laten horen. Thuis of in de zaal, een groot verschil.

Vervolgens nam het echtpaar Barnhoorn ons mee naar de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Sinds 1984 opengesteld voor het publiek en steeds uitgebreid. Kleurrijke allerlei soorten orchideeën, een amazone regenwoud, schildpadden, karpers, wandelen langs vele tropische bloemen en planten. Kleurrijke papagaaien (Lorrie) die met een gekocht voedselbakje op de hand, arm en hoofd gaan zitten. De grootste overdekte vlindervallei, inheemse dieren en boven je hoofd een veelkleurige zwevende bloementuin.
Geheel verstrekt met achtergrondmuziek van het Peter Heavens & blue light orchestra. Een verzorgd geheel prima in beeld gebracht.

Enkele dagen eropuit om langs de rivier de Waal bij Nijmegen op warme zonnige dagen te fietsen. Startpunt Hotel van der Valk in Lent. Vanuit de hooggelegen hotel kamers een prachtig uitzicht over de Waal, de Waalbrug en Nijmegen. De eerste dag richting Duitsland, rustige landweggetjes met uitzichten op de kronkelende Waal en de 2e dag de Betuweroute. Boomgaarden met fruit, een bramenkwekerij, met de pont overvaren en tijd voor een drankje.
Dit alles ondersteund met sfeervolle muziek en de duidelijke voice-over van Annie. Een prachtige omgeving om te bezoeken.

Als afsluiting een gezellige vaartocht door de grachten van Leiden met als gast Henk van Egmond, Dick Cederhout, Ellert en Sjoerd. Met kapitein Terry onder lage bruggen door met hilarische beelden. Gelachen onderweg met koffie en andere versnaperingen beleefde zij een heerlijke vaartocht.

VERSLAG CLUBAVOND 25-11-2021 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

 Aanwezig 11 leden

Wederom ook deze avond weinig leden, inmiddels hebben jullie een mail ontvangen dat we voorlopig stoppen met de clubavonden i.v.m. de Corona maatregelen.

Voor de pauze hebben we naar enkele films gekeken van Gert van Delft die ons eerst liet meegenieten van het vertrek en binnenkomst van een 200 koppige schaapskudde in Ermelo.  Ongeduldig wachtend op het sein dat ze konden vertrekken zagen we ze rennen naar de paarse hei waar ze heerlijk konden grazen, om rond een uurtje of drie weer terug te keren. Tot slot van dit korte filmpje nog wat opnamen van het manicuren van de schapen die dit moesten ondergaan vastgebonden in een kooi.

De tweede film van Gert was gemaakt bij het Nationaal Park Drents Friese Wold, een prachtig natuurgebied met bos, heide en stuifzanden. Flitsen van de Dieversluis, de Sint Nicolaaskerk en de grote radiotelescoop in Dwingeloo en de plaats Diever (wat zal Reinder Strijker hier van genoten hebben).

Een indrukwekkende film van Jan Tijsterman gefilmd in een township in Soweto kregen we nu te zien, hoe de bewoners wonen en leven, leven in huisjes van bij elkaar geraapt  “ afval “, muren van uit elkaar getrokken kartonnen dozen en toch gelukkig zijn en  kindjes veelal in uniform naar school toe gaan. Het ontvellen, uit elkaar plukken en braden van dieren, niet leuk voor ons om te zien, voor de mensen daar de gewoonste zaak van de wereld. Tot slot opnamen in een kerk van blijde zingende kinderen en volwassenen waarbij men spontaan aan het dansen gaat.

Om de laatste 5 minuten vol te maken voor de pauze, zagen we nog een fotoserie van Jan Eekhof over de herfst, met merendeels foto's van paddenstoelen waar Jan veel info over te vertellen had.

Na de korte pauze liet Koos Barnhoorn ons twee recente door hem gemaakte films zien, beginnende met een fietstochtje rondom de Kaag. In Oegstgeest werd even gestopt in het Leidsehout om bij de vijver wat opnamen te maken. Weer verder via het fietspad langs de A44 naar de Kaag, waar de tocht langs de Ringvaart verder ging tot het dorpje Vredenburg. Hier werd de lunch gebruikt op een mooi plekje langs het water. Daarna werd weer verder gefietst naar Roelofarendsveen en Oud Ade, waar met het pontje over de Zijl werd gevaren naar Warmond, om de weg weer terug naar Rijnsburg te fietsen. Met rustige achtergrondmuziek was het een leuke ontspannende film.

De laatste film van vanavond en ook van Koos die ons nu liet genieten van een gedeelde fietsvakantie langs de Moezel met de vele  velden met druivenranken voor de heerlijke wijnen die uit deze streek komen. Vanuit het bungalowtje in Thalfang werden er leuke tochtjes gemaakt met de auto of met de fiets. In Bernkastel kan je leuk winkelen, een tochtje maken in het reuzenrad of een boottocht. Voor het laatste werd gekozen en vanaf het water had je een leuk uitzicht op de vele campings en de velden met de druivenranken. Met de auto naar Cochem en vandaar op de fiets de vele druiven wat beter bekijken, een leuke tocht op redelijk bezochte fietspaden. Fietsen van Ernst naar Beilstein, aldaar overvaren en aan de andere kant van het water weer terug fietsen naar de auto in Cochem. Ook werd Trier bezocht, een plaats met vele bezienswaardigheden o.a. de Porta Nigra, (stadspoort) De dom is de kathedraal van Trier, de oudste bisschopskerk van Duitsland en de Liebfrauenkirche die midden in Trier staat. Twee prachtige kerken die de moeite van het bezichtigen zeer zeker waard zijn. Als laatste werd het poortgebouw in Traben Trarbach bezocht en hoog boven bij de ruine van de Grevenburg voor een prachtig uitzicht over de Moezel.

Met vele indrukken van al het moois wat we gezien hebben, sloot Cock deze avond af.

Blijf allen gezond en tot nader bericht zien we elkaar hopelijk weer op de clubavonden.

VERSLAG CLUBAVOND OP 18-11-2021 DOOR COCK DE VRIES

Er waren niet veel leden, de vernieuwde corona maatregelen zijn ook bij ons clubje merkbaar,

Voor de pauze laat Wim de Beer enkele oude opnamen zien die hij in 1994 heeft gemaakt van Bakkerij Oudwater aan de Vliet en van bakkerij Rijnsburger aan de Hereweg, Gert van Delft heeft de analoge opnamen digitaal gemaakt, Zo zagen wij veel veranderingen die in bijna 30 jaar hebben plaats gevonden.

Als aanvulling laat Ellert Eekma een opname zien van familie bezoek in Beekbergen. Daar heeft hij een bezoek gebracht bij het stoomtreinen depot van de VSM. Het vele historische materiaal wat daar aanwezig is wordt door veel vrijwilligers gekoesterd en gerestaureerd.

Als laatste een impressie van Katwijk Maritiem 2021. Aan de Pr. Hendrikkade waren veel enthousiaste liefhebbers van historische sleepboten en kleine vrachtschepen naar gestreken. Het kanaal lag bomvol, een gezellige drukte en heel veel bijzonders te zien. Ellert heel leuk, nodigt uit om weer eens het te bezoeken of voor de eerste keer daar een kijkje te nemen

Na de pauze hebben we het filmpje van Katwijk Maritiem even opnieuw bekeken en wat montage slippertjes  door gesproken.

Jan Tijsterman heeft nog een opname van een reis naar Sri Lanka waar zij hulp goederen naar mensen brachten die dat hard nodig hadden, Dit hebben zij gedaan in 2004. De titel van het filmpje is  “ Een fijn gevoel “ Als de beelden terug gekeken worden komen toch ook weer emotie naar boven, dat mag ook, Maar met de ervaring van toen en met de kennis van 2021, ga je heel anders om het verlenen van kleinschalig hulp aan mensen in die landen.

Ondanks de lage opkomst een gezellige avond.

VERSLAG CLUBAVOND 11-11-2021 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

Aanwezig 16 leden

Met excuses voor de late vermelding van dit verslag, i.v.m. de vakantie van Piet Ravensbergen. Donderdag 18-11 ben ik uit voorzorg vanwege de Corona perikelen thuis gebleven.

Cock opende deze avond met het bericht dat hij een bezoek had gebracht aan Dick Schoneveld. Het gaat redelijk goed met Dick, hij zou wat graag weer de clubavond bezoeken en dat gaat ook weer gebeuren als hij “ groen licht “ heeft gekregen van de artsen, zoals hij dit zegt.

Dick Cederhout liet ons nu deel 2 zien van een filmserie uit Afrika waar hij op vakantie was geweest. Prachtige natuuropnamen van wilde dieren, de olifanten in het Addo elephant national park in Port Elisabeth, waar we overigens ook nog andere dieren van de big five konden zien. De suspension bridge ook al zo'n geweldige bezienswaardigheid voor waaghalzen om hier overheen te gaan lopen. Prachtig gelegen tussen rotsen en de rivier in de diepte, is dit wel iets om mee te maken.

Om de tijd voor de pauze nog even vol te maken zagen we een film van Sjoerd Zwaan gemaakt tijdens de slotavond van RSDA in 2014. Flitsen van de leden en hun partners die gezellig met elkaar zaten te praten, close-ups van vrolijke en soms ernstige gezichten en tot slot wat shots, gemaakt tussen de kieren van de wandschermen van de gedekte tafels waarop een heerlijk chinees buffet klaar stond. Leuk om dit na 7 jaar weer eens te zien.

Tijdens de eerste lock down had Sjoerd zich verdienstelijk gemaakt om een filmpje te maken door het tonen van mooie beelden in de lente waarbij we de tekst van het gedicht “ wat de lente niet wist “ te horen en te zien kregen. Leuk idee Sjoerd en hierdoor werden we met de neus op de feiten gedrukt, want de Corona is nog steeds niet voorbij. Hierna zagen we een korte film van Team A uit lang vervlogen tijden met foto's van oud RSDA leden en ondersteund door het Rijnsburgse volkslied.

Na de pauze kregen we wat fotoseries van Jan Eekhof te zien, die zich ook verdienstelijk had gemaakt in de Corona periode toen er geen clubavonden waren. Vlinders aan de Vliet een kleine tropische kas met mooie vlinders, perfect voor een regenachtige dag om te bekijken.

Jan was ook nog naar Eindhoven geweest voor Glow, een jaarlijks terugkerend lichtkunstfestival. Een prachtig spektakel om te zien en dit keer had Jan alleen een film gemaakt van de lasershow van de Augustijnenkerk.

In de volgende fotoserie zagen we mooie foto's van Leiden op de tekst van het lied “ Lalala Leiden, “ gezongen door Jochem Myjer. Heel leuk Jan!

Tot slot een fotoserie over een toilet en toiletrol, met een hierop gemaakte tekst van het lied “ Mag ik dan bij jou “ , gezongen door het duo Niels van der Laan en Jeroen Woe van het satirische programma “ Even tot hier “! Een hilarisch slot van deze avond!

VERSLAG CLUBAVOND OP 4-11-2021 DOOR COCK DE VRIES

Voor de pauze Jan Tijsterman, Jan heeft wat filmpjes op gezocht in zijn archief. Een sneeuw wandeltocht in Noord-Italië, prachtige opnamen gemaakt in sneeuw, heel veel sneeuw. Leuk zo voorbereiden op de winter, alleen komt zoveel sneeuw in ons land normaal gesproken niet meer voor.

Dan laat Jan een film zien van het bezoek aan Zanzibar. Een eiland aan de oostkust van Afrika, het eiland wordt ook wel specerijen eiland genoemd. Een bezoek van Jan en zijn vrouw aan een natuurpark waar zeer veel vruchten groeien die behoren tot specerijen die wij ook in ons land kennen en gebruiken. Prachtig de geweldige indruk die je zo krijgt van een schitterend eiland.

Als laatste gaat Jan met een aantal vrienden en zijn jongste zoon kanoën in Oostenrijk. Maar wel heel gevaarlijk, namelijk wildwater varen met een kajak. Spectaculaire beelden  van het varen over de woeste stroom. Kopje onder gaan en weer met een bepaalde techniek weer boven komen en verder varen. Jan zei wel ik heb het daarna nooit meer gedaan. Mooie beelden Jan.

Het tweede deel van de avond liet Gert van Delft een film zien van de Achterhoek. Een prachtig gebied zo rondom Winterswijk. Het verveeld zeker niet als dit meerdere keren bezoekt, Als je de film gezien hebt nodigt dit uit om daar met vakantie naar toe te gaan.

Als laatste de film  4jaar getijden. Het wisselen van de seizoenen in beeld gebracht, is altijd fascinerend welke beelden dat oplevert. Zo werd de avond afgesloten met de wisselende beelden van 4 seizoenen.

VERSLAG CLUBAVOND OP 28-10-2021 DOOR COCK DE VRIES

Kees van Delft  heeft voor een deel van de avond enkele foto series mee gebracht. Van een tulpen show in Breezand heeft hij prachtige opnamen gemaakt van schitterende tulpen die veelal de uiterlijke kenmerken hebben van gefranjeerd. Heel bijzonder dat er zoveel van deze tulpen er ook zoveel kleuren zijn. En dit alles ondersteund met een Frans muziek sausje.
Leuk Kees veel kleur na de donkere corona lockdown.

Van de tulpen brengt Kees ons in Noord-Limburg. En wel in het natuurgebied Maasduinen. In dit prachtige natuur gebied heeft hij opnamen gemaakt van de bijzonderheid die dit natuur gebied heeft. Met muziek op de achtergrond droom je zo zo weg naar dit mooie natuurgebied.

Maar Kees laat het hier niet bij, hij bracht ons binnen „no time“ in Toscane. Waar hij de schoonheid van enkele oude steden liet zien. Deze foto's laten de bijzondere architectuur zien uit lang vervlogen tijden. In die zelfde regio ligt Cinque Terre. Dit gebied staat op de wereld erfgoed lijst. Vijf dorpen liggen tegen de bergwand geklemd, niet bereikbaar met auto maar wel te voet. Langs de bergwand slingert een mooi wandel pad. De huizen hebben allemaal een pastel kleur dit maakt het zo uniek.

Nu nog naar Oostenrijk en wel in het Stubailtal, Dit dal is ook heel geliefd bij wintersporters. Maar van de foto's van Kees wordt zichtbaar dat het in de zomer veel te bieden heeft. Prachtige vergezichten en wandelen op grote hoogten. Heel mooi, dus genieten. Als kers op de taart van deze voor avond laat Tineke een collage zien van video verjaardagswensen, Die kreeg zij aangeboden op haar verjaardag in corona tijd, dus helaas geen feest. Maar het kijken naar de collage maakte toch nog iets goed op haar verjaardag.

De pauze was erg laat dus het tweede deel van de avond maar iets minder. Tineke heeft een kleine serie gemaakt op een liedje van de dochter van Liesbeth List. Haar dochter Elisah Baijens brengt zo een ode aan haar overleden moeder.

Tot slot heeft Jaap van Baarle een oud filmpje uit 2004. Dit is een promotie filmpje voor het werven van leden voor de RSDA, zo kwam er een einde aan een gezellige avond.

VERSLAG CLUBAVOND OP 21-10-2021 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

 Aanwezig 12 leden

ER WAS EEN LAGE OPKOMST, WAARSCHIJNLIJK DOOR DE HERFSTVAKANTIE, DES AL NIET TE MIN WAS DEZE AVOND GEVULD MET EEN FOTOSERIE EN EEN PAAR FILMS. ALS EERSTE MOCHT IK ( CONNY ) DE SERIE VAN “ BOS WARMOND “ LATEN ZIEN, DIE NIET GEJUREERD HOEFDE TE WORDEN. IK WILDE LIEVER WAT MENINGEN EN ADVIEZEN/VERBETERINGEN HOREN VAN DE AANWEZIGE CLUBLEDEN, DAAR STEEK JE TENSLOTTE WAT VAN OP.

HIERNA KREGEN WE EEN FILM TE ZIEN VAN GERT VAN DELFT GETITELD “ ZUID WEST FRIESLAND “ .
VANUIT DE CAMPING WERDEN ER LEUKE PLAATSEN BEZOCHT, O.A. BALK EEN DORP IN DE GEMEENTE DE FRIESE MEREN EN IS EEN VAN DE BESCHERMDE STADS EN DORPSGEZICHTEN. VELE HUIZEN HEBBEN HIER ZADELDAKEN, EEN RAADHUIS UIT 1615 EN HET DORP TELT MAAR LIEFST 33 RIJKSMONUMENTEN. SLOTEN IS OOK EEN LIEFLIJK DORP MET EEN RIETGEDEKTE KORENMOLEN EN EEN KANON DIE IN HET HOOGSEIZOEN ELKE VRIJDAGAVOND WORDT AFGEVUURD OP HET MOLENERF. LEMMER IS EEN TOERISTENPLAATS, HIER VIND JE HET GROTE WOUDAGEMAAL WAAR MEN RONDLEIDINGEN GEEFT. OOK DE SLUIS IS EEN TREKPLEISTER WAAR JE KAN GENIETEN VAN ZEILBOTEN, SLOEPEN EN KRUISERS, VOORAL IN DE ZOMERMAANDEN. DE HANZENSTAD STAVOREN MET HET STANDBEELD VAN HET “ VROUWTJE “ WERD OOK NOG MET EEN BEZOEK VEREERD EN TOT SLOT HET DORP HINDELOPEN DIE OP SLOTEN NA, HET KLEINSTE DORP VAN DE FRIESE ELF STEDEN IS EN DE SLUIS DIE HET DORP VERBIND MET DE HAVEN, HET IJSSELMEER EN HET DORPSCENTRUM.  MET DE OUDE STRAATJES, GRACHTEN EN HOUTEN BRUGGETJES IS HET HEERLIJK  WANDELEN IN DIT LEUKE DORPJE.

PAUZE.

DE FILM DIE GERT MEEGENOMEN HAD OM TE LATEN ZIEN WAS VAN HERMAN HAASNOOT, DOOR GERT GEDIGITALISEERD. HET BETROF EEN POSTKOETSENRACE VAN 300KM DIE GEHOUDEN WERD IN SEPTEMBER 1986 TER ERE VAN HET 100 JARIG BESTAAN VAN DE LEIDSCHE 3 OKTOBERVERENIGING. HERMAN HAASNOOT WAS EEN VAN DE DEELNEMERS EN ER WERD GEREDEN VAN GRONINGEN NAAR LEIDEN. ALLEEN TUSSEN HOORN EN MEDEMBLIK WERD GEBRUIK GEMAAKT VAN DE STOOMTREIN. 12 VOLGEPROPTE KOETSEN DIE VOORTGETROKKEN WERDEN DOOR 4 PAARDEN, REDEN DE RACE VAN STAD NAAR STAD, VAN DORP NAAR DORP, LUID AANGEMOEDIGD DOOR DE MENIGTE DIE MEN AAN DE KANT VAN DE WEG TOE STONDEN TE JUICHEN.
EEN HELE LEUKE FILM OM GEZIEN TE HEBBEN EN OM HERINNERINGEN OP TE HALEN.

NOG EVEN EEN KANTTEKENING:
VERGEET NIET DAT KOMENDE DONDERDAGAVOND DE 28e DE SANDTLAAN GEDEELTELIJK IS AFGESLOTEN.

IK GA ER EEN MIDWEEKJE TUSSENUIT EN WENS JULLIE DONDERDAG ALLEMAAL EEN FIJNE AVOND MET DE FOTOSERIES VAN CEES VAN DELFT.

VERSLAG RSDA CLUBAVOND 14-10-2021 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

 Aanwezig 17 leden

 VORIGE WEEK BEN IK VERGETEN TE VERMELDEN DAT COCK DE VRIES TIJDELIJK DE TAAK VAN VOORZITTER OP ZICH ZAL NEMEN.

JAN EEKHOF LIET ONS 4 FOTOSERIES ZIEN DIE HIJ IN DE CORONATIJD HAD GEMAAKT. ALLEREERST HET “ GRAANMAGAZIJN VOOR DE ARMEN “,

GELEGEN AAN DE OUDE RIJN 44 IN LEIDEN. IN DE MIDDELEEUWEN STOND HIER HET ST.BARBARAGASTHUIS, WAAR DE ARMENZORG VAN DE ST. PANCRASPAROCHIE ( Hooglandse Kerk ) WAS GEVESTIGD. JAN HEEFT DEZE SERIE MET VEEL INFORMATIE INGESPROKEN.

HET “ WEESHUIS “ IS EEN VAN DE GROOTSTE MONUMENTEN IN LEIDEN EN GEVESTIGD OP DE MIDDELWEG 38 EN GEOPEND VOOR BEZOEKERS. OOK BIJ DEZE SERIE HEEFT JAN BEKNOPT INFO INGESPROKEN.

DE DERDE SERIE WAS IETS GEHEEL ANDERS NL. EEN BEZOEK AAN DE OLMENHORST OM DE ELSTAR APPEL UITGEBREID TE FOTOGRAFEREN. MOOIE CLOSE-UP VAN DEZE HEERLIJKE APPEL EN OOK AAN DE BOMEN WAS HET EEN LUST VOOR HET OOG. EEN IN NEDERLAND GEKWEEKTE APPEL DOOR FRUITTELER  ARIE UIT ELST WIST JAN TE VERTELLEN MET NOG WAT ANDERE INFO OVER DEZE APPEl.

DE LAATSTE SERIE VAN JAN BETROF DE “ PELGRIMS FATHERS “ WAT ZICH IN VROEGERE JAREN AFSPEELDE IN EN RONDOM DE PIETERSKERK. DEZE ENGELSE PURITEINSE VLUCHTELINGEN VERBLEVEN VAN 1608  TOT 1620 IN LEIDEN, TOEN ZE MET DE MAYFLOWER DE OVERSTEEK NAAR DE NIEUWE WERELD MAAKTEN. DANK JAN VOOR DE INFO EN DE GEZOCHTE ONDERSTEUNENDE RUSTIGE MUZIEK BIJ ALLE SERIES.

PAUZE.

PIET RAVENSBERGEN HAD WEER EEN PRACHTIGE FOTOSERIE VAN EEN 5 DAAGSE FIETSTOCHT DIE HIJ SAMEN MET ZIJN VROUW HAD GEMAAKT IN DUITSLAND/OOSTENRIJK. GEMIDDELD WERD ER PER DAG RUIM 50 KM GEFIETST DOOR PRACHTIGE STREKEN EN BEZIENSWAARDIGHEDEN O.A. DOOR HET TANHEIMERTAL, DE STAD KEMPTEN IN DE ALLGAU WAAR MEN DE PRACHTIGE ST.LAURENTIUSBASILIEK KAN BEKIJKEN. OOK DE LANGSTE VOETGANGERS HANGBRUG DE GEIERLAY VAN 360 METER LANG EN 100 METER HOOG WERD OP DE FOTO GEZET EVENALS VELE MOOIE NATUUROPNAMEN DIE WE VAN PIET GEWEND ZIJN. EEN PRACHTIGE SERIE WAAR WE ALLEN WEER VAN GENOTEN HEBBEN.

MET HET OOG OP DE KOMENDE FLORIADE IN APRIL 2022, LIET PIET NU EEN SERIE ZIEN VAN 10 JAAR GELEDEN IN VENLO, OM ALVAST EEN BEETJE IN DE STEMMING TE KOMEN. HET TERREIN BESTOND UIT 5 THEMAVELDEN MET ELK ZIJN EIGEN BEPLANTING, DECOR, PROGRAMMA EN ACTIVITEITEN. EEN BIJZONDER VERVOERMIDDEL WAS DE KABELBAAN, WAAR MEN OOK IN 2022 GEBRUIK VAN ZAL KUNNEN MAKEN IN ALMERE. IN VENLO ZAGEN WE NOG 16 KIOSKEN UIT VELE LANDEN EN EEN OPTOCHT VAN EEN BOERENBRUILOFT.

TOT SLOT VAN DEZE AVOND HAD ELLERT NOG EEN KORTE FILM VAN HET INSECTENHOTEL IN ZIJN TUIN, WAAR HIJ EEN LEUK VERHAALTJE BIJ HAD VERZONNEN.

GRAAG TOT VOLGENDE WEEK!

VERSLAG CLUBAVOND 7-10-2021 DOOR CONNY VAN HAASTEREN

AANWEZIG 15 LEDEN 

OP 12 3-2020 HEB IK HET LAATSTE VERSLAG GESCHREVEN, NOODGEDWONGEN VANWEGE DE CORONAPERIODE. TIJDENS DEZE PERIODE HEBBEN WE IN APRIL AFSCHEID MOETEN NEMEN VAN HUBERT VAN ZUYLEN DIE IN APRIL IS OVERLEDEN.........

DICK SCHONEVELD IS GETROFFEN DOOR EEN ERNSTIGE ZIEKTE, MAAR VOLGENS DE LAATSTE BERICHTEN IS HIJ EEN BEETJE AAN HET OPKNAPPEN. TINEKE EN ELLERT HEBBEN OPERATIES AAN DE HEUP MOETEN ONDERGAAN, MAAR WAREN VANAVOND GEZOND EN WEL AANWEZIG.

CEES HOGEWONING HEEFT VOOR DE PAUZE 2 BEWERKTE FOTOSERIES LATEN ZIEN, GEMAAKT IN MADEIRA ( 2018 ) EEN PRACHTIG EILAND IN DE ATLANTISCHE OCEAAN MET PRACHTIGE LANDSCHAPPEN EN IN COCHEM ( 2019 ) WAAR WE LEVENDE STANDBEELDEN ZAGEN, HET DRUKKE MARKTPLEIN MET ACROBATEN EN EEN BEZOEK AAN KASTEEL REICHSBURG.  BEIDE SERIES  WAREN  IN RAW GEFOTOGRAFEERD EN DOOR CEES BEWERKT MET HET LUMINAIR A1 PROGRAMMA DAT VELE MOGELIJKHEDEN BIEDT EN VANAVOND EEN UITGEBREID UITLEG HIER VAN HEEFT GEGEVEN. DE ONDERSTEUNENDE MUZIEK VAN ANDREA BOCELLI EN KENNY G, MAAKTEN HET TOT EEN MOOI GEHEEL.

PAUZE. 

ALLEREERST EEN KORTE FILM VAN TERRY BROEDERS, DIE SAMEN MET SJOERD, JAN EEKHOF EN DICK CEDERHOUT EEN GEZELLIGE MIDDAG OP HET WATER DOORGEBRACHT HADDEN OP DE LEIDSE VAART IN DE BOLLENSTREEK. MET DE ZELFGEMAAKTE KROKETTEN VAN SJOERD EN EEN DRANKJE HADDEN DE MANNEN EEN GEWELDIGE MIDDAG.

JANTIJSTERMAN LIET EEN FILM ZIEN DIE HIJ HAD GEMAAKT TIJDENS EEN REÜNIE MET OUD MEDEREIZIGERS VAN EEN REIS NAAR MAROKKO. DIT SAMENZIJN WAS GEHOUDEN IN EEN KASTEEL IN FRANKRIJK, WAAR EEN ECHTPAAR VAN DEZE REIS, MEDE EIGENAREN WAREN. EEN FIETSTOCHT IN DE REGEN MOCHT DE PRET NIET DRUKKEN, MEN GENOOT VAN EEN HEERLIJK IJSJE, PLUKTEN APPELS EN ZAGEN DE EIFFELTOREN, GEMAAKT VAN HOEFIJZERS. ER WERD OOK HEERLIJK GEGETEN EN EEN WIJNTJE GEDRONKEN BIJ EEN BEZOEK AAN EEN WIJNKELDER. ALS SLOT EEN HEERLIJK DINER ALS AFSCHEID EN JAN MAG DEZE FILM TROTS AAN DE OUD REISGENOTEN GAAN VERTONEN.

 FIJN DAT WE WEER MET DE CLUBAVONDEN KONDEN BEGINNEN. MET GEPASTE AFSTAND AAN DE TAFELS WAS HET PRIMA TE DOEN EN ZO GAAN WE NOG EVEN DOOR TOT ALLES WEER “ VEILIG “ IS.